Kayıt Ol

Dagor Dagorath

Çevrimdışı Maedhros

  • **
  • 200
  • Rom: 2
  • hmm akraba katli mi? bayılırım!
    • Profili Görüntüle
Dagor Dagorath
« : 22 Ekim 2015, 23:25:35 »
Son Savaş, Mandos'un Kehaneti veya en bilinen adıyla Dagor Dagorath (Sindarin, “Savaşların Savaşı”) Mandos'un kehanette bulunduğu kıyamet olayıdır.

Kehanet
Kehanete göre, Melkor hapsedildiği Gece Kapısı'nı kırarak Güneş ve Ay'ı yok eder. Gece Kapısı'nı koruma görevini üstlenen Eärendil gökten iner, Manwë'nin ordusu Eönwë önderliğinde toplanır, Tulkas savaşmak için hazırlanır ve Turin Turambar kendisine yeniden hayat verilen Valinor'un ovalarından savaşmak için gelir. Bu savaşa Orta Dünya'nın tüm halkları: Elfler, İnsanlar, Cüceler birlikte katılacak. Ayrıca Valar tarafından lanetlenen ve son savaşa kadar Dipsiz Mağaralar'da ikamet ettirilen Ar-Pharazon ve Numenoreanlar da bu savaşta yer alacak. Bu Numenoreanlar geçmişte kralları önderliğinde Valar'a isyan etmiş olsalar da sonradan pişman olup onlar için savaşacaklar. Savaştaki rolleri ise tam olarak bilinmez.

Valar bu savaş için tüm gücünü toplar, Melkor ise geçmişte ona hizmet etmiş tüm yandaşlarını kendi safında yeniden toplar. Tulkas, Melkor ile güreşir ve onu yener. Fakat Melkor'un sonunu getiren darbe Tulkas'tan değil, geçmişte Melkor'un lanetiyle çok büyük acılar çekmiş olan Turin Turambar'ın elinden gelir. Turin, Gurthang'ı Melkor'un kalbine saplar ve böylece Hurin'in Çocukları'nın intikamını almış olur. Efsanenin bazı sürümlerinde ise Tulkas'ın yerine Eönwë kullanılmış, Morgoth'un sonunu getiren kişi olarak Manwë'nin ordularının kumandanı gösterilmiştir.

Dünya kurtarıldığında Silmariller karadan, denizden ve havadan geri getirilecek. Fëanor'un ruhu Mandos'un Salonları'ndan tahliye edilecek ve Silmarilleri geri alan Fëanor onları Yavanna'ya teslim edecek. Yavanna bunları, geçmişte yok edilen İki Ağaç'ın geri getirilmesi ve Arda'nın yeniden ışığa kavuşması için kullanacak. Yeniden yaratılan ağaçlar sadece Valinor'u değil tüm Arda'yı aydınlatacak ve yeryüzü tekrar düzleştirilecek. Tüm Elfler yeniden uyandırılacak ve hepsi tekrar genç olacak. Ayrıca, Cüce efsanelerine göre, tüm Cüceler yeniden dirilip yaratıcıları Aulë'nin yanında ona yardım edecekler. Tüm bunlar Arda'yı yeniden gençleştirmek için yapılacak.

Bunların ardından, Ainur'un İkinci Müziği söylenecek. Bu şarkı yeni dünyayı meydana getirecek. Öncekinin aksine bu şarkıda Elfler de Ainur ile beraber şarkı söyleyecek. Eski dünyanın veya yeni dünyanın kaderinin ne olacağı bilinmez. Fakat Ainur'un bu İkinci Müziği ilkinden çok daha güzel olacak. Müziğin sonunda yaratılan dünya ise ilkinden çok daha güzel bir yer olarak kalacak.

