Kayıt Ol

Fran Bow

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Fran Bow
« : 17 Şubat 2016, 22:28:39 »

Oynadığım en iyi "kafayı yemiş küçük kız" oyunlarından biriydi...

American McGee'nin Alice Harikalar Diyarında'yı feci derecede çarpıttığı oyunları seviyor musunuz? Cevabınız evetse Fran Bow'a bayılacaksınız demektir. Psikopat bir küçük kız? Var. Şüpheli doktorlarla dolu bir deli hastanesi? Var. Tuhaf diyarlarla gerçek dünya arasında geçiş yapabilmek? Var. Konuşan hayvanlar ve tuhaf yaratıklar? O da var!

Fran, ailesi korkunç bir cinayete kurban giden ve yaşadığı travma sonucunda kendini deli hastanesinde bulan 10 yaşındaki küçük bir kız. Tek isteği Mr. Midnight adındaki kara kedisi bulup evine dönmek ve teyzesiyle birlikte yaşamak. Ancak doktorlar buna izin vermiyor ve onu tımarhanede tutmaya devam ediyorlar. Çok geçmeden hastaneyle ilgili bir şeylerin "yanlış" olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Etrafta bizim gibi bir sürü çocuk var ama doktorların onlara yaptığı şeylerin tedaviyle alakası yok mu ne?

Fran sonunda hastaneden kaçmaya karar veriyor ve bir her şeyin normal göründüğü bizim dünyamıza bir de her şeyin kanlı, korkunç ve de karanlık göründüğü tuhaf bir aleme geçiş yaparak işe koyuluyor. Ardından kah komik kah korkutucu kah hüzünlü, upuzun bir serüvene çıkıyoruz biz de. Oyun toplamda 5 bölümden oluşuyor ve kimi zaman kapkaranlık ve korktucu bir yerde, kimi zamansa harikalarla dolu, büyülü diyarlarda dolaşıyoruz.


Bazen öyle bir an geliyor ki Fran kendini "normal" dünyada, pastalarla çöreklerle dolu bir evde görürken "öteki" dünyaya geçiş yaptığımızda bir kuyunun dibinde, iki bebek cesediyle buluveriyoruz kendimizi. Ve "hayali" olması gereken o kuyu o kadar "gerçekçi" hissettiriyor ki hangisinin hayal ürünü olduğunda şüphelenmeye başlıyor, kızımızın o sırada gerçekte nerede olduğunu düşünerek ürperiyorsunuz. Bunun yanında neşeli tarafları da var dediğim gibi. Özellikle kızımızın "bitkisel hayata" girdiği kısımlar yapımcıların getirdiği yaklaşım nedeniyle çok keyifli ve eğlenceliydi. Fran'ın 10 yaşındaki bir kızdan bekleyeceğiniz türden yorumları da insanı sürekli gülümsetmeyi başarıyor.

Fran Bow point&click tarzı bir macera oyunu olmasına rağmen bulmacaları çok zor değil, ama çok kolay da değil. Tam dozunda, tamamen mantığa dayalı. Bir şeyi çözebilmek için saçma sapan şeyler yapmanıza, saatlerce aynı yerlerde boş boş dolaşmanıza gerek kalmıyor. En etkiyeliyici yanlarından biriyse oyunu sadece 2 kişinin yapmış olması. Öyle ki çoğu "büyük" şu günlerde firma sadece 3-4 saatlik oynanış sunarken Fran Bow 10 saatin üzerinde bir maceraya davet ediyor bizleri.

Son olarak Steam'deki 900'e yakın incelemeden %97 olumlu oy aldığını da belirteyim. Alice Madness Returns'ün atmosferini ve point&click oyunları seven herkese şiddetle tavsiye edilir. En azından demosunu bir deneyin: 9/10

http://store.steampowered.com/app/362680/?l=turkish
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.