Kayıt Ol

Dikkatinizi Çeken Yayınlar

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #15 : 05 Temmuz 2017, 15:08:58 »
@Bestbooks,

Pegasus Yayınlarında haklı olabilirsiniz, bunun için geçerli sebepleri olduğuna da eminim. İthaki Yayınları'nda hiç yerli yazar olmadığına katılamayacağım. Çeviri kitapların sayısından az olduğunu kabul ediyorum ama İthaki çatısı altında hiç yerli yazar olmadığı görüşünüze katılmıyorum. Gayet dikkate değer öykü ve romanlar çıktı. (Mesaja ek not: @Everfever'in ve @irbis'in mesajlarını şimdi gördüm.)

Maddiyat kısmına gelirsek, yayınevi dediğiniz zaten maddi bazı sorumluluklar ve riskler alarak çalışıyor. Lakin yerli yazarların yeterliliği gibi farklı etki ve değerlendirmelere tabi bir konu ile kitap yayınlatmanın ve sattırmanın ticari boyutu gibi farklı değişkenlere bağlı bir konuyu karşılaştırıp "Hangisi yüzünden?" sorusunu alakasız buluyorum. Çünkü, biri edebi diğeriyse ticari dinamiklere sahip iki farklı konu. İkisini karşılaştırdıktan sonra aralarındaki ilişkiyi belirtmeniz gerekirdi. Bunun yerine "yorumsuz" ibaresini kullanmanız "Herkesin bildiği şey. Belirtmeye gerek yok zaten." mantığında hem kendi görüşlerinizi açıklamayı hem de karşıt görüşlerin belirtilmesini engelliyor.

Hem ayrıca anlamadığım bir başka konu var; yabancı bir yazara ait olduğu belirtilen bir kitabın, şüphe uyandıran "from the world of J. R. R. Tolkien" reklamı ve yazar isminin üzerindeki şaibe yüzünden @Everfever yerli yazar olabileceğine değinip açık mektup biçiminde fikrilerini beyan etmiş. (İnternette araştırınca ne E. G. Ricco ne de Dark Age Zerenus çıkıyor; Goodreads'ta da yok.) Siz de ilk mesajınızda kitabı yabancı bir yazarın dilimize çevrilmiş bir örneği olarak okuyup beğendiğinizi dile getirmişsiniz. @Everfever kitabın pazarlanma biçimine dikkat çekmiş; siz de kitaptan aldığınız keyfe göre yorumda bulunmuşsunuz. Kitabı okuyup beğenen biri olduğunuz düşünülürse, @Everfever yerli yazar olasılığına dikkat çeken mesajına cevaben verebileceğiniz en mantıklı tepkinin "Hım, yerli yazar olabilir mi? Güzel kitaptı. Keşke kendi adıyla yayınlasaymış. Yeni kitabını kendi adıyla yayınlar belki." türünden olacağı kanaatindeyim. Sonraki mesajınızındaysa, konuyu @Everfever'in belirttiği şüphelerden yola çıkarak büyük yayınevleri yerli yazarlara fırsat vermediğine getirmişsiniz. Bu sebeple, yazarın yabancı değil yerli bir yazar olduğunu ve yayınlanış sürecinden haberdar olduğunuz izlenimi oluştu.

Yerli veya yabancı bir yazar olsun, kitabı neden beğendiğinizi forum içerisinde kitaba ait bir başlık açarak bizlerle paylaşabilir misiniz? Yerli bir yazarsa ve bu konuda bilginiz varsa, neden böyle bir tercihte bulunduğunu tüm forumla paylaşır mısınız? Diyelim ki bu kitap yerli bir yazara ait; yabancı yazar adı kullanıp romanını çeviri kitap olarak tanıtması, kendini tanıtmak isteyen bir yazarın "Büyük yayınevleri yerli yazara destek vermiyor." fikrini kabul ettiğini ve Yerli yazarların yetersiz olduğu fikrini içten içe desteklediğini düşündürmez mi? Bunun gibi çelişkiler yazar kariyerine yolun başında zarar vermez mi?

