Kayıt Ol

Bitmeyen Savaş - Joe Haldeman

Çevrimdışı oguzkaan

  • **
  • 92
  • Rom: 11
    • Profili Görüntüle
Bitmeyen Savaş - Joe Haldeman
« : 20 Eylül 2014, 00:02:00 »
Bitmeyen Savaş -  Joe Haldeman
Alıntı
Er William Mandella, kendisine rağmen bir kahramandır, istemediği halde seçkin askerlerden oluşan özel bölüğe alınır ve binlerce yıl uzaktaki bir savaşta çarpışmak üzere zaman ve uzayda fırlatılır. Asla savaşa gitmek istememişti. Yine de görevini kin tutmadan yerine getirir, yaşadığı sürece rütbesi yükselir. Döndüğünde Dünya’yı bıraktığı gibi bulamaz… Uzay yolculuğundaki zaman genişlemesinden ötürü, Mandella aylarla yaşlanırken dünya yüzyıllarla yaşlanır… Vietnam’da savaşmış bir bilimkurgucunun geçmişle geleceği kaynaştıran romanı.

Bitmeyen savaş, iki ırkın birbiri ile iletişim kuramamasından dolayı görelilik ile yüzyıllarca savaşmasını anlatıyor.
Haldeman'ın kendisi bir savaş gazisi ve kitabında bu savaş boyunca kafasından geçenleri, hissettiklerini zaman üzerindeki oynamalarla konu edindiği Mandella'nın dünya dışı bir ırka karşı savaşması üzerinden aktarıyor.  Bunu yaparken aslında dünyadaki savaşların ardında yatan temel neden olan ekonomiden ve savaşın insanlara, toplumlara ve ahlaka neler yaptığı üzerine fikirler sunuyor.

Mandella iyi bir karakter, tüm savaşı onun gözünden izlemek, nedenlerini ve askeri yapı üzerine düşünceleri ile de okuması zevkli bir karakter. Kitap askerliği tüm yönleri ile ele alıyor. Eğitim, sıcak temas, çatışmayı bekleme, geri dönüş, uyum sağlayamama, yeniden deneme, gazi olmak, rütbe yükselmesi vs. Böylece bir askerin eğitime alındığı ilk andan son anına kadar düşündüklerini, yaşadıklarını okuma şansına eriyoruz. Haldeman bir röportajında aslında kitabının savaş-karşıtı ama askerlik karşıtı bir kitap olmadığını söylüyor. Askerlerin kariyerleri boyunca yaşadıkları travmalar üzerine yazılmış eserlerden biri olduğu da su götürmez bir gerçek.

Kitap boyunca zaman atlamaları dolayısıyla yer yer kafam bulandı ama kendimi hikayenin sahip olduğu ilginç aksiyona bıraktığımda bu da pek sorun olmadı. Sıkmayan ve devam konusunda sıkıntılı olmayan bir hikayesi var.

Bitmeyen savaş yabancılaşma ve sosyal gözlemler adına üst seviye bir kitaptı.  Bunun yanı sıra yazıldığı yıl itibari ile ele alınması zor bir konu olan homoseksüel bireyleri konu edinmesi ve bunu doğum kontrolü için bir önlem olarak düşünmesi -heteroseksüelliğin iyileştirilebilir olması- ise cesurca ama zorlama bir hamleydi diye düşünüyorum. Haldeman aslında eşcinselliği Mandela'nın izole olduğunu ve koca bir grupta farklı tek birey olmasını daha iyi anlatmak için kullandığını ifade ediyor. Bu gözle bakarsanız aslında insanların bulundukları gruptan farklı olması ve bunun tedavi edilebilir bir hastalık olarak görülmesi oldukça ilginç bir mecaz kullanımıydı.

Savaşın anlamsızlığını, pasifist olmasına rağmen, ülkesinde uzakta, yabancı topraklara savaşması için gönderilen ve geri dönen bir gaziden daha iyi kim anlatabilir. Üstelik bunu yaparken bilimkurgu ile bu fikirlerini birleştiriyor. Okuru da boğmayacak bir eser olan Bitmeyen Savaş, kesinlikle okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum.

Spoiler: Göster
Peş peşe atılan iki mesaj birleştirilmiştir.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Bitmeyen Savaş - Joe Haldeman
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2016, 19:38:40 »
Belirtildiği gibi yazarın da bizzat tecrübe ettiği, savaş, askerlik ve savaş sonrası eve dönüşte yaşanan yabancılaşma konularını taraf tutmaksızın aktarılmış.

Mandela'nın kendini oradan oraya savuran şartlara verdiği tepkiler gayet içten ve pek çoğumuzun verebileceği cinsten. Kahraman olmayan ve -etrafa caka satmak dışında- olmaya da çalışmayan bir baş karakter. Zaman geçtikçe, yaşamını devam ettirmek haricinde, umursamaz takılan biri. Üyesi olduğu sisteme ve söylemlerine inancı kalmasa bile, elinde kalan askerliğine bel bağlayıp savaş meydanlarına savruluyor, Mandela.

Savaşın çıkış ve sürdürülüş sebeplerine ek olarak, onu sürdüren toplumun dahi değişime uğrayıp hiç değişmemiş gibi davranması: Uğruna savaşılan değerlerin, zamanının ihtiyaçlarını karşılamak adına içeriği değiştirilen soyut kavramlar olabileceğini düşündürttü.