Notlar
    Ar-Pharazon ve ordusu Eru'nun kudretini gördükten sonra muhtemelen yeniden aydınlık tarafa geçtiler.
    Melkor'un bağlı olduğu kırılmaz zinciri şu Kayıp Öyküler'deki çılgın kedi onca yıl kemire kemire koparıyor.
    Bazıları -doğru mudur bilmem, çok rastladım- Oromë'nin de bu savaşta Melkor tarafından katledildiğini düşünüyor.
    Bildiğiniz üzere dördüncü çağın sonunda artık Elfler iyice küçülmüş ve şeffaflaşmıştı (galiba bitmemiş öykülerde diyordu) neyse işte Ainur'un müziğine katılma ayrıcalıklarını artık ruhsal varlık olmalarına bağlıyorum, yani maddesellikten çıktılar.
    Dagor Dagorath şu an yaşadığımız zamanın kıyametine tekabül eder. Zira Aman ve Orta Dünya da hatırladığım kadarıyla İngiltere, İrlanda falan oluyorlardı nihayetinde. Yani kıyameti görürsek muhtemelen onca yiğitin yanında Melkor'a karşı savaşabiliriz.


Kaynak: Hatırlamıyorum ama galiba tolkiengateway'di.

"O çılgınlık anında Iluvatar üzerine ant içtik kardeşim.
Eğer sözümüzden dönersek Sonsuz Karanlığı çağırmış olacağız.
Ve söyle bana, o zaman bizi kim kurtaracak?"

Çevrimdışı Skald Harald

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dagor Dagorath
« Yanıtla #1 : 11 Kasım 2015, 09:02:08 »
Çevirin güzel bence. Ama benim bu kurgusal kıyamette tek ilgilendiğim nokta Melkor'un Turin Turambar tarafından öldürülmesi oldu. En çok duygu burada var. Geri kalanına baktığımda klasik Tolkien'i görüyorum. Savaş tek yol gibi yine. Bence burada Yüzüklerin Efendisi eleştirilmeli. Her zaman savaş tek yol mudur? Kıyamette bile?

Çevrimdışı Maedhros

  • **
  • 200
  • Rom: 2
  • hmm akraba katli mi? bayılırım!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dagor Dagorath
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2016, 16:33:37 »
Tolkien neticede bir fikir kitabı yazmamış bir öykü mü artık hikaye mi deniyor o tür bir kitap yazmış. Eğer fikir kitabı olsaydı doğruluğu tartışılırdı ama adamın kendi kurguladığı evrene olumsuz yorum, eleştiri yapmak, sorgulamak falan gereksiz ve mantıksız geliyor bana. Fakat diğer türlü olsaydı bile militarist kişiliğim ile savaş her zaman tek "gerçek" yoldur, derdim.
"O çılgınlık anında Iluvatar üzerine ant içtik kardeşim.
Eğer sözümüzden dönersek Sonsuz Karanlığı çağırmış olacağız.
Ve söyle bana, o zaman bizi kim kurtaracak?"

Çevrimdışı Skald Harald

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dagor Dagorath
« Yanıtla #3 : 04 Mayıs 2016, 19:55:49 »
Anlıyorum.

Çevrimdışı Selcen

  • *
  • 8
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dagor Dagorath
« Yanıtla #4 : 15 Mart 2017, 21:11:40 »
Ainur'un müziği ikinci defa söylendiğinde yalnız Elfler değil İnsanlar da katılacak, o yüzden maddesellikten çıkma gibi bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Bir de, şöyle bir şey okuduğumu hatırlıyorum -tabii yanlış bilgi de olabilir- Yüzük Kardeşliğinin son üyesi de ölünce Arda yıkılacak gibisinden bir kehanet vardı. O zaman pek anlam verememiştim buna, sonuçta Legolas bir şekil ölse bile bir maia olan Gandalf öldürülemez diye düşünmüştüm. Şimdi bunu okuyunca yeniden aklıma geldi. Demek Gandalf da Dagor Dagorath sırasında ölüyor diye bir çıkarımda bulunabiliriz sanırım. Şayet bu kehanet canon ise tabii.
if this is to end in fire
    then we shall all burn together