Kayıt Ol

Hikaye Eleştirileri

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hikaye Eleştirileri
« Yanıtla #15 : 17 Eylül 2016, 22:34:24 »
Karanlık diyarın lordu çağırılmış. O yoktu ama bu ay yerine ben bakıyorum, ben geldim. Hizmet bedeli olan 25(yazıyla yirmi beş) TL'yi hesabıma yatırırsınız.

Eleştirinin iyisi kötüsü olur. Bu iyi ve kötü beğenip beğenmemek değil, eseri neden beğendiğini ya da beğenmediğini yazar kişisine net bir şekilde anlatabilmek manasındadır. Ben hikayeleri okuyup eleştiri yazmaya fazla fırsat bulamıyorum. Ancak buna fırsat bulsam yapacağım eleştirilerde mutlaka okuduğum şeyden neleri beğendim ve neden beğendim + neleri beğenmedim ve neden beğenmedim şeklide yazardım eleştirimi. Bunlar belirtilmeden yapılan bir eleştiri de yetersiz ve hatta cüretkar bir gününüzdeyseniz kötü eleştiri olarak nitelendirilebilir.

Önce beğendiğim şeyleri yazmayı şahsen tercih ediyorum, böyle olunca yazar kişisi benim eleştirimi okurken iki üç tane kötü şeyle lank diye karşılaşıp iç dünyasında beni notu kıt bir öğretmen olarak görmüyor. En azından ben böyle olduğunu sanıyorum. Beğendiğim şeyleri söyledikten sonra, eğer yazar kişisi beğendiğim şeyleri neden sevdiğimi de mantıklı bulmuşsa; arkasından gelen sevmediğim şeyleri neden sevmediğim bölümünü de daha duygulardan arınmış, tarafsız bir şekilde değerlendirebilir diye umuyorum.

RIHTIM OKUMA ETKİNLİĞİ diye bin küsür mesajlı bir ufak forumumuz var, orada bir sürü farklı fikrin tartışıldığını ve insanların da gayet saygılı bir şekilde tartıştığını görebilirsiniz. Benim şahsen katıldığım ateşli[*]woohoo[/*] tartışmalar da oldu orada, kimse kimseyi cıkcıkcık diyerek küçük görmedi. Başka yerlerde de gayet güzel tartışmalar görebilirsiniz.

Yani foruma her girişinde 5(yazıyla beş) Dolar alan bir forum müdavimi olarak da; eğer foruma gelip saçmalayan adamlara karşı her mantıklı insanın yapacağı tepkileri vermek mahalle baskısı değilse; mahalle baskısı falan yok kardeşim diyorum. Bunu da forumun eski bir yöneticisi ama kalıcı bir goygoycu delisinden gelen samimi bir itiraf olarak not edebilirsiniz.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı

  • **
  • 82
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hikaye Eleştirileri
« Yanıtla #16 : 19 Eylül 2016, 01:39:44 »
Demiştim.
"Demire şeklini veren demircinin iradesidir, çekicin darbesi değil." - Turram oğlu Kopram, Hakon'un demircisi

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hikaye Eleştirileri
« Yanıtla #17 : 19 Eylül 2016, 09:50:20 »
-Mahalle baskısı var.

-Hayır yok.

-İşte mahalle baskısı!11

Tek başıma mahalleymişim de haberim yokmuş.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı

  • **
  • 82
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hikaye Eleştirileri
« Yanıtla #18 : 19 Eylül 2016, 10:27:20 »
Aslında demiştim derken kast ettiğim şey şuydu;

3-4 kişinin ak dediğine kara derseniz ne olur? Orada etkili bir iletişim gerçekleşmez, itişim gerçekleşir. İtişiriz. İtiş-kakışı da benim kafam kaldırmıyor. Şimdi durduk yere ne diye kendi kendime kavga edecek insan icat edeyim, troll müyüm ben?

Lakin görüyorum ki bu "mahalle baskısı" lafına fena halde içerlemişsiniz. Öyle ki kinaye kullanarak kendinizce benim üslubumla dalga geçmeyi gerektirecek kadar mühim bir mesele haline gelmiş. Sarkazm çağımızın hastalığı diyorlar ve ben de insanlar arasında iletişim kurmayı güçleştirdiğine inanıyorum. Lafı eveleyip gevelemeye, sarkastik yorumlar yaparak zekanızı sergilemeye çabalamaya gerek olmadığını düşünüyorum. Ben doğru bildiğimi dosdoğru söylerim, üslubum budur.

Mahalle baskısı meselesine gelince, bir şeyin varlığını reddetmek onu yok etmiyor. Forumda yeniyim, sizin gibi eski bir üye ya da yönetici değilim. Kısıtlı üyelik sürem içinde, son zamanlarda takip ettiğim bir kaç tartışmadan edindiğim izlenim bu. Tutup tek tek linkleri, alıntıları ve örnekleriyle görüşümü ispat etmeye uğraşmayı yorucu ve gereksiz buluyorum. Tartışmaların hepsi orada duruyor, isteyen okuyabilir. Fakat buna rağmen, saldırgan bir üslupla yazılmış ve zaman zaman tartışılan fikre değil fikir sahibinin şahsına uzanan yorumları "saçmalayana verilen hak edilmiş cevap" olarak görüyorsanız orasını bilemem. "Saçmalamak" göreceli bir kavram, kime ve neye göre bir fikrin "saçma" olacağına objektif olarak karar verilmesinin zor olduğuna inanıyorum. Forum, en nihayetinde Antik Yunan'da icat edildiği özüyle, insanların bir araya gelip iletişime geçtikleri bir yer, birbirlerini sopayla kovaladıkları bir yer değil. Onun için "Arena" var.

Öte yandan, eski bir yönetici ve muhtemelen bu foruma çokça emek vermiş birisi olmak sizin forumla ilgili görüşünüzü daha objektif yapmaz, bilakis subjektif yapar. "Forumuma laf ettirmem" refleksini buna bağlıyorum ama belki de yanılıyorumdur. Yine de bu refleksi dahi kırmadan üzmeden göstermenin yolları olduğunu düşünüyorum, dalga geçilmeyi hak edecek bir şey yapmadığıma inanıyorum. O dalga geçtiğiniz üslubumla daha hiç kimsenin kalbini kırmış değilim, herkesin buluttan nem kaptığı şu günlerde belki de en büyük başarım bu olmuştur.
"Demire şeklini veren demircinin iradesidir, çekicin darbesi değil." - Turram oğlu Kopram, Hakon'un demircisi