Kayıt Ol

Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler

Çevrimdışı muaet

  • **
  • 215
  • Rom: 12
  • Carai an Ellisande!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #60 : 26 Temmuz 2016, 02:48:16 »
Kitabı dün bitirdim, seri epey hoşuma gitti, iki kalın kitabı bir haftada tükettim.

Şimdilik Cosmere'de dönen büyük çaplı kurguyla ilgilenmiyorum, o yüzden Wit'in söylediklerini nasıl ve nereden bildiğini falan çok umursamıyorum zira sizin bahsettiğinize göre kendisi öbür dünyalardan gelmiş yakışıklı bir abimiz. Ölüm Kapısı'ndaki Zifnab'e benzettim onun eserdeki yerini.

Öncelikle şunu söyleyeyim, karakterlerin işlenişi harika. İki ana karakterin de geçmişinin sindire sindire önümüze konulmuş olmasından memnunum. Dalinar ve Jasnah ile ilgili pek geçmişe dönük şeyler göremedik, umarım sonraki kitaplarda bu açlığımı dindirecek bir şeyler okurum.

Kitapları İngilizce okuduğum için terimlerin karşılıklarını bilmiyorum. O yüzden olduğu gibi yazacağım.

Şimdi ilk kitabın başından beri Almighty'nin Dalinar'a tekrar edip durduğu, "You must unite them." sözü sırf Alethkar'ın büyük prenslikleri için değil, dünyadaki bütün krallıkların ordularının tek bir çatı altında, Knights of Radiants başlığında toplanmasını vurguluyor bence. Dalinar bunu sadece Alethkar olarak düşünüp, aslında görevinin ne kadar büyük olduğunun farkına varamadı.

Bu birleşimin başını çekecek kişi ise elbette Dalinar Kholin, ileride On Herald'ın kurduğu Oathpact'ı yeniden kuracak kişi yine kendisi olabilir. Zira Dalinar'ın hem kılıcı (Oathbringer) hem de bağlı olduğu Surge Order(Bondsmith) bir birleştirme habercisi gibi duruyor. Evet belki Shard kullanımı Stormfather tarafından Dalinar'a yasaklanmış olabilir lakin sonraki kitabın isminin de Oathbringer olduğu göz önünde tutulursa bu "Yemin" başlığı altında epey olay dönecek gibi.

Şimdi seride takip edebildiğim kadarıyla dört adet oluşum var:

Ghostbloods: Kendilerinin tam olarak hangi amaçla bu araştırmaları yaptığı bilinmiyor. WoR'un son kısmında Mraize'in tam olarak açık konuşmayışı ancak yeni yeni oluşmakta olan Knights of Radiant'ın oluşumuna darbe vuracak bir girişim sergilememesi ve Shallan'ı bu haliyle dahi ekibinde istiyor oluşu şimdilik Odium'un tarafında yer almadıklarını düşündürüyor.

Knights of Radiant: Dalinar Kholin önderliğinde kurulan birlik, dünyayı gelecek olan felaketin, Odium'un karşısında durmak için tek çatı altında toplamak amaçları.

Knights of Honor: Brightlord Amaram'ın da dahil olduğu ekip, amaçları dünyayı önce kaosa sürükleyip, tüm krallıkları Din egemenliği altında birleştirmek. Restares şöyle diyor;

"... I do not exult in this success ... . Lives will be lost. It has ever been our burden as Sons of Honor. To return the Heralds, to return the domination of the Church, we had to put the world into a crisis."

Taravangian ve The Diagram takipçileri: Kralın Nightwatcher'dan edindiği 'Kapasite' sayesinde, çok zeki bir anında 20 saat harcayarak, kendi kafasından oluşturduğu şifreli bir dilde yazmış olduğu Diagram ve içerisinde barınan insanlığı kurtarma planı. Amacı her ne kadar Odium karşıtı gibi dursa da eylemlerinin yukarıdaki partilerden hangileriyle uyuşur emin değilim ama Dalinar'ın ekibiyle çatışacağı kesin. Zira Diagram'ın içerisinden bir metin;

Book of the 2nd Ceiling Rotation: Pattern 15.: "Hold the secret that broke the Knights Radiant. You may need it to destroy the new orders when they return."

