Kayıt Ol

Okurken Ne Görürüz? - Peter Mendelsund

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Okurken Ne Görürüz? - Peter Mendelsund
« : 07 Mayıs 2016, 19:40:52 »
Künye:

Adı: Okurken Ne Görürüz?
İngilizce Adı: What We See When We Read
Yazar: Peter Mendelsund
Türü: Edebiyat İnceleme
Yayın Yılı: 2014
Türkiye Basım Yılı:2015
Sayfa Sayısı: 450
Türkçe Basımı: Metis Yayınları
Türkçe Çeviri: Özde Duygu Gürkan

Tanıtım ve İnceleme:

     Okurken etkilendiğiniz karakteri tarif edin desem, nasıl bir görsel portre çıkartırsınız? Aklınıza, karakterin olumu olumsuz tüm meziyetleri listeleniverir. Ama listenin içinde nasıl göründüğüne dair kesin bir tarif bulamazsınız onun. Varsa kitaptaki görsel tasviri veya olası film uyarlamasında (Okuduğum tek Harry Potter kitabında, karakterleri, filmdeki oyuncularına göre zihnimde oynatmıştım.) karakteri canlandıran oyuncunun görseli, ancak o zaman kesin bir görselden bahsedilebiliriz -ki bu, onu zihnimizde sıfırdan tasarlamakla eş değildir asla. Kelimelere dayanarak yapılan tasvirleri yalın şekilde ele alırsak; soyut veya somut adların yazılı olduğu, ilahi hikmet ile havada asılı durmuş kağıtlar bütünü gibidir, aslında zihnimizde olan.

      Okurken görürüz o karakteri, hissederiz kitapta geçen güneşin ışığının yüzünü ısıtmasını, ayağının altındaki çimenleri -kitaptaki karakterin ayağındaki ayakkabılara rağmen- farkeder, burnuna gelen taze çim kokusunu -aslında zihnimizde olanın sinüsleri vasıtasıyla- keyiflen içimize çekeriz... Yapay ışıkla aydınlatılmış, zeminde "yıkanmam gerek" diye kokan halı ile kaplı evimizde otururken, nasıl bir şeytanlık, bize onları kusursuzca tecrübe ettiğimize bizi inandırır?

     Bunlar, okurken aklımıza gelmeyen sorular. Ve bu sorular üstünden, okuduğumuz kurgu metinleri irdelenmeye başladıkça, yeni soru akışları birbirini kovalıyor: Ayrıntı yoğunluğunun, baş karakterin içsel erginleşmesi ile alakası var mıdır? İki boyutlu tabirler, nasıl olur da, üç boyutlu bir dünyayı tecrübe etmemizi sağlar? Zihinde, ilgili varlığın ayrıntılı bir tasvirini oluşturmak adına verilen bilgi yoğunluğu arttıkça, neden hedeflenenin aksine daha da silikleşir?...

     Cevaplar mı? Kara kapağında, okurken ne gördüğünüzü soran kitaba başlar başlamaz, sizi de kendi sorularına eşlik ettirme ve hatta kendi sorularınızı sordurtma amacı esas olan. Anlayacağınız, "Okurken Ne Görürüz?" cevap değil sorular kitabı. Ve belki de, kitapla beraber soruların peşinden koşturturken, okumaya dair yeni edinimler sağlatacak.

Çevrimdışı night watcher

  • **
  • 52
  • Rom: 0
  • Wind in my hair, I feel part of everywhere.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Okurken Ne Görürüz? - Peter Mendelsund
« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2016, 21:05:12 »
Çok güzel bir kitap; okuduktan sonra özellikle biz gibi fantastik edebiyat severlerin okuma tarzında bir farklılık yaratıyor.

Betimlemeler, bu kitabı okuyuşum sonrası artan dikkatim sayesinde daha ayrıntılı olarak gözümde canlanmaya başladı.
In one of the days in this year is hidden your death anniversary.

The sun does not need you to believe in it to rise in the morning.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Okurken Ne Görürüz? - Peter Mendelsund
« Yanıtla #2 : 09 Mayıs 2016, 16:22:20 »
Betimlemeler, bu kitabı okuyuşum sonrası artan dikkatim sayesinde daha ayrıntılı olarak gözümde canlanmaya başladı.

Bu dediğinize ek olarak, anlatıdaki asıl odak noktasının ne olabileceğine dair fikir sahibi de yaptırıyor.

Duyguların uzamsal anlatılması ilginçti misal:

"Neşeyle hoplayan şapkası..." Buradan, harekete ek olarak, bunu aktaranın, anlatılana dair nasıl bir duygu içinde olduğunu da anlıyoruz.