Kayıt Ol

Yazarların İsimleri

Çevrimdışı Cobain

  • *
  • 24
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Yazarların İsimleri
« : 12 Nisan 2014, 17:36:52 »
Fantastik türde özellikle yabancı yazarların kitapları ülkemizde çok okunuyor. Acaba Fantastik türde yazan bir Türk yazar, kendi ismini kullanmak yerine yabancı bir isim kullansa ne kadar başarılı olur?  "A bu yabancıymış, kesin iyi yazmıştır bunu alalım," mı der okurlarımız?

Bu konu hakkında fikirlerinizi, yorumlarınızı bekliyorum.

Çevrimdışı M.K.Immortal

  • **
  • 290
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazarların İsimleri
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2014, 19:54:22 »
Uzun süre benim de düşündüğüm bir konuydu bu. Muhtemelen o boşluğa düşüp, yani "aa yabancıysa iyidir" diyerek alanlar olacaktır. Ama çok büyük bir etkisi olmaz sanırım. Sonuçta kitabı sattıran önce reklam, sonra okuyanların birbirine anlatması şeklinde olur.

Ben de kitabımda "M.K.Immortal" ismi kullanmayı isterdim fakat yazarın Türk olduğu ortaya çıkınca da "Özenti", "Türkçeyi mahvediyor", "Edebiyatçı bile Türkçeye sahip çıkmıyor" gibi eleştirilerin gelmesi de muhtemel olurdu.

Yine de kitabın az da olsa daha fazla satacağına inanıyorum yabancı isimle çıkarsa.

Çevrimdışı Bengü

  • **
  • 305
  • Rom: 9
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazarların İsimleri
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2014, 20:17:39 »
Hamit Çağlar Özdağ'ın Kan Muskaları Destanı üçlemesi buna bir örnek sayılır sanıyorum. Kitapların kapağında Hamit Çağlar Özdağ & Darius Lancelot yazar, fakat Darius Lancelot, Çağlar Özdağ'ın ta kendisidir. Kitabın sonunda da bunu çok güzel bir yazı ile açıklar.
Bu arada çok sevdiğim bir seridir, alıp okumanızı tavsiye ederim. Pişman olmazsınız.[*]Kapakların böyle korkunç olduğuna bakmayın, içerikle alakası yok.[/*]

Kitapların kapaklarını da şöyle göstermiş olalım:
Kitap 1:
Spoiler: Göster

Kitap 2:
Spoiler: Göster

Kitap 3:
Spoiler: Göster


Bu serinin ve yazarının değerinin bilinmediğini düşünüyorum ben. Herhalde serinin tek baskıda kalmasından dolayı da düşüncelerim, yabancı isimle çıkarılınca pek fark etmeyeceği yönünde. Ama yabancı isimle çıkarılmasını da hoş bir hareket olarak buluyorum.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Yazarların İsimleri
« Yanıtla #3 : 13 Nisan 2014, 01:09:49 »
Son zamanlarda Türk Fantastik yazarlarında bayağı bir artış var. İnsanlar kendi isimlerini kullanarak basıyor kitaplarını ve aralarında iyi yazanlar gerçekten de -az da olsa- bir başarı yakalıyor. Mesela Serhan Vural, Bekir Sert, Erbuğ Kaya... Lakin şöyle bir sorun var; 10 yerli roman çıkıyorsa bunun abartısız 9'u okunmayacak derecede kötü ve acemice oluyor. Bu dediğim kulağa acımasızlık, ya da kendini beğenmişlik gibi gelebilir... ama maalesef durum bu. Şimdiye dek çıkmış yerli eserlerin %80'ini okudum ve üzülerek söylüyorum ki çok çok çok azından keyif aldım. Üstte saydığım isimler aralarında iyi olanlar.

Bu yüzden yerli yazara karşı oluşan ön yargı sadece okur kaynaklı değil, daha kısa hikaye bile yazmamış, işin mutfağında pişmemiş, hemen üçleme yazmaya soyunmuş yazar adaylarının da suçu var. Bence, hazır elimizin altında internet gibi bir nimet varken kendimizi burada bir sınamamız, tanıtmamız ve bir kitle edinmemiz gerek. Eğer yazılarınız gerçekten kaliteliyse o saatten sonra kimse kapağın üstündeki ismi yadırgamaz, bilakis sırf isminiz için alırlar.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı

  • *
  • 33
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazarların İsimleri
« Yanıtla #4 : 13 Nisan 2014, 09:37:11 »
Mit'e sonuna kadar katılıyorum. Yani okurların 'Türk kötü, yabancıysa belki iyidir' şeklinde önyargı kazanmasında yazarların payı büyük. Yabancı isim kullanarak da bu önyargıyı az çok güçlendirirler. Asıl olması gereken okuru bu düşüncesi yüzünden pişman edebilmek diye düşünüyorum. Örnek vereyim; Alper Canıgüz'ün bir kitabını okumaya başlarken pek bir şey beklemiyordum ve beni çok şaşırtmıştı. Şimdiyse çevremdeki insanların yarısı bu ismi biliyor ;D
''think about it''

Ynt: Yazarların İsimleri
« Yanıtla #5 : 14 Nisan 2014, 17:04:50 »
Ben kendimden örnek vereyim. Açıkçası özellikle Fantastik Kurgu söz konusu olduğunda nedense Türk yazar okumak içimden gelmiyor. Beni ilk olarak -eğer daha önce hiç bilmediğim ve okumadığım bir yazarın kitabını alacaksam- kitaba çeken şey kapağı. Ardından da arka metni. Eğer kapağı öyle ya da böyle bir şekilde dikkatimi çekmezse elime bile almıyorum diyebilirim. :) Arka metin özellikle önemli benim için.