Jasnah Kholin: Evet Jasnah Kholin'i de ayrı bir ekip olarak yazıyorum. Şu anki durum kendisi için tamamen biçilmiş kaftan. Herkes onu ölü zannediyor ve anladığım kadarıyla ışınlanma yetisine sahip bir Surgebender olarak bu konum ona çok rahat hareket etme fırsatı verecektir. Şu anda Wit'ten öğrendiklerinin ışığı altında, araştırmalarının Shallan tarafından sağ sağlim Dalinar'a ulaştırıldığını öğrenen Jasnah'ın herhangi bir şekilde Dalinar'ın yanına gitmesinin çok da yarar getireceğini sanmıyorum. Kendisi dış sahada krallık krallık gezip, Surgebender yetisine sahip insanlar bulacak ve Odium'a karşı kullanabileceği araştırmalar yapacaktır diye tahmin etmekteyim.

Voidbringerlar konusunda ise düşüncem Parshendi'lerin Voidbringer olmadığı lakin bu kırmızı sprenlerin onları birer kavuk gibi kullanabildikleri yönünde. Zira Dalinar'ın görülerinde bu kırmızı sprenlerin yer altından taştan yaratıklar dirilttiklerine ve karşı tarafın tüm savunma düzenini bozduğuna şahit oluyoruz. Yani bence Jasnah bu konuda hem doğru hem yanlış. Evet, parshendiler ve dolaylı olarak parshmanlar  bu kırmızı sprenlerce güdülmeye ve 'yokluk getirme'ye elverişliler. Lakin bu Voidbringer olayının çok daha karmaşık, çok daha kılçıklı bir şey olduğu kanısındayım.

Dalinar ve karısı konusu ise şimdilik ufak bir şey gibi gözükse de ileride çok büyük bir dönüm noktası olacak gibi duruyor. Zira eşinin hafızasından tamamen silinmesinin Nightwatcher'la ilgili olduğundan hemen hemen eminim. Ya dileği neticesinde, ya laneti neticesinde bunu kazandı ancak Nightwatcher'ın biraz tam olarak istenileni vermediğini kitaplardaki pasajlardan çıkarabiliyoruz. Yani işin aslı eşinin ölümünün acısını unutmak istemiş olabilir Dalinar ve Nightwatcher ise isteğini, kadını adamın hafızasından tamamen silerek gerçekleştirmiş olabilir. Hatırlayamadığın birinin yasını tutamazsın değil mi?

Lakin Brandon Sanderson'un ayrıntılara verdiği kıymeti fark etmiş bir okur olarak demeliyim ki bu iş bu kadar basit de olmayabilir. Yani Navani'nin Dalinar'ın eşi hakkında söyledikleri, "Evet birbirinize çok iyi uyuyordunuz ancak shshsh... biraz saftı işte." (Aklımda kaldığı kadar yazdım ancak kesinlikle kadının biraz kıt olduğundan dem vuruyordu Navani) belki de bu kadının ölümünün ardında başka işler döndüğünü, hatta ve hatta kadının ölmemiş olabileceğini ve ileride çok da sağlam bir şaşırtmacayla (Plot Twist) kurguya dahil olabileceğini aklımdan geçirmiyor değilim.

Talanel'e üzüldüğümü de belirteyim, ilk kitabın başında tek ölen ve dolayısıyla da tüm eziyeti yüklenen ve sonunda aklını kaçıran bir abimiz. Bakalım Amaram böylesi güçlü bir deliyi güdebilecek mi?

"The burdens of nine become mine. Why must I carry the madness of them all? Oh, Almighty, release me."

Aklıma şimdilik gelenler bunlar. Sadeas'ın ölümüyle içimin yağlarının da eridiğini belirteyim ve son olarak, Rock'tan bir alıntıyla bitireyim. "Ha! Airsick lowlanders!"
“My father used to say that there are two kinds of people in the world,” Kaladin whispered, voice raspy. “He said there are those who take lives. And there are those who save lives. I used to think he was wrong. I thought there was a third group. People who killed in order to save.” He shook his head. “I was a fool. There is a third group, a big one, but it isn’t what I thought. The people who exist to be saved or to be killed…The victims. That’s all I am.”

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #61 : 26 Temmuz 2016, 11:29:22 »
Cok guzel bir yorum yazisi olmus. katilmadigim yer neredeyse yok gibi.

Taravangianin ve Ghostblood grubunun cok gizli bilgilere erisimi var ve bu acidan digerlerine gore buyuk avantajlari var. Ama temel olarak ikisinin de kotu kabul edilebilecegini sanmiyorum. Ghostblood zaten cosmere capinda faliyet gosteren bir organizasyon.