Çevrimdışı Bestbooks

  • *
  • 2
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #16 : 05 Temmuz 2017, 16:27:04 »

Sizlere büyük saygı duyuyorum ancak yargısız infaz beraberinde pişmanlık getirir siz yayınevi olarak gerçekten yorumlarda yazdığınız tavırlara sahipseniz, ülkemizde eli kalem tutanların vay haline..

Çevrimdışı Everfever

  • *
  • 57
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #17 : 05 Temmuz 2017, 17:46:16 »
"From the world of J. R. R. Tolkien" denmiş kapakta. Gerçek bunun neresinde? Tolkien'ın dünyasında geçen bir kitap mı bu?

Tolkien'a saygı duymak, teşekkür etmek başka bir şeydir, kitabın kapağına "from the world of J. R. R. Tolkien" yazmak bambaşka bir şeydir. Bu yazıyı yazdığınız zaman kitabın Tolkien'ın dünyasından geldiğini, onun telifinin bir parçası olduğunu iddia ediyorsunuz demektir. Basit bir teşekkür ve saygı duruşu anlamı taşımaz. Netekim bu yüzden hiçbir aklı başında yazar bunu yapmaz. Dünyadaki ilk kurnaz bu yazar değil ve bu telif hakları kanunlarının var olmasının bir sebebi var.

Bugün Star Wars romanları yazan yazarlar var, resmi olarak bunu yapan yazarlar George Lucas ve/veya Disney tarafından görevlendirilmiş yazarlar. Bunların dışında bir uzay operası yazıp kapağına "from the world of Star Wars" yazamazsınız. "Ne var, Star Wars'a teşekkür etmek istedim," diyemezsiniz. O yazıyı oraya yazabilmek için yayınevleri ciddi paralar ödüyorlar, o yazının değerli olması için insanlar, kurumlar çok ciddi yatırımlar yapıyorlar. Bir yazarın, hakkı olmadan o yazıyı kapağına yazmasının hırsızlıktan ne farkı var? Kelimeler, canınızın istediği her anlama gelmez.

Okur da salak değil, herkesin elinin altında internet var. Kimseyi değil, ancak kendinizi kandırabilirsiniz bu hareketlerle. En en iyi ihtimalle şimdi olduğu gibi herkes bu yazarın yalan söylediğini, kitabın Tolkien'ın dünyasıyla hiçbir ilgisi olmadığını kolayca anlayabilir ve yazar rezil olur. İpliği kolayca pazara çıkar. Bakın burası fantastik okurlarının buluştuğu büyük bir platform. Yazarın söylediği yalan ortaya çıktı ve sizce yazar kaç tane okur kaybetti? Ucuz bir pazarlama hamlesiyle çok okura ulaşmak istedi ama ters tepti ve çok çok daha az okura ulaşabilecek artık. Bu bile yaptığının yanlış olduğunu itiraf etmek için yeterli değil mi? İlkokul seviyesinde bir durum bence bu.

Biz yayınevi olarak gerçekten yorumlarda yazdığımız tavırlara sahibiz, evet. Başkasının telifi üzerinden prim yapılmasına karşıyız. Okura, "Bu kitap Tolkien'ın dünyasının bir parçası" diyerek yalan söylenmesine karşıyız. Ülkemizde eli kalem tutanların tek umudu kendi emeği ve eseriyle değil de başkasının telifini ihlal edip bir şeyler başarmaksa, o kalemi hiç tutmasalar daha iyi ederler. Ama bu yolu seçmişlerse de bu bizim suçumuz değil. Ancak kendi emeklerini dürüst bir şekilde bize gönderip yönlendirme/tavsiye isteseler, ailemizle geçireceğimiz zamandan bile kısar onlara yardım etmek için elimizden geleni yaparız.

Çevrimdışı

  • *
  • 1
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #18 : 05 Temmuz 2017, 19:36:00 »
Merhaba, ben Zerenus kitabının yazarı E.G.Ricco
(Adım: Erhan Gamsız- Lakabım: Ricco Beni tanıyan herkes lakabımı bilir.. 20 yıldır şahsıma aittir.)