Kişisel Not: Bitmeyen Barış'ı fırsat varken almadığım için pişman; Bitmeyen Özgürlük kitabının çevrilmemesine biraz üzülmüşümdür.


Çevrimdışı korayalthor

  • *
  • 34
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Bitmeyen Savaş - Joe Haldeman
« Yanıtla #2 : 25 Ağustos 2016, 13:12:49 »
İlk okuduğum bilimkurgulardandır. Çok sevmiştim. Askeri bilimkurgunun önemli örneklerindendir...

Çevrimdışı Mr.Sakal

  • **
  • 79
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Bitmeyen Savaş - Joe Haldeman
« Yanıtla #3 : 08 Mart 2017, 14:01:14 »
Şu ana kadar gördüğüm en iyi ikinci militarizm anlatısı diyebilirim. Kendisine kaynaklık eden Yıldız Gemisi Askerleri'nin bile çok daha üstüne çıkabilmiş. Daha öncesine kadar benim için bu yeri Apocalypse Now doldurmakta iken bu kitap onun yerini fazlasıyla aldı. Bu eserden gerçekten daha iyi gördüğüm tek askeri yapım Legend of The Galactic Heroes'dur ki onun destansı çeşitliliğini ve uzunluğunu düşünürsek Haldeman kitabını LoTGH gibi uzun soluklu yapıp ve strateji, politika gibi alanlara daha yoğun girseydi daha iyi bile olabilirdi kanımca.

Neyse, kitaba dönmek gerekirse kitap savaşın işleyen döngüsünü savaş karşıtlığı ile taraf tutarak anlatsa da bir askerin gözünden anlatarak taraf tutmayan bir dil havası vererek savaşı ve gerçekten de taraf tutmadan sadece yaşadıklarını anlatmasıyla da asker olmanın ne demek olduğunu tarafsız bir gözle anlatabilmiş ve okuyucu kendi hissiyatına bağlı olarak askerler hakkında nefret, acıma, sevgi gibi duygulardan birini hissedebilmektedir. Bu yönüyle bende etkili bir izlenim oluşturduktan sonra ahlakın nasıl sadece ortamdan ortama göre değiştiğini, temelli bir değerinin toplumun gözünde olmadığını gösterirken aynı şekilde bunu Mandella'nın yabancılaşması ve iletişimsizliğini göstermek için bir araç olarak kullandığını görünce benim gözümde bir başyapıt seviyesine çıkmayı başardı. Örnek vermek gerekirse savaş kaynaklı bir ahlaki değişim sonucu eşcinselliğin toplum için normal ve asıl olması gereken bir kavram olduğu bir toplumdaki Mandella'nın yaşadığı yabancılık ve farklılık hissi, ya da sadece ahlaki değişime örnek olarak seks ahlakının ordunun ihtiyaç duyması sonucu orduda tamamiyle farklı bir hale gelerek müstehcenlik, eş ayrımcılığının yok olması ve grup seks gibi etkinliklerin gerçekleşmesi.

Beni en çok etkileyen bu iki öğesinin yanında savaşın sebepleri ve bundan doğan kurumların gerekliliği gibi üzerine onlarca sayfa yazılabilecek bir kitap. Birde Heinlein'in gelecek savaşlara dair tasviri ve görüşleri bir nevi ütopya anlatısı iken bu kitapta olduğu hale ve olacağı şekli anlatılmış. Bu açıdan oldukça farklı eserler zira Heinlein olması gerekeni anlatırken Haldeman olanı anlatmış ki bu ikisi birbirinden oldukça farklı şeyler. Bu gibi açılardan iki eser de bazı noktalarda farklı yollara sapsa da şu soruyu kendilerine merkez edinmekteler. Savaş gerekli midir? Kanımca Heinlein gerekli olduğu düşüncesine karşı gerekli olmadığı düşüncesi ile yazılmış. Eserine kaynaklık etmiş bu kitaba bu noktada karşı gelmiş.
Hayatta yapılabilecek en ilginç şey ''ben hayali bir adamım'' diyebilmektir.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Bitmeyen Savaş - Joe Haldeman
« Yanıtla #4 : 16 Mart 2017, 21:59:16 »
1999'daki cep kitabı baskısıyla 2017 baskını karşılaştırıyorum. Dikkatimi ilk çeken şey ferahlık oldu. Eski baskıda bir bölüm bitince, dibinde hemen bir sonraki bölüm başlıyordu. Yeni baskıdaysa, bölüm bitti mi bir sonraki bölüm diğer sayfadan başlıyor ve ana bölümlerin adı tek sayfada verilmiş. Oh be. Bir de; boyları farklı olsa da ikisinin kalınlığı da birbirine yakın :)

Yaşlı Adamın Savaşı yazarı John Scalzi'nin sunuşu gülümsetti; İki kitabın benzerliğine dayanarak, Scalzi için YAS'ını beğenenler ve beğenmeyenler tarafından aynı sebebe dayanarak eleştirilmek tuhaf olsa gerek.

Bitmeyen Savaş'tan bir haykırışla mesajımı bitiriyorum: "Aramızdaki alan Tauran kanıyla kıpkırmızı kesilmişti -Tanrı'nın tüm çocukları hemoglobin taşıyordu- ve tıpkı ayıcıklarda olduğu gibi, bağırsakları eğitimsiz gözlerime insan bağırsağı gibi görünüyordu."