Kayıt Ol

Annem Sen Misin? (Komik Bir Dram) - Alison Bechdel

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Annem Sen Misin? (Komik Bir Dram) - Alison Bechdel
« : 19 Nisan 2016, 19:49:40 »

Künye:

Adı: Annem Sen Misin? – Komik Bir Dram
İngilizce Adı: Are You My Mother?
Yazar ve Çizer: Alison Bechdel
Türü: Grafik Roman
Sayfa Sayısı: 289
Türkçe Basımı: Bilgesu Yayıncılık
Türkçe Çeviri: S. Bilge Mutluay Çetintaş

Kısa Tanıtım:

     Babasının ve kendi cinsel kimliğini keşfedip anlamlandırmasının öyküsünü kitaplaştırma çalışmaları yapan Alison, araştırma süreci esnasında annesiyle olan ilişkisini de gözden geçirmeye başlar. Bir tarafta, Alison'ın cinsel kimliğini kabul etmiş yetişkin kimliğinin buhranları arasındaki arayışları vardır. Öte tarafta ise, baba merkezli aile yapısında, kendini, eşinin gizli hayatı ile ideal aile hayatı arasındaki bilindik anne figürünü oynamak için çaba gösterip bir yandan da kendiliğini ortaya koymak için küçük uğraşlar vermiş Alison'ın Annesi vardır.

Yorumum:

     İlk kitabı olan Cenaze Evi Şenlik Evi'nde de (Fun House) yaptığı gibi Alison Bechdel, kendi arayışı için kullandığı psikanaliz yaklaşımını sayfalarına taşımayı sürdürüyor. Lakin bu sefer yan öykü ve durum saptamaları daha az yer kaplamakta. Erişkin Alison'ın kendi hayatını kurma çabası ile vakti zamanında, temelleri pekte sağlam olmayan kurulu düzenini canla başla bir arada tutmaya çabalamış annesinin tarihine yoğunlaşılmış.

      Üstüne çalıştığı kitabıyla, uzlaşılmaz yabancı konumundaki babayı tanıyıp yakınlaşmaya çalışan Alison, az buçuk tanıdığını düşündüğü annesi ile pekte samimi gelmemiş yapay bağının gerilimden kurtulma derdinde. Yazarlık sürecinin dertleri bir yana, sevgilileri ile psikiyatrları arasındaki savruluşları, erişkin yaşamında özlemini duyduğu sağlıklı etkileşim ihtiyacını kamçılıyor. Alison'da çözümü hazırladığı kitabında yaptığı gibi hayatına psikanalitik yaklaşmakta buluyor haliyle. Ve sorunlarının cevabını, mutsuz evliliğine rağmen, dışarı yansıtılan sadık eş ve sıradan anne rolünü ustaca oynayarak ömrünü geçirmeyi başarmış annenin hayatını irdeleyerek çekip çıkarmaya çalışıyor.

     Ebeveyn-çocuk ilişkisi; ebeveynin, kendi ailesinden gördüğü gibi evladı yetiştirmeye çalışması; ebeveynin, gene kendi ailesinin ondan beklendiği gibi evladından da beklentiler içine girip beklediklerini evlattan karşılayamaması; kendi ayakları üstüne durma vakti gelen evladın, ebeveynin kılavuzluğundan mahrumiyetle, kendi kılavuzunun arayışa girişimi... Belki de pek çoğumuzun yaşamış olduğu bir durumu kendi hayatından örnekle ortaya koyuyor Alison Bechdel.