Kayıt Ol

Frankenstein - Mary Shelley

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Frankenstein - Mary Shelley
« : 21 Aralık 2014, 01:22:10 »

"O zamanlar genç bir kız olan ben, böyle korkunç bir fikri nasıl da bulup geliştirdim?" -Mary Shelley.

Çok sevdiğim bir klasik Frankenstein. Romanını yaklaşık iki sene önce okumuştum ve çizgi romanını edinmek de uzun süredir aklımdaydı. Biraz geç olsa da, nihayet çizgi roman versiyonunu da okuyabildim.

En az kitabı kadar başarılı olduğunu söylemem için önümde hiçbir engel yok. Çizgi roman sanatını seviyorum ve böyle önemli eserler iyi bir şekilde uyarlandığında ise mutlu oluyorum. Uyarlayan Jason Cobley'in ellerine sağlık, kusursuza yakın bir iş çıkarmış. Declan Shalvey'in çizimleri de yine başarılıydı bence. Çeviri ve imlada da bir sıkıntı yoktu, NTV Yayınları bir teşekkürü hak ediyor elbette.

Tanrı ve insan olgularını çok başarılı bir şekilde ele alan Mary Shelley'nin bu eseri korkutucu. Fakat insanı korkutan şey kesinlikle Viktor Frankenstein'ın yarattığı o biçimsiz yaratık değil, asıl korkutucu olan o yaratığın insanları ve kendini sorgulaması ve bunun sonucunda da sarf ettiği cümleler. O cümleler okuru derinden etkiliyor.

Viktor Frankenstein ve yarattığı canlının mutluluğu araması ve yaptıkları için çektikleri acılar Frankenstein adlı bu eserin günümüzde hala bir klasik olmasını sağlıyor. Olaylar öyle bir raddeye geliyor ki, gerçekten bir süre sonra içiniz sızlıyor.

Çizgi romanın son sayfalarında ise ek olarak Frankenstein'ın sinema uyarlamaları ve yazar Mary Shelley'e dair yazılar bulunmakta.

Kesinlikle okumalısınız. Ama önce romanını.

Alıntılar: "Onca zamandır ruhumu besleyip bana mutluluk veren hayallerim, şimdi cehennemden farksızdı." -Viktor Frankenstein.

"Pişmanlık ve suçluluk duygusunun esiriydim artık. İnsanlardan köşe bucak kaçtım. Tek tesellim yalnızlıktı; derin, kapkaranlık, ölüm gibi bir karanlık." -Victor Frankenstein.

"Hayat kadehim sonsuza dek zehirlenmişti." - Viktor Frankenstein.