Kayıt Ol

Taht Oyunları Yokken Yapabileceğiniz 5 Şey

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Taht Oyunları Yokken Yapabileceğiniz 5 Şey
« : 21 Haziran 2014, 17:25:01 »
Taht Oyunları’nın 4. sezonu da bitti. 10. Bölümle birlikte bu sezon da sonlandı ve 5. sezonu beklediğimiz yeni bir süreç başladı. Dizinin hayranlarının sezon finali bölümüyle birlikte boşluğa düştüğünü tahmin ediyoruz. Bu yüzden küçük bir araştırma yaptık ve 5. sezonu beklerken yapabileceğiniz 5 şey bulduk. İşte onlar:

1. Kitapları Okuyun

Spoiler: Göster


Taht Oyunları dizisinin 4. sezonunun bitmesiyle George R. R. Martin’in yazdığı Buz ve Ateşin Şarkısı serisinde aşağı yukarı 3. kitabın sonuna gelinmiş oldu. Bu da demek oluyor ki seride yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş 2 kitap daha var. Dilerseniz dizinin de ötesine geçer, yaz aylarınızı sonrasında neler olduğunu öğrenerek geçirebilirsiniz.

Biz okumaya 1. kitaptan başlamanızı öneririz. Kitaplar hem diziye göre daha farklı hem de daha kapsamlı bir olay örgüsüyle ilerliyor. Üstelik verilen ayrıntılarla Westeros ve Yedi Krallık hakkında da çok daha geniş bilgiye sahip olmak mümkün.

Her biri kallavi beş kitap sizi ne kadar süre oyalar bilmiyoruz; ama hiç değilse dizi bittikten sonra bir süre daha Khaleesi ve Tyrion’la yaşayabilirsiniz.

2. Kitapların Ötesinde Tyrion Lannister

Spoiler: Göster


Elbette aranızda tüm kitapları okumuş olanlar vardır. Ancak onların da bu makus talihlerine boyun eğmeleri gerekmiyor; çünkü yayımlanan beş kitap dışında okuyabileceğiniz kitaplar da var.

Bunlardan ilki “The Wits and Wisdom of Tyrion Lannister” (bizim çevirimizle “Kurnaz ve Bilge Tyrion Lannister”). Bu küçük kitapçık henüz Türkçeye çevrilmedi; ama yabancı baskısını ülkemizde bulmak mümkün. Remzi Kitabevi’nde kendi gözlerimizle gördük.

Kitapta seri boyunca Tyrion’ın kullanmış olduğu zeki sözler alt başlıklara ayrılarak verilmiş. Tyrion’ın savaştan ilişkilere, aileden şaraba kadar aktardığı özlü sözler hem vakit geçirmek için iyi bir yol hem de güzel bir hediye olabilir.

3. Buz ve Ateşin Dünyası

Spoiler: Göster


“Ama Kurnaz ve Bilge Tyrion Lannister küçük bir kitap, açlığımızı nasıl dindirsin?” dediğinizi duyar gibiyiz ve çözümün yakın olduğunu söylemeliyiz. 2014 Sonbaharı kadar yakın.

George R. R. Martin seriyle ilgili en önde gelen hayran sitesi Westeros.org’un yöneticileriyle birlikte yıllardır geniş bir kitap hazırlıyordu. Bir türlü bitmeyen bu kitabın Buz ve Ateşin Şarkısı serisi için bir kılavuz, hatta bir ansiklopedi olacağı söyleniyordu.

İşte o kitap bu sonbahar çıkıyor. “The World of Ice and Fire” yani “Buz ve Ateşin Dünyası” yüzlerce sayfa boyunca hem resim hem de metinlerle bize Westeros’un tarihi ve kültürünü anlatacak.

Bu kadarı ağzınızın suyunu akıtmaya yetmediyse bir de şunu dinleyin: Yayınevi George R. R. Martin’den kitap için özel olarak 50 bin sözcük yazmasını istemiş. Martin kitabın niye bu kadar geciktiği sorusuna da böyle yanıt veriyor: “50 bin kelimeyi epey geçtik.” Bu da demek oluyor ki kitap sonbaharda çıktığında bize neredeyse yeni bir “Buz ve Ateşin Şarkısı” kitabı kadar bilgi verecek. Dilerseniz sizleri şimdilik sitemiz bünyesinde çevrilmiş ön okumasına alabiliriz. Buraya tıklayarak “Aegon’un Fethi” adlı bölüme ulaşabilirsiniz.

4. Taht Oyunları’nı Oynamak


Spoiler: Göster


Ya da tüm bunları bırakıp Westeros’a balıklama dalarsınız. Game of Thrones Ascent’ten bahsediyoruz. IOS tabanlı tablet veya telefonlarınızdan, Facebook’unuzdan ya da internete bağlı herhangi bir bilgisayardan oynayabileceğiniz bir oyun. Oyunda kendinize ait bir hanedanınız oluyor ve yedi büyük aileden birine bağlılık yemini ediyorsunuz. Jon Arryn’in şüpheli ölümünden başlayarak topraklarınızı nasıl yöneteceğiniz ve Westeros’ta olan bitenlerle ilgili kararlar veriyorsunuz.

Oyun 2013’te “En İyi Facebook Oyunu” ödülünü almıştı. Diziyle de mümkün olduğunca paralel giden oyun için George R. R. Martin’in de doğrudan katkıda bulunduğunu söyleyelim. Oyuna kendinizi kaptırmanın ve Westeros’taki entrikaların tam ortasına dalmanın ne kadar kolay olduğunuysa biz anlatmayalım, siz oynayarak görün.

5. Taht Oyunları’nı Yapmak

Spoiler: Göster


Tüm bunlar iyi güzel de siz diziyi izliyordunuz; o güzelim diziyi, çekimleri, oyuncuları, setleri izliyordunuz. Bu saydıklarımızın hiçbiri o özlemi gidermeyecek ki!

Merak etmeyin, sizin için bir çözüm var ve çözümün adresi makinggameofthrones.com Bu adresi bilmiyor olabilirsiniz; çünkü hiçbir yerde reklamı yapılmıyor. Ama kendisi ilk sezondan beri hayatta. Dizinin nasıl yapıldığına dair videolar ve blog yazılarına ulaşabileceğiniz adreste oyuncularla röportajlardan çeşitli sahnelerin nasıl çekildiğine, bir sonraki sezon için hazırlıkların nasıl devam ettiğine kadar pek çok şey var. Özellikle işin mutfağını merak edenler için biçilmiş kaftan!

Elbette ne yaparsak yapalım 5. sezon için aylarca beklememiz gerektiği gerçeğini değiştiremeyecektik; ama bu yollarla bir nebze de olsa içinizdeki Buz ve Ateşin Şarkısı hayranlığını yaşatabilir, pekiştirebilirsiniz.

Bunların dışındaysa yeni sezonu beklerken yapabileceğiniz bir şey daha var. O da kendiniz ya da hiç izlemeyen biriyle eski sezonları tekrar tekrar izlemek. Emin olun her seferinde yeni bir tat verecektir. Üstelik birine izletir de hayran kitlesine yeni bir nefer kazandırırsanız da oh ne ala.

Sonuçta unutmayın ki: VALAR IZRERYS
(Çeviri: Herkes Taht Oyunları izlemelidir.)

Dosya: A. Orçun "Fiddler" Can