Kayıt Ol

Üç Cisim Problemi - Cixin Liu

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« : 08 Kasım 2015, 19:51:19 »

Gelin, En İyi Roman dalında bu yılki Hugo ödülünü kazanmış Üç Cisim Problemi'ne (The Three-Body Problem三体 ) hep beraber kısaca göz atalım.

Alıntı
Gizli bir askeri proje, uzaylılarla iletişime geçmek için sinyal göndermektedir. Bu sinyali yakalayan, yıkımın eşiğindeki bir uygarlık ise kurtuluşunu Dünya’da bulur.

“Olağanüstü bir kitap, bilimsel ve felsefi tartışmaların eşsiz bir karışımı.”
–George R. R. Martin

“Cixin Liu, bilimkurgunun süperstarı.”
–John Scalzi

“Türünün en iyilerinden, alışılmış ama aynı zamanda da tuhaf.”
–Kim Stanley Robinson

Bu yılın Hugo Ödülleri'nde oldukça tartışmalı bir süreç yaşanmış ve tam beş kategoride, tarihinde görülmemiş "Ödül Yok" sonucu almıştı. Puppies hareketi bir bakıma mağlup olmuştu. Fakat gelin ben bu detaylara hiç girmeyeyim, sizleri öncesi ve sonrasını anlatan M. İhsan Tatari'nin yazılarına alalım.

Gelelim En İyi Roman dalında, adı sanı pek duyulmamış Çinli bir yazarın son anda iki yazarın adaylıktan çekilmesiyle, biraz da şans eseri girdiği listede ödülü nasıl kucakladığına bakalım. Hugo tarihinde ödül yoklar ile bir ilk yaşanıyor olabilirdi, ama bir tane daha vardı: İlk defa bir Asyalı yazar bu ödülün sahibi oluyordu, tüm o Amerikan sektörünün gücünü elinde bulunduran yazarlarını alt ederek, adını Hugo tarihine yazdırıyordu.

Peki kitap bunu hak ediyor muydu? Yoksa hem Puppies hareketinin, hem de diğer yazarların beğenisini kazanan eser, biraz da yaşanan bu keşmekeş sayesinde mi ödülün sahibi oluyordu?

Bana sorarsanız, aldığı ödülü sonuna kadar hak ediyor!

Bugün itibariyle kitabı okumayı tamamlamış bulunuyorum. İsmiyle bütünleşik kurgusu, yazarın dili ve çevirinin akıcılığı ile uzun zamandır bir kitabı bu kadar keyif alarak okumamıştım. Gerek Üç Cisim sorununa kendi içinde cevap araması, gerekse farklı bir akıllı yaşam formunun tekniklerini de içine katarak yoluna başarılı şekilde devam etmesi, ortaya önemli bir eser çıkarmış.

Kitap Çin'in Büyük Proleter Kültür Devrimi sonrası yaşanan olayları kurgusunda yer ederek başlıyor ve bu aşamada bizleri biraz da Çin tarihine yönlendiriyor. Daha çok bilim adamları ve kadınları üzerinden yürüyen kitap, hem farklı teknolojileri hem de dünyanın üzerinde bulunan tehdidi sayfa sayfa anlatıyor.

Farklı karakterlerin gözünden baktığımız kitabın ana karakterlerini Ye Wenjie ve Wang Miao olarak tanımlayabiliriz. Ye Wenjie, Kültür Devrimi sırasında babasını kaybetmiş ve  ardından bir bakıma hükümlü olarak Çanak Tepesi'nde çalışmaya başlamış bir kadındır. Wang Miao ise nanomateryal adlı çok güçlü bir malzeme üzerinde çalışan bir profesördür. İlk başta Ye Wenjie'nin gözlerinden okuduğumuz kitap, daha sonra Wang Miao üzerinden devam eder. Zaten belli bir aşamadan sonra bahsettiğimiz isimler bir araya gelecek ve hikayeler farklı gözlerden devam edecektir.

Üç Cisim Porblemi'nde hem eski zamanı hem de yakın geçmişi görüyor, belki çok fazla tanımadığımız Çin'e, biraz daha yakından bakma fırsatı buluyoruz. Yeni bir türle tanışma ve insanlar arasında yaşanan çatışma da cabası oluyor.

Bundan sonra anlatmak istediğim şeyler var ama ne yazsam spoiler'a gireceği için kısa kesiyorum. Tekrar edeceğim belki ama kitap okuması gayet zevkli, aldığı ödülü hakeden bir eser.

Son olarak kitabı çeviri olarak başarılı buldum ama son okuma sırasında biraz daha özen gösterilseydi kelime hataları daha az olabilirdi. Rahatsız olduğum tek konu bu olabilir.

