Kayıt Ol

Rektörlük Seçimleri Kaldırıldı

Çevrimdışı Celebhol

  • **
  • 215
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Rektörlük Seçimleri Kaldırıldı
« : 30 Ekim 2016, 02:57:44 »
Resmi Gazete’de 675 ve 676 sayılı iki yeni KHK’la ile, aralarında Dicle Haber Ajansı ve Özgür Gündem Gazetesi’nin de olduğu bazı medya kuruluşları kapatılırken, son dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden gündeme getirdiği rektörlük seçimleri kaldırıldı.

18 Ekim tarihinde ‘Akademik Yıl’ açılış töreninde konuşan Erdoğan, ‘görünüşte demokratik’ olarak tanımladığı rektörlük seçimlerinin üniversitelerde ‘gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları’artıran bir işleve büründüğünü savunarak şunları söylemişti: “Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.”

2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinde yer alan “Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır” ifadesi değiştirilerek “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır” denildi.

Haberin tamamı için tıklayın

---

Kendi yorumum;

Kanada'da bir profesör, bir konudaki görüşleri yüzünden susturulmaya çalışıldığında "Bu konuları tartışmalıyız. Üniversitelerde de tartışamayacaksak, bunu nerede yapacağız? Akademik ortam, düşünce özgürlüğünün en çok olması gereken alandır," diye kendini savunuyor. Doğru da diyor.

Türkiye'deki akademik ortamda daha kendi liderlerimizi seçemiyoruz. Zaten pratikte uzun süredir yapamıyorduk. O zaman, bu kararın önemi nedir? Önemi şudur; artık bu adamların yaptıkları hem meşru hem de legal hale gelmiş oldu. Ülkenin yasalarını kafalarına göre düzenleyerek, her istedikleri şeyi legal, her istemediklerini de illegal hale getiriyorlar. Böylece, onların düşüncelerine göre yaşamayan herkes birer suçlu haline geliyor ve kendi yaptıkları zorbalıklar da yasallaşıyor.

Aynı taktiği 2. Dünya Savaşı döneminde Almanya da uygulamıştı. Batı dünyası zaten bu olaydan sonra uluslararası bağlayıcılığı olan anlaşmalara bu kadar önem vermeye başladı çünkü, sadece bir ülkenin kendi içinde legal olan yasaların ne kadar korkunç sonuçlara yol açabileceği görülmüştü.

Türkiye'nin ilerlediği yön de bundan farksız değil. Ülke içi hukuğu, zulümcü bir hale dönüşmekten korumayı amaçlayan uluslararası anlaşmaları gittikçe daha az önemsiyoruz. Bir yandan, ülke içi hukuğumuz malum kişinin isteklerine göre şekillendiriliyor. Gittikçe izole hale geliyoruz. Aynı zamanda daha da saldırganlaşıyoruz. Facebook'ta insanlar bu adama diktatör dedi diye tutuklanıyor. Hatta görülürse belki bu yazı bile suç sayılabilir.

Bu yüzden, küçüklüğümden beri hep duyduğum bir lafı edeceğim; ülkenin içinden çıkılamaz bir yöne doğru ilerlediğini. Eminim, bundan 50-60, hatta 300 yıl önce de bu tarz laflar hep edilmiştir ve çoğunlukla da yanlış oldukları görülmüştür. Ancak, işin kötü yanı, bu sefer bu lafı destekleyen bariz ve boğucu miktarda kanıtlar olması. Kişisel olarak, her olasılığı değerlendirmeyi seven bir insanımdır ve bu tarz konuları önemsediğimden, üstüne bayağı düşünmüşümdür. Artık, geleceği düşündüğümde, bu olaylar silsilesinin şiddetle sonuçlanmadığı bir Türkiye göremiyorum.

Çevrimdışı Rosemary

  • **
  • 282
  • Rom: 12
  • With tired eyes, tired minds, tired souls we slept
    • Profili Görüntüle
    • last.fm
Ynt: Rektörlük Seçimleri Kaldırıldı
« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2016, 03:33:09 »
Ne desek ne kadar konuşsak boş gerçekten. Ülkede gerçek anlamda bir şeyler yapmak isteyen insanlar akıl sağlığını yitirmek üzere. Benim tanıdıklarım bir bir yurt dışı planları yapıyorlar. Güzel, zararsız insanları kendi topraklarına küstürmeyi başardılar sonunda. Yazık, çok yazık.

