Kayıt Ol

Merhaba Birkaç Sorum Var

Çevrimdışı ArboDeno

  • *
  • 1
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Merhaba Birkaç Sorum Var
« : 01 Ekim 2015, 19:04:09 »
Merhaba abilerim ablalarım. 9. Sınıfa geçtim. Klasik tanışma ritüellerinde birkaç kişinin farklı sanat dallarıyla uğraştığını görünce benim neden olmasın dedim ve bir ara yaptığım hikaye yazma işine başlamayı düşünüyorum fakat birkaç sorum var:
1-Bu bir uğraş mıdır ve sürekli yapılabilir mi? Roman yazmam ve kurgu oluşturmaktan bahsediyorum.
2- Şu ana kadar elimle çizdiğim birkaç harita ve birkaç kurgu taslağı var. Coğrafya birbirinin tamamlayıcısı olmalı değil mi?
3- Bu uğraş ile mutlak huzur bulunabilir mi?
4-Hikayeyi yazmaya ne Zaman başlamalıyım?
Teşekkürler.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Merhaba Birkaç Sorum Var
« Yanıtla #1 : 02 Ekim 2015, 20:15:21 »
Selamlar, hoş geldiniz.

Size tavsiyem hemen roman yazmaya başlamayın, hüsrana uğrarsınız. Önce kısa hikayelerle başlayın, iyice pişin, kendinizi geliştirin, değişik türler deneyin. Ben zaten yeterince iyi yazıyorum, demeyin. Çok  faydasını görürsünüz ileride bu kısa alıştırmaların.

1- Sürekli yapıp yapmamak tamamen size, aldığınız keyfe ve üretkenliğinize bağlı.
2- Coğrafya elbetteki tamamlayıcı olmalı. Harita çizip roman yazmaya başlamak isteyen ilk kişi siz değilsiniz. O kadar çok genç var ki, şaşırırsınız. Maalesef büyük çoğunluğu emeklemeden koşmaya, yani öykü yazmadan romana giriştiğinden başarısız oluyor.
3- Yazmayı yürekten seviyorsanız ve yazarak bir şeyler üretmek sizi mutlu ediyorsa evet. Para kazanmak için yazıyorsanız hayır. Çünkü kazanç oranı çok çok düşük.
4- Dediğim gibi, önce kısa hikayeler yazın. Büyük projelere yavaş yavaş, kendiliğinizden geçeceksiniz zaten.

İyi forumlar...
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Merhaba Birkaç Sorum Var
« Yanıtla #2 : 10 Ekim 2015, 06:25:40 »
Size en büyük tavsiyem, öyküyü romana geçmeden önce bir basamak olarak görmemeniz olacaktır. Ne türde yazmak istediğinize karar verin ve o türde kendinizi geliştirin. Hiçbir tür, bir diğerinin ön hazırlığı ya da deneme tahtası değildir. Hepsinin kendine has matematiği ve iç dinamiği vardır. Roman yazmak istiyorsanız, oturun ve bir roman yazmaya çalışın. Belki normalden daha kısa, belki asla tamamlanmayacak, belki de hiç basılmayacak bir iş çıkabilir ortaya. Ama bu sizin ilk roman çalışmamız olur, sorun etmez ve bir yenisine başlarsınız. Çünkü siz roman yazmak istiyorsunuzdur, öykü değil.

4. sorunun cevabı: ŞİMDİ.
3. sorunun cevabını kimse veremez.
1. sorunun cevabını sadece siz verebilirsiniz.

Çevrimdışı Engin YILDIRIM

  • *
  • 27
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Merhaba Birkaç Sorum Var
« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2015, 22:25:38 »
Benden önce yazan arkadaşlar farkında olmadan heves kırıcı cevaplar vermiş. Böyle adlandırdığım için üzgünüm ama ben de o yaşlarda bazı yapıcı zannedilen ama kötü etkileyen tavsiyeler almıştım. O yüzden yazmaya başlamak için buraya mesaj atıp sorma cesaretine sahip birisine daha yönlendirici cevaplar yazılmalı düşüncesindeyim.

Öncelikle, yazma eylemi herhangi bir tür altına girmeden bağımsızca ve sürekli yapılmalı. Yani fırsat bulduğunuz her an yazmalısınız. Bu, günlük notlar, şiir, hikaye, bir kaç sözcük şeklinde olsa bile kağıda veya ekrana geçmeli. Aslolan yazma kasını çalıştırmaktır.
Zamanla bu yazılar evrilmeye başlayacak. İçinden kısa hikayeler, karakterler, olaylar çıkacak. Tüm bunlar yazın hayatınızın temel taşlarını oluşturarak ileride sağlam bir altyapıya dönüşecek.
Ben kendi çapımda günlük notlar tutarak başladım. Yazdığım her şey daha sonrasında bir şekilde bana hikaye, olay veya fikir olarak geri döndü veya başka bir yazıyı tetikledi.
Öncelikle yapmanız gereken tek bir şey var.
Yazın!
Aklınıza gelen her şeyi yazın. Bir süre sonra beyniniz yaşadığınız pek çok şeyi evirerek yazdığınızda kendinizin bile şaşıracağı dünyalar yaratacak. Hikayeler, karakterler, olaylar kendileri yazılmak için size yalvaracak.
Tek bir şeye ihtiyacınız var.
Yazmaya.
Su nasıl akıp yolunu buluyorsa, mürekkep de istediğiniz dünyalara yollar çizecektir.
Tamirci

