Kayıt Ol

Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları

Çevrimdışı Nightmare

  • ***
  • 627
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
    • Saklı Günlükler
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #30 : 19 Şubat 2015, 08:55:20 »
Yorumun için teşekkürler. Saradis nasıl okla vurulmadı demişsin. Aslında bunu kendi kafamda cevaplandırmıştım yazarken ama okuyucu beynimi okuyamadığı için paylaşmam gerekirdi. Benim kurguladığıma göre saradisi arka taraftaki cüceler kalkanla koruyordu. Etrafı izlemesi de en arkada olmasından kaynaklı.

Tekrar saol. Seni de düellolarda görmek isteriz :)

Çevrimdışı seabiscuitxx

  • **
  • 60
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #31 : 20 Şubat 2015, 20:27:44 »
Yeni düelloya herkesi bekliyorum.Babayiğit meteroid arkadaşıma bol şans diliyorum.

Bu arada hatunkız hikayeyi sana nasıl ulaştıracağım.
Ölüm sadece başlangıçtır.

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #32 : 20 Şubat 2015, 20:29:22 »
Yeni düelloya herkesi bekliyorum.Babayiğit meteroid arkadaşıma bol şans diliyorum.

Bu arada hatunkız hikayeyi sana nasıl ulaştıracağım.

Kendisi  özel mesaj ile olarak belirtmiş ilk sayfada :)

Çevrimdışı

  • ***
  • 403
  • Rom: 7
  • ☆★
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #33 : 21 Şubat 2015, 16:58:12 »
Merhabalar;

Metaroid ve seabiscuitxx arasındaki düellonun öykülerini paylaşıyorum. Herkese keyifli okumalar efendim :). Öykülerin kimlere ait olduklarınıysa anketten sonra belirteceğim.

Rathar Efsanesi

Rathar'ın deniz sevgisi, buralardaki hiçbir balıkçıda yoktur, olmayacaktır da. Denizin derinliklerinde yaşayan canlıları, resimlerini ayrıntılı çizebilecek kadar iyi tanır. Hiçbir şeyden korkusu yoktur. Aslında balıkçıdır, ama denizci reisiymiş gibi muamele görür; onu balığa çıkarken görenler de 'Kaptan' diye hitap ederler. Ama bu civardaki balıkçılara kaptan denilmez; Rathar istisnadır. Buralarda yiğit, gözüpek birini arıyorsanız, bulacağınız tek insan evladı Rathar'dır. Bazı batıl inançlara ve anlatılan efsanelere inanan -Rathar'ın deyimiyle babaanne masallarına- ve onu uyarmaya yeltenen balıkçılar ile dalga geçer, küçümser: bazen de bahsettikleri canavarları gördüğünü ve onları yendiğini anlatıp kendisini yüceltir. Balıkçılar, her bir araya gelişlerinde Rathar'ın kahramanlıklarını tartışırlar. Birçoğu gerçek olduğuna inanır. Çünkü kendilerinin açılmaya cesaret edemeyeceği uzaklıktaki adacıkların içine aldığı tekinsiz bölgeye kadar açılabilen tek balıkçı Rathar'dır. Derler ki, o adalardan biri devasa ahtapot Kraken'in ta kendisidir. Bu söylenti bir veba salgını etkisiyle şehre yayıldığından beri, balıkçılar ve denizciler oralara gitmez olmuş.

Gözüpek Rathar, zamanında gülüp geçmişti bu söylentilere. Farklı ağaçlardan yaptığı ve kısa gemi ismini verdiği ufak deniz aracıyla adaların etrafını turlarmış. Oralarda balık boldur. Balıkların kendilerini Kraken'e kurban etmek için adaların etrafında toplandığı da konuşulmuştu bazı zamanlarda. Rathar, tüm söylentilere, efsane ve korku hikayelerine inanmamıştı, ölümüne kadar da inanmamıştır. Ancak denize açıldığı sisli bir şafakta, yani öldüğü gün, başına öyle bir şey gelir ki! Ne onun adına söylenen gözüpek, yiğit, kaptan kelimelerinin bir anlamı kalır, ne de devrilmez addedilen bedeninden ufak bir parça! Kraken'in bedenini midesine indirdiğin de öylesine doymuştur ki, ufak tefek balıkları istemez olmuştur. O günden sonra insanlarla avlanır. Ancak öyle doyar. Bu yüzden önceleri sevilen Rathar, şimdilerde halkım tarafından pek sevilmiyor. Onun yüzünden neredeyse her gün bir balıkçı kaybediyoruz. Rathar'ın başına gelenler de bir efsane aslında. Oldum olası hiç inanmamışımdır bu efsaneye. Biranızı buyurun bu arada. Ateşin başına yanaşın biraz. Bildiklerimi anlatayım sizlere; gerçek olup olmadığına siz karar verin!