Taravangianin asiri zeka aninda ortaya koydugu bilgiler duygulardan yoksun olarak hazirlandigi icin uygulama olarak kotu olark yorumlanabilir. Ayni eksiklik sebebiyle sonunda basarsiz olacaklarini umuyorum (istiyorum).

Zifnab dokunusu cok hos olmus. O kitaplarinin yazarlari da bir kac serisinde ayni karakter ozellilerini gosteren kisileri yazmisti.

Çevrimdışı

  • **
  • 116
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #62 : 22 Ağustos 2016, 21:07:56 »
Szethin ilk gelişinde kral kendisini öldürmeye çalıştığını düşünmüştü, fakat kral gittikten sonra Szeth Dalinara ben senin için geldim demişti. Olaydan sonra da kral kendisi için geldiğini sanıyordu. Fakat suikaste uğrarken Kaladin onu almaya gittiğinde, beyazlı suikastçı bile beni kral olarak görmüyor amcam için geliyor gibi şeyler söyledi. Elhokar Szethin Dalinar için geldiğini ne zaman öğrenmişti? Biri hatırlatabilir mi acep?

Çevrimdışı MissMacKLane

  • *
  • 20
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #63 : 20 Eylül 2016, 12:32:12 »
Sanırım duvar yazılarının Szeth'in yazdığını düşünüyorlardı. O sırada Elhokar öyle anlamış olabilir. Emin değilim okuyalı çok oldu. :) Benim merak ettiğim ara hikayelerden ne çıkacağı... Onları çözümlemiş olan arkadaş varsa ve açıklayabilirse çok sevinirim. Kitapta en çok kafamı yoran şey ara sahnelerdi çünkü.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #64 : 20 Eylül 2016, 18:38:28 »
Benim için de öyle, özellikle Rysn, adı buydu değil mi adlı ablamızın hikâyesi. Çünkü kendisini iki kitaptır görüyoruz. Diğerleri bariz. Lift belli, hikâyeye girecek, Eshonai zaten tamam, sanırım ayakkabı tamircisi bir abimiz vardı, öldü. Rysn'yi görme sebebimiz sadece Babskları öğrenmek miydi yoksa rolü olacak mı? Sorui işareti.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı grmnt

  • **
  • 67
  • Rom: 0
  • Fantastik mühendis.
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #66 : 29 Eylül 2016, 09:57:33 »
Kapakla ilgili hic birsey gormemistim ama resimdeki sahne parlayan sozlere ait. Uydurma kapak gibi gorunuyor. Bu resim de zaten ikinci kitabin zamninda ortaya cikmisti.

Çevrimdışı popcorn

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #67 : 07 Ekim 2016, 20:30:42 »
Kitabın sonunda kafam karışmıştı, daha iyi anlamak için bu forumu okudum ve daha çok karıştı :) dikkatsiz okumuşum sanırım birçok yeri. Yaradan kimdir, öldü mü ölmedi mi? Tanrılar kim, tanrı dedikleri elçiler mi? Sprenler olayın neresinde? Ben kimim?
Anlayamadım yani pek olayları...
Bir de şu adolinin düellosu bölümünde bence mantık hataları vardı? Bir kelime oyunuyla adamın karşısına 4 tane pareli çıkardılar, kanun nizam bu kadar basit mi yani? Madem bu kadar basit niye 4 kişi çıkıyor 100 kişi çıksın... adolin kaybedecekken sedeas kimse yardım etmeyecek mi diye soruyor ve sonunda kaladin yerdıma gidiyor. İyi de hani kural bire karşı istediği kadar kişiydi? Ne oldu da düello kuralları birden gevşedi, sedeasın böyle bir yetkisi yokki... bir de kaladin uçuruma düşünce niye ölmedi, hani syl ölmüştü? Bu arada kaladin ve shallanın uçurum dibinde mahsur kaldığında ikisi arasındaki diyaloglar bizim "yaban" filmi kalitesindeydi :) Aslında başka bu tür şeyler de var da yazmayayım şimdi. Kitabı beğenmedim sanılmasın, büyük keyifle okudum ve yeni kitapları da okuyacağım...

