Kayıt Ol

Ghost in the Shell

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ghost in the Shell
« : 15 Şubat 2017, 22:04:43 »

Türü: Bilimkurgu, Aksiyon
Yönetmen: Rupert Sanders
Senaryo: Masamune Shirow (Manga), Jamie Moss, Jonathan Herman
Başlıca Oyuncular: Scarlett Johansson (The Major), Pilou Asbæk (Batou), Michael Pitt (Kuze),Takeshi Kitano (Daisuke Aramaki)
Imdb Sayfası: Link
Filmin Twitter Sayfası: Link
Gösterim Tarihi: 31 Mart 2017

Konu: Sibernetik alanı dahil büyük teknolojik atılımlar gerçekleşmiştir. İnsanlar sibernetik geliştirmelere hatta baştan aşağı sibernetik bedenlere sahip olabilmektedirler. Suçlarda bu gelişmelere paralel olarak çeşitlenip değişim göstermiştir. Çağın teknolojisinden faydalanan suçlularla baş etmek için oluşturulan Bölüm 9, sibernetikleştirilmiş bedenlere sahip ekip üyelerinden oluşmaktadır. Birim 9'un son görevi Hanka Robotic'in sibernetik alanındaki araştırmalarına engel olmaya çalışan terörist faaliyetleri durdurmaktır. Bu görev sırasında, Bölüm 9'dan The Major'un (Manga ve animede Motoko Kusanagi) bazı kişisel sorunları baş göstermektedir. Sibernetik bedene kavuşarak elde ettiği ikinci şansının kötü yanı, geçmişi hakkında hafızasının hasar görmesi olmuştur. Operasyonlar sırasında Kuze adlı esrarengiz adamla karşılaşması, Bölüm 9 içerisinde yürüttüğü soruşturmanın kişiselleşmesine sebebiyet verecektir.

Fragmanlar:

İlk Fragman
Super Bowl Reklamı
İkinci Fragman
"Mamoru Oshii" Özel Klip
Binbaşı Scarlett
Seriyle Anılan Making of Cyborg Parçasının Steive Aoki Tarafından Remixlendiği Bir Dakikalık Videoklip

Adam Savage film için tasarlanan ekipmanları inceliyor:

Geyşa Androidler
The Major'un Giydiği Termooptic Giysi

Hareketli Posterler:

Major
Batou
Aramaki
Togusa
Ladriya
Saito
Ishikawa
Borma


Vizyona Girmeden Önce Tahmin ve Beklentilerim:

Manga sayfalarında doğan Ghost in the Shell, anime uyarlaması olarak sinema, televizyon ve video serilerine konuk oldu. Siberpunk türünün önemli örneklerinden biri olan seri, bu sefer Hollywood yapımı olarak kanlı canlı oyuncular eşliğinde sinema perdesine bir kez daha uğrayacak.

Matrix'e ilham kaynaklığı etmiş bilimkurgu örneğini yeniden yorumlamak pek kolay olmasa gerek. Yayınlanan fragmanlar, yapımcıların biraz daha güvenli sularda yüzdükleri hissini oluşturdu. Fragmanlara yansıyan bazı sahneler anime filmlerindekileri sahneleri hatırlatıyor. Son fragmanda anlaşıldığı kadarıyla olayların merkezinde The Major (Scarlett Johansson) yer alacak. Konunun temeli de, kendini arayan kahraman çerçevesinde şekilleneceğece benziyor.

Manga ve televizyon serilerinde Birim 9'dakilerin takım olarak çalışması ön plandaydı. Ayrıca komplolar ve politik gerilimler yoğun biçimde yaşanıyordu. Lakin bunlara yer vermek için de zaman vardı. Anime filmlerindeyse bu öğelerin yoğunluğu azaltılıp, tek karakteri merkeze alarak hikaye anlatımına gidilmişti. 2017 tarihli filmin yapımcıları da benzer formulü uygulayacağa benziyor. Sinemasal açıdan isabetli bir karar. Yönetmen Rupert Sanders'in Pamuk Prenses ve Avcı filmine dayanarak; ekibin diğer üyeleri ve ekip çalışması kısmının Scarlett Johansson'ın karakterinin önüne geçmeyecek biçimde filme yedirilebileceğini düşünüyorum. İzleyenler hatırlayacaktır, Pamuk Prenses ve Avcı'da Pamuk Prenses olayların merkezinde olsa da, Avcı ve cüceler de gerektiğince hikayedeki ağırlıklarını ortaya koyuyorlardı. Aksiyondan aksiyona koşan bir Major (Motoko Kusanagi) izlerken, eli armut toplayan olmasalar da olur kıvamında Birim 9 üyeleriyle karşılaşacağımızı sanmıyorum. Batou'nun Motoko'ya (The Major) yakınlığı romantik bir ilgiye mi yoksa profesyonelliğe dayanan bağlılığa göre mi yaşanacak acaba? Ben 1995 tarihli filmde Batou'nun Motoko'ya platonik biçimde aşık olduğunu düşünmüşümdür. Televizyon serisinde ekip arkadaşı bağlılığı olarak algılamıştım. Filmde platonik aşka yelken açılabilir. Belki The Major'umuz, iki erkek arasında (Batou ve Kuze) kendi gerçeğini arayan biri olarak konumlanır. Bu tahminimin dayanağı yine Pamuk Prenses ve Avcı filmi. Ah, dönüp dolaşıp aynı yere getiriyorum işte. İtiraf ediyorum: Yönetmen Rupert Sanders'in sinemasal manada eli yüzü düzgün bir uyarlama yapacağını düşünüyorum.

