Kayıt Ol

Çocuklara Okumayı Sevdirmek

Çevrimdışı spren

  • **
  • 77
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Çocuklara Okumayı Sevdirmek
« : 20 Şubat 2015, 14:43:56 »
Merhaba, bu yıl bitirme projesi olarak, ilkokul öğrencilerine derslerinde yardımcı olmayı amaçlayan bir proje gerçekleştireceğiz. Öncelikle bizim öğrencilerimiz 3. ve 4. sınıflartan oluşuyor ama proje kapsamında 1 ve 2. sınıflar da var. Ve en önemlisi bu çocukların geneli maddi açıdan zorluk içinde.

Projeyi biraz genişletme adına neler yapabilirim diye düşünürken onlara benim zamanında yapamadığımı, kitap okumayı, sevdirebilir miyim diye düşündüm. İki gündür internette kitapları araştırıyorum ama bu iş sadece 'al bak bu kitap çok güzel oku' demekle olmazmış gibi geldi ama devamı gelmedi.  Sonra ben neden Rıhtım'a sormuyorum ki dedim :)

Sorularım şunlar;

Bu yaşlardaki çocuklara ne tür kitaplar seçmeliyim(resimli olacağı kesin), bildiğiniz yayın evleri var mı?

Ve

Sizce bir çocuğu elinden kitap bırakamayacak kıvama nasıl getiririm? :)

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Çocuklara Okumayı Sevdirmek
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2015, 14:57:18 »
Daha dün (gerçekten dün) bununla ilgili bir olay yaşamış ve konu üzerinde düşünmüştüm. Bu kadar olur! Konu ayağıma geldi *-*.

Düşüncelerimi müsaadenle maddelemek istiyorum.

- Özellikle 1.sınıfa giden çocuklar kitaplardan uzak duruyor. Okumayı yeni öğrendikleri için okumak onlar için bir külfet. 1 ve 2.sınıftaki (ama bence özellikle 1) çocukların okumasını sağlamak için önlerinde bol bol kitap oku derim. En azından, böyle yüce bir amacı yüklenebileceğim bir çocuk grubu olsaydı ben böyle yapardım. Bir büyükten, hele ki kendilerine idol olabilecek bir kişiden böyle bir eylemi görmek onları etkileyecektir diye düşünüyorum.

  * Bir de alt madde ekleyeyim buna. Okumayı yeni öğrenen çocuklara ne kadar allı pullu kitaplar verilse de külfte olarak gördükleri için onlara kitabı sen okuyabilirsin. Birkaç sayfa sen okursun, konuyu kavrar, sonraki sayfaları önce birlikte, sonra tamamen onlara bırakarak devam ettirirsin.

- Can Yayınları'nın Can Çocuk kolunu çok beğeniyorum. YKY'nin de çocuk kısmı epey güçlü. Bu iki yayınevini tavsiye ederim. Bu arada TUDEM de hiç boş değil hani. Onu da tavsiyelere eklemiş olayım.

- Çocuklara Kibritçi Kız gibi dehşete düşüren kitaplar yerine yokluğu, yoksulluğu ama umudu da gösteren capcanlı kitaplar okutmak taraftarıyım. Charlie'nin Çikolata Fabrikası bence güzel bir örnek. Hem o çikolatalar, şekerler ilgi çekecektir (diye umuyorum). Kitap aynı zamanda resimli. Tabii içinde yabancı isimler geçtiği için 4. sınıflara daha uygun olabilir. Orayı sen daha iyi biliyorsun :).

- Fantastik kitapları dene! TUDEM'in bu yaş grupları için fantastik kitapları var. Bu çocukları ağzını açık bırakacak ya da nefesini kesecek şeylerle tanıştırırsan, genelde seri olan bu kitapları okumayı kendileri sürdüreceklerdir. Fantastik kitapların hem hayal güçlerine hem de okumaya alışmalarına büyük katkısı olacağına inanıyorum.

- Ailelerin gelir düzeyine göre bu kitapları yadırgayabileceğini düşünüyorum. O nedenle "Ben de bu kitapları çok seviyorum," diye cümleler kurarak (bence) mutlaka kitapları onlarla tartış. Hatta her yaş grubuyla ayrı ayrı okudukları kitabı tartışabilirsin. O zaman kitabı daha çok benimseyeceklerdir. Sen de yanlarında kitapla gezer, önlerinde okursan (imkan dahilindeyse) bu eylemin daha da çekici bir hale gelebilir.

Benden bu kadar :).

Çevrimdışı spren

  • **
  • 77
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Çocuklara Okumayı Sevdirmek
« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2015, 15:16:08 »
Çok teşekkürler yayınları araştıracağım, ayrıca rol-model olmak da olmazsa olmaz tabi. Kibritçi Kız'a çok güldüm ama haklısın dikkat etmem gerek :)