Kayıt Ol

İchi Rittoru no Namida (1 Litre Gözyaşı)

Çevrimdışı maviadige

  • **
  • 161
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
İchi Rittoru no Namida (1 Litre Gözyaşı)
« : 15 Mart 2016, 12:47:07 »
Geçen yaz izlediğim ve hayatımda önemli bir yer edinen dizi. :( İzlediğim tek Japon dizisi. O kadar övgü aldı ki izlemeden edemedim. Diziyi daha da etkileyici yapan gerçek hayattan alınmış olması. 2005 yapımı dizi 11 bölümden oluşmaktadır. Dizi kızın yazdığı kitaptan bir uyarlamadır.

Aya hayat dolu, neşeli, enerjik ve güler yüzlü bir kızdır. Çevresi tarafından çok sevilir. Ancak günün birinde rahatsız belirtileri göstermeye başlar. Annesi sağlıkçı olduğu için hemen şüphelenir ve bir bahane ile kızı muayeneye götürür. Hastalığa omurilik soğanı dejenerasyonu teşhisi konur. Bu hastalık Aya'nın önce hareketlerini kısıtlamaya başlar, sonra yürümesini engeller. Ve bir süre sonra yatağa bağlanır, yutkunmakta bile zorlanır hale gelir. Dizi baştan sona bu süreci anlatıyor. Hayata sıkı sıkıya bağlı bir insan için bu durum ne kadar zordur hayal bile edemeyiz sanırım. Dizi böyle bir hastalık üzerinde farkındalık meydana getirmekle kalmayıp, herkesin bir nebze olsun empati kurmasını sağlamıştır. 10 üzerinden 10'u hak eden bir yapım.

Biraz da dizinin içeriğinden bahsetmek istiyorum. Aya doğal olarak hastalığını öğrenince yıkılır. Buna rağmen kuvvetli bir duruş sergilemeye çalışır. Duygusal babası ve güçlü annesinin yardımı ile bu duruma alışmaya çalışır. Başta anlaşamasalar da sınıf arkadaşı Asou Haruto da ailesinden sonra en büyük destekçisi olmuştur. Aralarında yakınlaşma başlasa da kız daha fazlasına müsaade etmez. Asou kızın hastalığına çare bulabilmek amacıyla doktor bile olmuştur. (Bu karakter gerçek hayatta kızın annesinin isteği üzerine konulmuş. En azından dizide sevdiği birisi olsun istemiş.)

Aya yardıma muhtaç hale geldikçe bu durum veliler tarafından eleştirilir. İşte bu bölümlerde iyice siniriniz tepenize çıkıyor. Kızı anlayıp destek olmak yerine okulda dersleri ve aktiviteleri aksattığını öne süren aileler bir de şikayetçi oluyorlar. Kız sonunda okulu bırakıp bakım için başka yere gidiyor. Aya yapacağı fazla bir şey olmadığı için doktorun ve Asou'nun tavsiyesi ile günlük yazmayı hep sürdürür. Böylece kendisiyle aynı hastalığa yakalananlara destek olmak istemektedir. Yazdıkları basılır ve pek çok insana ulaşır.

Herkesin diziyi izlemesini ve kendince bir pay çıkarmasını isterdim. İstedikten sonra insanın başaramayacağı şey yok.





Bu, kızın günlüğünün yer aldığı kitap. Türkçe çevrisi var mı bilmiyorum ama alıp okumak isterdim.

Tanıtım:

https://www.youtube.com/watch?v=bzrbew1Eo-s
  
Yakından bakarsan güzelleşecek.
Uzun süre bakarsan sevimli olacak.
Sen de aynısın...

-School 2013-