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #68 : 10 Ekim 2016, 08:27:20 »
@popcorn
Rosharda normalde 3 tanri(bir nevi tanri parcasi) vardi. Bunlara turkce cevirisine gore Pare deniyor(buyuk harf  :)). Vaktiyle tek parca olan tanrinin 16'ya bolunmesinden sonra 3 parca buraya geliyor, bir zaman sonra bir tanesi otekini parcaliyor sonra baska gezegenlere falan gidiyor. Elciler normalde bu gezegende parcalanan Parenin elcileri, bir nevi peygamberleri, gezegendeki insanlara yol gosteriyorlar buyuk issizlik zamanlarinda.

Duelloda adoline karsi sadece 4 kisinin cikmasinin sebebi sanirim karsi tarafta cok fazla pare olmamasi ve onlarin da hepsinin de duelloya girecek kadar sadeasa yuzde yuz bagli olmamasi.

Kaladin ucuruma duserken syl onu son bir defa kurtarip zihnen oluyor. Sprenlerin olmesi insanlar gibi degil, biraz karmasik.

Çevrimdışı popcorn

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #69 : 10 Ekim 2016, 13:43:22 »
@yafeshan
Pareler ve tanrılarla ilgili bilgiler için teşekkür ederim. Bu bilgileri daha ayrıntılı edinmek için hangi seriyi okumalıyım?

Düello ve uçurumdan düşme konusundaki cevaplarınız da hoşuma gitti. Ama yine de mesela george martin yazsa böyle basit bir kelime oyunundan daha şaşırtıcı bir yöntem bulur hatta adolini o arenaya gömerdi :) Sanderson çok iyi bir yazar ama yarattığı karakterlere kıyamıyor, okuyucu olarak ana kahramanların başına ne gelirse gelsin bir şekilde kurtulacağını biliyoruz ve bu da heyecanı biraz törpülüyor. Gerçi henüz serinin başlarındayız belki değişir işler...

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #70 : 12 Ekim 2016, 07:39:22 »
Kozmer bilgilerinin en yogun oldugu kitap Sissoylu serisinin finalinden sonra okunabilecek Misborn:Secret History. Turkcesi cikmadi, cikmasini da hic beklemiyorum. Bunun disinda kitaplarda minik ipuclari halinde veriliyor kozmer. Esas bilgiler yazarin kitap imza gunlerinde soyledigi seylerden ogreniliyor. Derlemesi coppermind.net wiki sitesinde bulabilirsin ama tum kitaplari okumamis olanlar icin kotu spoilerler var.

Spoiler olmasin ama Sandersonun kitaplarinda en sevilen karakterleri oldurdugu olmustur. GRRM tarzi farkli, o daha cok entrikali, gercek hayata yakin. Okuyucu sasirtma ve ters kose icin Sanderson kitaplarinin final bolumleri mukemmeldir.

Çevrimdışı popcorn

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #71 : 12 Ekim 2016, 12:19:54 »
coppermind iyiymiş gerçekten, teşekkürler.

Çevrimdışı bugraltu

  • *
  • 6
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #72 : 02 Aralık 2016, 12:30:44 »
Okudugum seriler hakkinda ayrintili bilgiye sahip olmayi ve teorilere hakim kalmayi severim. Ama bu basligi okuyunca kalbim cikiyordu, cunku sanki kuantum fizigi dersine girmis gibi oldum, yarisini anlamadim :)

Su copppermind sitesine ayrintili olarak bakayim, sanirim en derli toplu bilgilere oradan ulasacagim. Sissoylu ve Firtinaisigini turkce okumustum ancak devamini beklememek icin ingilizceye gecis yapmayi dusunuyorum. Ama aklimda gecisi saglayabilir miyim dusuncesi var, sonucta temel bilgileri Turkce ogrendim. Keske en bastan Ingilizce gitseydim. Siz ne diyorsunuz acaba, geciste sikinti yasar miyim?

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #73 : 02 Aralık 2016, 19:00:27 »
Şöyle ki, Fırtınaışığı'nın devamı orijinalinde de henüz çıkmış değil ama Sissoylu için düşünelebilir tabii.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fırtınaışığı Arşivi - Parlayan Sözler Full spoiler
« Yanıtla #74 : 03 Aralık 2016, 19:40:22 »
Ingilizce versiyonlar aalismak sorun olmaz diye dusunuyorum, bi kere alisinca gerisi kolay. Turkceye hakkiyla cevrilememis sadece kozmer icin uretilmis bir cok kelime de daha anlasilir olur zaten.