Üstüne konuşacak çok konu var. Okuyunuz ve tartışmaya başlayalım!
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı -Kötü karakteR-

  • **
  • 157
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2015, 21:23:52 »
Keşke okunması gereken ödev kitaplarım olmasaydı -tabii kitaplara ödev gözüyle bakmıyorum da daha öncelikliler- okumaya başlardım bugün :( Okuduğum zaman soluğu burada alacağıma emin olabilir herkes :D

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #2 : 09 Kasım 2015, 09:24:34 »
Kitabı çıkmadan pdf olarak okumuştum. Site için kendimi feda ettiğim bir şeyden ötürü oldu bu :P. "Bilimkurgu" kelimesinin hakkını veren bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

1. Bu kitapta "bilim" var. Astrofiziği enine boyuna araştırmış ve hakkını vermiş bir yazarın eseri bu. Ayrıca, çözümsüzlüğü ispatlanmış bir problem olan (çok havalı değil mi ya?) üç cisim problemini kitaba konu etmesi ve bunu kullanış biçimi beni epey etkiledi.

2. Bu kitapta "kurgu" var. Çin'in Kültür Devrimi'ni ele alarak başlayan kitap, hem pek de bilgi sahibi olmadığımız bir uygarlığın devrimine ışık tutuyor, hem de kendine tarihsel bir zemin ediniyor. Yetmiyor, beni oldukça sorgulatan bazı unsurları ele almamıza neden oluyor. İnsanlığı, insanların çevresine ve birbirlerine yaptıklarını sorgulatıyor, öyle diyeyim. İkilemde bırakıyor. Ama bu kitapta karakterlerin bazılarının yaptıklarını yapar mıydım, onu hiç sanmıyorum.

Özünde bir "uzaylı istilası" temasını barındıran, hem klasik etmenleri kullanan, hem de bunu keyifli biçimde yapmayı başaran bir kitap. Arka kapakta da görebileceğiz gibi, yıkılmakta olan bir uygarlık kaçışı dünyada buluyor. Ama dünyaya geliş amaçları da bizlere tekmeyi basıp kendilerinin buraya yerleşmesi. İşte tam bu noktada da "biz bu dünyaya ne kadar iyi davrandık ki?" sorusu ortaya çıkıyor.

Yeri gelmişken söyleyeyim, 50'li sayfalarda X-Files'a bağladı kitap, orada niyeyse çok gerildim :D. Başka hiçbir yerde gerilim yaşamadım da o sayaç muhabbeti beni çok etkiledi.

Bence aldığı ödülü hak ediyor. Hiçbir şey olmasa bile "üç cisim problemi"ni kitaba yediriş şeklinden dolayı olabilir. Yani ben bu şekilde beklemiyordum doğrusu. İyi düşünülmüştü.

Yegane eleştirim bazı karakterlerin çok çabuk birbirleriyle kaynaşması yönünde. Bazı duygu değişimleri fazla hızlı gerçekleşiyor. Bir de Doktor Wang'ın ailesini çok az gördük. Bu adam bunca koşturdu, bunca ortadan kayboldu, ailesiyle bir sorun yaşaması ya da onun için endişelenmeleri gerekmez miydi? Bu bir eksik benim gözümde. Aile olarak öylesine vardılar. Bir an vardılar ve sonra hiç olmadılar sanki.

Ağırlıklı olarak karakterlerin bilim insanları olduğu, geniş bir zaman dilimine yayılmış, dahası bilimle dolu bir kitap bu. Kurgu kısmı da dolu dolu ve okura bir bilimkurgu eserinden bekleyeceğim türde sorular yöneltiyor.

Son okuması yapılmış, ama pek de iyi yapılmamış doğrusu. Ayrıca bazı yerlerde kopyala yapıştır yapıldığı çok belli, çünkü aynı kelime hataları bulunuyor. Çok mümkün değil diğer türlüsü :D. Yine de Çinceden çeviri olduğu düşünülürse çeviri ve editörlük yerindeydi. (Tamam, bir iki cümlede bazı anlatımsal hatalar olmuş, ama buna takılmıyorum ^^) İthaki'ye helal vallahi. Çinceden dilimize bir bilimkurgu eserini kazandırmak büyük başarı.

Alıntı
Üstüne konuşacak çok konu var. Okuyunuz ve tartışmaya başlayalım!

Demiş magicalbronze. Gerçekten de tartışmaya açık bir konuya sahip.

Dış kabuğunda klasik etmenleri barındıran, yazarının özenli bilimsel araştırmalarıyla sağlamlaştırılmış, Çin'deki devrime kadar giden bir tarihi konu edinmiş ilginç bir kitap bu. Okura sorgulatma da yapıyor, daha ne olsun. Pek özgün diyemem, ama güzel işlenmişti. Bunun gibi kitaplarda özgünlük kıstası aramam ben genelde. Yazar zaten (dedim ya) klasik unsurlardan yola çıkarak ilerlemişken, özgünlükten öte işleniş daha büyük bir kıstas.