Açmış olduğunuz konuyu gördüm ve doğal olarak bana cevap hakkı doğdu..
Öncelikle bir atasözü ile başlamak isterim
"Hayvan ölür semeri kalır, insan ölür eseri kalır."
Bugün şahsıma ithamda bulunanlar, adını bile bilmedikleri bir insanı neye dayanarak suçlarlar anlamak güç..
Ben hayatım boyunca kimsenin hakkını yemedim. Hırsızlık ile birini suçlayacaksanız şayet bunun altını dolduracak sebepleriniz olmalı..
Telif haklarından bahsetmişsiniz.. Ben Tolkien'in hikayesini mi çaldım ? Ya da Hobbit serisini EG.Ricco olarak mı çıkarttım ?
Kitabımda Tolkien dünyasından diye bahsettim çünkü Orta çağ evrenini bundan 70 yıl önce keşfeden kendisidir.. Siz her ne kadar Tolkien mezarından hortlayıp bir kitap yazsa, bizde Türkçeye çevirip para kazansak ideallerine sahip olsanız da, kendisi benim dünyamda maneviyatı çok büyük bir yere sahiptir.
Burada insanların bilinçaltına verdiğiniz mesaj bana çok manidar geldi.. Kitabın satıp satmayacağına siz mi karar veriyorsunuz ya da size bu yetkiyi kim verdi ?
Yazarlara akıl vermeye veriyorsunuz ancak uygulamaya geldiğinde neden telefonlara çıkmıyorsunuz..?
Ben hayatımın 6 ayını bu kitabı yazabilmek uğruna evde dirsek çürüterek geçirdim.. Geceleri uykudan uyanıp kağıt-kalem ile sabahladım..
Türk yazarlar Fantastik tür'de eser üretemiyor diyenlere inat, kendimce üst düzey bir roman yazmaya çalıştım.. Peki emeklerimin karşılığında siz ne yaptınız ?

İthaki'yi aradığımda dosya almıyoruz dediler..
Pegasusu aradığımda danışmadan ötesine geçemedim..
Everest yayınlarını aradığımda dosyayı gönderin 6 ay içinde olumlu olursa dönüş yaparız dediler..
Bunun gibi nicesi..

Kendi emeklerini dürüst bir şekilde göndermek sizce nasıl oluyor ?

Durun.. Ben size daha net konuşayım..

Siz gerçekten iyi bir eserin muhtemel kitlesine değil, tamamen maddi getirisine odaklanan bir organizasyonsunuz..

Tercihleriniz % 95 sabit..

17 yaşında, lisedeki kızlarla arasında geçen mahremiyeti ahlaksızca anlatan bir genci yazar yapacak kadar girişken,

Genç bir kızın tamamen bel altı hikayelerine dizüstü edebiyatı diyecek kadar bilgi sahibisiniz..

Siz belki okumuş kariyer sahibi olmuşsunuz fakat, bulunduğunuz konum uğrunda belli ki ne canlar yanmış..
Ben kimsenin canını yakmam arkadaşlar.. Feda olacaksa eğer Zerenus gider, Kıyamet gelir..
Hikayemi eleştirebilirsiniz ancak şahsiyetimi yargılayamazsınız..
Bu arada unutmadan şu sorunun cevabını da vereyim.
Yaklaşık 10 yıldır sosyal medya kullanmıyordum ama bugün itibariyle yeni hesap açtım. Hakkımda bir bilgi edinmek istiyorsanız yada bana sormak istediğiniz bir soru olursa facebook hesabımdan ulaşabilirsiniz..
Yazdıklarım sizi tatmin eder veya etmez bunu bilemem ama beni tanımadan düşürdüğünüz pozisyondan ötürü bu platforma son yorumum... Yinede umuyorum ki inşallah kalbiniz kırılmamıştır.. İyi çalışmalar..

Çevrimdışı OZ

  • ***
  • 401
  • Rom: 5
  • Melanj
    • Profili Görüntüle
    • http://bortubocekgaleri.com/
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #19 : 05 Temmuz 2017, 20:26:12 »
Buradaki en temel sorun kitabın kapağına yazılan yazı. İnsan ilk gördüğünde Tolkien kitabı sanıyor sonra jeton düşüyor. Bunun yerine Tolkien'e hayal gücümüze kattığı değerler için teşekkür de yazılabilirdi pekala. (İlle de yazılması gerekiyorsa.)
"Rebellions are built on hope"

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #20 : 05 Temmuz 2017, 20:37:48 »
Bestbooks ve EG.RİCCO'nun aynı kişi olması gerçekten hoş değil. Nereden mi biliyorum? Bir yönetici olarak gördüğüm mail adresinden. Bir de IP'den.

