Kayıt Ol

Türkiyede E Kitap Sorunu

Çevrimdışı Kote

  • **
  • 107
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #15 : 08 Haziran 2014, 10:56:47 »
Arkadaşım hala küçük bir çocuk gibi laf sokmaya çalışıyorsun.Yok şunu yanlış yazmışsın yok sorunlusun diyip bide o küçücük aklınla bana tartışmanın ne oldugunu ögretmeye çalışıyorsun.Laf cambazlıgı yaparak mı ögreticeksin sen ? Senden ricam bir daha buraya yazı yazma.Söyleyeceklerini bitirdiysen daha hakaret etmek için yer arama.Bende devam ettirmeyecegim konuyu.İsteyen konu hakkında görüşlerini bildirsin.Ama ikimizde birşey yazmayalım olur mu çok kirlendi burası

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #16 : 08 Haziran 2014, 13:54:26 »
Arkadaşlar, lütfen. Konu amacını sapıyor gittikçe. Müdahale etmek istemiyoruz ama konu ikili atışmaya döndü.

Sevgili  _Clurke, mesaj yazarken ya da kendi düşüncelerini belirtirken karşı tarafı rencide etmeyecek şekilde yazarsan hiçbir sıkıntı olmayacak gördüğüm kadarıyla. Bir tartışma konusu nihayetinde, dolayısıyla insanların fikirlerini belirtmesinde ya da konuyu açarken aklında bulunan soruları ve nedenleri yazıya döküşünde herhangi bir kasıt aramamak gerekir.

Neyse, konuyla ilgili herhangi bir fikir beyan edecekseniz yazın, ikili tartışmaya devam etmek isterseniz de özel mesaj seçeneği bunun için var.

Gelelim benim fikrime. Bu konuda Can Yayınları güzel bir açıklama yapmıştı zamanında. Korsan ve Türk okur kitlesinin cüzi fiyatlar dahi olsa bedava seçeneğe yöneleceği korkusu. Fakat işte yayıncıların bu korkusu nedeniyle e-kitap anlamında bedavaya dönüş arttı.

İlk e-kitap uygulamalarını hatırlarsanız gerçekten pahalı bir fiyatla sunuyorlardı. Okurlar da ister istemez, "Buna para vereceğime gider basılı halini alırım," şeklinde bir yaklaşım sergiliyorlardı. Bu sefer de yayınevleri e-kitap'a rağbet yok diye o alana girmemeye devam ediyorlardı. Durum günümüze kadar geldi. Devam da ediyor.

Ben cep telefonu üzerinden birçok kitap okudum. Özellikle yolculuk sırasında büyük rahatlık. Boş bulduğunuz her an, kitap okuyabiliyorsunuz. Bu açıdan karşı değilim kesinlikle.

Sonuç olarak, fiyatlar makul seviyeye iner ve bu konuda daha fazla yayıncı elini taşın altına sokarsa önemli bir yol kat edeceğimiz inancındayım.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı bilgeliginalti

  • *
  • 15
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #17 : 18 Temmuz 2014, 15:17:55 »
E-kitap meselesinde çözüm kendi kendine yayıncılık gibi duruyor. Yayınevlerinin bahaneleri anlamsız, sonuçta cevval vatandaş o kitabı tarama zahmetine girip yine e-kitap yapıyor, bunu engelleyemezsiniz. Yayınevlerinin temel korkusu bence e-kitap sistemine geçilirse onlara ihtiyaç kalmayacağı. Çünkü dağıtım ağı, bu işin organizasyonu gibi birçok problem ortadan kalkıyor. Kitabı yayımlamak için sadece üç aktöre ihtiyaç duyuyorsunuz: yazar, editör ve platform. Görüldüğü gibi burada ne yayınevinin sermayesine ne de yayınevinin diğer olanaklarına ihtiyaç kalıyor. Kısaca e-kitapla yarışmak konusunda çok hantallaşıyorlar. Bu yüzden bu konuda ayak sürüyorlar gibi.

Haliyle yayınevleri bu işe karşı oldukları sürece ana akım edebiyatı e-kitap saflarına çekmek güç. Ancak yeni gelen yazar jenerasyonu yayınevi olmadan e-kitabı desteklerse ve okur da sahip çıkarsa yavaş yavaş yönelimler değişir.

Bu konuda okurun romantik yaklaşımı ve kullanım zorluğu gibi konular büyük problemler değil, alışkanlık meselesi. Telefon ekranından kitap okunur mu? Rutin kitap okuma alışkanlığında günlük yarım saat, bir saat gibi bir süreden bahsediyoruz. Candy Crush karşısında bundan kat kat fazla zaman harcayan insanlar var. Bunun olumsuz etkisinden çok getirisi olacağına inanıyorum ben. Telefonda sürekli yanınızda taşınabilen kitapların varlığı okuma alışkanlığına pozitif katkı sağlayabilirmiş gibi geliyor. Trafikte oyun oynamak yerine kitap okumak pratikleşiyor.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #18 : 24 Temmuz 2014, 03:13:59 »
An itibariyle gördüğüm bir şeyi paylaşmak istiyorum. Çalışma biçimini çok sevdiğim Tudem bazı kitaplarını e-kitap formatında da satışa sunmuş. Sunmuş ama fiyatlardaki bu saçmalık nedir?