Rathar, her zamanki gibi tüm hazırlıklarını bir gece öncesinden yapmış. Ertesi gün, güneş doğmadan evden ayrılmış; özel yapım zıpkını ve diğer aletleri de yanındaymış. Birkaç balıkçı görmüş onu. O gün de tekinsiz bir fırtına esiyor, önüne çıkan her şeyi savuruyor, paramparça ediyormuş. Hele sis! Bizim gümüşi sandığımız sis, o sabah kuzguni bir renge bürünmüş. Öyle diyor efsaneler vallahi, aslı astarını ben bilemeyeceğim!

Böyle havada balığa çıkmayı bırak, kapıdan adımını bile atmaya korkuyormuş insanlar. Pencerenin başına çömelmiş dışarıyı izleyen bir adam, bizim kahramanı görünce tebrik etmiş. Rathar, sesin geldiği yönü bulamaya çalışmış. Ama tam da nereden geldiğini bilmediğinden istemsizce paniklemiş. Söylentiye göre eskilerden tartakladığı belalı bir adamın tok sesine benzermiş bu ses. Rathar, adamın kendisinden intikam almak için geri döndüğünü sanmış o sıra.

“Neyi mi tebrik ediyorsun?” diye sertçe sormuş. Adamı da sisten pek göremiyormuş. Aslında adam arkasındaymış; ama o dağlara doğru konuşunca sesi bir-iki defa yankılanmış.

“Böyle havada balık avına çıkabiliyorsun ya! O yüzden tebrik ediyorum seni kaptan.”

Rathar sesin nereden geldiğini bilmediğinden, bu sefer sağına dönüp cevap vermiş.

“ Balıkçı dediğin adam yiğit olur, korkak değil.”

“ Öyle tabii, öyle,” diye yanıtlamış, nerede olduğunu göremediği adam. Hani gözüpek dediydim ya, hani korkusu yoktur dediydim Rathar için... İşte o sırada, adamı göremediğinden korkuya kapılmış Rathar. İlk defa o zaman korkmuş. Vallahi öyle bakmayın. Efsane böyle. Tabii o zaman adamın belalısı olmadığını da fark etmiş. Çünkü kısık bir tonda söylenen "Sadece kendisinin değil, bizim de başımıza bela açacak," sözünün ardından hışımla kapanan pencere sesini işitmiş. Birinin pencereden ona seslendiğini böyle fark edebilmiş kahraman Rathar!

Rathar daha fazla kalmamış orada. Geç kalmak istemiyormuş. Balıklar da tam sabah vaktinde toplanıyormuş çünkü. Önünü göremediğinden kah düşerek, kah ufak tefek kayalıklara toslayarak inmiş tepeden aşağıya. Şehirli balıkçıların evleri denize yakın sarp bir tepenin üzerine kuruludur. Tepenin hemen aşağısında da balıkçıların tekneleri olur. Rathar tepeden inmiş, ama kendi yaptığı küçük gemisini bulamamış. El yordamıyla gemisini ararken başka bir kimsenin teknesine vurmuş kafayı. Öyle sert vurmuş ki, efsaneye göre, iyice celallenip bağırmış çağırmış. Onun sesini duyan Kraken, işte o sırada uykusundan uyanmış!

Rathar, kafasını vurduğu tekneyle denize açıldığında sis perdesi aralanmış biraz. En azından önünü görebiliyormuş artık. Geç kalma telaşı ile bağırıp söyleniyormuş. Tek başına balığa çıktığından her bi' şeyi kendisi yapıyor, bu yüzden de yavaş ilerliyormuş. O gün içinde tuhaf bir his varmış. Bu his onu korkutuyormuş aslında. Ama balıkçılara: “Bugün bol kazançlı geçecek benim için. Balıkçılar zengini olacağım,” diye bahsetmiş hissinden. Bu yüzden balıkları kaçırmaktansa denizde boğulmayı göze alacağını da söylediği geçiyor bazı kaynaklarda.

