Kayıt Ol

Mongoliad - Neal Stephenson

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Mongoliad - Neal Stephenson
« : 13 Ekim 2013, 03:34:08 »

2010 yılında deneysel bir proje olarak başlayan, internet ve akıllı telefon uygulamaları üzerinden bölümler hâlinde yayınlanan, sonra da gördüğü büyük ilgi üzerine basılı kitap hâline dönüştürülen Mongoliad üçlemesinin ilk cildi pek yakında Türk okurlarla buluşmaya hazırlanıyor.

Yıl 1241… Moğolların Avrupa’yı istilası neredeyse tamamlanmış durumdadır. Cengiz Han’ın oğulları tarafından yönetilen ordular, gözlerini yeni topraklara dikmiştir. Krallardan köylülere kadar herkes aynı kaderle yüzleşmek üzeredir, ta ki bin yıllık gizli bir geleneğin mirasçısı olan küçük bir savaşçı grubu, Hanlar Hanı’nı öldürmek için tehlikeli bir planı uygulamaya koyana kadar…

Doğu ülkelerine doğru yapılacak bu tehlikeli yolculukta savaşçı keşişlerden oluşan bu seçkin gruba tarikatlarının lideri olan yaşlı bir adam önderlik edecektir. Yaşlı adamın planının delilik olduğunu düşünen, ele avuca sığmaz ve keskin zekâlı bir kadın ise onlara rehberlik etmek zorunda kalacaktır. Yine de bu küçük grup, Moğol İmparatorluğu’nun akınlarını durdurmak için Batı Ülkelerinin en son ve tek umududur.

Bu esnada, Moğol cephesinde farklı bir mücadele verilmektedir. Oldukça yetenekli bir savaşçı olan genç Ganşuk, efendisi Çağatay Han tarafından hiç de alışık olmadığı bir vazifeye gönderilir: Hanlar Han’ı Ögeday Kağan’ın içki problemine bir çözüm bulmak. Sarayın âdetlerine hiç de alışık olmayan Ganşuk kendini entrikalar, garip kurallar ve bazı acı gerçeklerle yüz yüze bulur. Genç savaşçının alışık olmadığı bu savaş meydanından geri çekilme lüksü yoktur; çünkü — çok geçmeden kendisinin de anlayacağı gibi — tüm imparatorluğun kaderi başarılı olmasına bağlıdır.

Alıntı
Tarihi gerçekleri konu almasına rağmen anlatım bakımından fantastik romanları aratmayan; macera, yolculuk, entrika ve destansı savaşlarla dolu bir serüven olan Mongoliad.

Bilimkurgunun önemli yazarlarından Neal Stephenson önderliğinde bir araya gelen isimler, ayrı ayrı yeteneklerini konuşturup bu ortak romana imza attılar. Sadece yazarlar değil, bilgisayar programcıları, görsel sanatçılar, film yapımcılarının da birlikte giriştiği bu ilginç proje, en sonunda elle tutulur bir roman haline geldi.

İthaki Yayınları’ndan çıkacak kitabın çevirisini Cihan Karamancı, yayına hazırlığını ise M. İhsan Tatari üstleniyor. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Mongoliad 2 Yakında Raflarda
« Yanıtla #1 : 04 Nisan 2014, 18:30:10 »

Moğolların durdurulamaz istilası devam ediyor! Neal Stephenson başta olmak üzere toplamda 7 farklı yazar tarafından bir internet projesi olarak hayata geçirilen, daha sonraysa gördüğü büyük ilgi üzerine kitaplaştırılan Mongoliad, çok yakında ikinci cildiyle Türk okurların karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Cnán’ın rehberliğindeki Kalkan-Biraderleri, Moğol İmparatorluğu’nun kalbine doğru çıktıkları serüvenlerini sürdürmektedir. Fakat ezeli rakipleri Livonya Kılıç Biraderleri’yle karşılaşmaları yetmiyormuş gibi, peşlerine takılan amansız Moğol komutanıyla da uğraşmak zorundadırlar. Yine de vazgeçmeye hiç niyetleri yoktur; aksi takdirde bildikleri dünyanın sona ereceğini çok iyi biliyorlardır.