Televizyon serisinin ya da manganın uyarlaması olmayacak. Neden olamayacağına ufakta olsa değindim zaten. Halet-i ruhiyesi anime filmlerine yakın olacak. Tv serisi ve mangada, sibernetikleşmenin sıradanlaştığı bir gelecek portresi içinde olaylar yaşanıyordu. Başlıca karakterlerde, bazı istisnai durumlar haricinde hayatlarını kanıksamış biçimde hareket ediyorlardı. Filmdeyse, durumunu ve içinde bulunduğu hayatı sorgulama konusunda sorular daha doğrudan sorulacaktır. Ghost in the Shell dünyasının yeni bir yorumu yani. Tadında bir aksiyon-bilimkurgu olarak yer edecektir. Elbette televizyon serisi ve mangadaki gibi bir Birim 9'la karşılaşırsam, bundan hiçte şikayet etmem.

Son olarak; olacağına düşük ihtimal verdiğim ama yapılmasının imkan dahilinde olduu için güzel olacağını düşündüğüm minik bir ayrıntı var. Umarım yapımcılar da benim gibi düşünüp bu fırsatı kullanırlar.
Spoiler: Göster
Hatırlayan vardır, Scarlett Johansson'ın Asyalı bir karakteri canlandırması eleştiri konusu olmuştu. GitS dünyasındaki insanların yapay bedenlerini değiştirebildiklerini hesaba katarsak, yapımcıların eline minik bir sürpriz yapma fırsatı doğuyor.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell (2017)
« Yanıtla #1 : 27 Şubat 2017, 20:38:43 »
Efsane Avcıları (MythBusters) programından tanınan Adam Savage, Ghost in the Shell filminde görücüye çıkacak geyşa androidleri yakından inceliyor: Adam Savage Behind the Scenes of Ghost in the Shell

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell (2017)
« Yanıtla #2 : 01 Mart 2017, 14:20:10 »
Birim 9 üyelerinin hareketli posterleri ve filmin yeni posteri paylaşılmış.

İki karakter dikkatimi çekti:

Son fragmanda emin olamadığım ama karakter posteriyle netleştiği üzere; tv serisindeki favori karakterim Togusa'da filmde yer alıyor.

İkinci karakterse Ladriya. Yanlış hatırlamıyorsam asıl seride olmayan bir karakter. Ekibin tek kadın üyesi Kusanagi'ydi. Yapımcılar, erkek dominantlığını azaltma niyetiyle, ekibe bir kadın üye daha eklemişler galiba. Tabii dikkatler yine Kusanagi'de olacak. Yine de, yönetmenden, sahnesi geldi mi ekibin diğer üyelerini de öne çıkartacak hamleler bekliyorum. O konuda beklentim sürüyor.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2017, 23:38:16 »
Filmden yeni karelerinde bulunduğu 1 dakikalık video klip yayınlandı: Video linki

Klip içerisinde çalan parça, 1995 tarihli anime filmi Ghost in the Shell'in açılışındaki Making of Cyborg'un remixlenmiş versiyonu. Bu parça olunca fragmanları daha çok beğeniyorum :)

Yeni video içerik olarak da etkiledi. Scarlett Johansson'ın koridordaki kavgasını takdir ettim. Niye mi? Cyborgda olsa fazla uçlarda gezmeden, sırasıyla dört kişiyi haklıyor. Yine de abartı mı geldi? Şahsının usta suikastçi olduğu Black Widow rolünü ve Iron Man 2'deki dar koridorda sahnesinde sayısız korumayı dövmesini hatırlatırım. GitS'de cyborg olarak dozajında aksiyona gireceğe benziyor :) Ya da kavga konusunda, kondisyonları zirvedeki suikastçiler, çevik, dayanıklı ve güçlü bedenlere sahip cyborglerden daha üstünler :P

