Kayıt Ol

Anket

Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?

Evet, sayfayı arada bir/sürekli ziyaret edip haberleri okuyorum.
Evet ama sadece forumda linki paylaşıldığı zaman
Evet, ama sadece Facebook ya da Twitter'da paylaşımını görürsem
Portal mı? Portal nedir? (Hayır, etmiyorum)

Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2015, 14:33:42 »
Neden önyargılı olduğumu veya kafayı yediğimi düşündünüz anlamadım?

"Off his head" kafayı üşütmek anlamında değil yahu :) Alice Harikalar Diyarı'ndaki Kupa Kraliçesi'nin meşhur sözü o: "Kafasını uçurun!" Espri olsun diye yazmıştım, kesinlikle kasıt yok... canın dışında :P Kimsenin ön yargılı olduğunu falan düşünmüyoruz kesinlikle, yanlış anlaşılma olmasın.

Bir sayfayı beğenip bildirimleri kapatmanın tek artısı da o grubun takipçi sayısını arttırmak ve sosyal medyada daha çok göz önünde bulunmasını sağlamak olur. Yani bir nevi gönül meselesi :)  Tamamen kişinin tercihine bağlı.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı kargasiz

  • ***
  • 428
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?
« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2015, 14:41:35 »
ahahahaa :D Kasıtlı söylediğinizi düşünmüyordum zaten, Fırtınakıran da "kill it with fire" yazınca kendimi emniyette hissetmedim :P

Hiç o açıdan düşünmemiştim. Aslında haklısınız artık facebook veya twitter üzerinden takip etmek daha mantıklı. Beğenmek paylaşmak bu konulara ilgiyi arttıracaktır, çevremizin de katılmasını sağlayacaktır. Buna daha fazla dikkat edeyim o zaman, takip kısmını oradan yapmaya başlayayım en iyisi ;)

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?
« Yanıtla #17 : 28 Mayıs 2015, 15:55:26 »
İhsan abi vallahi ben bile sadece facede gördüğümde, onların da aralarından ilgimi çekenleri okuyorum. Bak kaç yıllık üyeyim daha hiç demedim ki; aman portala gireyim de ne var ne yok bakayım. Hatta "direkt olarak foruma giriyor ve sitenin o kısmına uğramak hiç aklınıza gelmiyor mu?" bu tam bana söylenmiş gibi.

Haberlerin forumda paylaşılmasınıysa, tabii ki gerekli bulmakla birlikte destekliyorum. Bence şu an devam eden düzen gayet mantıklı ve işliyor. Haberleri tüm mecralarda paylaşmalıyız ki daha çok insana ulaşsın. Bildirimde gelirse gelsin canım. Tekrar okumazsın olur biter. Hem belki de o fazlaca gelen bildirimler sayesinde gözümüzden kaçan bir haberi yakalarız.

Sonuç olarak ben Facebook ve Twitter'da haberleri görüyorum, ilgimi çekenleri okuyorum. Ama özellikle portala uğradığım yok. Bu arada abi siz çok hızlısınız, haber paylaşımında size yetişemiyorum vallahi. Her seferinde zaten paylaşılmış olduğunu görmek... Çok üzücü :D :D.

Geldim bir baktım yazacağım her şey yazılmış. Aynısından. :P
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?
« Yanıtla #18 : 29 Mayıs 2015, 02:17:59 »
Ben okuyorum, hepsini okurum genelde, bilmediğim bir şeyse bile. Sonra foruma gelirim.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı Auguste Dupin

  • **
  • 84
  • Rom: 8
  • geceleri esen terör
    • Profili Görüntüle
Ynt: Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?
« Yanıtla #19 : 29 Mayıs 2015, 14:10:44 »
Ben Kayıp Rıhtım'ı bulduğumda ilk 2-3 sene filan forum kısmına hiç uğramamıştım. Sitenin görünen kısmı portal idi ve forum bunun sadece bir yan ürünü gibiydi. Tüm yazılar nasılsa portalda çıkıyordu, daha fazlasını takip etmeye gerek yoktu. Ama insanları merak edip üye olduktan sonra anlaşılıyor ki sitenin esas merkezi aslında burası, portal buz dağının sadece görünen kısmı. Haliyle insan foruma üye olduktan sonra portala daha az bakar oluyor. Buradan oraya ziyaretçi çekilmeye çalışılıyor. Onca emeğe rağmen inkar edilemez şekilde durağan bir yapı var çünkü ortada ve artık böyle bir anketin çıkmasına şaşırmadım o yüzden. Bunun nedenlerini konuşuruz. Şu an için, portal forumu keşfedene kadar var. Ama yine de portala da sık sık girip ne var ne yok diye bakarım, okumadığım yazılar keşfetmeye çalışmayı filan severim. Haberlerden ziyade zaten portalı ilgi çekici yapanlar o yazılar.

