Kayıt Ol

E-Spor, E-Spor Federasyonu ve Olimpiyatlarda E-Spor

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
E-Spor, E-Spor Federasyonu ve Olimpiyatlarda E-Spor
« : 21 Haziran 2015, 00:35:59 »
Evet arkadaşlar sıkça tartışılan bir konudur e-spor ve e-spor aktiviteleri. Bunların resmileşmesi üzerine forum ahalisinin düşünceleri nedir merak ettim.

Ben kişisel olarak e-sporun bir federasyonu olmasına ve resmileşmesine karşı değilim. Ancak olimpiyatlar gibi köklü bir etkinlikte yeri olmadığını düşünüyorum. Sizin düşünceleriniz nelerdir?
try again fail again fail better

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: E-Spor, E-Spor Federasyonu ve Olimpiyatlarda E-Spor
« Yanıtla #1 : 21 Haziran 2015, 09:07:50 »
Bir federasyonu olmalı ve spor kabul edilip sağlam temeller üzerine inşa edilmelidir, çünkü ülkeye getirisi büyük.

Nasıl ki bugün bilgisayar oyunları ülkelerinin adını duyurmada bir hayli başarılı oluyorsa, e-spor turnuvalarındaki takımlar da buna aynı şekilde katkı sağlıyor. Dünya turnuvalarının her sene başka bir ülkede yapılması, turnuvaya "başarılı olmuş" ülkelerin katılmasıyla tam bir spor organizasyonu şeklinde ilerliyor. İşte tam bu noktada, nasıl ki diğer spor alanlarında ülkemiz temsil ediliyorsa, e-spor alanında da geri kalmamamız gerektiğini düşünüyorum.

Bunların hepsinin yanı sıra, güzel de bir maddi getiri aslında. Çünkü insanlar, tıpkı diğer spor organizasyonlarındaki gibi, ülkeler arası seyahat ediyor, maçları izlemek için sadece kendi ülkelerinde oturmuyor. Bunun da maddi getirisini düşünmek gerek bence.

Federasyon ise bence en çok şu yüzden gerekli: Online oyunları ağırlıklı olarak internet kafelerde oynayan kesim belli. Genellemek istemiyorum ama bunlar sonra bir yenilgi için birbirlerini bıçaklıyor, biliyorsunuz. Bir federasyon olursa hem uluslararası anlamda temsil için güzel bir adım atılır (gerçi temsil ediliyoruz, biliyorum), hem de bu tür oyunların ülkemizde sadece bu olaylarla anılmasının önüne geçilir. Topluma dönük yüzü değişir, diye düşünüyorum.

Olimpiyatlara girmeli mi peki? Olabilir.

Dünya değişmeye devam ediyor ve dünya dijitalleşiyor. Belki bir zaman sonra maratonlar insanlara oldukça saçma gelecek. Neden olmasın?

Şu an benim için de olimpiyatlara e-sporun dahil edilmesi uç bir nokta, fakat bunun bir gün gerçekleşeceğini düşünüyorum. Ayrıca, e-spor turnuvalarını keyifle izleyen biriyim ve ülkemde de bunun profesyonelleşmesini isterim.

Açıklama: Bazı oyunlar için federasyonumuz ve takımlarımız var. Fakat ben mesela Türkiye turnuvalarını izlemiyorum. Bizimkiler her şeyden önce takım oyunu nediri öğrenirse çok daha güzel yerlere gelecekler.

Çevrimdışı Tenekeci

  • **
  • 79
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: E-Spor, E-Spor Federasyonu ve Olimpiyatlarda E-Spor
« Yanıtla #2 : 22 Haziran 2015, 02:03:22 »
Bu konuda her şeyin yapılması, olabildiğince kurumsallaştırılmasını desteklerim, Fırtınakıran'ın dediği gibi bunun belli otoritelerce kontrol edilip, endüstriyel yönünü faydalı kullanıp, oyun oynayan insanların da taşkınlık yaptığı bu ortama bir düzen, nizam getirilmesi doğru olur.

Bu nedenle olabildiğince kurumsallaşmalı fakaaat...

...spor denen olgu, rekabete, centilmenliğe ve harekete dayanan bir şeydir. Böyle bir organizasyona spor demek diğer sporlara hakaret olur. Sporun bir felsefesi vardır. Spor zihin, beden ve hisler gibi niteliklerin kolektif ve sağlıklı, doğru kullanılmasını gerektirir.

Bu nedenle bu organizasyona ne kadar spor denilse de, ben asla ve asla bunu bir spor olarak göremem. Sporla benzediği tek nokta takım ve rekabet oyunu olması olabilir ancak. Bu da onu bir spor yapmaz.

Sanırım bir organizasyonun spor olabilmesi için günümüzde endüstriyel bir nitelik taşıması gerekiyor. Bunu da sportmenliğe aykırı buluyorum. Keza futbola bakarsak yine aynı şeyi görüyorum. Maç başına yüz binlerce dolar kazanan futbolcuları, her sezon başı milyonlarca dolar yatırım yapıp verim alamamayı sportmenliğe yakıştıramıyorum. Ne de bu sporu yapanları birer sporcu olarak görebiliyorum. Fiziken sporcu olabilmişlerdir ancak kafa olarak asla olamayacaklardır bence.