Öğle vaktine doğru sis perdesi falan kalmamış. Güneş yükselmiş, berrak denizin üzerinde tuhaf pırıltılar belirmeye başlamış. Güneş yakıcı bir sıcaklıktaymış. Rathar terden sırılsıklam oluyor, iyice hiddetlenip küfürler ediyormuş. O sırada adacıklardan birine doğru ilerlerken denizin köpürdüğünü fark etmiş. “Herhalde güneşin sıcaklığından böyle oluyor,” diye düşünmüş. Doğrusu böyle bir şeyi gerçekten düşündüyse fazla zeki biri değildi.

Her neyse! Daha önce hiç görmediği büyükçe bir adanını önünde durdurmuş tekneyi. Sürüyle balık varmış. İrili ufaklı. Zaferin verdiği heyecan ve açgözlülük duygusuyla hiçbir balığa acımamış. Hepsini ustalıkla teker teker avlamaya başlamış. Onun halini en iyi şöyle betimleyebiliriz: Hazine gören bir define avcısı kadar gözü dönmüş!

Uykusundan uyandırıldığı için zaten öfkeli olan Kraken, bir de kurbanlarının çalındığını fark edince iyiden iyiye hiddetlenmiş. Rathar'ın ada sandığı şey bir anda sekiz kollu, kocaman sekiz gözü olan, siyah bir dev ahtapota dönüşmüş. Rathar, arkasında bir ahtapot olduğunu ancak gölgesinden fark edebilmiş. Devasa bir gölgenin ortasında bulunca kendisini, irkilerek arkasına dönmüş. Kraken mürekkep gibi siyah ve katı bir sıvıyı olduğu gibi Rathar'ın üzerine kusmuş. Kendisine pek güvenen kahramanımız savaşacak durumda değilmiş. Aşırı özgüveni yanında kılıç taşımasına gerek olmadığına inandırmış olmalı. Ahtapot'un salyalı kolları, kendisinin yüceliği karşısında pirinç tanesini andıran tekneyi sarıp sarmalamış. Rathar, siyah katı sıvı yüzünden hareket edemiyormuş. Kraken öfkeyle tekneyi havaya kaldırıp birkaç defa savurmuş. En sonunda tekneyle beraber, denizin derinliklerindeki yuvasına çekilmiş. Rathar'ın o zaman öldüğüne kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü daha sonra kendisine ve teknesine dair hiçbir ize rastlanmamış. Rathar'ın ölümüyle ilgili farklı söylentiler var: kimileri yaratığın onu parçalara ayırıp yediğini, kimileri kollarıyla boğduğunu, kimileri de yaratığın Rathar'ı denizlerin korkulan diğer canavarı ve atası Ctulhu'ya kurban ettiğini söyler. Kesin bir şey yok. Kesin olan tek şey: gözüpek Rathar'ın gülüp geçtiği efsanelerden birinin ölümüne sebep olduğu.

Gerçi bu da bir efsane. Biz Rathar'ı bu efsane yüzünden sevme... Bir dakika, bir dakika! Eğleniyor gibiyiz ha? Biraz daha bira ister misiniz? Çünkü anlatacak daha farklı efsanelerim de var.

- SON -



Europa'ya İniş

-Gergin misin?
-Saatlerce süren simülasyon çalışmalarından sonra mı?Hayır.

İki kişilik keşif aracı Horus ana gemiden ayrılalı yarım saat oluyordu.Görevi Jüpiter’in insanlık için yeni bir yaşam alanı olma ihtimali taşıyan Europa uydusuna inmek,beş yıl önce gönderilen robot laboratuarlarla ana merkezin bağlantısının kopmasını araştırmaktı.Altı hafta önce biri hariç diğer ünitelerle sinyal alımı kesilmiş ardından ne olduğunu araştırmak için bir ekibin gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

Deneyimli kontrolör Arthur aşağıya gönderdiği astronotun görevi tamamlamasını sağlamaya çalışıyordu.Profesyonel gibi davransa da onun hala amatör olduğuna emindi.Azimliydi ayrıca genç ve yetenekli.Onu izlerken yirmi sene önceki kendini görüyordu.
Dikkatini bedensel verileri yansıtan monitör çekti.Kalp atışlarında bariz bir artış vardı.Mikrofonu açtı.
-Sakin olmaya çalış evlat.Bunu yaparsan geri döndüğünde sana özel sandviçten hazırlıcam.
-Deniyorum.Burası çok sessiz.Etrafta uçuşan buzullar görmeye başladım.
-Atmosfere girmek üzeresin.Koruma kalkanını devreye sokacağım.Yinede dikkatli ol.
-Anlaşıldı patron.

