Kayıt Ol

Sissoylu - Brandon Sanderson

Çevrimdışı Evis

  • **
  • 307
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #45 : 21 Kasım 2014, 03:37:23 »

Ayırmak lazım. :P

Teşekkürler :)

Sanırım kitabı çok az bitiren var ama ben bir yerden başlamak istedim. Çok ciddi spoiler vereceğim ama içimde daha fazla da tutamayacağım.
Spoiler: Göster
Öncelikle hikayeyi biraz toz pembe buldum.Bazılarınız hadi canım oradan diyebilir ki ben de bu kararı alırken baya bir süre düşündüm. Nedenlerime gelince,Sazed bildiğimiz iyilik perisi görevinde ne zaman 'aha öldü kızcağız' desem pof Sazed orada. Marsh'ın dirilmesi de ayrı mesele.  Hele beni kitapta en sinir eden şey Elend'in daha ben nefes almaya vakit bulamadan şak diye tahta oturtulması. Bölüm girişlerindeki yazıların hükümdar tarafından yazıldığı çok belliydi, kitabın tek şaşırtıcı yanı da zaten günlüğü yazan adamın sandığımız adam çıkmaması. Sonuç olarak bir bütün olarak baktığımızda 1. kitabın sonunda bizi merakta bırakan tek bir soru var o da Zifir tekrar gelecek mi? Yalnız bir diğer mesele daha var ki bana bütün seriyi okutacak cinsten 'Vİn'in Küpesi' :) umarım serinin en sonuna kadar gizemi ortaya çıkmaz.




Spren aslında; (AĞIR SPOİLER İÇERİR)
Spoiler: Göster
     Seri olan kitaplarda gözüme çarpan açıkları seriyi okuduktan sonra yazmaya çalışıyorum. Sazed'in üstendiği görev bilinci yaşamı boyun ona dikte edilen ve kabullendiği şey. Yani senin hayatın şu elması korumaktan ibaret diye yetişen biri elbette o elmasın başından ayrılmayacaktır. Kelsier aksini belirtmedikçe onu koruyor. Kelsier Clubs'ın dükkanına girdikten sonra dışarı çıkıp aramaya başladıysa bulması gayet normal. Sondaki olayda ise hala üzerinde olan görevi yapmak üzere, çünkü başka bir görev bırakılmıyor ona yanlış hatırlamıyorsam, yine normal, biraz zorlama normaller bunlar ama olsun. :)

    Marsh olayını ben de çözebilmiş değilim, o ceset kimindi ve neden oradaydı  anlamlandıramadım. Sadece şu fikir geliyor aklıma Sorgucu yapmak için kullandıkları biri olabilir, yada gerçekten Marsh olabilir ve sorgucu yapmak için böyle bir işlem gerekiyordur. Orası benim için de  muğlak kaldı.

    Bölüm başlarında yazılan yazıların Hükümdar'a ait olduğunu saklamak istediğini sanmıyorum. Açıkça belliydi  çünkü. İlk birkaçı belki başkasıdır diye düşünüyorsunuz ama sonradan anlıyorsunuz. Bizi yanıltmak için yapmış olacağını düşünüyorum. Sondaki bombayı hazırlamak ya da Hükümdar'ın insani yönlerini görmemiz için. Belki de iyi okuyucular için ufak bir ipucu bile olabilir orası.Sonuçta o yazılar bahsettiğimiz gibi Lord Hükümdar'a değil Seçilmiş kişiye ait. Aslında o bomba ile ters köşeye geliyoruz ve asıl amacı da bu bence.

    Elend konusuna gelirseeek, direk Kral yapmalarını bende garipsedim, bari skaalara bir soraydınız, hala mı monarşi arkadaş dedirtiyor.

    En sonlarda, okuyoruz ama sonraki kitaplarda ne olacak baya baya gidiyor bu Hükümdar dedim, son birkaç sayfayı okuyana kadar, ki o sayfalar diğer kitapların temelini atıyor. Öncelikle bilmediğimiz şeyler çok. Vin kim? Annesi kim? Kolosslar ne ayak? Zifir ne? Atiyumun karşıt metali ne, etkisi ne? Hükümdar'ın kastettiği şeyler ne? Merkez Salahiyet iyi hoşta diğer yerlere ne olacak? (Elend ve Vin'in ihtiraslı aşkları felanda var tabi ilgilenenler için. :) )   


İnsan okuduğu kitap üzerine konuşunca mutlu oluyor, teşekkürler Spren. :)

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #46 : 21 Kasım 2014, 16:18:35 »
Üstteki tartışmalarla alakalı bir spoiler, açan yanar:

Spoiler: Göster
O ceset ya da ceset yığını Marsh'a ait değildi hiçbir zaman. Adam ölmedi, orada buldukları Marsh'ın dönüşüm işlemi için edilen bir tür kurbandı. Tabii cesedi buluşma yerinde tanınmaz halde buldukları için Kelsier ve Vin en kötüsünü düşündüler.