Lütfen kimseyi kandırmaya çalışmayın. Daha en başından kendiniz olup kitabınıza yazarı olarak sahip çıksaydınız keşke.

Şu an beni ilgilendiren eser değil. Aynı kişinin iki farklı üyelikle hareket etmesi.

Çevrimdışı VeRMiNaaRD

  • ***
  • 461
  • Rom: 1
  • Star-Lord
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #21 : 05 Temmuz 2017, 20:49:15 »
Kitabını severek okuduğum tüm usta yazarlar bir atıfta bulunacaksa kapağa kocaman yazmak yerine kitabın içinde önsözde atıfta bulunup teşekkür ediyor. Ayrıca yazar olarak E.G Ricco ismini görenlerin %99.9u (%0.01i müneccim) kitabın yabancı bir yazara ait olduğunu düşünecektir. Burada da apaçık bir yanlış yönlendirme var. Ben bu konularda hassasımdır. Mesela ilgiyle takip ettiğim içeriği de düzgün bir site olan shiftdeletenet haber linki paylaşırken haberi farklı bir şekilde isimlendirerek yemleme yapmaya başladığı için hayatımdan çıkardım, siteye uğramıyorum. Aynı şekilde siz nekadar emek harcarsanız harcayın, kitabınız isterse dünya harikası olsun bu şekilde aldatıcı yola başvurduğunuz için sizin bu ve gelecekte yazacağınız olası bir kitabı asla okumam. Hayatta okunmayı bekleyen daha onbinlerce kitap var. Okura aldatıcı harekette bulunan birine prim vermem. Benim koyacağım tepki birşey değiştirmeyecektir ama yine de küçükte olsa tepki tepkidir.

Benden önce Hazal yazmış. Suçlayarak günahını almak istemedim ama ilk mesajını okuduğumda bende aynı kişi olduklarını tahmin ettim. İlma diye bir kitap vardı 2 sene önce aynı tip olay işte...


Çevrimdışı erenemre

  • *
  • 18
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #22 : 08 Temmuz 2017, 10:12:27 »


Elon Musk – Ashlee Vance

Birçoğumuz o ya da bu şekilde bilimkurgu okuyoruz, alternatif gelecekleri hayal ediyoruz ve haliyle geleceğe ümitle bakmak istiyoruz. Ama bazen, haberlere falan çok takılınca, öyle karamsar bir tabloyla yüz yüze kalıyoruz ki sonunda zombi istilası bile pek de fena olmayan bir alternatif gibi görünmeye başlıyor. Bu ortamda Elon Musk diye bir adam çıkıp diyor ki Mars’a gitmek için hazırlıklar tamam sayılır. Nasıl merak etmeyeceksiniz?

Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme planlarını anlattığı videoyu izledikten sonra bu adamı tanımam lazım dedim. Normalde biyografi okumuyorum. Bu yüzden bu kitabı çok dikkatli seçtim ve buna rağmen korka korka aldım. Ama elime geçince kitaba resmen yapışıp kaldım. Ashlee Vance harika bir iş çıkarmış. Yıllardır teknoloji gazeteciliği yapan birisi olduğu için olaylara derinlemesine bakabiliyor ve son derece hoş bir dili var. Paypal, Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin iç dünyasını ve mühendislerin yaşadıkları zorlukları hikâye anlatır gibi anlatmış. Fabrikaların içini ve çalışma koşullarını bize canlı biçimde tasvir etmiş. Hatta Elon Musk’ın SpaceX fabrikasında gece yarısından sonra çalışmaya devam eden adanmış mühendisleriyle birlikte çevirdiği Counter Strike partilerine kadar aktarmış, gerisini siz düşünün. Adeta bir roman gibi akıcı şekilde okunuyor. Zaten kitabım elden ele dolaşa dolaşa eskidi.

Elon Musk’ın macerasını öğrenmek ve onunla yolu kesişen diğer idealist insanları tanımak beni etkiledi. İnsanoğlunun kafaya koyunca neleri başarabildiğini hatırlatıyor ve geleceğe dair ümit veriyor.
 
Önemli not: Türkçe baskısını hiç bilmiyorum, o konuda dikkatli olun. Kitap Türkçeye çevrilmiş ve hatta dördüncü baskısı bile yapılmış sanırım. Ama ne yayınevi ne de çeviri kalitesi hakkında fikrim yok. Kitabın ilk sayfasını açıp okuyun, su gibi akmıyorsa çeviri o kadar da iyi değil demektir.

 


Türkçe çevirisi yayınlandığında hemen alıp okumuştum. Yani ilk baskıyı okudum. Dili genel olarak iyi olsa da kitabın bir kısmında sayfaların karışması gibi bir durum söz konusuydu. Fakat dördüncü baskıya baktığımda bu sorunun çözüldüğünü fark ettim. Kitabı okumak isteyen arkadaşlara bu nedenle en son baskıyı edinmelerini tavsiye ederim.

Musk'ın yaptığı işler, o zamanlar bende de hayranlık uyandırmıştı ama bilim ve teknolojideki gelişmelere bakınca bu adamın yaptığı işlerin biraz abartıldığını düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın, küçümsemiyorum, çok büyük işler yapıyor ama yine de biraz abartılıyor. Her yerde Elon Musk hakkında bir halkla ilişkiler çalışması var. Bence bu kitap da onlardan biri.

Katkı için çok teşekkürler, görüşlerinize birçok açıdan katılıyorum. İnternetteki haberleri takip ettiğinizde sanki Elon Musk roketleri kendi elleriyle inşa ediyor gibi bir izlenime kapılıyorsunuz ve muazzam fedakârlıklarla bu günlere gelinmesini sağlamış binlerce şirket çalışanı tamamen gölgelerde kalıyor. Maalesef böyle büyük çaplı işlerde genel geçer bir durum bu. Yarın öbür gün mesela kütle çekim dalgalarının gözlemine Nobel Ödülü verilirse son derece zor teknik problemleri çözen binlerce mühendis veya bilim adamının adını bile duymayacağız. Enstitülerin başındaki birkaç kişi ödülü alacak. Bu durum enstitülerin başındaki insanların gayretlerini ve başarılarını küçültmüyor aslında. Sadece toplumlarımızın ödüllendirme mekanizmaları böyle çalışıyor.
 
Şu görüşünüze tamamen katılıyorum: bugünün bilim ve teknolojisine baktığımızda elektrikli arabalar veya tekrar kullanılabilir roketler şaşırtıcı olmamalı. Ama buna rağmen Tesla Motors veya SpaceX dışında bu adımları atmaya niyetli şirket yok. Otomotiv devleri minimum fiyatla üretime odaklanmış durumda ve roket üreten devasa şirketlerin de uzay yolculuğu gibi idealleri kesinlikle yok. Bu nedenle ortaya çıkan ürünlerin kapasitesi bugünün imkânlarıyla yapabileceklerimizin çok gerisinde kalıyor. Sonuçta Elon Musk’ın şirketlerinin koyduğu hedefler (Mars’a insanlı yolculuk, telefondan bir mesaj ile çağırdığınızda sizi almaya gelen elektrikli arabalar veya herkes için ulaşılabilir yapay zekâ gibi) hayret ve takdirle karşılanıyor. Aslında Elon Musk’ın bir kişi olarak ne kadar başarılı veya dahi olduğu bence çok ilginç bir konu değil. Asıl ilginç olan adamın temsil ettiği idealler.
 
Kitabı alırken en büyük çekincem doğru dürüst araştırma içermeyen bir güzelleme çıkacak olmasıydı. Ama bence kitap esaslı bir araştırmanın ürünü. Amerika’nın en iyi okullarından henüz mezun bile olmadan ikna edilip işe başlatılan, ideallerini neredeyse ailelerinin bile önüne koyan sayısız mühendisin çabalarına (kesinlikle yetersiz olsa da) değiniyor. Elon Musk’ın bu adamları yer yer ne kadar acımasızca çalıştırdığı ve şirkete yıllarını vermiş insanları ne kadar kolay kovabildiği de anlatılmış.
 
