Kayıt Ol

İnternetin Çılgınlığı, 1946 Tarihli Bir Hikâyede Öngörülmüş Meğer

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi

Murray Leinster’ın 1946 yılında kaleme aldığı “A Logic Named Joe” adlı bilimkurgu hikâyesi hem interneti öngörmüş hem de ne kadar çılgın bir hâl alabileceğini ortaya koymuş.

Tarihçileri ve bilim insanlarını halen büyülemeye devam eden ve ilk analog bilgisayar olduğu tahmin edilen Antikythera Düzeneği’nin beri insanlık, sorunlarını daha hızlı ve verimli bir biçimde çözebilecek makineler yapma hayali peşinde koşarak günümüzün yüksek hızlı bilgisayarlarına ulaşabildi. Peki ya bir gün, hayatınızdaki çoğu işi halletmenizi sağlayan sadık bilgisayarınız kendi bilincinin farkına varıp, size istediğiniz her konuda yardımcı olma ve görevini yerine getirme isteğiyle dolup taşmaya başlarsa ne olur?

İşte Murray Leinster’ın 1946 yılında kaleme aldığı “A Logic Named Joe(Joe Adında Bir Mantık) adlı hikayesinde bilimkurgunun günümüz bilgisayarları hakkında öne sürdüğü ilk tahminlerden birini yaparak teknolojinin iki kenarı keskin bir kılıç olduğunu ve bir toplumu geliştirdiği oranda tehdit de edebileceğini yüzümüze çarpıyor.

İlk defa Astounding Science Fiction adlı derginin Mart 1946 sayısında yayınlanan A Logic Named Joe’nun sonunda Leinster kendi ismi yerine William Fitzgerald Jenkins takma adını kullanmayı tercih etmiş. Yazar maalesef Asimov ya da Philip K. Dick gibi bilim kurgunun dev isimlerinin sahip olduğu genişlikte bir okur kitlesine ulaşamamış olsa da hikayesi Computer History Museum tarafından “Bilgisayar ağları hakkındaki en ileri görüşlü bakış açılarından biri” olarak nitelendirilmiş.

Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Haber: Beyza Taşdelen