Çünkü siteye özel yapılan o çalışmalar hariç, geek dünyasına dair haberleri zaten neredeyse anlık olarak çok hızlı bir şekilde birkaç farklı kanaldan öğreniyoruz; çünkü bu işi neredeyse ana mesleği haline getirmiş insanlar var ve mesailerinin çoğunu bu işe ayırıyorlar. "Hobisi" bu olanlara "hizmet" ediyorlar ve bu işten para kazanıyorlar. Sadece kısaca haber de yapmıyorlar, bilgileri inceliyorlar, kıyaslıyorlar, haberi yorumluyorlar, yaratıcı yeni bir içerik üretiyorlar. Bu "kopyala yapıştır haber yapmak yerine kendi haberini yazmak"tan da farklı bir yaratıcı süreç. Bunu da yalın bir muhabir diliyle değil, internetin güncel geyiklerinden beslenen esprili bir dil ve kışkırtıcı bir üslupla yaparak, zaten tartışmaya açık yazılmış bir konuda iyice spekülasyon yaratıp okurları tartışmaya çekmeye uğraşarak ortamı ve ilgiyi, "kendi yerel geek dünyalarını" sürekli canlı tutuyorlar. Bunun yanında yine aynı dille "dosya konusu" tarzı özel içerik de üretiyorlar sürekli, ki hepimizin zevk için yaptığı bir iş zaten olayın bu kısmı.

Rıhtım ise öğrencilerin ya da çalışanların işlerinden güçlerinden arta kalan çok değerli zamanları ve bireysel çabalarıyla hobi olarak oluşturduğu içeriklerden ve girdiği haberlerden oluşuyor. O yüzden kimse bir haberi öğrenmek için Rıhtım'ı beklemiyor, çünkü vakit bulunup burada haberi yapılabildiğinde olay zaten çoktan elli defa duyulmuş ve güncelliğini kaybetmiş, sarfedilmiş çok değerli emek dışında bir anlamı kalmamış, pratikte bir işe yaramamış oluyor. O yüzden kimse haber okumak için portalı ziyaret etme ihtiyacı hissetmiyor. Anca bir röportaj ya da inceleme olacak da o zaman.

Sanmıyorum ki kimse diğer kaynaklara gözünü kapayıp haberleri sadece Rıhtım'dan öğrenmeyi beklesin. Bu gündemin çok gerisinde kalmak demek olur ki isteseniz bile çok mümkün değil. Siz hiçbir yere bakmasanız bile arkadaşlarınız zaten on defa paylaşıyor başka bir yerde yapılmış bir haberi. Zaten kim niye bakmasın yani. Bu işler artık pek eskisi gibi değil. Geek kelimesine yüklenen anlam ve geek kültürünün yüceltilmesi ile birlikte bu işlerin takibi artık gönüllü insanların işlerinden güçlerinden ayırdıkları özel zamanla yürüyen bir iş olmaktan çıktı. Aslında hep hayal ettiğimiz şey oldu, ilerledi, gelişti. Bir fırsata, bir internet muhabirliğine, ciddi ciddi bir mesleğe de dönüştü. Hala bizim bireysel çabamızla ikinci paragraftaki içerik üreticileriyle rekabet etmek pek mümkün değil ve hatta çok anlamlı ve gerekli de değil. Bu işi zaten profesyonel olarak icra eden insanlar çıktıysa, işler artık birkaç insanın özverisi ve fedakarlığıyla yürümek zorunda değilse, kurumsallaşmış, markalaşmış, piyasa ve sektör haline gelmişse, belki artık bizim kişisel çabamıza gerek kalmamış olabilir ve ona ayıracağımız çok değerli vakti ve enerjiyi daha farklı ve daha verimli, üstelik daha eğlenceli bir olaya ayırabiliriz.