Saray hayatına alışmaya çalışan Ganşuk, Ögeday Han’ı içine düştüğü içki belasından kurtarmaya çabalamaktadır. Ancak saray entrikaları, ezeli düşmanı Munokhoy ve Kağan’ın eşleri bu görevi hiç de kolaylaştırmamaktadır. Yine de genç savaşçının alışık olmadığı bu savaş meydanından çekilmek gibi bir seçeneği yoktur; çünkü İmparatorluk’un kaderinin buna bağlı olduğunu çok iyi bilmektedir.

Çevirmenliğini Cihan Karamancı’nın, editörlüğünü ise M. İhsan Tatari’nin üstlendiği kitabın 4 Nisan’da satışa sunulması bekleniyor. Tanıtım ve künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevrimdışı Wyern

  • **
  • 121
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
    • Son Gulyabani'nin Yeri
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2015, 03:36:07 »
Tez konum olduğu için ilgimi çeken romanı henüz okumadım ama ayaküstü incelemişliğim, birkaç incelemeye göz gezdirmişliğim var. Yazarlar kaynaklarda geçen referansları, bilgileri kurguya göze batmayacak şekilde yedirmişler. Tarihçi gözüyle de okuyunca sırıtmamış pek.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #3 : 06 Ağustos 2015, 18:33:26 »
Editörlüğünü yapma vesilesiyle üç kitabını da okudum :) Alternatif tarih açısından gayet ilginç bir seriydi. Hatta ilk kitabı için Star gazetesine bir yazı yazmıştım zamanında. Okumak isteyenler için şuraya bırakayım:

Spoiler: Göster

“Kaplan ceylana insaf edebilir, kurt kuzunun başında gözyaşı dökebilir; fakat bir Moğol asla bir çocuk cesedi karşısında irkilmez.” – Cnán

Moğolların büyük hükümdarı Cengiz Han’ın yaptığı fetihler bugün bile pek çok alanda yankı bulur. Bildiğiniz üzere, gerek Cengiz’in gerekse ondan sonra yerine geçen oğlu Ögeday’ın başarılı hükümdarlığı sayesinde Moğollar doğu topraklarının büyük bir çoğunluğunu egemenliği altına almış ve sonunda da gözlerini kaçınılmaz olarak batıya dikmiştir. Bu durumsa başta Roma İmparatorluğu olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinin uykularını kaçırmaya yetmiştir de artmıştır bile. Mongoliad, tarih perdesinin tam bu dönemini, yani Ögeday’ın önderliğindeki Moğol güruhunun batıya yönelmeye başladığı zamanları konu alıyor. Ama birkaç başarılı ve ufak değişiklikle…

Neal Stephenson’ın önderlik ettiği altı kişilik bir yazar ekibi tarafından deneysel bir proje olarak başlatılan Mongoliad, Amerikan çizgi-romanlarında sıklıkla gördüğümüz “What if…?” tekniğiyle yazılmış bir roman. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, tarihi gerçekler çarpıtılarak “Ya şöyle olsaydı?” tarzı sorularla alternatif bir gerçeklik yaratılıyor kitapta. Bu amaçla aslında varolmayan, fakat pekâlâ da olabilecek bir şövalye tarikatı tasarlamış yazarlar: Kalkan-Biraderleri, ya da Latincedeki adıyla Ordo Militum Vindicis Intactae. Savaşlardaki başarıları kadar kılıçtaki hünerleriyle de tanınan bu kadim tarikatın kökenleri Hıristiyanlığın ilanından bile öncesine dayanmaktadır. Yine de, tüm bu hüner ve becerilerine rağmen tıpkı Hıristiyanlık Âlemi’nin geri kalan orduları gibi onlar da Moğol Güruhu’nun durdurulamaz ilerleyişine karşı koyamazlar. Tarikatın lideri olan Feronantus, içlerinde bulunduğu durumun ümitsizliğinin son derece farkındadır.

