Kayıt Ol

The Fly "Sinek" - 1986

Çevrimdışı TheWalkingIdeas

  • **
  • 348
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
The Fly "Sinek" - 1986
« : 23 Şubat 2015, 12:01:09 »

     1986 yapımı bu filmi konusunun özgünlüğünden ötürü uzun süredir merak ediyordum. İzleme fırsatını daha yeni bulabildim. Yönetmenliğini David Cronenberg'ın yaptığı filmin başrolleri Jeff Goldblum ve Geena Davis' ait. Goldblum'u Jurassic Park ve Independence Day fimlerinden hatırlarsınız. Geena Davis deyince ise Beetlejuice "Beterböcek" filmi gelir sanırım aklınıza.

     Film, 50-71 yılları arası bilimkurgu eserleri veren George Langelaan'ın 1957 yılında yazdığı aynı isimli kısa hikayesinden uyarlanmış. Ben de kendisini bu film sayesinde tanımış oldum. Bu kısa hikayenin PDFini bulan arkadaşlar konuya link bırakırlarsa sevinirim, İngilizce'si iyi olan arkadaşlar belki okumak isterler. Film bittikten sonra "Bu eseri kesinlikle yazılı olarak okumalıyım" dedim. Keşke çevrilse de İngilizce'sine güvenmeyen benim gibi arkadaşlar da okuyabilse.

     1957'de yazılan bu kısa hikayenin çekilen ilk filmi değil. 1958 yılında da bir film çekilmiş ; filmi seyretmedim fakat iyi eleştiriler okumadım, pek bir beklentim yok. -Film iyi olsa tekrar çekmezlerdi de diyebiliriz-

     Film, "En İyi Makyaj" dalında Oscar almış. İzleyince bunu kesinlikle hak ettiğini anlayacaksınız. Gerçekten muhteşem bir iş var ortada ; bilgisayarla bile yapılması saatler sürecek olan çalışma, plastik makyaj ile yapılmış, bence bir sanat eseri çalışması bile sayılabilir. Ayrıca Jeff Goldblum, bu filmdeki oyunculuğu ile Satürn Ödülleri'nde "En İyi Aktör" ödülünü kazanmış. Film ise Satürn Ödülleri'nden "En İyi Makyaj" ve "En İyi Korku Filmi" ödüllerini kapmıştır.

     Biraz da filmden bahsedeyim. Seth Brudle, kendini laboratuvarına kapatmış bilimsel çalışma yapmaktan başka bir hayatı olmayan bir bilim adamıdır. 20 yaşında neredeyse Nobel'i kazanacak kadar parlak bir bilim insanıdır. Tek başına 6 senedir yürüttüğü çalışmasının gizliliği için kimseyi labarotuvarına sokmaz. Bilim insanlarının toplandığı bir etkinliğe gider. Orada bir gazeteci olan Veronica Quaife (Geena Davis) ile tanışır, kendisinden oldukça hoşlanır. Evine davet eder, Veronica gazeteciliğini düşünerek -aslında adamın gizliliğini çekici bulmasından ötürü- kabul eder.

     Seth, çalışmalarından bahseder, etrafı gösterir ve çalışmasını anlatır. Veronica önce inanmaz, sonra ise kabul eder. Bu arada konuşmalarını kaydetmiştir. Gazeteye gidip bunun haberini yapacağını söyler, Seth itiraz edip engel olmaya çalışsa da başaramaz. Veronica, gazeteye gider kaydı dinletir, durumu anlatır. Ciddiye alınmaz. Bunun üzerine Seth, Veronica'ya "Bir dergi yazmaktansa bir kitap yaz, çalışmamın başından sonuna dek yanımda ol, her şeyi kaydet" der. Veronica, Seth'le beraber yaşamaya başlar. Çalışmalar oldukça iyi ilerlemektedir. Fakat Seth, çalışmayı kendi üzerinde dener ve bir problem yaşanır. Gerisi spoiler olur yazmıyorum :)

     Bence film, bilimin arayışları üzerine işlerine benliklerini vermiş bilim insanlarının korkularını sorguluyor, eleştiriyor. Bilim insanlarının çalışmalara kendilerini ne denle kaptırdıkları ve belki de gözlerini kör edercesine çalışmaya saplandıkları anlatılıyor. Film çekildiği yıl göz önüne alındığında oldukça iyi ki bence bilmeyen birine 2005 yapımı desek sorgulamaz. Senaryo -hikaye- oldukça özgün. Ben pek beğendim filmi, biraz olsun bilimkurgu seven herkesin hoşuna gidecektir. İzlemenizi tavsiye ederim.

"Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir."