Kayıt Ol

3 aylığına gittiler 3 senedir Mars’talar !

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
3 aylığına gittiler 3 senedir Mars’talar !
« : 13 Şubat 2008, 15:06:05 »
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars’a 3 aylığına gönderilen robotlar, 3 yılı aşkın süredir görev başında bulunuyor.

Mars’a 3 Ocak 2004′te inen Spirit ve 24 Ocak 2004′te inen Opportunity, sert inişlere, korkunç toz fırtınalarına, sıfırın altındaki sıcaklıklara ve kayalık arazide kilometrelerce yol katetmelerine rağmen hala mükemmel durumda bulunuyor.

Mars keşif programının en önemli ortaklarından Cornell Üniversitesi’nde görevli programın kamera uzmanı Jim Bell, “Mars onların evi, oradan geri gelmeyecekler, yaşadıkları yer orası ve belliki orayı seviyorlar” diyerek, New York-Ithaca’dan kumandasına yardımcı olduğu robotların beklenenden çok daha fazlasını keşfettiklerini belirtiyor.

Bir golf aracı büyüklüğündeki bu robotlar, bazı yıpranma belirtileri gösterse de bilim insanları bir süre önce ömürlerini tamamladıklarını söyledikleri Opportunity ve Spirit’teki küçük sorunların önemli bir tehlike oluşturmayacağını ve bunların “Mars’a burunlarını sokmaya” bir süre daha devam edeceklerini düşünüyorlar. Bilim insanları, yine de bir jeolog gibi Kızıl Gezegen’i keşfe yardım eden bu robotların birer makina olduğunu ve bir noktada duracaklarını kabul etmek gerektiğinin altını çiziyorlar.

Kızıl Gezegen’de 3 yılını tamamlayan robotlar Spirit ve Opportunity, bilgisayarlarına son olarak yüklenen yeni yazılımlarla daha akıllı ve bağımsız hale gelmişlerdi.

Mühendisler, bu ay başında gönderdikleri yeni yazılımlarla Kızıl Gezegen’deki robotları, daha az insan müdahalesine gereksinim duyacak şekilde daha bağımsız ve akıllı kıldılar.

Spirit ve Opportunity, yeni yazılımlarla ayrıca önlerindeki bir engele kısa bir mesafe kala kritik manevra kararı verebilme ve böylece bir engele takılıp kalmama olanağı sağlayan yeni bir yön bulma sistemine sahip oldular.
Bilim adamları, daha önce her biri golf aracı büyüklüğündeki robotları Yer’den kumanda etmek ve zaman zaman takıldıkları engellerden kurtarmak için uzun süre çaba harcamışlardı.

Yeni yazılımların bilim adamlarına Kızıl Gezegen’in keşfinde önemli zaman kazandırması bekleniyor.

Mars’ı keşiflerinde dördüncü yılına giren ve uzun ömürleriyle büyük şaşkınlık uyandıran robotlar, Kızıl Gezegen’de bir zamanlar su bulunduğu yolunda jeolojik kanıtlar bularak, önemli bir görevi yerine getirmişlerdi.

Opportunity, dev Victoria Krateri’nin kenarında aşağıya inmek üzere dolaşırken, Spirit de güney yarı kürede kaya ve toprak örneklerini incelemeyi sürdürüyor.

Çevrimdışı Nefertari

  • ****
  • 1517
  • Rom: 6
  • Bla bla böö
    • Profili Görüntüle
Ynt: 3 aylığına gittiler 3 senedir Mars’talar !
« Yanıtla #1 : 29 Şubat 2008, 14:16:19 »
Ayı falan bıraktılar marstalar biz hala kendi dünyamızı çözmeye çalışıyoruz :/