Europa’nın yüzeyinin buzullarla kaplı olduğu biliniyordu ama atmosferindeki zehirli gazların katılaşıp katmanlar oluşturduğu sonradan ortaya çıkmıştı.Yüzeye ulaşmak için bu kütleleri aşmak gerekiyordu.Bu da kolay bir iş değildi.Öncü robotlar gönderildiğinde buluta benzeyen buz sürüleri onlara kötü bir sürpriz yapmıştı.Laboratuarları yüzeye monte etmeye kararlı olan ekip Bir haftalık uğraşının ardından güvenli yol olarak adlandırdıkları rota programını çıkartmayı başardılar.Şimdi belirlenen bu yoldan ilerleyen James korku ve merak içindeydi.Tek kişilik görevlerde kullanılmak üzere tasarlanmış uzaktan bakıldığında koca bir sineğe benzeyen küçük jet motorlara sahip minyatür bir uzay aracının içindeydi ve bu ona güven veriyordu.

-Tehlikeli bölgeyi geçtin.Nihayet.Tanrıya şükür.
Devasa bulutları aştıktan sonra karşısına tanıdık bir manzara çıkmıştı.Gözünün alabildiğine uzanmış buz kütleleri.Kutuplara bir göz atmak gibiydi.
-İrtifa seviyeni kontrol et.Kıç deliğine yaklaşıyorsun.
-Tanrım bu ismi kim buldu?
Keyifle güldü Arthur.
-Tahmin et.

Elektronik verilerle dolu led cama sahip fanustan dışarı bakarken onun bu benzetmesine gülmeden edemedi.Beş yıl önce buradaki buzulda bir delik açmak için inanılmaz saatler bir o kadarda emek harcanmıştı.Sonunda güneş enerjisini kullanan ucunda buz eritmek için kimyasallarla donatılmış gelişmiş bir sondaj makinesi ile bunu sağlamışlardı.Yaklaşık on metre genişliğinde açılan delik ışığın oynaşmasıyla beyazlığın içinde beliren kara bir deliği andırıyordu.Arthur’a göre ise bir kıç deliğiydi.
-İçeri süzülüyorum.
-Espri yeteneğin olduğunu biliyordum.
-Eğlenmek için aşağı gelebilirsin.
-Bunun için çok yaşlıyım.

İkisi de keyifliydi.En azından James korkuyu üzerinden atmıştı.Otomatik olarak rotada ilerlerken buzulların üzerinde uçan bir kuş gibi hissediyordu.Alçalan irtifa ile birlikte yöneldiği delik giderek genişliyordu.
-Hızlı bir iniş olacak babalık.
Arthur kumanda bölümünde ellerini birleştirmiş James’in üzerine montelenmiş kamera görüntülerini inceliyordu.”Sessiz ve ürkütücü.”diye mırıldandı.
-İyi şanslar evlat.

Oğlunu savaşa gönderen bir baba endişesi dolmuştu içine.Belki de onun ailesinin olmayışı kendisini etkilemişti.Yaşamda tutunmaya çalışan genç bir adamın her zaman desteğe ihtiyacı vardı.Bunu en iyi kendisi biliyordu.Birlikte çalıştığı kişilerle birçok tecrübe yaşamıştı ama James farklıydı.Onu eğitirken geleceğe yatırım yapan bir bankacı kadar hassastı.Şimdi ise korkuyordu.Aşağıda işler ters gidebilirdi.Önünde beklemesi gereken bir saat vardı ve zaman geçip gitmekte pek acele etmiyordu.