Çevrimdışı ionik

  • *
  • 19
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #3 : 16 Aralık 2015, 17:57:27 »
kitabın felsefi ve astrofizik tarafı bir yana benim en çok ilgimi çeken son bölümdeki sophon meselesi oldu, bilimkurguda paralel evren konusuna aşinayız ama "boyut" mevzusu çok kurguya uyarlanan bir alan olmadı yada ben rastlamadım, bir Abbott'un düzülke'yi biliyorum işte bir de interstellar var, neyse efendim boyutluluğu ayarlanabilen protonlarla ilgili bölümü konu hakkında az bilgisi çok merakı olan biri olarak tırnaklarımı kemirerek okudum.. Kitabın bu tarafını da ilgilenenler için vurgulamak istedim

kelime ve ek hataları ithakinin klasiği olduğu için çok üzerinde durup sinirlerimi bozmayacağım, kitapları bu haliye okumaya alıştık artık (Alican'la yapılan yayında bu konuyu dile getirmediğiniz için kayıp rıhtıma da teessüflerimi iletiyorum) ben asıl Arka kapaktaki tanıtımı yapan arkadaşa sitemlerimi gönderiyorum, keşke bu kadar büyük bir spoiler vermeseydi :( dünyayı kendilerine isteyen uzaylılarla 400 küsür sayfalık kitabın son 150 sayfasında karşılaşıyoruz, tamam uzaylıların olacağının işaretlerini başlarda görebiliriz diyelim ama "dünyayı kendileri için istemeleri" pattadanak söylenmeseydi keşke

Çevrimdışı Okur

  • **
  • 73
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2016, 18:34:56 »
Farklı bir çok unsurun başarı ile birbirine bağlandığı ilgi çekici ve sıradışı bir kitap. Öykünün devamında alacağı şekli merak ile  bekliyorum. Teknik ve bilimsel konulara kısmen detaylı dokunuşlar yaptığından zaman zaman takibi yoruyor ama kendi adıma daha yorucu ve zor olan bir kaç harften oluşan ve birbirlerine benzeyen Çince isimleri takip etmek ve kim kimdi diye hatırlamaya çalışmak oldu. Sonuç olarak  oldukça özgün ve başarılı bir bilimkurgu romanı olduğunu söylemek gerekir. Devam kitapları fazla bekletmez umarım...

Çevrimdışı kara

  • **
  • 71
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #5 : 18 Nisan 2016, 10:02:56 »
Kitabı okudum bence başarılı,eleştirmek için üçlemenin tamamını okumak ve finali görmek lazım bence.Üçlemenin diğer kitaplarının ne zaman çevrileceği ile bilgisi olan varsa ve bilgi verirse sevinirim çünkü 2016 yazında ilk kitabın filmi gelicek.https://www.youtube.com/watch?v=ZqYSpTOshVQ bu da Çin kanalındaki haberi sanırsam.
"Her bilge adamın korktuğu üç şey vardır: Fırtınalı bir deniz, aysız bir gece ve yumuşak başlı birinin öfkesi."

-Patrick Rothfuss

Çevrimdışı ironmaidenfan

  • *
  • 2
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #6 : 05 Eylül 2016, 17:28:29 »
Merakla okumaya başladığım için arka kapağını okumamıştım (spoiler yemedim yani) son 50 sayfasından çok ağır teorik fizik kokusu geliyordu başım döndü.
#10 numara 5 yıldız bir kitap kesinlikle,devamını merakla bekliyorum.

Çevrimdışı kingebu

  • *
  • 6
  • Rom: 0
  • work hard, play hard
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #7 : 04 Mart 2017, 23:31:38 »
Tek kelime ile bütün övgüleri hak ediyor muhteşem bir kitap fizik ile bilim ile alakası olmayan insanları bile meraklandıracak ve hiç anlamadığı terimleri olmasına rağmen ilgi ile okutacak bir kitap puanım 10/9

Çevrimdışı Okur

  • **
  • 73
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #8 : 28 Mart 2017, 16:18:29 »
Devam kitapları ile ilgili soruları İthaki ısrarla yanıtsız bırakıyor, çevirmeyi pek düşünmüyorlar sanki kalan kitapları...

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #9 : 28 Mart 2017, 16:32:27 »
Devam kitapları ile ilgili soruları İthaki ısrarla yanıtsız bırakıyor, çevirmeyi pek düşünmüyorlar sanki kalan kitapları...