E-kitap dediğimiz şeyin basım maliyeti yok bir kere. Bu bir program. İstersen PDF dosyası yap geç (öyle olmaz tabii de). Ama az önce gördüğüm Tudem e-kitaplarının bir kısmı basılı hallerinden birkaç lira daha pahalıydı. Nasıl bir mantık mu?

Çevrimdışı Light

  • **
  • 359
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #19 : 24 Temmuz 2014, 03:35:15 »
   epub. dosya uzantısı kopyalanıp çoğaltılabildiğinden alan kişinin iki üç arkadaşına dağıtacanı varsayıyorum ben.Nasıl para kazanacaklar yoksa, tabii ücreti düşürseler ve alım sayısı artsa da, aynı tas aynı hamam.
   Bence e-kitap olayına daha hazır değiliz. :)
Alıntı yapılan: W.S.
Yet do thy worst, old Time; despite thy wrong
My love shall in my verse ever live young.

Çevrimdışı Tenekeci

  • **
  • 79
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #20 : 24 Temmuz 2014, 04:56:57 »
Satış kısmını bilmem fakat, dünya büyük bir kağıt kıtlığı içerisinde. Bu aslında çok uzun zamandan beri günümüze gelen, sancısı daha fazla artan zor bir süreç ve bu süreç daha da zorlaşacak. O vakit e-kitaplara daha sıkı ve daha severek sarılabiliriz.

Kindle gibi e-kitap okumayı kolaylaştıran, sevdiren ve göz yormayan aparatlar var. Gerçekten yatarken bu aygıtla kitap okumak insana çok rahat geliyor.

Öte yandan e-kitabın basım maliyeti yok ve elektronik ortamda bulunan bir unsur. Bundan dolayı indie tarzı kitapçılığa, edebiyat türlerinin yayımına, insanların çeşitli romanları, öykülerini bağımsız bir şekilde yaymasının güzel bir yoludur. E-kitap konusunda geliştikçe bu konuda da daha fazla ilerleme kaydedeceğiz.

Çünkü eserlerimizi yayınlamak için gereken tek materyal içinde epub veya pdf düzenlemeye yarayan bir program bulunan kişisel bir bilgisayar oluyor. Hepimizin bilgisayar sahibi olduğunu düşünürsek ve piyasa da bir sürü ücretsiz yayılan e-kitap düzenleme programı olduğunu var sayarsak bir insanın indie tarzda bir kitap yaratımının ne kadar fonksiyonel ve kolay olduğunu görebiliyoruz.

Zaten format elektronik ortamda bulunduğu içinde, burası veya başka edebiyat siteleri gibi sitelerde, e-kitap havuzlarında çabalarını yaymak konusunda bir sıkıntı çekmezler. Hatta günümüzde halkla ilişkiler ve tanıtım faaliyetlerinin yarısından çoğunu kullanan sosyal medya ve elektronik ağları da verimli bir şekilde değerlendirerek kendilerini tanıtmış olurlar.

Umuyorum ki, çok kısa bir süre içerisinde böyle bir kültürle karşılaşabiliriz.

Çevrimdışı VeRMiNaaRD

  • ***
  • 461
  • Rom: 1
  • Star-Lord
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #21 : 25 Temmuz 2014, 21:22:07 »
   epub. dosya uzantısı kopyalanıp çoğaltılabildiğinden alan kişinin iki üç arkadaşına dağıtacanı varsayıyorum ben.Nasıl para kazanacaklar yoksa, tabii ücreti düşürseler ve alım sayısı artsa da, aynı tas aynı hamam.
   Bence e-kitap olayına daha hazır değiliz. :)

Ben tam tersini düşünüyorum. Ekitap sektörüne artık hazırız. Can yayınları yıllardır ekitabı kötüleyerek direndi. En sonunda ekitap sektörüne onlar da geçmeye karar verdi. Birçok yayınevi geçti/geçmekte.

Ayrıca epub alanın 3 5 arkadaşına verebilecek olmasında bir mahsur yok. Sonuçta matbu kitaplar da elden ele gezebiliyor. (Tabi ben mümkün değil matbu kitabımı ödünç vermem:D ) Elden ele gezmesini geçtim, bir matbu kitaptan yazarın alacağı pay ile ekitap olarak kendi dağıtımını yaptığında veya yayınevinin kağıt, mürekkep vs kullanmadan dağıtımını yaptığında elde edilecek kar kesinlikle bir olmayacakır.
8 aydır Kindle Paper White 2 kullanıcısı olarak matbu kitap satın almaya pek elim gitmiyor. Polisiye gerilim gibi "çerezlik" kitaplara eskiden bayıldığım paralara şimdi piyasadan silinmiş nadir bilimkurguları toparlıyorum. Nadir bilimkurgulardan söz açılmışken şuan yana yakıla aradığım ama bulamadığım, bulsam da anasının gözü sahaflar tarafından 50 100 liraya satıldığı için alamadığım birçok kitabı Kindle'ım sayesinde rahatlıkla okuyabiliyorum. Arada klasik okumak istesem Tolstoylar Dostoyevskiler malum tuğla gibi kalın kitaplar. Bunları ne taşıması kolay ne de yatarken okuması... Hakbuki Kindle cebimde taşıyabiliyorum. Otobüste metroda ayakta yolculuk ederken bile rahatlıkla okuyabiliyorum:)

