Kayıt Ol

Sinemada Sesli Betimleme hayali gerçek oldu.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Sinemada Sesli Betimleme hayali gerçek oldu.
« : 24 Ekim 2015, 23:20:25 »
Aslında Sesli betimleme Türkiye'de gerçekleştiğinden beri tüm görme engellilerin hayaliydi sinemada bir filmi herkesle beraber eşit, erişilebilir ve engelsiz bir şekilde seyretmek. İşte şimdi bu artık hayal değil, gerçek.


Turkcell, YGA ve Sesli betimleme Derneğinin yaptığı uzun çalışmalar sonucu hayata geçen proje sinemada sesli betimleme film izlememizi sağlıyor.


Aslında, Turkcell ve YGA işbirliği çok daha önceden başlamıştı, birlikte geliştirdikleri Hayal Ortağım isimli uygulama sayesinde görme engelliler sesli kitaplara, haberlere, köşe yazılarına, eğitimlere ve daha pek çok şeye ücretsiz olarak ulaşabiliyordu.


21 Ekim 2015 Çarşamba günü lansmanı yapılan cepten sesli betimleme, bu hayal ortağım içine yerleştirildi. Bu özelliğiyle de dünyada bir ilk. Peki nasıl çalışıyor?


Şöyle ki, uygulamayı telefonunuza indirip üye olduktan sonra, ana menüdeki sinema kategorisine giriyorsunuz ve burada sinemada izlediğiniz filmi seçip sesli betimlemesini indiriyorsunuz. Film başladığı anda betimlemeyi oynatmaya başlıyorsunuz, betimleme kendini filmle senkronize ederek ilerliyor, öyle ki herhangi bir kesinti veya reklam durumunda bile sıkıntı olmuyor, sistem birkaç saniye içerisinde filmin neresinde olduğunuzu anlıyor ve betimleme oradan devam ediyor.


Şu anda BKM yapımı Hayat Öpücüğü isimli filmle başlanan bu projede ilk etapta ayda dört film betimlenecek, umarım yakın zamanda bu sayı artacak ve tüm vizyon filmlerini kapsayacak.


Son bir not olarak, aslında dünyada sinemada sesli betimleme tekniği uygulanıyor; ancak cepten değil. Sinema salonuna kurulan bir sistem sayesinde. Bu sayede görme engelli izleyici bir telsiz kulaklık sayesinde izleyebiliyor filmi.


Umarım bu güzel proje çok yakında hakkettiği ilgiyi görür ve tüm vizyon filmleri bu şekilde betimlenir.


Kişisel görüşümü belirtmem gerekirse filmi bugün izledim, betimleme de film de gayet güzeldi. Sadece betimleme sesi biraz düşük kalmış; ama çözülemeyecek bir sorun değil.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Sinemada Sesli Betimleme hayali gerçek oldu.
« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2015, 14:28:43 »
Çok güzel ve anlamlı bir proje olmuş bu. Umarım giderek yaygınlaşır ve bir standart halini alır :)
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Sinemada Sesli Betimleme hayali gerçek oldu.
« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2015, 15:49:54 »
Umarım. Ben de telefonumun mağazasında uygulama güncellemelrine bakarken fark ettim ve neden bunun hiç söylenmediğine anlam veremedim, meğerse ertesi gün lansmanı varmış. :D


Şahsen yaygınlaşacağına eminim çünkü bu pek çok kişinin hayaliydi, evde veya televizyonda sesli betimleme olmasa da yanınızdaki kişi size az çok anlatabilir; ancak sinemada çok zor. Üstelik, eğer uygulamadan kaldırılmazsa -söylendiğine göre kötü amaçlı kullanım olmasın diye kaldırılabilir- televizyonda veya dvd izlerken de filmi bu şekilde izleyebiliyoruz. Ayrıca betimlemelerin çıkan dvdlere de konulması için çalışılıyor. Ben İtunes gibi dijital platformları da önerdim, projenin içerisinde değilsem de içeride yer alan bazı kişileri tanıyorum ve bunun olması beni o kadar heyecanlandırdı ki günlerdir üzerinde konuşuyorum. Dün filmi bu şekilde izleyince, imkânsız kelimesinin tarihe karıştığını bir daha anladım.


Bu teknolojiyle dublajl seçeneğiyle vizyona giren filmlerinn dublajları betimlemeyle kulaklığa verilebilir, yapılmayanların altyazıları da sentezleyiciler yardımıyla okutulabilir. Zaten bir sonraki hedef de altyazıları okutabilmek, umarım bu durum çok yakın bir zamanda hayatımızın tamamen bir parçası olacak. :)
İnsan, hayalleriyle vardır.