Kralların Yolu ile karşılaştırıp bu daha iyi/kötü diyemem. İkisinin de gönlümdeki yerleri ayrı ayrı :P .

Kralların Yolu acılar içinden yükselen bir köleyi anlatırken Sissoylu zaten yükselmiş ve yanındakileri de yukarı çekmeye çalışan birini anlatıyor. Hırsızlık, kandırmaca ve "büyü"nün karakterler tarafından daha uzmanca kullanımı nedeniyle Sissoylu aksiyon yaşatma(ortalığı karıştırma) açısından daha fazla imkana sahip. Ayrıca bu kitapta baş karakter diyebileceğimiz iki kişinin yanında çok ilginç ve civcivli yan karakter vardı, Kralların Yolu bu konuda doğası gereği bu kadar eli bol değildi.

Ben iki kitabı karşılaştırıp bunu daha çok sevdim demesem de Sissoylu'yu daha fazla sevdiğini söyleyenleri anlayabiliyorum. Bir de eğer Sissoylu'yu okumuşsanız Locke Lamora'nın Yalanları'nı okumadan önce araya farklı türlerde bir iki kitap sıkıştırın, tam tersi de geçerli. Benzer yanları var, kitapları arka arkaya okursanız olayların ihtişamı biraz sönebilir.

Sonuç olarak puanım 10/10, okumayan çok şey kaybeder.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #47 : 21 Kasım 2014, 16:46:00 »
Sissoylu'nun yarısındayım daha ama son söylenen şeyle ilgili bir yorum yapayım: Benzer yanları var evet, Locke Lamora'dan hemen sonra okuyunca (bkz: ben) fark ediliyor. Ama zevkini kaçıracak bir durum yok bence ortada. O kadar da benzemiyor yani. Sissoylu'da Locke Lamora'nın Yalanları'ndaki gibi ağzınızı açık bırakan soygunlar, planlar pek yok, en azından okuduğum yere kadar yoktu. Hırsızlık ancak bir yan unsur olabilir yani bu kitapta, kitabın temeline yerleşmiş bir şey değil.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı spren

  • **
  • 77
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #48 : 21 Kasım 2014, 19:41:59 »
Ben de Sissoylu'dan hemen sonra Locke Lamora'nın Yalanları'na başladım henüz bitmedi ama 'hırsız' ve 'hırsızlık' haricinde benzeyen pek bir tarafı şimdilik yok. Ben daha önce de yazmıştım Kralların Yolu ile Sissoylu'daki dövüş sahnelerini ( Szeth ile Kalsier'in) birbirine çok benzettim. Belki de ilk kitabım olduğu için Kralların Yolu'nu daha çok sevdim. Tamam Sissoylu daha çok güldürdü :)

 Locke Lamora ve Sissoylu'yla ilgili:

Spoiler: Göster
kimse ölmese olmuyor mu ? Boğazım düğümleniyor okurken :(


Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #49 : 21 Kasım 2014, 23:37:12 »
Epeydir fantastik kitap okumuyorum, bayağı koptum ama şu kitap isimlerini ve sizlerin yorumlarını gördükçe nasıl iştahlanıyorum anlatamam. Bunu söylemem lazımdı. Kaçıyorum şimdi buradan, siz devam edin. Yakında ben de yorumlarımla size katılmayı umuyorum. :P

Çevrimdışı Mashiara

  • **
  • 119
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #50 : 24 Kasım 2014, 15:40:32 »
Güzel bir ilk kitaptı.Kralların yolu,sissoylu ve locke lamora'nın yalanlarını peş peşe okudum ama şimdi okuacak kitap kalmadı.İkinci kitaplar ne zaman çıkıyor :))))
Adın umrumda değil, kırmızı. Adını bilmek istemiyorum. Eğer en az ilk üç savaşından sağ kurtulursan belki o zaman adını öğrenirim. Daha önce değil. Eskiden isimleri öğrenirdim, ama bu kahrolası bir zaman kaybıydı. Bir baş belasını tam tanımaya başladığımda kalkar ölürdü. Bu günlerde zahmet etmiyorum.-Horkin Usta-

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #51 : 24 Kasım 2014, 15:57:10 »
Sonunda bitirdim.

Aşağısı hardcore spoiler, kitapla ilgili şaşırtıcı ne varsa yazıyor neredeyse. Spoiler içine de aldım ama yine de uyarayım. :D

Spoiler: Göster
Bölüm başlarındaki yazıların kime ait olduğu 3-4 yazıdan sonra anlaşılıyor, orası pek şaşırtıcı değil.