James ise buzulun içindeki deliğe girdiğinde ortalık birden karardı.Aydınlatma ışıkları hemen devreye girmişti.Katılaşmış buz yığınları üzerine vuran ışığın oluşturduğu renk tonları görmeye değerdi.James mavinin kılcal damarlar gibi her yana uzandığını,yeşil ve morun ardından kızıl neon yansımaların geride kaldığını hayranlıkla izliyordu.Ona hoş geldin gösterisi sunuluyordu adeta.
-İniş protokolleri devrede.
Üzerindeki bilgisayar sistemi devreye girmiş olmalıydı.Sesli komut sistemi aktifti.Delikten çıkmasına dakikalar kaldığını söylüyordu.Birden ışık azalmaya başladı.
-Yüksek enerji kaybı uyarısı.
-Neler oluyor?
-Radyasyon seviyesi korunamıyor.Elektrik sistemleri devre dışı.
-Lanet bilgisayar.
Bütün vücudu baştan başa sarsılmıştı.Ölesiye korkuyor,deli gibi titriyor ve bayılmamak için kendini zor tutuyordu.İrtifa hızı artmıştı.Kontrolü kaybediyordu.Zihnini toplamaya çalıştı.
-Manuel moda geçmeliyim.
Kontrolü ele almak için uğraşırken yedek enerji ünitelerini aradı.Jet itki motorlarına güç sağlamalıydı.Aracı kontrol etmek oldukça zorlaşmıştı.Eğer bir çare bulamazsa giderek hızlanacak ve korkunç bir son yaşayacaktı.Sakin olmak için elinden geleni yaptı ama yüzüne dolan ter damlacıkları ona mani oluyordu.Enerji bataryalarının yerini hatırladı birden.İçinde yeşeren umut fazla sürmeden sönüverdi.Boşluğa doğru bir lanet okudu çünkü bataryalar bacaklarının olduğu bölmeye sabitlenmişti.Oraya ulaşmak için aracın dışına çıkması gerekiyordu.Bunu yapamazdı.Dışarı çıkarsa radyasyon ve zehirli gazlar yüzünden anında ölebilirdi.Başka bir yol kalmamıştı artık.Seviye göstergesi ona bir şey anlatıyordu şimdi.
“Hızla delikten aşağı düşüyorsun.”

Sonunun geldiğini anlamıştı James.

- SON -
İt was one of those March days.
When the sun shines hot,
And the wind blows cold.
When the summer in the light,
And winter in the shade.

Çevrimdışı Nightmare

  • ***
  • 627
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
    • Saklı Günlükler
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #34 : 21 Şubat 2015, 18:53:15 »
Rathar efsanesi

Ancak denize açıldığı sisli bir şafakta, yani öldüğü gün, başına öyle bir şey gelir ki!

Yani hikaye neredeyse (benim görebildiğim kadarıyla) hatasız olduğu için bir tek bu cümleye takıldım. Burada YANİ ÖLDÜĞÜ GÜN kısmı gereksiz olmuş gibi. Hikayenin başında karakterin öleceğini belirtmek insanda merak duygusunu azaltır.

Genel olarak sıkılmadan okudum fakat biraz daha kısa olsa iyi olurmuş. Konu çok heyecan verici aksiyon sahneleri içermediğinden kısa bir tanıtımın ardından direk canavara gidişini yazabilirdin. Yani o siste adamla konuşması, korkması biraz gereksiz gibiydi.

Hoştu sıkılmadan okudum birazda heyecanlansaydım hikayede çok daha güzel olurdu.

Tebrikler.

Europa'ya İniş

Öncelikle konusu, işleniş, akıcılık, diyaloglar çok güzeldi. Tebrik ederim. Fakat hikayede bolca yazım hatası vardı. Örneklerle açıklayayım.

.Bunu yaparsan geri döndüğünde sana özel sandviçten hazırlıcam.

Hazırlayacağım olması gerekiyor.

Yinede dikkatli ol.

Hikayede bolca vardı. -De' nin ayrı olması gerek.

Yine hikayenin tamamında NOKTADAN sonra bir boşluk bıraksan iyi olurdu. Eskiden ben de bolca yapardım bunu. Mit uyardığından beri bu huyumdan vazgeçtim  :P Yani noktadan sonra bir boşluk bırakıp yeni cümleye öyle devam et. Aynı şey VİRGÜL içinde geçerli.

Tehlikeli bölgeyi geçtin.Nihayet.Tanrıya şükür.

Bu cümle beni biraz rahatsız etti. Nihayet ya da Tanrıya şükür ikisinden biri gereksiz. Mesela Nihayet tehlikeli bölgeyi geçtin deseydin Tanrıya şükür demene gerek kalmazdı. Tanrıya şükür tehlikeli bölgeyi geçtin deseydin Nihayet gereksiz olurdu. Ama ikisinin de cümle başında olması daha hoş olurdu sanki.