Bu da ne olabilir, hepimizin oluşturmaktan keyif aldığı, siteye özel olarak üretilen içerikler olabilir tabii ki. Aynı konulardaki farklı görüşlerde yazılmış, birbirine ince dokundurmalar içeren yazılar, tartışmalar, incelemeler. Haber olarak sadece resmi bir dille motomot "veri" girmekten değil, verileri birleştirip tüketilebilecek eğlenceli bir içeriğe dönüştürmekten bahsediyorum. Tepki alınır diye çekinmeden sivri ifadelere yer veren yazılar paylaşmak, tam tersine tepki almaya çalışmak. Onun karşıt görüşündeki yazılara da yer vererek farklı görüşlerdeki okurların da sitede kendi seslerini yakalayarak takipte kalmasını, taviz vermeyen diğer yazara diş bilemesini, taraf tutmasını, böylece yazarların kendi görüşlerini benimseyen insanlardan kendisine sempati duyan kitleler toplamasını sağlamak. Bunun için "görüş" girmesi gerek yazıların içine. Haberler zaten bu işi meslek olarak yapan insanlar sayesinde anlık olarak akıyor. Bireysel bir fedakarlıkla bununla rekabet etmeye çalışmak boşuna. Haberler aksın, Rıhtım o kısma hiç karışmasın, sadece portala özel, görüş ağırlıklı geek içeriği üretsin. Nasılsa bu zevk için sürekli yaptığımız bir iş zaten ve haberler gibi anlık akarak güncelliğini kaybetme gibi bir olayı yok. Sitedeki bunca insanla haftada birkaç yazı çıktıktan sonra o iş çok iyi çok güzel de yürür. Ki fazlası çıkar. Üstelik haber girmeye ayrılan zaman da bu işe kalmış olacak, muhabirler zamanlarını ve enerjilerini pratik getirisi daha yüksek bir işe harcamış olacak. Haber yazmakla uğraşmayacaklar, bir gelişme hakkındaki görüşlerini foruma yazmaktansa, portala yazacaklar. Onun altında yorumlar türeyecek. Böylece tartışma oraya kaydığı için artık uğranmaz olan forum olmaya başlayacak.

Haberle inceleme ayrımını ortadan kaldırmak gerek bence bunun için. İşin içine "görüş" girmesi gerekliliğinden bahsetmiştim. Bir şey ya haber, ya inceleme olmamalı. Böyle olup budanınca ikisi de güncelliğini kaybediyor. İncelemeler bir makaleye dönüşüyor. Oysa bir fikir üzerine yazılan dosya konusu makaleler bambaşka bir alan. Haber zaten geç yayınlanıyor, inceleme için de haberden bağımsız bir fikir, adeta bir "makale konusu" bulmak gerekiyor. Güncelle bağı kopuyor. Yapı komple durağanlaşıyor. İkisi de birbirinden parçalar içerebilmeli, ve yazılar içinde haberlerden parçalar taşıyan incelemeye yakın bir içerik halinde üretilmeli. Haber dediğimiz o bilgileri zaten okunur kılacak olan bu yorum kısmı. Yoksa birkaç satırlık bilgiyi her yerde görmek mümkünken, ve üstelik yorumlanmış halde almak da mümkünken, okur neden Rıhtım'dan okumayı seçsin? Sırf bizi çok sevdiği ve vefa borcu hissettiği için mi? Ayakta kalmak zor iş. Okura bizi tercih etmesi için daha güçlü bir neden vermek gerek. Bir haberi, daha doğrusu gelişmeyi, eskitmeyecek ve sürekli dönüp dönüp okunur kılacak olan şey o yorum. Çünkü okur buraya geldiğinde haberleri zaten çoktan biliyor oluyor ve atlaya atlaya geçiyor. Durup acaba nasıl yorumlamışlar diye merak ettirecek bir yorum olmadığını, yalın haber olduğunu biliyor çünkü içinde. Tık ve sayfa açılma süresi ayırmak istemiyor.

Böylece bir "gelişmeyi" portalda ne zaman paylaştığınızın da pek bir önemi kalmaz. İnsanlar gelişmeyi öğrenmekten çok, "acaba hakkında ne denmiş?" diye gelmeye başlarlar çünkü.