Ayrıca Lord Hükümdar'ın o kahraman olmadığını da hissettiriyor kitap okuyucuya. Özellikle arka kapak yazısını okuduysanız bin yıl önce birinin yenildiğinden bahsediyor. Spoiler sayılacak bir şey değil herhalde pek, hatta bundan bahsedip bahsetmediğinden bile emin değilim ama o yazı sayesinde ben kitabın ortalarında Lord Hükümdar'ın Çağların Kahramanı olmadığını tahmin ettim. Hatta Zifir'in hiç yenilmediğini, Çağların Kahramanı'nı öldürerek onun yerine geçip Lord Hükümdar olduğunu düşünüyordum. Yapılan resimler falan da bunu destekliyordu bence, kendisini yenilmiş gibi göstererek gerçeği kolayca gizleyebilirdi, Zifir'in ne olduğunu göstermekten de özellikle kaçınıyorlardı resimlerde. Açıkçası epey sonlara kadar bu teori de asıl olan şey kadar geçerliydi gibi geliyor bana. :D

Kelsier'in öleceğini ise daha bile önce tahmin ettim. Umarım ölmez diyordum ama, asıl kahramanımızın gerçekten ön plana çıkması için Kelsier'in yoldan çekilmesi gerekiyordu. Usta ölür, kimsenin görmediği kadar güçlü ve yetenekli olan çırak onun yerine geçer. Yeterli sayıda fantastik kitap okumuş olanlar bunu hissedebilmiştir muhtemelen.


Genel bir yorum da yapayım tabii ama eleştirecek bir şeyim yok pek, kitap gerçekten çok güzel. Kralların Yolu'yla arasında hissedilir benzerlikler var bazı yerlerde, ama neyse ki bunlar çoğunlukla epey yüzeysel noktalar. Sanderson dünya yaratmakta gerçekten başarılı, belli benzerlikler olsa da dünyası ne başka fantastik dünyalardan ne de gerçek dünyadan kopya edilmiş. Devamını çabuk çevirseler de okusak, sabırsızlanıyorum gerçekten. :D
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #52 : 24 Kasım 2014, 16:54:40 »
Eh, Perg Efsaneleri'ni kazasız belasız bitirdiğime göre artık Sissoylu'ya başlamak için önümde hiçbir engel kalmadı!
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #53 : 25 Kasım 2014, 07:46:33 »
Arkadaslar kitabi iyice elden gecirip okusun yorumlar yazsin bekleyeyim dedim. Simdi okuduklarim yuzumu gulduruyor sevindiriyor. Brandon kitaplarinin Turkiyede sevilmesini cok istemistim. 

Brandonun dunya yaratma becerisine hayran olmamak elde degil. Hele ki o filmden firlamis sanki dedirten aksiyon sahneleri yok mu.

Bazi spoilerlerde olaylarin cok tahmin edilebilir oldugundan bahsedilmis. Ben oyle uzerinde cok didiklemeyip kitabin zevkine varmak icin okumustum, arkadaslarin farkettigi bir cok seyi belki farketmedim ama ama yorumlara bakarak soyleyebilirim ki onlarin bile aklindan gecmemis seyler var beklenmeyen. Kitabin baska bir guzelligi de bu. Sizi bir yere yonlendirip sonradan baska taraflardan vurmasi.

Sissoylu-Son imparatorluk ile Krallarin Yolunu karsilastiramiyorum ben. Ikiside kendine ozgun harika hikayeler. Benzerlikler var evet ama bunlar ayni evrende gecen hikayeler oldugundan dogal karsiliyorum.


Çevrimdışı Darkone

  • **
  • 76
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #54 : 25 Kasım 2014, 17:19:02 »
Teşekkürler Brandon Sanderson

Çevrimdışı kahlan1299

  • *
  • 9
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #55 : 26 Kasım 2014, 23:08:40 »
benim bir sorum olacak.açıkcası ben bir ana karakter üzerine yoğunlaşan kitaplardan hoşlanıyorum.acaba bu kitapta ana karakter varmı? varsa hangisi?ona göre okumayı düşünüyorumda

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #56 : 26 Kasım 2014, 23:11:59 »
Vin'e ana karakter diyebiliriz sanıyorum. Sürekli farklı kollardan anlatılmıyor hikaye, eğer kastettiğiniz buysa. Tek olmasa da bir grup karakter üzerinden devam ediyor.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı kahlan1299

  • *
  • 9
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #57 : 26 Kasım 2014, 23:17:14 »
zaman çarkı gibi mi?

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #58 : 26 Kasım 2014, 23:19:31 »
Hayır, bir arada o karakterler genelde. Değillerse de yine yalnızca 1-2 tanesinin gözünden anlatılıyor hikaye, hepsinin değil. Tek koldan ilerliyor yani büyük oranda.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı muncyy

  • *
  • 14
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
« Yanıtla #59 : 27 Kasım 2014, 12:59:13 »
Locke Lamora’nın Yalanlarını bitirdim acaba Sissoylu yamı başlasam yada 2 kitabım daha var onlarımı araya katsam dur bakalım mesai bitimine kadar karar veririm herhalde :)