Aynı şey birazcık "E-Spor" organizasyonlarının oyuncuları içinde geçerlidir. İki sene önce spor ile ilgisi olmayan, ekseriyetle bilgisayar başında oyun oynayan ve göbeğinde üç kat yağ birikmiş, e-spor denilen olgu ile kendine bir yer bulmuş ve bu işten para kazanmaya başlamış bir insana nasıl sporcu diyebilirim ki?

Spor felsefesi, olimpizm ve sportmenlik kavramına aykırı... Spor denilen güzelliğin içini boşaltmaya yardımcı olacak bir olay daha eklenmiş olur gündeme.

Bu nedenle bu organizasyonların "spor" kategorisine girmemesini, katılımcılarının ferdi veya kulüp adına sporcu lisansı alamamasını isterim... Ancak kurumsallaşmasını sonuna kadar desteklerim...

Şimdi bu konuya değinmişken bir de Avcılık denilen spor var. Gerekli zihin, beden, ruh, his koordinasyonları ile yapılan gayet dikkat isteyen bir spor olmasına rağmen bu sporu da sportmenliğe uygun olmaması ve canlılara zarar verilmesinden ötürü sevmiyorum. Avcılıkta e-spor gibi "spor" kavramının içini boşaltan faaliyetlerdendir.

Yani durumu sadece oturup oyun oynayan çocuklara indirgemek istemediğim için son paragrafı da yazdım. Çünkü bu tarz serzenişler çok var, ben olaya spor felsefesi açısından bakıyorum ve bu şekilde değerlendiriyorum.

Çevrimdışı kara

  • **
  • 71
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: E-Spor, E-Spor Federasyonu ve Olimpiyatlarda E-Spor
« Yanıtla #3 : 22 Haziran 2015, 15:12:56 »
 Avcılık hakkındaki düşüncelerinize katılıyorum,Gelişen bir dünya da tabiki  spor ve spor etkinliklerinin düzenlenmesi bir federasyonun olduğu bir çatı atında örgütlendiği o spor müsabasında alınan derecelerin onaylandığı ve ödül ve çeşitli sportif düzen,tüzük,oyun kurallarının işletilebilirliği için federasyon olgusu bir şart olmuştur,Paranın kirlettiği bir aktivite de maalesef spordur,federasyonun olduğu yerde bir süre sonra en çok konuşulan şeylerden biri para olur,katılım parası,kayıt ücreti ,ayakbastı parası altında bir dünya şeye para istenir(bakınız Türkiye,her meslek grubuna ait odalar)verdikleri ve aldıkları hep tartışılır,fakat her şeye rağmen gereklidirler ,çünkü son sözü söyleyecek birine illaki ihtiyaç duyulur.
"Her bilge adamın korktuğu üç şey vardır: Fırtınalı bir deniz, aysız bir gece ve yumuşak başlı birinin öfkesi."

-Patrick Rothfuss

Çevrimdışı Subotai

  • *
  • 31
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: E-Spor, E-Spor Federasyonu ve Olimpiyatlarda E-Spor
« Yanıtla #4 : 22 Haziran 2015, 17:08:51 »
Konuyu biraz genişleterek bu türde e-spor, e-spor federasyonu vs. gibi kavramların yaratılmasındaki temel amacın online oyunların profesyonel spor liglerini taklit ederek "ayakta kalma çabası" (belkide manüplasyonu) olarak görüyorum.

Yani ihtiyacın oyuncu tarafında değilde yapımcı tarafında şekillenip kavramlaştırıldığı (metalaştırıldığı) suni bir hareket izlenimi uyandırıyor bende. Sponsorlara baktığınızda da bunu görebilirsiniz.

Düz konuşayım: Spor mpor bahane, kitleyi yönlendirecek ticari bir stratejiden ötesi değil bence.

Çevrimdışı zaujas

  • **
  • 204
  • Rom: 3
  • "Gölgesiz Bulut"
    • Profili Görüntüle
    • Kenan Demir Blog
Ynt: E-Spor, E-Spor Federasyonu ve Olimpiyatlarda E-Spor
« Yanıtla #5 : 22 Haziran 2015, 17:47:08 »
Dünya değişmeye devam ediyor ve dünya dijitalleşiyor. Belki bir zaman sonra maratonlar insanlara oldukça saçma gelecek. Neden olmasın?

Güzel bir yorum olmuş :) Sanallaşan dünyada spor kavramı da değişmeye ve sanallaşmaya devam ediyor. Yakın gelecekte sanal gerçeklik gözlüklerinin ve algısının da gelişmesiyle günümüzdeki oyunlardan çok daha fazla efor ve güç gerektiren oyunlar geliştirileceğini düşünüyorum. Bugün masabaşında FPS oynayan insanların, gelecekte rakibini vurabilmek için profesyonel bir sporcu kadar efor sarf etmesi gerekebilecek.

Günümüzdeki video oyunlarının Olimpiyat ruhuyla çelişmesi dışında bir problem yok bence, ki bu büyük bir problem :)
Söz sessizlikte, ışık karanlıkta...