Yani bir başka deyişle, Rıhtım'ın da artık yürümeyen ve budanması gereken uygulamaları budayıp, en iyi ürettiği şeyi bularak sadece o alana yoğunlaşması ve Sanayi Devrimine ayak uydurması gerektiğini düşünebiliriz. Portal dinamik bir hale geldikten sonra, duyduğu haberi yine o konunun meraklısı olan bir üye forumdaki başlığının altına gelerek paylaşıp forum tartışmasına katabilir, kendi yorumunu yazabilir, o konunun portala taşınmasına önayak olabilir elbette. Böylece forum, portalın bir altkültürü, orada yazacak olan yazarların yorumlarıyla kendini gösterme fırsatı bulduğu bir alt portal haline dönüşür. Şu haliyle de öyle aslında, fakat portal dinamik olmadıktan sonra pek bir anlamı olmuyor.

“House”
Sometimes I think it’s like I live in a big giant head on a hilltop
made of papier mache, a big giant head of my own head.
I polish the eyes which would be windows, or
mow the lawn, I mean this is my house we’re talking about here
even if it is a big giant papier mache head that looks just like mine.
And people who go past
in cars or buses or see the house the head on the hill from trains
they think the house is me.
I’ll be sleeping there, or polishing the eyes, or weeding the lawn,
but no-one will see me, no-one would look.
And no-one would ever come. And if I waved no-one even knows it was me waving.
They’d all be looking in the wrong place, at the head on the hill.
I can see your house from here.
-Neil Gaiman

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?
« Yanıtla #20 : 29 Mayıs 2015, 18:34:00 »
Sevgili Auguste Dupin'e uzun ve detaylı yazısı için teşekkür ediyorum. Genel olarak hak verdiğim yazıdaki küçük bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek istiyorum. Bahsedilen haberler -özellikle son 3 aydır- güncelliğini yitiren haberler değil, tam tersine ilk olarak Kayıp Rıhtım sitesinde duyurulan haberler oluyor ve çoğu kişi de bizleri takip ederek öğreniyor.

Sanırım burada senin bahsettiğin Türk siteleri değil, yabancı kaynaklı siteler oluyor. Çünkü, dediğim gibi, özellikle son 3 aydır neredeyse her gün haberlere yorumlarımızı da ekleyerek yayınlıyor ve bazen yabancı kaynaklı olmayan çoğu haberi de okura ulaştırmaya çalışıyoruz. Fakat yazı üzerinde güzel bir beyin fırtınası yapmak elzem oldu. Zaman bulunca daha detaylı şekilde konuyu irdelemek lazım :)
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Portaldaki haberleri takip ediyor musunuz?
« Yanıtla #21 : 29 Mayıs 2015, 18:56:24 »
Ben de bu uzun ve detaylı yorum için teşekkür ederim öncelikle. Hakan da yazmış gerçi ama Rıhtım'ın haberleri şu son birkaç aydır Fırtınakıran'ın önderliğinde yaptığımız atılımla güncelliği yakalayalı bayağı oldu. Hatta çoğu haberi Türkiye'de ilk biz yayınladık kaç sefer. Ciddiyim.

Bununla birlikte haberlere yorum katarak (fazla açılıp konuyu dağıtmadan elbette) kendi kimliğimizi oluşturma gibi konulara katılıyorum. Bunu bazı haberlerde yapıyoruz aslında. Mesela kitap ödülü haberlerimize bakarsanız Hazal'ın orada müthiş bir emeği olduğunu görebilirsiniz. Eskiden hiç okunmayan ödül haberleri onun bu özverili çabaları sayesinde artık ilgi görüyor. Başka hangi site her kitabı tek tek inceliyor ki? Keza Batman v Superman'in fragmanı için bayağı ayrıntılı bir haber yazmış, sonradan taklit bile edilmiştik. Çok mecbur kalmadıkça kopyala yapıştır haber yazmıyoruz zaten ama bu durumu haberlerin geri kalanına da yayabilir, "Kayıp Rıhtım bununla ilgili ne demiş acaba?" ilgisini uyandırabiliriz diye düşünüyorum. Bu fikri sevdim kısacası.

İğneleyici ve birbirine düşürücü yazılar kısmınıysa tutmadım. Kayıp Rıhtım olarak çok güzel, uzlaşmacı, yardımsever ve kibar bir kimliğimiz var. Bunu bozmama taraftarıyım.

Daha pek çok güzel fikir var yazıda. Bunları yönetim ve editör ekibi arasında tartışıp değerlendireceğimize emin olabilirsin. Çok çok teşekkürler.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.