Şimdi sonuca geleyim. Yukarıda yazdıklarım haricinde iki hikayede çok güzeldi. Benim hikayeme bakarak sizi kıskandığımı itiraf etmem gerek  :P İkinci hikayenin bence mutlaka devamının gelmesi gerek. Böyle bir başlangıcın ardından son olması kötü olur bence yarışma haricinde bu hikayeyi devam ettir. İlk hikayede böyle bir şey mümkün değil tabii.

Sonuç:
İlk hikayenin yazarı kusura bakmazsa ikinci hikayeyi daha çok beğendiğimi söylemeliyim. Beni daha çok etkiledi açıkçası. Yani ilkine göre daha çok heyecanlandım okurken. Ama bu ilki kötüydü demek değil. İlki de çok iyiydi hatta hatalara bakacak olursak ilk hikaye daha hatasızdı. Ama kurgusunu pek beğenemedim. İkinizi de tebrik ederim. İkinci hikayenin devamını da bekliyorum :)

Bu arada sakın benim hatama düşüp buradan eleştiriye yanıt vermeyin istiyorsanız özel mesaj atabilirsiniz. Ya da cevabı oylamadan sonra verebilirsiniz.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #35 : 21 Şubat 2015, 20:21:56 »
Merhaba.
Çok güel bir proje olmuş bence. İki hikâye de çok güzeldi aslında.
İlk hikâyede bir efsaneyi dinliyoruz, bunu bir anlatıcının anlatıyor olması da hayli ilginçti bana kalırsa. Ama malesef okurken içim pırpır etmedi, gaza gelip de pek heyecanlanamadım. Tabii, illa ki heyecanlanacağım diye bir şey yok, arada bazen durulmak ve sakinleşmek de gerekir. Yine de biraz merak uyandırıcı kısımlar olsa güzel olurdu diyorum.

İkinci hikâye de gerçekten çok hoşuma gitti. Yalnız gözüme çarpan birkaç şeyi dile getirmek istiyorum:

-Sakin olmaya çalış evlat.Bunu yaparsan geri döndüğünde sana özel sandviçten hazırlıcam.

Burada Hazırlayacağım olsaymış daha iyi olurmuş sanki. :) Bir de keşke isimler yabancı olmasaymış. Biliyorum bu tür hikâyelerde türk isimleri kullanılınca biraz tuhaf oluyor ama neden olmasın?

Her neyse. Sonuçta proje güzel, hikâyeler de çok başarılı, ellerinize sağlık. Belki ben de katılırım. Ama henüz buna hazır hissetmiyorum kendimi.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı zaujas

  • **
  • 204
  • Rom: 3
  • "Gölgesiz Bulut"
    • Profili Görüntüle
    • Kenan Demir Blog
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #36 : 22 Şubat 2015, 00:29:56 »
İlk hikaye bir efsaneyi anlattığı için daha etkileyici olmalıydı diye düşünüyorum. Karakterin öleceğinin başta verilmesi bencede meraklanmamızı engelliyor.

İkinci hikaye açıkcası beni daha çok etkiledi ama konunun derinliğine oranla çok kısa ve sonu bir anda kesilmiş gibi, sanki devamı var hissi yaratıyor.

İki yazarında eline sağlık ama dediğim gibi benim favorim Europaya iniş.
Söz sessizlikte, ışık karanlıkta...

Çevrimdışı kargasiz

  • ***
  • 428
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #37 : 22 Şubat 2015, 13:13:07 »
İlk öykü'de dikkatimi dağıtan zaman hataları var ama akıcılığı ikincisine göre daha güzel. İkinci öykü ise içeriğine göre çok güzel hazırlanmış. Kıyaslamada ikinci hikayeyi daha çok beğendiğimi söyleyebilirim.

İki yazarın da ellerine sağlık, bir sayfalık öykü ile güzel işler çıkarmışlar.

Çevrimdışı

  • ***
  • 403
  • Rom: 7
  • ☆★
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #38 : 22 Şubat 2015, 18:29:07 »
Efendim öncelikle yazarlarımızı tebrik ederek başlayayım. Genel olarak eleştirilerime geçmeden önce de şunları belirteyim. İlk olarak, hikayelerimiz az biraz daha kısa olsaymış çok daha iyi olurmuş bence. Bir de noktalama ve yazım yanlışları okumayı zorlaştıran etmenler. Elimizden geldiğince (ben de dahil ) bunlara daha çok dikkat etmeliyiz. Bunlar genel yorumlarımdı. Şimdi gelelim güzelim hikayelerimize.