Bence kahramanları seviyoruz çünkü onlar bizim hayallerimizi bizim yerimize gerçekleştirebilecek kişiler. Bunu toplumsal bir eleştiri olarak değil basitçe bir tespit olarak söylüyorum. Hiç halkla ilişkiler çalışması yapılmasa bile bilim/teknoloji ile ilgilenen insanlar olarak bizler Elon Musk gibi birini kahramanlaştırmaya eğilimliyiz diye düşünüyorum.
Merhaba okuyan insanlar!

Çevrimdışı okanakinci

  • **
  • 202
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #23 : 08 Temmuz 2017, 11:08:41 »
@erenemre aynen öyle. Genellikle tepedeki insanı kahramanlaştırıp asıl emek harcayan insanları unutuyoruz. Emeğin değeri bilinmiyor. Bu arada yeniden kullanılabilir roketler ve elektrikli araçlar konusunda Musk'ın şirketleri dışında çalışma yapmaya niyetli olan kimsenin olmadığına katılmıyorum. Aynı işi Blue Origin de deniyordu. Elektrikli araçlar konusunda da çalışma yapan başka bir sürü duyulmamış şirket var. Tesla'nın ve SpaceX'in diğerlerinden önce bunu başarmış olmasının sebebi Musk'ın sağladığı sermaye desteğidir. Yoksa onun şirketlerinin yaptığından daha ilginç projeler yapan küçük şirketler ile kurumlar var ve fon sıkıntısı çekiyorlar.

Musk'ın asıl abartıldığı nokta uzay çalışmaları. Kendisinden, ciddi ciddi Mars'ta koloni kurmasını bekleyen, onun bunu yapacağına inanan bir hayran kitlesi var. Halbuki SpaceX sadece bir roket şirketi. İnsanları oraya götürüp getirmekten daha fazlasını yapamaz. Bu iş yine NASA ve diğer ülkelerin uzay kurumlarının eline bakıyor. (National Geographic'in Mars serisinde bütün ülkelerin uzay ajansları güçlerini bu iş için birleştiriyorlardı, çok doğru bir nokta bu)

Elon Musk ve Steve Jobs gibi adamlar aslında çok fazla yeni şey üretmiyorlar. Zaten var olan teknolojik gelişmeleri ellerindeki sermayeyi kullanarak istihdam ettikleri emekçiler sayesinde doğrudan kullanılabilir hale getiriyorlar. Yani aslında işleri hızlandırıyorlar.

Ashlee Vance'in yazdığı biyografi her ne kadar onun acımasız yönlerine değinse de hâlâ tek bir kişiyi ön plana çıkarmak ve bütün yeniliği o tek başına yapmış gibi gösterme kusurlarından muzdarip. Aynı şey Walter Isaacson'ın Steve Jobs biyografisi için de geçerli. Bunlar halkla ilişkilerin sinsi bir versiyonu sadece.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #24 : 17 Ekim 2017, 11:22:23 »
Masal Terapi - Judith Malika Liberman
Masallarla Yola Çık - Judith Malika Liberman


İçimden bir ses, istediğimi bulup bulamayacağım konusunda beni kararsız bırakıyor. Ama "masal" ve "terapi" yan yana gelince kitapları merak etmeden duramıyorum.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #25 : 09 Kasım 2017, 11:36:19 »
Gelecekten Beyin Öyküleri - Kolektif

Bu derleme, [n]Beyin sitesinin düzenlediği, "Zihin ve Beyin" ana temalı bilimkurgu öyküleri yarışmasına katılımın ürünü. 147 öykü arasından 21 tanesi seçilip kitaplaştırılmış.

