Türkiye için konuşacak olursak; Taht Oyunları kitabı satmıyordu hatta ben internetten iki kitabı 7-8 lira gibi komik bir fiyata almıştım. Zaten kitapla tanışmam da o şekilde oldu. Fakat LOTR için durum pek öyle değil. 90'larda kitap zaten cok okunuyordu. Belki bugünkü kadar herkesin bildiğibir kitap ve konu degildi ama pek çok üniversite ve lise öğrencisi okuyordu kitabı. Yani filmi daha çıkmadan popüler olmuştu kitap. Ben doksanlı yılların ortalarından bahsediyorum ki sanırım pek çok forum üyesi daha bebekti o zaman.
Sizce Yüzüklerin Efendisi'nin popülerliği filmlerinin de çıkması olabilir mi ?Bence olabilir. Tolkien iyi bir yazar evet.Ama çoğu kitabın filmi ya da dizisi çekildiğinde herkesin ilgisi o kitaba yöneliyor.Daha kitaba başlamadan inanılmaz bir ön yargıyla '' Bu kitabın filmi-dizisi çıkmış.Bayağı popüler olmalı.Hemen okumalıyım'' diyenler vardır aramızda.Taht Oyunları böyle parladı bence.Eminim KralKatili Güncesi''de televizyona taşınsa bu muhteşem seriyi herkes okuyacak.Kime sorsan bilecek.Ama şuan sadece bizler gibi fantastik edebiyatla arası iyi olanlar biliyor.İlk Unutulmuş Diyarlar serisini aldığımda herkese ''Çok popüler ve gayet başarılı bir seri.10 küsür kitabı var.Kara elf ırkını konu alarak başlamış ilk kitabına bu yazar'' diyordum ama kimse kafasına takmıyordu.Ama 2 ay öncesinde Taht Oyunları'nı aldığımda (Bende aynı yukarıda bahsettiğim şekilde ön yargıyla yaklaştım ama tabi ki beğendim'' sınıfta gören herkes ''Ooo bunun dizisi var muhteşem, aa kitabı da varmış,bu derslik bende kalsın,favorim Ned Stark'' gibi yorumlar aldım.İşte böyle.Siz ne düşünüyorsunuz ? Ben böyle düşünüyorum.Düşüncemi yanlış bulabilir,içimdekileri yazıya dökememiş ve size anlatamamış olabilirim.
En iyisi, önce bir istatistiklerle konuşmak. İngilizcesi olanlar aşağıdaki yazıya bir baksın.https://www.thestar.com/entertainment/2007/04/16/tolkien_proves_hes_still_the_king.htmlYazıda 2007'ye kadar LotR serisinin 150 milyon kopya sattığı belirtilmektedir. LotR peki nasıl üç kitap değil de tek olarak değerlendirildi? Çünkü Tolkien, aslında tek kitap olarak planlamıştı ama ilk başta 50'lerde yayımlandığı için, savaş sonrası kağıt kıtlığından dolayı üçe bölünmek zorunda kalmıştı. Ancak, istatistiklerde bu üç kitabın satışları ayrı ayrı değerlendirilmemiştir. Toplamda üç kitabın tamamı alındığında, bu tek bir kitap satışı olarak değerlendirilmiştir. Aynı zamanda -bazılarınızın görmüş olduğu- tek ciltlik, asıl olarak çıkması planlanmış olan, hali de istatistiklere dahildir.Şimdi, yazıda şöyle bir cümle de var."Thanks partly to filmmaker Peter Jackson, the Tolkien brand has never been stronger. Fully one-third of the 150 million copies of The Lord of the Rings sold to date were purchased after the release of the first film in the series"Yani, bu 150 milyon sayısının üçte biri, filmler çıktıktan sonra satılmıştır. Kısacası, filmler çıkmadan önce zaten 100 milyon satmıştı LotR. Bir daha hatırlatırsam, bu istatistikler bir de 2007'ye kadar olan dönemi kapsıyor. Son dokuz yılda yapılan satışlar dahil değil.Özetle, LotR zaten film öncesi dönemde de çok fazla satılmış ve okunmuştu. Yani, hayır, filmler katkı yapmış olsa da LotR her zaman popülerdi.---Türkçe'de fantastik edebiyat diye genel anlamda tabir ettiğimiz, İngilizce'de high fantasy diye geçen akımı yaratmış kişidir Tolkien. Kitapları batı dünyasında ilk çıktığı dönemde, eleştirmenler tarafından, kısmen çok olumlu kısmen de sert eleştiriler almıştı ama yoğunlukla olumlular ağır basmaktaydı. İlk çıktığı dönemde, Sunday Telegraph gazetesi "Yirminci yüzyılın en büyük hayali-kurgu kitaplarından birisi," demiştir. Sert eleştirilerin ana nedenlerinden birisi de "kaçış edebiyatı" olmasıydı. Tolkien'in ünlü cevabı ise "Kaçış fikrinden en çok kim rahatsız olur? Tabi ki gardiyanlar!" olmuştur.Tabii, kitaplar ısrarlar okunmaya ve sevilmeye devam ettikçe, orijinallikleri anlaşıldıkça, olumsuz sesler azalarak kesildi ve Tolkien'in değerini reddeden azınlık da benimsemek zorunda kaldı.Ek olarak, high fantasy türünün oluşumunu anlamak isteyenler için Tolkien'in Peri Masalları Üzerine adlı deneme kitabı okumalarını da tavsiye ederim. Fantastik edebiyatın Tolkien öncesi algısının nasıl olduğunu ve Tolkien'in bunu nasıl değiştirmiş olduğunu daha iyi anlarsınız.Düzenleme: Bir not düşmek istiyorum. Bu tarz konularda, istatistiklere bakmak doğru bilgiye giden en direkt yoldur. Tarihsel olarak, ilk çıktığı ve izleyen dönemde nasıl karşılanmış, onu araştırmak da katkı yapar.
Yüzüklerin Efendisi'ni bana komşumuz doğum günü hediyesi olarak hediye etmişti. Hala okumadım çünkü çok kalın Cesaret ettiğim gün okuyacağım. Mesela o kitabı üniversite öğrencisiyken okumuş. Şimdi otuzlu yaşlarında var. Yani filmden önce okumuş kitabı. Fantasik kitaplarla arası iyi olmayan, filmi de sadece duymuş olanlar bile popülerliğinin farkında. Bence film sadece para kaynağı yaptı Yüzüklerin Efendisini.