Kayıt Ol

Francis Scott Key Fitzgerald

Çevrimdışı SrNimble

  • *
  • 47
  • Rom: 0
  • Ore wa shinanaize... aibou!
    • Profili Görüntüle
Francis Scott Key Fitzgerald
« : 10 Ocak 2017, 23:02:44 »
        Arkadaşlar rıhtımda yeni sayılırım. Burdaki formatı anlamış olsamda içerik olarak rıhtıma hakim değilim. Fantastik edebiyattan, okumaktan, birşeyler yazmaya çalışmaktan hoşlanıyorum. Fakat bu yazımda size modern edebiyatın en büyük yazarlarından birisinden bahsedeceğim.
        F. Scott Fitzgerald 20. yüzyılın en büyük yazarlarından. İrlanda asıllı Amerikan yazar subaylık yaptığı dönemlerde Alabama'nın Montgomery kasabasında Zelda Sayre ile tanışır ve ona o zamanlar içinde yanan yazarlık tutkusundan bahseder. Bir gösteride, sahnede yaptıkları vals sırasında Scott Zelda'ya onunla birlikte New York'a gelmesini istediğini söyler. Zelda yaşadığı ikilem süresince Alabama'daki çevresinin ve ailesinin görüşlerini alır. Anne ve  babası bu evliliği onaylamadıklarını ve eğer evlenirse düğüne katılmayacaklarını söyler. Fakat ablalarından ve arkadaşlarından destek alan Zelda, Scott'a karşı duyduğu ateşli tutkuyla New York'a gitme kararı alır. Bu sırada ilk kitabını bastırmış olan Scott oldukça şaşaalı bir düğün için bütün hazırlıkları tamamlamıştır.
       New York'ta evlenen çift aynı zaman zarfında hızlı gece yaşamına atılır. Bir süre sonra Scott ve Zelda, psikolojik olarak tükenmeleriyle Avrupa'ya taşınma kararı alırlar. Bir süre Paris'in sağ yakasındaki mekanlarda vakit geçiren ve çevrelerini büyük oranda genişleten çift Hemingway'le de burada tanışır. Scott burada öyküler ve küçük çaplı projeler ortaya koyar. Ardından Antibes ve Paris arasında mekik dokuyan hayatlarında en büyük çalışmalarından kabul edilen Muhteşem Gatsby'i yazar. Kitabın ismini seçme kısmını Zelda'ya bırakır. 21 Aralık 1940'ta hayata veda etmiştir.
       Gerek geride bıraktığı eserleriyle gerek yaşantısıyla 20. yüzyılın en büyük yazarlarından sayılır.
One good thing about music, when it hits you feel no pain.

Çevrimdışı Sindella

  • *
  • 30
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Francis Scott Key Fitzgerald
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2017, 18:37:15 »
    Midnight in Paris filminde çok iyi anlatılmış bir yazar kendisi. Paris'te altın çağda yaşaması, partiden partiye koşması bunu da eğlence ve zevk düşkünü biraz da şımarık bir kadın olan Zelda Fitzgerald'la yapması beni kendisine bağlamıştı. Kitaplarının da farklı ve güzel olduğunu düşünüyorum.
Hayat; yalan karanlık bir boşluk ve ben o boşluğun içinde kaybolan bir gerçeğim.

Çevrimdışı SrNimble

  • *
  • 47
  • Rom: 0
  • Ore wa shinanaize... aibou!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Francis Scott Key Fitzgerald
« Yanıtla #2 : 18 Şubat 2017, 00:01:03 »
    Kesinlikle benim de bildiğim gerek Scott Fitzgerald'ı gerek Ernest Hemingway'i eşleriyle, hayatlarıyla, kişilikleriyle en iyi sunan filmlerdendir. Sürekli eğlence anlayışları, partiden partiye sürüklenişleri gerçekten çok hoş. Kitaplarından Muhteşem Gatsby'i okudum ve Fitzgerald modern hayatın zorluklarından gem vururken aynı zamanda alışkanlıklarımızı ve günlük yaşantımızıda ustaca kaleme alıyor. Gerçekten iyi bir yazar.

    Zelda hakkında da çoğu zaman Scott'ı engellediği ve onun başarısının önüne geçtiği söylenmiştir. Ve bende Zelda Fitzgerald'ın Romanı isimli kitabı okuduğumda (biyografik roman) Zelda ile olan ilişkilerinin çok çalkantılı olduğunu ve gerçekten insanın bir şeyler yazabilmesi için gerekli psiokolojik durumdan uzaklaştığını gördüm. Yani hayatları gerçekten tartışmalı bir konu ve hoş bir ortamla birlikte boğucu bir atmosferide beraberinde getiriyor. Yalnız filmde iki karakterde gerkeçten oldukça başarılı yansıtılmıştı. Mutlulukları görülmeye değer.

    Bu biyografik romandan sonra bir kadının amacımıza ulaşmamızda önümüzde bir engel olup olamayacığını sorgulamaya da başladım açıkçası.
One good thing about music, when it hits you feel no pain.

Çevrimdışı Sindella

  • *
  • 30
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Francis Scott Key Fitzgerald
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2017, 10:53:40 »
   Zelda Fitzgerald'ın Scot Fitzgerald'a engel olduğunu ve yavaşlattığını duymuş olsam da pek katılmadığım bir söylenti bu. Zelda Fitzgerald ne kadar eğlence düşkünü birisi olsa da Scot Fitzgerald'a yaşama hevesi ve zevk pompaladığından eminim. Enerjik ve eğlenceli yapısıyla Scot Fitzgerald'ı partiden partiye sürükleyip Scot Fitzgerald'ın değerli yazma zamanını harcasa da bu Scot'un yazılarını azaltmış fakat değerlileştirmiştir. Scot Fitzgerald'ın yazılarına derinlik, zevk ve farklılık katmıştır.        
    
     Zelda Fitzgerald'nın böyle eleştirilmesini zaten anlamsız buluyorum çünkü Zelda Fitzgeral dolmasa belki Scot Fitzgerald'ın sıradan bir hayatı olacaktı bu da yazılarına yansıyıp sıradanlaştıracaktı.
Hayat; yalan karanlık bir boşluk ve ben o boşluğun içinde kaybolan bir gerçeğim.