Derken, günün birinde yolları Cnán adlı siyahi bir kadınla kesişir. Cnán, ‘Bağcılar’ adlı gizemli bir kardeşliğin üyesidir ve iz sürme konusunda da üstüne yoktur. Ayrıca doğu topraklarında büyüdüğü için Moğollar hakkında engin bir bilgi birikimine sahiptir. Karşısına çıkan bu fırsatı iyi değerlendiren Feronantus, Moğolların âdetleri, alışkanlıkları ve yaşam biçimleri hakkında işine yarayabilecek her şeyi öğrenmeye başlar. Çok geçmeden de çılgınca bir planı hayata geçirir: küçük bir ekiple Moğol İmparatorluğu’nun içlerine gizlice sızmak ve Hanlar Hanı Ögeday’a suikast düzenlemek… Bu planın intihardan farkı yoktur elbette; fakat Moğolların kanlı akınlarını durdurmak için tek ve son umutları da budur.

Mongoliad özünde tarihi bir roman olsa da tıpkı fantastik bir roman kadar rahat ve akıcı bir biçimde okunuyor. Sayfalar boyunca kovalamacalara, entrikalara, kılıç dövüşlerine ve meydan muharebelerine tanık oluyoruz. Aslına bakarsanız fantastik romanlardan tek eksiği içinde büyü ya da olağanüstü yaratıkların bulunmaması. Ama bana sorarsanız bu onu çok daha ilginç ve etkileyici bir hâle getiriyor. Çünkü Yüzüklerin Efendisi’nde Sauron’un kötülüklerine ya da orkların insanlara yaptığı zulümlere tanık olurken aklınızın bir köşesinde tüm bunların birer kurmacadan ibaret olduğunu bilirsiniz. Fakat söz konusu Mongoliad olduğunda durum hiç de öyle değil. Moğolların savaş esirlerine yaptıkları işkencelere, öldürdükleri düşmanların sayısını belirlemek için cesetlerin kulaklarını kesmelerine, çaresiz kalan insanların çocuklarını kurtarmak için yaptıkları fedakarlıklara ve yerle bir edilen şehirlerin içler acısı durumlarına şahit oldukça tüm bunların bir zamanlar gerçekten de yaşandığını biliyor ve ürpermeden edemiyorsunuz. Zira Mongoliad gelmiş geçmiş en büyük canavarla yüzleştiriyor bizleri: insanoğluyla.

Yine de buraya kadar yazdıklarıma bakarak kitabı yanlış değerlendirmenizi istemem. Evet, Moğol istilaları ve gerçekleştirdikleri yıkımlar romanda önemli bir yer tutuyor. Bununla birlikte Mongoliad bir tür nefret söylemi, Moğolları birer canavar olarak gösteren ve onları aşağılayan bir eser değil kesinlikle. Aksine, onların hayatına ve yaşam tarzlarına da yakından bakma fırsatı sunuyor bizlere.

Dönemin Moğol İmparatoru Ögeday Kağan’ın çok büyük bir içki problemi olduğu tarihsel kayıtlarda yer alan bir gerçektir. Keza ağabeyinin sağlık durumundan endişe duyan Çağatay Han’ın Ögeday’a bir elçi göndermesi de öyle. Bu elçinin görevi Ögeday Han’ın günde bir kadehten fazla içki içmesine engel olmaktır. O elçinin kimliği ve akıbeti hakkında pek bir şey bilinmese de Neal Stephenson ve arkadaşları bu küçük bilgi kırıntısından yola çıkarak gözü pek şövalyelerimizin macerası kadar ilginç, hatta bazı yerlerde daha da sürükleyici bir yan senaryo daha katmışlar kitabın içine. Çağatay Han tarafından görevlendirilen Ganşuk adlı genç bozkır savaşçısının başından geçenleri konu alan bu bölümleri okurken hem Moğolların ünlü şehri Karakurum’a, hem Ögeday Kağan’ın kendisine, hem Kağan’ın meşhur danışmanı Efendi Cucay’a, hem de daha pek çok şeye yakından tanık olma fırsatı buluyoruz.