Çevrimdışı Light

  • **
  • 359
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #22 : 25 Temmuz 2014, 21:42:54 »
@VeRMİNaaRD, Ders kitaplarından bahsediyordum.Bir bakıma Fırtınakıran içindi mesaj.
  E-kitap, okuma kolaylığı ve para bakımından her zaman daha iyi, kesinlikle katılıyorum.
Alıntı yapılan: W.S.
Yet do thy worst, old Time; despite thy wrong
My love shall in my verse ever live young.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Türkiyede E Kitap Sorunu
« Yanıtla #23 : 02 Ağustos 2014, 04:31:57 »
Görme engelli ve elektronik formatlı kitaplar okumak zorunda olan biri olarak bu konudaki deneyimlerimi ve fikirlerimi sunmak isterim. Bu şekilde sizin de beni anlayacağınızı ve aslında e kitabın bazı insanlar için ne kadar önemli olduğunu belki de tekrar hatırlayacağınızı umuyorum. :)

Kitap taramak zor bir iş, bunu yaklaşık beş yıldır yapıyorum. Kitap okuma alışkanlığımı bu şekilde düzenli hale getirdim. Neyse. Taramak zor ama zevkli aslında ama her kitap öyle kolayca size boyun eğmiyor.
Percy Jackson ya da Dresden dosyaları gibi kitapları taramak çok zor değil, inceler çünkü. Gerçi PJO konusunda ilk başta sıkıntı çektim, yalan yok. Ancak iş kalın kitaplara geldiğinde zorlaşıyor. Sayfa kenarlarının düzgün çıkması için kitabı iyice bastırmanız gerekiyor yoksa diğer türlü elektronik kopya berbat bir şeye dönüşüyor. Bunu Zaman Çarkı'nda, Rüzgârın Adı'nda ve Taht Oyunları'nda yaşadım. Onca emekten sonra aldığım sonuçlar çoğunlukla kötü oluyordu ve okuma keyfim kaçıyordu. Sırf bu yüzden bazı kitapları yarıda bıraktım. Deneme yanılma yoluyla bir şekilde halletmeye çalışıyorum ama hiçbir zaman kesin çözüme ulaşamıyorum. Ummadığım anda, ummadığım pürüzler çıkabiliyor.
Kralların Yolu'nu kendim taratamadım mesela, A 4 boyutundaki tarayıcıya sığmadı kitap, başka birine tarattırmak zorunda kaldım. İtiraf edeyim, ozolitçiydi, bir gün içerisinde yapıp bana gönderdi gerçi. Zaman zaman telefonumdan, zaman zaman da bilgisayarımdan okudum-dinledim ve bitirdim. Büyük zevk aldım. :)
Yayın evleri ve toplum engelliler açısından biraz daha bilinçlenmeli, çevrenizde yoksa bilmeniz zor, ben bu zorlukları bizzat yaşıyorum. Okuduğum kitapların çoğu da görme engelliler kütüphanelerinde yok, olanlar da iyi taranamıyor -iyi tarananlar da var, hakkını yememek lazım gerçi- malesef. Kalın, ince fark etmiyor, hepsini ben tarıyorum. Ha zevk alıyorum bu işten ama eğer bunların word ya da pdf formatlı e kitap versiyonları olsa tarama gibi bir zahmetten de kurtulurum.
Ayrıca sorun sadece kitap değil, dergi ya da benzeri yayınlar da biz görme engelliler için erişilebilir olmaktan çok uzak,  okuyabileceğim bir e dergi varsa bile ben bilmiyorum. Taramak deseniz mümkün değil, bayağı büyükler çünkü. Ayrıca Kayıp Rıhtım bir ara Marşandiz fanzin'ini çıkarıyordu, erişilebilir olsaydı hiç düşünmez bulup okumaya bakardım. :)

Yukarıdaki söylemlerim kesinlikle gerçek, ne yaşadığımı ben bilirim. Bu durumda e kitap gerekli mi gereksiz mi sorusu ortadan kalkıyor, en azından benim için. Gerekli, öyle ya da böyle, kesinlikle gerekli.
Bir de acıtasyon ya da duygu sömürüsü kesinlikle yapmıyorum, kitap taramak gerçekten zor bir iş, zevkle taramama rağmen bazen aldığım sonuçlar hiç de iyi olmuyor. Özetle, yayın evleri, yazarlar ve bu işlerle kimler ilgileniyorsa bilmelidir ki e kitap okumak zorunda olan engelli vatandaşlar da var. Yukarıda da dediğim gibi, gerekli mi gereksiz mi sorusu bu durumda ortadan kalkıyor.
İnsan, hayalleriyle vardır.