Rathar Efsanesi için konuşuyorum;

İlk olarak dikkatimi çeken ayrıntı; Rathar'dan için, onu methetmek amacıyla balıkçı, denizci reisi, kaptan olarak bahsetmişsin. Bence burada aktarmak istediğin duyguyu güçlendirmek için, kaptan veya denizci reisi denmesinin nedenlerini de anlatmalıydın. Yine aynı şekilde Rathar'ın istisna olmasının sebebini okurken de, neden ona kaptan denildiğinin ayrıntılarını öğrenmek isterdim.

Adalardan birinin Kraken'in kendisi olduğunu öğrenmek hoştu ama aklımda bir şekil belirmedi doğrusu. Avatar'da aslan kaplumbağa vardı, onun kabuğunun üstü mini bir adacık gibiydi ama ahtapottan ne kadar ada olur bilemedim. Sisli günün ardından denize açılıp da balık tutmaya başladığında, hepsini teker teker avladığını yazmışsın ama bence burada bir mantık hatası var. Yani bir ağ felan atar insan :).

Anlatılan her şeyin arkası arkasına efsane oluşu çok hoşuma gitti. Bu efsaneler zincirini biraz daha uzatsaydın keşke :D. Son olarak hikayenin sonunda, hikayenin büyük ihtimal handa çalışan bir - garson mu denir bilemedim - görevli tarafından anlatıldığını öğrenmek de güzeldi. Çok beğendim, tebrik ederim :).



Europa'ya İniş için konuşuyorum;

Bu öykü için ayrıca söylemek gereği duydum. Noktalama hataları ve yazım yanlışları bu güzel öyküyü çok aşağı çekiyor. Doğrusu hikaye genel olarak beni kendine oldukça bağladı. Bir bakmışım bitmiş. O yönden oldukça başarılı buldum. Karşılıklı konuşmaların başlarına kısa çizgi  (-) koymak yerine karakterlerin isimlerini yazsaydın daha rahat bir okuma olabilirdi.

Buzullarla kaplı gezegenimizi biraz betimlemeni isterdim doğrusu, orası karanlıkta kaldı benim için. Bir de pilotumuz açılan deliğin içine girdiğinde ben bayağı bir aksiyon bekliyordum ama bu beklentim karşılanmadı. Kısacası pilotumuz delikten aşağı inmeye başlayana kadar benim için bir sorun yoktu. O bölümden sonra bir şeyler eksik geldi bana. Çünkü hikayeyi oraya bağlamışsın, o deliğin içinde bir şeyler olması gerekiyordu. Mistik, esrarengiz olaylarla karşılaşacağıma dair beklentilerim vardı. Senin hikayeni de çok beğendim. Benden bir tebrikde sana :).



NOT: Anketi açıyorum. Ha bir de yukarıda tüm yazdıklarım benim şahsi fikrimdir :D.
İt was one of those March days.
When the sun shines hot,
And the wind blows cold.
When the summer in the light,
And winter in the shade.

Çevrimdışı seabiscuitxx

  • **
  • 60
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #39 : 24 Şubat 2015, 12:55:24 »
Aslında bu düellolarda kullanılan hikayeleri bir yayımcı bir araya getirse kitaplaştırsa hem yazanlar için motivasyon oluşturur hem de katılım sağlanır. Hep birlikte hikayelerin editörlüğünü yapabiliriz. Benimkisi öneri sadece.
Ölüm sadece başlangıçtır.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #40 : 27 Şubat 2015, 00:53:12 »
Güzel fikir; ancak hikâyeler bir sayfalık, bunun için bayağı bir düello olması gerekir diye düşünüyorum.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı seabiscuitxx

  • **
  • 60
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #41 : 27 Şubat 2015, 15:10:45 »
Sevgili Cankutpotter. Buradaki kitleyi tam olarak bilemediğimizden fazla katılım olmamasına yüzeysel yaklaşabiliriz.Kimi yazar kimi okur pozisyonunda ama herkesin bu deneyimi yaşaması lazım bence. Açıkçası insan başta korkuyor ama yazmaya başlayınca bunun ne kadar keyifli bir iş olduğunu anlıyor.Ayrıca yazdıkça insan gelişir ve eleştirilerle mükemmelleşir diye düşünüyorum.