Olaylar genellikle Ganşuk ve Cnán’ın etrafında gelişse de Mongoliad pek çok renkli ve keyifli karaktere de ev sahipliği yapıyor. Romanın ilerleyen kısımlarında işin içine gözden düşmüş bir Samuray olan Zugaikotsu no Yama ile kadim dostu Kim, cesur şövalye Percival, Livonya Kılıç Biraderleri, Kalkan-Bakireleri gibi pek çok yeni karakter de ekleniyor ve okurken aldığınız keyif de bununla doğru orantılı olarak artıyor.

Uzun lafın kısası, son sayfayı okuyup da kitabın kapağını kapattığınızda serinin ikinci cildini sabırsızlıkla bekleyeceğiniz eserlerden biri Mongoliad. Şimdiden keyifli okumalar…

Kaynak
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Mashiara

  • **
  • 119
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #4 : 07 Ağustos 2015, 10:10:42 »
Birinci kitabı okudum.Devam kitaplarını da kesinlikle okuyacağım ama araya başka kitaplar girdi. Moğol kültürünü, Moğolların istilasına ve gücüne avrupalıların bakışını ve tepkilerini okumak güzeldi. Kitabın başka iyi yönleri de var. En kısa zamanda devamını da okuyacağım. Ama bildiğim kadarıyla bu projede daha bir çok kitap var.
Adın umrumda değil, kırmızı. Adını bilmek istemiyorum. Eğer en az ilk üç savaşından sağ kurtulursan belki o zaman adını öğrenirim. Daha önce değil. Eskiden isimleri öğrenirdim, ama bu kahrolası bir zaman kaybıydı. Bir baş belasını tam tanımaya başladığımda kalkar ölürdü. Bu günlerde zahmet etmiyorum.-Horkin Usta-

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #5 : 07 Ağustos 2015, 11:03:22 »
Evet, aynen öyle. Üçleme Ögeday Han'a düzenlenen suikast girişiminin "bir şekilde" sona ermesiyle son buluyor ve Kalkan Biraderleri'nin ana macerası orada sonlanıyor. Bununla birlikte Ocyrhoe, Ganşuk, Percival ve Feronantus gibi karakterlerin hikayeleri bitmiyor.

Yazarlar bir noktada bu işten daha çok ekmek (kitap) çıkaracaklarını fark etmiş olacaklar ki ikinci ciltte işin içine pek çok karakter ve olay ekleniyor. Bunlar da daha sonra Monoliad 4, Mongoliad 5 diye giderken ardından "Side Quests" (evet, quests... yazarlar bu maceraları bir tür FRP olarak görüyor, hatta oynayarak yazdıklarından ciddi ciddi şüpheleniyorum bazen) adı altında bir sürü ek kitap ve çizgi roman çıktı.

Bu yan kitaplar ana konuyla alakasız ama çok şükür. Yani Mongoliad 4 ve 5'i okumak maceranın tamamlanması açısından yeterli. Çevrilip çevrilmeyeceğine dair bir bilgim yok ama. Ayrıca üçüncü romanın sonu yukarıda bahsettiğim 3-4 kişinin başına neler geldiğini öğrenemememiz haricinde gayet tatmin ediciydi. Biraz "hayat devam ediyor, serüven hiç bitmiyor" tadında bitiyor.

Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Mashiara

  • **
  • 119
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #6 : 07 Ağustos 2015, 11:16:10 »
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. 4. ve 5. ciltlerin içeriğini merak ediyordum. Neal Stephenson da bu ciltlerde yok. En kısa sürede 2. ve 3. cildi okuyacağım.
Bir de mit imzanda ki şiir kime ait. Sabahtan beri arıyorum :(
Adın umrumda değil, kırmızı. Adını bilmek istemiyorum. Eğer en az ilk üç savaşından sağ kurtulursan belki o zaman adını öğrenirim. Daha önce değil. Eskiden isimleri öğrenirdim, ama bu kahrolası bir zaman kaybıydı. Bir baş belasını tam tanımaya başladığımda kalkar ölürdü. Bu günlerde zahmet etmiyorum.-Horkin Usta-

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #7 : 07 Ağustos 2015, 11:25:16 »
Ehehehe, ben yazdım :) Forumda "Demir Yumruk" adlı efsanevi bir FRP oyunumuz vardı...[*]Liseliler bilmez diyesim geldi ahaha[/*] Neal Stephenson alınmasın ama tam romanlıktı. Orada Jack "Jackal" Kane adında bir kiralık katili oynatıyordum. Ondan esinlenerek yazmıştım :)
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Mashiara

  • **
  • 119
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #8 : 07 Ağustos 2015, 11:37:23 »
Ehehehe, ben yazdım :) Forumda "Demir Yumruk" adlı efsanevi bir FRP oyunumuz vardı...[*]Liseliler bilmez diyesim geldi ahaha[/*] Neal Stephenson alınmasın ama tam romanlıktı. Orada Jack "Jackal" Kane adında bir kiralık katili oynatıyordum. Ondan esinlenerek yazmıştım :)

Güzel şiir. Tebrikler :)
Adın umrumda değil, kırmızı. Adını bilmek istemiyorum. Eğer en az ilk üç savaşından sağ kurtulursan belki o zaman adını öğrenirim. Daha önce değil. Eskiden isimleri öğrenirdim, ama bu kahrolası bir zaman kaybıydı. Bir baş belasını tam tanımaya başladığımda kalkar ölürdü. Bu günlerde zahmet etmiyorum.-Horkin Usta-

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #9 : 07 Ağustos 2015, 11:44:03 »
Teşekkürler. Keyifli okumalar şimdiden. Sizin yorumlarınızı da bekleriz ^^
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı kahlan amnell

  • ***
  • 786
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #10 : 07 Ağustos 2015, 13:06:57 »
Alternatif tarih kitaplarını seviyorum. Mongoliad hem kendi alanında, hem de genel olarak en sevdiğim seriler/romanlar arasında, ama hak ettiği değeri görmemesi üzüyor.

Çevrimdışı Grayswandir

  • ***
  • 815
  • Rom: 14
  • You may have heard of me.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #11 : 07 Ağustos 2015, 19:15:02 »
Goodreads'te epey bir yorum okuduktan sonra almamaya karar verdim bu kitabı. Özellikle karakterlerden şikayet edilmiş, ve o kadar fazla kişi aynı şeyden şikayet etmiş ki ciddiye almamak mümkün değil. Hatta şöyle bir yorum var: "I can't say the characters are cardboard, as that would imply they have two dimensions."

7 kişinin bir kitap yazması zaten kendi başına bir sorun olsa gerek. İşlemesi biraz zor gibi.
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

#hayır

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Mongoliad - Neal Stephenson
« Yanıtla #12 : 20 Aralık 2015, 02:15:38 »
Az önce e kitap formatında rastgeldim seriye, ilk bölümü okudum, hiç fena değildi. Buradaki yorumlar da, her ne kadar az olsalar da, hiç fena değil, güzel seri der gibi. :D Bakalım, okuyunca ben neler düşüneceğim bilemiyorum; ama yakın zamanda mutlaka okuyup yorumlayacağım.
İnsan, hayalleriyle vardır.