Çevrimdışı armeneus

  • **
  • 139
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Merhaba Birkaç Sorum Var
« Yanıtla #4 : 30 Aralık 2015, 19:21:03 »
İlkokul ve lise dönemlerinde insanların çok geniş bir hayal dünyası olduğunu ve  onun geliştirilerek kullanılması gerektiğini düşünmüşümdür. En büyük ilerlemeler bu dönemlerde kazanılıyor ve hayal dünyasını en güzel kullanabileceğiniz zamandaymışsınız.

Kısa hikayeler yazabilirsiniz. Ayrıca romanınızı kenara atmayın. Aklınıza gelen kurguları yazıp en sonunda düzenleyin. Yayınlanmasa dahi o sizin ilk romanınız olacak.
Şimdi, daima ve sonsuza dek

Çevrimdışı BlackOut

  • **
  • 71
  • Rom: 1
  • Mantık kontrolü eline aldığında insanlık ölür.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Merhaba Birkaç Sorum Var
« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2015, 14:08:43 »
Ben de senin bahsettiğin yaşlarda başlamıştım, benim rahatlamama çok yardımcı oluyordu çünkü, kitap okumak, okuduktan sonra heves edip yazmak inanılmaz iyi gelmişti bana. Kişiliğimi geliştirdiğini düşündüğüm en önemli şeylerden biridir okuyup yazmak. Öz güven kazanmana da yardımcı olacağına inanıyorum. Sorularının spesifik olarak kendimce cevaplandıracak olursam
Birincisi sana bağlıdır, aslında hikayene de bağlıdır işin içine daldığında hikayenin senden talepleri olduğunu fark edeceğini düşünüyorum, yani kısacası yapmak istediğin işe, sonuçta da sana bağlıdır ne kadar yazdığın.
İkincisi, harita kullanımı fantastik edebiyatta Tolkien'in işinde ne kadar güzel durduğunu gördükten sonra insanların ilgi odağı olduğunu düşündüğüm bir şey, yani sana bağlıdır, harita seviyorsan. Evet haritan hikayeni desteklemeli yani deniz savaşlarının bol olduğu bir dünyaya devasa kara parçaları koymak akıl işi olmaz kanımca.(Haritanın zor iş olduğuna inanmaktayım kendim de çizimden anlayan bir arkadaşıma tarif edip ondan yarım almayı planlıyorum.)
Üçüncüsü, mutlak huzur yazmışsın umarım öyle bir huzuru elde edersin hayatında, bir uğraş sahibi olmak seni zihinsel olarak dinlendirecektir ki bu uğraş yazmak ise zihnini ne kadar doldurup dış dünyadaki sorunları dışarıda bırakacağına güvenebilirsin, ancak bunu sağlamak yani işine o denli odaklanıp unutmak sana bağlıdır(ki gerçekten kendini sarf etme derecesinde bağlanmayı önermiyorum, tamamen kaçmak çözüm olmaz sıkıntılara)
Hikayeni yazmak ise, hemen başla, her gün bir şeyler karala, yani hikayeyle bağlantılı olmak zorunda değil, fikirler olabilir, sözler olabilir, şiir belki, duyguların, ne biliyim aklına ne gelirse yaz not al. Unutmamaya çalış yazdıklarını bir yerde kayıtlı tut, düzene girmene yardımcı olur bu. Ben eski yazdığım şeyleri okuduğumda utanmıştım ne kadar basit ve sıradan oldukları beni üzmüştü ama onları beğenmemem de bir gelişme kaydettiğimi kanıtlamıştı, kısacası yazdıkların senin gelişmenin basamakları olacaktır.
Ve ben bırakmanın eşiğine geldiğim çok nokta yaşadım, umarım yaşamazsın diyeceğim ama inanmadan söylediğim bir şey olur, yaptığın işe sıkıca tutunmanı dilemekten başka bir şey gelmez elimden, başarılar dilerim.
“What is history but a fable agreed upon?”
-Napoléon Bonaparte


"He saw it in her eyes. The anguish, the frustration. The terrible nothing that clawed inside and sought to smother her. She knew. It was there, inside. She had been broken.

Then she smiled. Oh, storms. She smiled anyway.

It was the single most beautiful thing he’d seen in his entire life."