2017 Ağustosunda çıkmış. Ben şimdi fark edebildim  :-[

Çevrimdışı yavanna

  • **
  • 109
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #26 : 09 Kasım 2017, 12:22:03 »
Ben buraya kötü şeyler yazacağım ama lütfen bunun için yapabileceğimiz bir şey olsun. Çıldırmak üzereyim.

https://twitter.com/icoblive/status/928196358133121025

Çevrimdışı OZ

  • ***
  • 401
  • Rom: 5
  • Melanj
    • Profili Görüntüle
    • http://bortubocekgaleri.com/
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #27 : 09 Kasım 2017, 14:10:28 »
Ben buraya kötü şeyler yazacağım ama lütfen bunun için yapabileceğimiz bir şey olsun. Çıldırmak üzereyim.

https://twitter.com/icoblive/status/928196358133121025

Ben de facebookta görmüştüm babası oğlunun başını kesip odunluğa saklıyor irandan çevrilen çocuk kitabıydı. Sizin gösterdiğinizde de kosova masalları diyor.  Geçtiğimiz yıllarda da böyle kitaplar ifşa olmuştu. Bize yakın gibi gösterilen ama bize hiç uymayan kültürlerin (haklı ama haksız) masalları bir kontrolden bile geçirilmeden bizim okullarda çocuklara okutuyor. Gelişme çağındaki zihinler için çok tehlikeli. Ayrıca bunlar nasıl masal anlayabilmiş değilim ve ülkenin gidişatıyla ilgili yorum yapmayacağım burada.
"Rebellions are built on hope"

Çevrimdışı yavanna

  • **
  • 109
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #28 : 09 Kasım 2017, 14:49:39 »
Ben buraya kötü şeyler yazacağım ama lütfen bunun için yapabileceğimiz bir şey olsun. Çıldırmak üzereyim.

https://twitter.com/icoblive/status/928196358133121025

Ben de facebookta görmüştüm babası oğlunun başını kesip odunluğa saklıyor irandan çevrilen çocuk kitabıydı. Sizin gösterdiğinizde de kosova masalları diyor.  Geçtiğimiz yıllarda da böyle kitaplar ifşa olmuştu. Bize yakın gibi gösterilen ama bize hiç uymayan kültürlerin (haklı ama haksız) masalları bir kontrolden bile geçirilmeden bizim okullarda çocuklara okutuyor. Gelişme çağındaki zihinler için çok tehlikeli. Ayrıca bunlar nasıl masal anlayabilmiş değilim ve ülkenin gidişatıyla ilgili yorum yapmayacağım burada.

Spoiler: Göster
adamın açıklamasını okumadan burda entry kasanları görünce yazarların zekaları ile ilgili ister istemez şüphe oluşuyor bende.adam bir şekilde türkiyedeki ensest (aile içi tecavüz) vakalarının yadsınamayacak boyutta olduğunu ,bu gibi durumla karşılaşabilecek bir çocugun nasıl davranması gerektiğini çocuk diliyle anlatıyor(muş) bu hikayede.ha bu gerçekten çocuklara çocuk diliyle ve masumiyetiyle de olsa anlatılmaması gereken bir tabu mu yoksa cidden çocukları bilinçlendirebilecek bir yol mu tartışılır.ama yazara sapık zihniyetli demek çok aptalca.buyrun yazarın aşagıdaki açıklamasını okuyun.

"iki gündür kosova masallarından çalışıp yayımladığım 'açıl kabağım açıl' adlı benim kitaptan 'yandı hanım' masalının bir sayfasını kopyalayıp bir kampanya başlattılar. bir yığın anne ve birçok okurum durmadan bana e-posta gönderiyor. sosyal medyada kampanya yürüyor. protesto ediyor, benden açıklama bekliyorlar.

"açıklıyorum"

o masalda ne var? aile içi tacize karşı çocukların kendilerini koruyabilmesi için gerçekçi bir hikâye anlatılıyor ve sonunda kız aklını kullanarak tacizci babadan kurtulmayı başarıyor. tacize uğrayan çocuklara bir yol gösteriyor.

ama o masaldan bir sayfa cımbızlayıp yayınlayan kişi bir hile yaparak hikâyenin sonucunu göstermiyor. masala ve yazarına karşı tepki oluşturmak istiyor. tepki gösterenleri anlayışla karşılayabilirdim, ancak insan işin aslını astarını araştırmaz mı?