           Son düellodan sonra arkadaşların eleştirilerine teşekkür ediyor ve kendimce yanıtlar vermek istiyorum. Rakibim olan metaroid beni oldukça sarstı. Profildeki yaşına bakarak konuşuyorum.Yazma konusunda benden çok önde. Ben onun iki katı yaştayım tabi tecrübe ve deneyimlerde bu konuda etkili olmayı sağlıyor. Fantastik eser yazmaya hiç cesaretim olmadı çünkü oldukça zor ve hayal gücü çeşitliliği istiyor. Metaroid'i bu cesaretinden dolayı kutluyorum.

Eleştirilere gelirsek;

Nightmare için: Yazım hataları, de-da eklerinin ayrımı ve tekrarlar gibi dilbilgisi hataları bence de yapılmaması gereken önemli bir nokta. Ayrıca nokta ve virgülden sonra boşluk bırakma adetini sayende kazandım. Olumlu ve yapıcı eleştiri dilinden dolayı teşekkür ederim.

Cankutpotter için: Yazım hatalarına dikkat edeceğim artık ama bazen insanın basireti bağlanıyor gözden kaçırıyor. Karakterlerin yerli isimler olmasını bende düşündüm. Olabilirdi çünkü bu hikaye fantastik değil günümüz bilimkurgu dünyasına ait bir hikayeydi. Bu olayı kendi insanlarımızda pekala yaşayabilir. Bunu dikkate alacağım. Yorumun için teşekkürler.

Sevgili zaujas: Beğendiğine sevindim. Düellodan önce uyarmıştım. Ben kısa hikaye yazamıyorum diye. Aklımdakileri yazsaydım görünen hikayenin üç katı fazla bir durum oluşacaktı. Kendimi zor durdurdum diyebilirim :) Sende şansını denemelisin.

Kargasiz için: Hikaye yazmak oldukça zor çünkü kısa vadede kalıcı ve doyurucu olmak gerekiyor ama en azından merakta bırakma duygusunu yansıtabildiğimi düşünüyorum. Eleştirin için teşekkürler.

Hatunkız için: İnan benden çok şey istiyorsun. Bu dediklerini anlatırdım ama daha uzun bir alana ihtiyacım olacaktı o zaman. Kısa hikayeler yazdığımız için bazı bölümleri atlamak zorunda kaldım. Uzun yazdığımızdan da şikayetçisin. Bu kadar ekmeğe bu kadar köfte idare et artık :) Yapıcı eleştirilerinden dolayı teşekkür ederim.
Ölüm sadece başlangıçtır.

Çevrimdışı Metaroid

  • *
  • 39
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #42 : 27 Şubat 2015, 16:16:11 »
seabiscuitxx, düello teklifimi kabul ettiğin için teşekkür ediyorum öncelikle. Benim için ayrı bir heyecanı olan güzel bir düello idi. Bence ikimiz de iyiydik. Aslında benim asıl amacım yazım olarak ne halde olduğumu görmek ve eksiklerimi gidermekti.

Birçok insan yorum yaptı. Onlara teşekkür ediyorum. Söyledikleri eleştirilerde haklılar; ve o eleştirileri doğrultusunda çalışmalara devam edeceğim. Düello sonuçlarına baktığımda berabere kaldığımızı gördüm. Aslında yenilmeyi bekliyordum; bu sonuç beni bir sonraki düellolar için cesaretlendirdi. 3 oy alan diğer yarışmacı seabiscuitxx, seni de tebrik ediyorum :)

Hala düello atmaya hazırım. Doymuyorum nedense ;D

Çevrimdışı zaujas

  • **
  • 204
  • Rom: 3
  • "Gölgesiz Bulut"
    • Profili Görüntüle
    • Kenan Demir Blog
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #43 : 10 Mart 2015, 10:32:41 »
sadece 6 kişi ankete katılmış, bence forumun ağır abileri tahtlarından inip biraz halkın arasına karışmalı.
Söz sessizlikte, ışık karanlıkta...

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vahşi Rıhtım Kısa Öykü Düelloları
« Yanıtla #44 : 29 Mart 2015, 16:00:53 »
Bu konu unutulmadı arkadaşlar! Yakında güzel bir süpriz sizleri bekliyor!
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.