Kayıt Ol

Başka Dünyalar - Margaret Atwood

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Başka Dünyalar - Margaret Atwood
« : 29 Mayıs 2014, 21:14:21 »

Yayın dünyasında henüz çok genç olmasına rağmen istikrarlı ve kaliteli adımlarla yoluna devam eden Kolektif Kitap 50. kitabını çıkarıyor olmanın mutluluğunu yaşıyor!

Peki hangi kitap? Ülkemizde Damızlık Kızın Öyküsü, Antilop ve Flurya, Kör Suikastçı, Tufan Zamanı adlı romanlarıyla tanınan ve kırktan fazla esere imza atmış olan Margaret Atwood‘un kaleme aldığı, Başka Dünyalar: Bilimkurgu ve Hayal Gücü. Yazar bu kitapta bilimkurguyla küçüklükten başlayan ilişkisini anlatıyor okurlara.

Bakın yazar kendi kalemi ile nasıl tanımlıyor kitabı:

Alıntı
“Başka Dünyalar bir bilimkurgu kataloğu, bilimkurguya ilişkin kapsamlı bir teori ya da bir bilimkurgu tarihçesi değil. Bilimsel bir inceleme, açıklayıcı bir eser, teferruatlı bir çalışma, kanonik bir yapıt da değil. Bir akademisyenin ya da belli bir bilginin res­mi muhafızının kaleminden çıkma da değil. Bu daha ziyade, bir edebi tür veya türler ya da alt türlerle hem okur hem de yazar olarak hayatım boyunca sürdürdüğüm ilişkiyi keşfe çıktığım bir yolculuk.”

Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümü “Başka Dünyalar”. Üç kısma ayrılan Uçan Tavşanlar”, “Yanan Çalılar”, “Melun Kartografyalar bu bölüm Atwood’un 2010 son­bahar döneminde Atlanta, Georgia’daki Emory Üniversitesi’nde verdiği Ellman Dersleri’ne dayanıyor. “Uçan Tavşanlar”, yazarın bir ço­cuk olarak bilimkurgu ve süper kahramanlarla kurduğu ilişki­yi ve bu tarz süper kahramanların bedeni saran kıyafetleri, dün­yadışı menşeleri, çift kişilikleri ve uçmaları gibi özelliklerinin derin kökenleri hakkındaki düşüncelerine odaklanıyor. “Yanan Çalılar”, Atwood’un üniversite yıllarında bilimkurgunun öncülü ve habercisi olan antik çağ mitolojisine duyduğu ilgi üzerine. Bu kısımda ayrıca, gerçekçi kurgu ve diğerleri arasındaki farklar ve her iki çeşidin sunduğu imkanların olumlu ve olumsuz tarafları hakkında düşünceler yer alıyor. “Melun Kartografyalar”da, yazar Victoria Dönemi’nin gerçeklik karşıtları ve bu gele­neği takip ederek yazmaya devam edenlerin son derece meraklı olduğu ütopya ve distopyalara yöneliyor ve şu ana dek yazmış olduğu ve bu edebi geleneğin devamı olarak görülebilecek üç romanını anlatıyor.

Başka Tasarılar” adlı ikinci bölüm, Atwood’un belli baş­lı bilimkurgu eserleri hakkında yazdığı metinlerden oluşuyor: Marge Piercy’nin Zamanın Kıyısındaki Kadın’ı, H. Rider Haggard’ın Ayişe’si, Ursula K. Le Guin’in Dünyanın Doğum Günü ve Diğer Öyküler’i, Bill McKibben’ın Yeter!

Genetik Mühendisliği ve İnsan Doğasının Sonu kitabı, George Orwell’in Hayvan Çiftliği ve Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ü, H.G. Wells’in Doktor Moreau’nun Adası adlı eseri, Kazuo Ishiguro’nun Beni Asla Bırakma’sı, Bryher’ın Visa for Avalon’u, Aldous Huxley’nin Cesur Yeni Dünya’sı ve Jonathan Swift’in Yüce Akademi’si.

Üçüncü bölüm, “Beş Hediye”, yazarın kaleme aldığı ve her biri türün ayırt edici bazı unsurları üzerine kurulu küçük bilimkurgu eserlerinden oluşuyor: “Kriyojenik: Bir Sempozyum”, “Soğuk Kanlı”, “Eve Dönüş”, “Ölü Gezegende Bulunan Zaman Kapsülü” ve “Aa’A Gezegeni’nin Şeftali Kadınları”.

Aynı zamanda Kolektif Kitap’ın 50. kitabı olan Başka Dünyalar, bilimkurgu türüne ilgi duyanlara keyifli bir okuma vaat ediyor . Dilerseniz gelin bu bilgileri bir ÖN OKUMA ile taçlandıralım. BURADAN ulaşabilirsiniz.

Çevirisini Selin Siral‘in üstlendiği kitabın yayına hazırlığını Evrim Öncül, kapak tasarımını ise Deniz Akkol yapmış. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Haber: Hakan "magicalbronze" Tunç

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Başka Dünyalar - Margaret Atwood
« Yanıtla #1 : 17 Nisan 2016, 22:36:05 »
Kim bilir, kitapta, fantastik ve bilim kurgunun hor görüldüğü yıllarda, yazarın türe ilgisi ve edebi anlamda üstüne gitmesinin öyküsü; bu türlere merak saranlarımızın şahsi öyküleri için de ipuçları içeriyor olabilir.

Sanırım Margaret Atwood'a göre, zamanının ucuz edebiyatlarına dair yapılan tanımlamaların; bilim kurgu ve fantastik edebiyatın, kendi içlerinde ve birbirleri arasındaki "Nedir? Ne değildir? Ne zaman ötekinin alanına girer?" sorularına cevap vermenin öyle kolay olmayabileceği de söz konusu denebilir.