Üç Cisim Problemi 2. kitap bu yıl içerisinde çıkacak. Hazırlaması uzun süren bir kitap, maalesef. İlk kitaptaki bazı hataları tekrar yapmamak adına biraz da biz yavaşlattık bunu.

Haksızlık etmeyelim :) Bize özel cevapladılar.

Şurası benim için ayrıca önemli:

Alıntı
İlk kitaptaki bazı hataları tekrar yapmamak adına biraz da biz yavaşlattık bunu.

Bir okur olan beni en çok burası ilgilendiriyor. Temiz olsun, bizim olsun. Az daha bekleyelim, ama yeter ki temiz olsun.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #10 : 28 Mart 2017, 16:58:20 »
Eh, Çince tercüman var, bir de Çince "edebi" çeviri yapacak tercüman var. İkincisinin çoooook az olduğu gün gibi ortada. Biraz daha beklemeye razıyım ben, yeter ki temiz iş çıksın :) Çok kitap basmak değil, kaliteli kitap basmak önemli. Hepimiz hemfikirizdir bu konuda :)
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Okur

  • **
  • 73
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #11 : 29 Mart 2017, 18:48:52 »
Beklemeye ben de razıyım, yeter ki bir Dresden Dosyaları örneği yaşanmasın.

Çevrimdışı erenemre

  • *
  • 18
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Üç Cisim Problemi - Cixin Liu
« Yanıtla #12 : 13 Mayıs 2017, 08:11:33 »
Kitabı Hugo kazandığı için okumuştum. Ayrıca Çinli bir yazardan bilimkurgu okuyacak olmak da cazip gelmişti, ne beklemem gerektiğini hiç bilmiyordum çünkü.

Bilimkurgu olarak bakarsam kitapta baya ilginç fikirler var ve bunlar net bir şekilde anlatılmış. Hikâyeyi heyecanla takip ederken nasıl bir dünyayla karşı karşıya olduğunuzu, olayların akışı içinde öğreniyorsunuz. Olaylar çok meraklandırıcı bir şekilde yavaş yavaş açılıyor. Uzaylı teknolojileri de belli bir detayla anlatılmış; adamlar uzaylı zaten, her türlü yaparlar diye geçiştirilmemiş.

Kitabın gerçekten de alıştığımız batılı bilimkurgulara göre farklı bir havası var. Karakterlerimiz Çin’de bir radar istasyonunda vakit geçirirken veya bürokratların uyguladığı baskılara maruz kalırken bu havayı hissedebiliyorsunuz. Benim için daha da ilginç olanı ise Trisolaran dünyası ve bu dünyanın anlatılış biçimiydi. Yazar bize uzaylıların dünyasını yaşatmanın etkili bir yolunu bulmuş. Böylece olayları sadece dünyamız bakış açısıyla değil, uzaylıların bakış açısıyla da görebiliyorsunuz. Bu noktayı çok beğendim.
 
Beni rahatsız eden bir nokta vardı; kitap boyunca karakterlerle bir şekilde empati kuramamam. Bazen çok sert tercihler yapıyorlar, kalakalıyorsunuz. Ama nasıl duygu süreçlerinden geçtiler de böyle şeyler yapıyorlar anlayamıyorsunuz. Karakterler daha kanlı canlı olsaydı kitap iyiden iyiye sarabilirdi.

Üç Cisim Problemi’ni  Hugo kazanmış olması dolayısıyla yüksek beklentilerle okudum. Her ne kadar bu ödüller verilirken neler döndüğünü M. İhsan Tatari’in yazılarından öğrenmiş olsak da, adını şaheserler arasına yazdırmış bir kitaptan beklenti her türlü artıyor. Dolayısıyla okuduğunuzda küçük eksiklikler dahi gözünüze çarpıyor. Genel olarak iyi ve ilginç bir bilimkurgu. Çok daha iyi olabilirdi ama artık darısı umarım yazarın diğer kitaplarına. Bence yazar ilk kitabı devam etmesi zor bir yerde bıraktı. Gizemler büyük ölçüde çözüldü ve şimdi olayların gelişimi muhtemelen çok karmaşık olacak. Kitabın inşa edildiği temellerde cevherler var. İkinci kitap harika da olabilir, ortalama da olabilir.

Serinin Çince aslından çevriliyor olması harika bir şey. Eğer İthaki bunu yapabiliyorsa belki bir gün henüz İngilizceye çevrilmemiş, gizli kalmış hazineleri de dilimize çevirebilir. Bu efsane olmaz mı ya?

Son olarak eklemem lazım, yazarın Türkiye’ye gelip bir de Kayıprıhtım’a röportaj vermesini çok takdir ettim. Sadece bu yüzden bile belli bir sempati oluştu bende yazara ve kitaba karşı.
Merhaba okuyan insanlar!