Kayıt Ol

Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

Çevrimdışı Ryld Argith

  • ****
  • 879
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
« Yanıtla #15 : 19 Nisan 2014, 10:47:49 »
Robert Jordan'ın Zaman Çarkı, Frank Herbert'in Dune, Isaac Asimov'un Vakıf, J.R.R Tolkien'ın da Silmarillion'u üniversitelerde ders kitabı yapılması gerekecek büyüklükte öğretici ve ufuk açıcı kitap serileridir.

Şimdi bir insan kendini yazın konusunda geliştirmek istiyorsa ustalardan bir şeyler kapmalı. Özellikle Zaman Çarkı ve Silmarillion'da kullanılan dil ve kurgu fantastik edebiyatın sınırlarıdır bana göre. Bir insan bu işe gönül veriyorsa önce sınırlarını bilmeli, sonra o sınırı aşabilir miyim diye düşünmeli, ardından o sınırı aşmamakla da yetinebilir miyim diye düşünmelidir.

Koca fantazya dünyasında kendine yer bulacaksın ve ardından kendini o yere taşımak için bol bol yazacaksın.


Zaman Çarkı ve Silmarillion'u bir gencin 14 kadar genç bir yaşta okuması doğru mu? Ben Ejderha Mızrağı ve Unutulmuş Diyarlar'ın tüm Türkçe kitaplarını okuduktan sonra geçmiştim ve o zaman bile dilinin altından kalkamadığım yerler olmuştu. Evet benimde şu ana kadar okuduğum en iyi eserdir lakin okumak pek kolay değildir.

Zaman Çarkı'nı ise okumadım lakin her yerde yorumcular şu konuda birleşmiş nitelikte: "Zaman Çarkı'nı okuduktan sonra bir daha hiçbir eserden o kadar zevk alamıyorsun, hep ZÇ'den aşağı gördüğün için keyif almakta zorlanıyorsun."

Hatta bende bu yüzden okumadım hala :D

Hirador soruna gelirsek cevap verebilmeyi isterdim lakin ben kendi karaladıklarımı başarısızlık olarak görüyorum yani o konuda ilacım olsa kendi kafama sürerdim :D
"Ben neysem oyum Regene. Sen nasıl ışığın bir parçasıysan, ben de karanlığın bir parçasıyım. Bence biri diğerinden daha iyi veya daha kötü değil"
Kara Dalamar

Çevrimdışı Tenekeci

  • **
  • 79
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
« Yanıtla #16 : 19 Nisan 2014, 11:02:07 »
Zaman Çarkı serisini okuduktan sonra ancak Dune'dan zevk alabildim ben. İşte esas olan bu, insanı yazmaya iten yegane güç artık tüketim ihtiyacını karşılayamamanın verdiği üretim ihtiyacı hissi.

Tabi yazmak hangi amaçla yapılıyor... Ciddi başarı elde etmeyi planladığın bir novella, roman yazıyorsan bana göre ustaları hatmetmiş olmak gerekir. Ama haklısın arkadaş daha genç, bir insan kısa öyküler ve kısa öykülerin oluşturduğu seriler, şiirler yazmadan gelişemez.

Bu nedenle eserlerin ve yazımların sıraları paralel ve sistematik gidebilir. Aslında bu önerilerin hepsi boş, kişi kendini nasıl rahat hissediyorsa o şekilde davranmalı. Bana göre fantazya yazıyorsun diye sadece fantazya okuman, onlardan bir şeyler kapmak zaten pek doğru değil. Fantazyanın kardeşi Bilim Kurgu, senaryoların alengirleştiği cinayet ve distopyalarda çok fazla yarar sağlar.

Romanslar bile yarar sağlar. Her yazın türü okunmalıdır bana göre bir yazar ve yazar adayı için.

Çevrimdışı Hirador

  • *
  • 11
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
« Yanıtla #17 : 19 Nisan 2014, 11:26:41 »
Sadece fantazya okumuyorum zaten. Bilim Kurgu, Polisiye ve Korku hikayeleri de okuyorum. Özellikle Polisiye beğendiğim bir tür. Ama bana daha yakın gelen fantazya. O yüzden ona daha fazla ağırlık veriyorum.

Eğer ki ileride bir şeyler yazarsam ciddi bir başarı elde etmek için yazmam. Böyle bir hedefim yok. Bu yaz için kısa öykülerden oluşan bir seri yazmayı planlıyorum. Daha önce on bölüm süren bir haydut öyküsü yazmıştım. Onun dışında bir veya üç bölüm süren hikayeler ve birde efsane gibi bir yazım oldu. Farklı olarak bir de korku öyküsü yazmıştım okulda. Yani ben yazı yazıyorum ama yazdıklarım bana iyi olmuş hissi vermiyor.

Çevremde bana yardım edecek biri de yok. Ama sizlerin yorumları şimdilerde kafamda bazı şeylerin aydınlanmasına neden oldu.



Çevrimdışı

  • *
  • 33
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
« Yanıtla #18 : 04 Mayıs 2014, 15:50:55 »
Ben çok bir şey yazmadım gerçi ama herkesin algısı ve sesi farklı olduğu için başkalarının önerilerini dikkate alma derim. E tabi benimki de bir öneri olduğu için bunu da dikkate almamalısın. Benim önerimi dikkate almazsan önerileri dikkate alacaksındır ve benimki de bir öneri olduğuna göree... (Buyrun paradoksçuk :P )
''think about it''