Kayıt Ol

Keskin Nişancı (American Sniper - 2014)

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Keskin Nişancı (American Sniper - 2014)
« : 18 Şubat 2015, 23:27:13 »
IMDb Puanı: 7.5

Oscar Ödül Töreni'ne kadar adaylık alan filmleri izleme geleneğimi sürdürüyorum.

Sıradaki film American Sniper'dı. Pek izlemek gelmiyordu içimden ama yorum yapmam için izlemem gerekiyordu. Yönetmen koltuğunda Clint Eastwood'un oturduğunu belirterek başlayayım.


Buram buram Amerikan propagandası kokan bir film daha. Akademi her yıl milliyetçi yönlerini vurgularcasına en az bir filmi pohpohluyor. Geçen sene Captain Phillips bu görevi üstlenmişti. Neyse ki o film bundan çok daha iyiydi. Önceki sene ise Argo. Hatta hatırlarsanız En İyi Film Oscar'ı verilmişti.

Film bu yıl Oscar Ödülleri'nde, En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu başta olmak üzere toplamda 6 dalda adaylık elde etmiş durumda.

American Sniper'ın başrolünde Bradley Cooper bulunuyor. Bence Cooper kariyerinin en iyi performansını sergilemiş. Rolü için epey kilo alıp kas çalışan Cooper, tam anlamıyla canlandırdığı asker Chris Kyle'a bürünmüş diyebilirim. Bir askeri son derece başarılı bir şekilde oynamış. Fakat bu ödülü alabileceği anlamına gelmiyor ne yazık ki. Daha güçlü rakipleri var: Eddie Redmayne, Michale Keaton, Benedict Cumberbatch gibi.

Aslında ben filmin 6 adaylığına rağmen sıfır çekeceğini düşünüyorum. Gereğinden fazla abartılan, vasatın altında bir film zira. Geçen sene de American Hustle için bu yorumda bulunmuştum ve Akademi beni haklı çıkardı.

Amerika'nın Irak'ı işgali döneminde, Chris Kyle adlı bir keskin nişancının yaşamına odaklanıyoruz. Elbette olduğu gibi anlatılmamış konu, bir sürü çarpıtma söz konusu. En belirgin olanı ise, Amerika'nın Irak'a petrol için değil de, 2001'i bahane ederek gitmiş olmaları. Güldürdü senarist.

Chris Kyle, Irak'ta birçok önemli şahsı öldürdüğü için orduda efsane olarak anılmaya başlar. Chris iyi bir askerdir fakat Irak'a giderken arkasında bir de aile bırakmaktadır ve karısı ile sırf bu yüzden birçok kez tartışırlar. Karısı Irak'a dönmesini istemese de, o arkadaşlarını koruma amacıyla her seferinde geri dönecek ve ülkesine "hizmet" edecektir.

Eleştirilerimden birisi de filmin finaline. Çok oldu bittiye getirildiğini düşünüyorum. Ani bir final oldu ve bu hoşuma gitmedi. Geneli itibarıyla da etkileyicilikten uzak ve bu yaşınıza kadar birçok filmde izlediğiniz klişe sahnelerden oluşan bir "sahte kahramanlık" öyküsü diyebilirim.

Burada yorumladığım tüm filmleri önerirdim ama hadi bir ilk yapayım: İzlemeseniz de olur, bir şey kaybetmezsiniz. Ama Bradley Cooper beğendiğiniz bir oyuncuysa, o halde izleyin derim.