şimdi bütün basında yer almış aşağıdaki haberi lütfen okuyun:

“çocuk istismarı yüzde 700 arttı"

"şiddeti önleme ve rehabilitasyon derneği'nin" 2016 çocuk istismarı raporu'na göre, son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı. raporda yer alan detaylar korkunç:

"- çocuk tecavüzlerinin yüzde 5'i ortaya çıkıyor yüzde 95'i gizli kalıyor.

- son 1 yılda 400 çocuk istismara uğradı.

- çocuk istismarı vakaları 10 yılda 300 bini geçti.

- istismarcıların yüzde 66'sı akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler.

- istismarcıların yüzde 9'u çocukla aynı evde yaşıyor....”

bu dehşete gözümüzü kapatabilir miyiz? bazı arkadaşlar türk dünyasında bu ahlaksızlık olamaz diyor. maalesef oluyor. her toplumda oluyor.

bakınız kafkasya’da prof. valeh hacılar’ın, anadolu’da prof. m. helimoğlu yavuz’un ve balkanlar’da prof. nimetullah hafız’ın derlemelerinde aile içi çocuk tacizlerini anlatan ve çocukları uyaran birçok masal var. bunlardan sadece birine ben çalıştım. gerekli olduğu için çalışıp yayımladım. çocukları alçaklardan korumak için her aracı kullanmak zorunda değil miyiz?

bakın birleşmiş milletler “çocuk hakları sözleşmesi” 19. maddenin birinci fıkrası ne yazıyor:

“bu sözleşme’ye taraf devletler, çocuğun ana–babasının ya da onlardan yalnızca birinin, yasal vasi veya vasilerinin ya da bakımını üstlenen herhangi bir kişinin yanında iken bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkâr muameleye, ırza geçme dahil her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için; yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri alırlar.”

"kimi korumak istiyorsunuz"

bu sözleşme dünyada en yaygın kabul gören belgedir. ülkemiz dahil bütün devletler imzalamış. allah aşkına “çocuk hakları sözleşmesi”nin maddeleri çocuk tacizcilerine karşı değil mi? çocukları mı koruyacağız yoksa tacizcileri mi?

haksızlık ve tacizciler olmasaydı bu sözleşme ortaya çıkar mıydı? eğer tacizcilere karşı bir işlevi olmasaydı edebiyatın ve eğitimin ne anlamı olurdu?

ben tepki gösterenlere şimdi sorayım: kimi korumak istiyorsunuz?

masalı okuyup olumlu görüş bildirenlere, bu linç kampanyasını kınayanlara da içten teşekkür ediyorum."


Olayın böyle bir boyutu var ekşi'de gördüğüm ama yine de böyle bir duruma gelmemeliyiz. Çocuk kendini korumamalı, bu hastalıklı zihinler tedavi edilmeli. Gerçekten tüylerim diken diken, çıldırmak üzere bir haldeyim.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dikkatinizi Çeken Yayınlar
« Yanıtla #29 : 09 Kasım 2017, 22:52:38 »
Niyet iyi de, projenin gerçek hayata uygulanmasında  bazı sıkıntılar var. Ebeveynin kitabı çocuğun eline tutuşturup, "Masal hadi, al oku." deyip çekilmemesi gerek. Amaç bilinçlendirmekse, ebeveyninde çocuğun anlamadığı yerlerde açıklayıcı olması da şart. Biliyorum, biliyorum. Böyle bir konu nasıl açkılanabilir ki? Kastım, çocuğun uyması gereken kurallar, yapması gerekenler noktasında bir bilgilendirme. "Böyle davranışlarla karşılaşırsan mesafeni koru, şunu şunu yap,..." gibi ebeveynin çocuğa aşıladığı kurallar dizisi falan.

Tabii çocuk bilinçli olsa da, diğer yetişkinlerin tutumu da önemli. İstismara uğradığını anlayıp başka bir yetişkine haber verdiğinde kabahatli olarak gösterilmesi, yanlış anladığı savıyla karşılaşması ya da yalancılıkla suçlanması söz konusu olabiliyor.

Yaşanmış durumlar varken, sadece çocukların değil, yetişkinlerin, hatta toplum bilinçlendirilmesine ihtiyaç var :-\