Çevrimdışı estelturin

  • **
  • 143
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rektörlük Seçimleri Kaldırıldı
« Yanıtla #2 : 30 Ekim 2016, 09:55:14 »
Site yönetimine çağrıda bulunuyorum. 15 temmuz günü yaşananları sitede paylaşmam dolayısı ile siyaset yapılmamalı denilip yazı kapatıldı. Aynı hassasiyeti ve adaleti burada da bekliyorum. Şucu bucu değilim. Sadece olması gerekenin yapılmasını yani adaletin sağlanmasını bekliyorum. Bu konunun edebiyatla ne ilgisi olduğunu da merak ediyorum.
İnsan için önüne çıkan bütün yollar yürünebilir yollar ise, o insan artık kaybolmuştur.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rektörlük Seçimleri Kaldırıldı
« Yanıtla #3 : 30 Ekim 2016, 10:14:14 »
Sevgili Celebhol, şöyle bir kuralımız var forumda:

Alıntı
3. Din, siyaset, ırkçılık gibi konuları foruma taşımak ve bu konularda ağır eleştirilerde, hakaretlerde bulunmak yasaktır.

Bu kural kapsamında görüyorum ki böyle bir konu foruma taşınmış. Hakaret yok, fakat taşıma mevcut.

Siyasi yerlere giden bu tür konuları lütfen foruma taşımayalım. Çünkü forumumuz her tür görüşten kişilere sahipken, insanların birbirlerini sanal olarak gırtlakladığı mecraalara dönüşmesini istemiyoruz. Derdimiz ve önceliğimiz edebiyat. Bu tür şeyleri tartışabileceğiniz pek çok ortam bulunuyor. Biz onlardan biri olmak istemiyoruz.


Şimdi gelelim yönetimi çağırmaya.

Aşağıda yazılanlar genel bir uyarıdır.

Bakın arkadaşlar, bu ipin ucu kaçıyor. Bir değil, iki değil, kaçıncı olduğunu artık biz de bilmiyoruz.
Biz RPG oyunlarında summonlanan karakterler değiliz. Yaşayan kişileriz. Şu yönetimi göreve çağırma söylemlerinizi bir kenara bırakın. Bir sorununuz varsa gelin özel mesaj atın. Eğer ki özel mesaj atmak yerine gelir konuya böyle yazarsanız biz bunu iyi anlamda algılamayız. Çünkü çok çirkin duruyor.

Buranın sağlığı ve yürütülmesi için harcadığımız vakit belli. Bir şey görünce bizi yaftalamaktan vazgeçin. Evet, çünkü böyle yaptığınızda çizdiğiniz portre tam bir yaftalama oluyor.

Bu sözlerim genel bir uyarıdır. İşimizin ve kurallarımızın ne olduğunu iyi biliyoruz. Belki o an müsait değiliz, belki başka bir şey var. El insaf.

Gözümüzden kaçtığını mı düşünüyorsunuz? Gelin, özel mesajla konuşalım. O an görmediysek zaten teşekkürümüzü ederiz. Daha önce böyle yapmadık mı? En iyi yine siz biliyorsunuz.

* Bizi çağırana kadar ne yapabilirsiniz?

Daha önce başka üyelerimizin de yaptığı üzere, konuyu açan kişiye Duyurular'da yer alan Rıhtım Kanunları'ndan ilgili maddeyi hatırlatabilirsiniz. Kuralı alıntılamasınız bile, "böyle böyle bir kuralımız var forumda"da da diyebilirsiniz. Kimi üyelerimiz bizle iletişime geçmeden önce konu ya da mesaj sahibine kuralı göstererek işi kendi içinde, uygun dille hallediyor. Bu da bir iletişim yoludur ve bugüne kadar güzel sonuçlar alındığını gördük.

Birbirinizle iletişim kurmaktan çekinmeyin lütfen.


Büyük öncelikli ricamızdır.

Konu kilitlenmiştir. Birkaç güne silinecektir.



Kayıp Rıhtım yönetimi kendi koyduğu kuralların farkında olan bireylerden oluşmaktadır. Ha ama bazı istisna durumlarda (mesela Tartışma Platformu tartışmalarında) sizi kendi halinize bırakıp kendi içinizde çözeceğinize de inanmak istiyoruz.