Kayıt Ol

İleti (Esas isim: Radio Silence)

Çevrimdışı muaet

  • **
  • 215
  • Rom: 12
  • Carai an Ellisande!
    • Profili Görüntüle
İleti (Esas isim: Radio Silence)
« : 19 Ekim 2016, 00:11:45 »
İLETİ (Radio Silence)

 36,400,000. Drake'in ünlü denklemine göre bu, galaksimizde var olması beklenen zeki uygarlıkların toplam sayısı. Son 78 yıldır uzaya, televizyon yayınlarımız, tarihimiz, gelmiş geçmiş en büyük buluşlarımız da dahil olmak üzere hakkımızdaki her şeyi yayınlıyoruz. Varlığımızı tüm evrene avazımız çıktığınca haykırıyor ve yalnız olup olmadığımızı öğrenmeye çalışıyoruz. Neredeyse bir asırlık dinleyişin ardından, 36 milyon uygarlık arasından hiç yanıt veren olmamıştı. Yalnızdık.

 Ta ki beş dakika öncesine kadar.

 İleti, hidrojenin dinlenilen frekanslarının tüm aşkın katları olarak geldi. Pi kere hidrojen frekansı gibi aşkın armoniler doğada bulunmazlar, bu sebepten gelen iletinin birileri tarafından yapıldığını anlamıştım. Sinyal, eş büyüklüğe sahip genliklerle çok hızlı bir şekilde yanıp sönmeye başladı. İlk düşüncem bunun bir çeşit ikil ileti olduğu yönündeydi. İletinin etkin olduğu bir dakika içerisinde 1679 atım ölçtüm. Ardından, sessizlik geri geldi.
  
 Başlangıçta sayılar pek bir şey ifade etmedi. Rastgele, iç içe geçmiş gürültü gibiydiler. Lakin titreşimler öylesi kusursuz, öylesi gürültüsüz bir frekans aralığındaydı ki yapay bir kaynaktan gelebilirlerdi ancak. İletiyi tekrar gözden geçirişimde aklım yerimden oynadı. 1679, 40 yıl önce yollanan Arecibo iletisinin uzunluğu ediyordu tam olarak. Şaşkınlıkla tüm ikilleri[*]İkil: Bit, Binary kodlarındaki her 1 veya 0'a verilen isim[/*] başlangıçtaki 73x23'lük boyuttaki dikdörtgene derledim. Daha yarısını tamamlamadan bunun, o iletinin aynısını olduğunu fark ettim, umutlarım doğru çıkmıştı. Bu, iletinin aynısıydı. 1’den 10’a kadar tüm ikil sayılar. Hayatı oluşturan atom numaraları. DNA nükleotitlerimizin formülleri. Birileri bizi dinliyordu ve orada olduklarını bilmemizi istemişlerdi.

 Sonra, esas iletinin sadece 40 yıl önce gönderildiği aklıma geldi. Bu da söz konusu yaşam formunun ancak 20 ışık yılı uzaklıkta olduğu anlamına geliyordu. Konuşma mesafesinde bir başka uygarlık mı? Bu çalıştığım tüm alanlarda devrim yaratırdı – astrofizik, astrobiyoloji, astro…

 Sinyal tekrar ses çıkarıyor şimdi.

 Bu defa, yavaş geliyor. İhtiyatlı hatta. Her saniye başka bir ikil gelerek, 4 dakikadan kısa sürüyor. Bilgisayarların kayıt ettiklerini önemsemeksizin gelen ikilleri tek tek kağıda yazıyorum. 0. 1. 0. 1. 0. 0. 1. 1... Bunun aynı ileti olmadığın hemen anlıyorum. Zihnim, bunun ne olabileceği hususunda deli gibi işliyor. İleti toplamda 232 ikil ile son buluyor. Elbette ki anlamlı bir ileti için bu çok küçük bir sayı. Yalnızca 232 ikil kullanarak başka bir uygarlığa ne kadar büyük bir ileti yollanabilir ki? Bir bilgisayarda bu kadar ufak boyutta bir dosya ancak…
 Yazı olabilir.

 Mümkün mü? Gerçekten bizlere kendi dilimizde ileti mi yolluyorlar? Düşününce, çok da olağan dışı değil zira 70 yıldır, dünyada var olan hemen hemen her dili yollamaktaydık. Aklıma gelen ilk kodlama sistemiyle gelen iletiyi çözümlemeye başlıyorum: ASCII. 0. 1. 0. 1. 0. 0. 1. 1. Bu S... 0. 1. 0. 0. 0. 1. 0. 1. E…
Tüm parçaları birleştirir ve tüm iletiyi ortaya çıkarırken, mideme bir şeyler saplanıyor sanki. Karşımda duran kelimeler her şeye cevap veriyor.

 “SESSİZ OLUN YOKSA DUYACAKLAR”


Bilgilendirme: Hikâyenin esas yazarı ben değilim, yalnızca beğendiğim bu kısa hikayenin çevirisini yaptım. Esas yazara ve hikayesine buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de vizyona giren yabancı film isimleri gibi başlığı değiştirmemi mazur görün, pek de yakışan bir çeviri yapamadım başlığa.
“My father used to say that there are two kinds of people in the world,” Kaladin whispered, voice raspy. “He said there are those who take lives. And there are those who save lives. I used to think he was wrong. I thought there was a third group. People who killed in order to save.” He shook his head. “I was a fool. There is a third group, a big one, but it isn’t what I thought. The people who exist to be saved or to be killed…The victims. That’s all I am.”

Çevrimdışı Tenekeci

  • **
  • 79
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: İleti (Esas isim: Radio Silence)
« Yanıtla #1 : 19 Ekim 2016, 01:36:38 »
Gerçekten güzel bir kısa hikayeydi. Sonuç yaratmaktan çok, bir mesaj verme amacı taşıyan kısa hikayelere bayılıyorum. Küçük ve sıradan olması muhtemel olay örgüsünün içine etkileyici bir şeyler sığdırmak gerçekten düşündürücü ve zor çünkü.

Yazarına başarılar demek, çevirene de teşekkür etmek bize de. :)