Kayıt Ol

Çocukluk (Boyhood - 2014)

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Çocukluk (Boyhood - 2014)
« : 21 Şubat 2015, 22:53:19 »
IMDb Puanı: 8.2

Boyhood, Richard Linklater'ın yazıp yönettiği bir film.

Bu yıl Oscar Ödülleri'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil toplamda 6 adaylık elde etmiş durumda. En İyi Yardımcı Kadın ve En İyi Yardımcı Erkek dallarında da Patricia Arquette ve Ethan Hawke'a adaylık verilmiş. Açıkçası Patricia Arquette'in şansını daha yüksek görüyorum. Ve Oscar komitesi Boyhood'u en iyi film ilan edebilir, şansı yüksek.

Altın Küre'de En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerinin sahibi olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Patricia Arquette de rolüyle Altın Küre'nin sahibi oldu aynı zamanda. Bakalım Oscar'da da aynı başarıyı tekrarlayabilecekler mi?


Filmin tamamlanma süresi 12 yıl. Bu yönüyle sinema tarihinde bir ilki gerçekleştiren Linklater, gerçekçilik konusunda filmini çok üst sıralara taşımayı başarıyor. 2002 yılından beri bu proje üzerinde çalışan yönetmen, filmin kadrosunu korumayı başararak, belirli periyotlarla çektiği filmini 2014'te sonlandırıyor ve bugüne dek yapılmamış bir projeye imza atıyor. Her şeyden önce, Linklater'a fikri ve sonra da sabrı için teşekkür etmek gerekiyor.

Açıkçası filmde bir senaryo var mı, emin değilim. Yani demek istediğim, bizim günlük hayatımız nasılsa, Mason'ınki de aynı. Biz nasıl büyüyorsak, Mason da aynı şekilde büyüyor ve geçip giden zaman, izleyicide bir farkındalık yaratıyor. Bu yönüyle de filmi başarılı ilan etmek mümkün.

Ana sınıfından başlayarak üniversiteye kadar Mason'ın hayatını izliyoruz. Çocukluğunu, ergenliğini ve gençliğini. Bir çocuğun hayatını gözlemleme fırsatını buluyoruz bir nevi ve izlerken de ister istemez kendi çocukluğumuzla bir kıyas yapıyoruz. Mason'ın çocukluğunu izlerken, bir yandan da kendi hayatımızı gözümüzün önünden geçiriyoruz.

Anne ve babası ayrıldığında Mason henüz küçük bir çocuktur. Fakat ailesinin ayrılmış olması çok da kötü bir izlenim bırakmıyor Mason'da çünkü her zaman yanındalar ve her zaman annelik ve babalık görevlerini yapıyorlar. Özellikle baba figürü oldukça sıcak, samimi ve içten yansıtılmış.

Hatta bence filmin en iyi oyunculuğu kesinlikle Mason'ın babasını canlandıran Ethan Hawke'a ait. Ayrıca Ethan Hawke ile Richard Linklater daha önce de birkaç kez aynı filmde buluşan kişiler. Yönetmenin güvendiği bir aktör olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz. Mason'ı oynayan Ellar Coltrane'in de yine iyi bir seçim olduğunu söylemek mümkün.

2002 yılındaki sahnelerden birinde anne çocuklarına Harry Potter ve Sırlar Odası'nı okuyordu, ayrıca 2005'teki sahnelerden birinde de, yeni çıkan Harry Potter ve Melez Prens'in kitabını almaya gidiyordu çocuklar (Mason ve Samantha). Bir Harry Potter okuru olarak bu sahneler beni mutlu etti. Yine babası ile olan sohbetlerinde sık sık Star Wars'tan bahsedilmesi de hoştu.

Gençliğin son evrelerindeyken Mason, film noktalanıyor ve biz de bir süreliğine misafir olduğumuz hayatından çıkıveriyoruz.

Çok iyi bir film değil. Kötü de değil. Kısaca, salt bir büyüme öyküsü Boyhood. Olması gerektiği gibi, ne fazlası ve ne de eksiği.

Herkese öneriyorum. Zira film daha önce yaşamadığınız bir deneyim etkisi yaratacak bünyenizde.