M.K. Immortal' a da katılıyorum. Türk yazarın öyle bir şeyi yapması bana kalırsa insanlarda 'Edebiyatçılar bile dili dikkatli kullanmıyorsa bizim kullanmamamız çok normal.' gibi bir duruma sürükleyecektir.

Bir de bana ne kadar katılırsınız bilemem, tabi bu muhtemelen sadece benim için de geçerli olabilir ama Türk yazarların kitaplarındaki arka metin beni kitaba çekmiyor ve beğenmiyorum. Bazı yazarlar, evet, güzel bir arka metin oluşturuyorlar ama nedense bana hep bir şey eksik geliyor. Sanki o arka metinde bir şey daha olsa ben o kitabı kesinlikle alacağım. Ama şimdiye kadar alamadım çünkü hep bir şeyler eksikti.
"Geçmişini doldur ki geleceğini inşa edebilesin."

Çevrimdışı

  • ***
  • 403
  • Rom: 7
  • ☆★
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazarların İsimleri
« Yanıtla #6 : 19 Nisan 2014, 12:11:51 »
Bugüne kadar hiç uzun soluklu bir hikayem olmadı. Hep kısa hikayeler yazdım. Uzun zamandır uğraştığım bir kurgum var ve kesinlikle onca emeğime saygı olarak yazmayı düşünüyorum.

 Bu ilk uzun soluklu hikayem olacak ve bende bu konuyu düşünmeye başladım. Şahsen benim kendimde bile olan bir ön yargı bu. Yani fantastik konulu bir kitapta bir Türk yazardan hiç bir şey bekleyemiyorum, elimde değil.

 Ama Çağlar Özdağ'ın zekiliğine hayran kaldım. Bunun gibi bir şey düşünülebilir. Ne yazık ki ön yargılarımızı bir kenara bırakamıyoruz.
İt was one of those March days.
When the sun shines hot,
And the wind blows cold.
When the summer in the light,
And winter in the shade.

Çevrimdışı azizhayri

  • ***
  • 581
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Yazarların İsimleri
« Yanıtla #7 : 19 Haziran 2015, 17:09:20 »
Zaman buldukça forumda geziniyorum. Eski de olsa bazı tartışmaları okumak ve araya girmek hoşuma gidiyor. Bu benim hemen her konuda fikrim olduğu anlamına gelmesin ama dedim ya araya girmek hoş oluyor. Bu birazda sınıfta el kadırmaya benziyor. Hani öğretmenin sorduğu sorunun cevabını bilirsin ama ya yanlışsa ya alay konusu olursam ya öğretmenim beni azarlarsa diye söz alıp cevap veremezsin ya işte öyle. Uzun bir giriş oldu değil mi?

     Yukarıdaki konu biraz yumurta mı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar sorusuna benziyor. Yani Türkler iyi fantastik kurgu yazamadıkları için mi okunmuyor yoksa okunmadıkları için değerlendirilmedikleri için mi iyi fantastik roman yazamıyor. Gerçi bu konuyu, sanatın, sporun tüm dallarına taşıyabilirsiniz. Bizler çabuk hevesleniyoruz bir şeyler yapmak istiyoruz. Yazar olmak istiyoruz, hemen en iyi romanı veya öyküyü yazmak herkes tarafından beğenilmek istiyoruz. Ama o başarı dediğimiz noktaya varmak için vermemiz gereken emeği çabayı bekleyemiyoruz. S.King meşhur olmadan acaba kaç yüz sayfa yazmış ve çöpe atmıştır. Peter Cehc -yanlış yazıyorsam bağışlayın- iyi kaleci olasıya kadar kaç gol yemiştir. Van Gogh'un ilk resimlerinden birini bir şişe şarapla takas ettiğini duymuştum. Bu nedenle iyi yazar olmak istiyorsak yukarıda arkadaşların tüm tavsiyelerine uymalıyız. Bol bol okumalı, sık sık yazmalıyız, filmler izlemeli belgeseller takip etmeliyiz. Bir zaman sonra sabırla geçecek bir zaman sonra başarı işaretleri yakalıyabiliyorsak yola devam edebiliriz. Yok olmuyorsa Shekespeare'nin kendisine yazdıklarını okuması değerlendirmesi için veren Fırıncısına verdiği cevabı cesaretle kendimize söylemeliyiz. "Sen hep ekmek yap dostum daima ekmek yap"
    Birde Cyrano De Bergerac'ın tiradlarından birine dikkatinizi çekmek istiyorum. Bakınız İmzam...
"İnsanlığın en büyük trajedilerinden biri ahlakın din tarafından ele geçirilmesidir." Sir Arthur Charles Clark