Kuze'nin Motoko'dan (The Major) yumruk yedikten sonra havada süzülür gibi geldi. Ağırlığı yokmuş gibi. O sahne ya ağır çekim ben yanlış algılıyorum ya da bir tür ilizyon veya düşümsü sahne. (Yeni fark ettim. Kuze galiba kabloya bağlı. Tam savrulmaması ondan.) (Hayır, hayır! Kabloya falan bağlı değil! Yumruğu yiyince, kollarını açıp geriye doğru yavaşca süzülüyor. Aman ne yapıyorum ben?! İzleyince anlaşılır :P)

Çevrimdışı JCDenton

  • **
  • 133
  • Rom: 1
  • Gökyüzüne bakıp o ışığı görememek de var.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2017, 18:02:51 »
İlk 5 dakikası yayınlandı ve biraz umut verici.
https://youtu.be/HlXuACzsPcw

İlk trailerı çıktığında çok kötü görünüyordu, sahneler acemilik kokan yönetmen hatalarıyla doluydu. Ama belli ki gelen eleştirileri dikkate alıp değişikliğe gitmişler. Bu vasata yakın olan beklentimi biraz yükseltti.

Değiştirilen sahnelerden biraz bahsetmem gerekirse: Trailerda düşmanlar ateş ettikleri zaman korumalar saf saf 2 saniye bekliyordu. Bu sahne değiştirilmiş. Çatıdan atlama sahnesinde şehir ölü gözüküyordu, yeniden düzenlenmiş. Major binaya ateş ederek girdiği sahnede korumalar aval aval bakıyordu, fakat bu video da iki defa ateş edebiliyorlar.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell
« Yanıtla #5 : 23 Mart 2017, 16:46:03 »
Hoş sahne. Binbaşının, önce rehinelerin güvenliğini sağlamaya açlışıp sonra içeriye dalması mantıklı geldi.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell
« Yanıtla #6 : 27 Mart 2017, 12:48:38 »
Efendim filme dair erkenden iki inceleme sızmış. Esinlendiğine yaklaşmasa da, gişe filmi olarak temel aldığını yorumlamada fena olmadığı yönünde bir izlenim edindim.

Sızan incelemeleri paylaşıp paylaşmamakta kararsız kaldım. Meraklısı internette küçük bir araştırmayla onlara ulaşacaktır. Filmi izledikten sonra onları da kendi yorumumdan önce başlıkta paylaşırım. Aşağıda, sızan yorumların derlemesine dayanan kısa ön bakış mevcut.

Spoiler: Göster
Anime filmlerinin altında, Stand Alone Complex'eyse yakın bulunmuş. Teknik işçiliği, görselliği ve animelerden kopyalanan sahnelerin filme yansıtılması beğenilmiş. İçeriği, esinlendiği yapımlara kıyasla zayıf bulunmuş.Matrix serisine ilham kaynağı olan seriden uyarlandığı için ikinci Matrix durumunu yaşatmasını beklemiyordum zaten. Yönetmenden eli yüzü düzgün aksiyon-bilimkurgu filmi çıkarmasını bekliyordum. İzlemeden karar veremeyeceğim ama galiba işin o kısmını başarmış. İçeriğin zayıflığını beklemiş olsam da, animeyle kıyaslanmada bazı kıyaslamaların hatalı olduğunu düşünüyorum. Ancak filmi izleyince sağlıklı bir değerlendirme yapmaya çalışırım.

28.03.2017 Eklemesi: Üçüncü bir erken gösterim yorumu daha geldi. Rezil bir film olmasını beklerken gayet eğlendiğini belirtiyor. Diyalogların ve karakterlerin işlenmesinde eksik yanlar hissetmiş. Müziklerde kötü olmamakla birlikte pek akılda kalıcı değillermiş.

 

Çevrimdışı okanakinci

  • **
  • 202
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell
« Yanıtla #7 : 11 Nisan 2017, 20:38:56 »
Animesini hiç izlemedim, aslına ne kadar sadıktır bilmem ama ben sevdim bu filmi. Yaratılan dünyanın atmosferi başarıyla yansıtılmış. Ki çok ilgi çekici bir atmosfer yaratılmış. Teknolojinin insan yaşamı üzerinde yarattığı tahribata da dikkat çekilmiş. Scarlett Johansson'un performansını da beğendim ben.

Güzel bir siberpunk eseriydi.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ghost in the Shell
« Yanıtla #8 : 12 Nisan 2017, 12:44:56 »
Anime serisiyle ayrı tutunca, eğlenceli, izle unut filmi. Süresi de buna uygun zaten. Seriyle karşılaştırınca, beğenilen taraflarının çokta karmaşık olmadan daha da ileriye taşınabileceği için potansiyelinin ortaya konamadığı yorumu oluşuyor.

Gişe başarısızlığı yine de beni şaşırttı. Filmin gişede batmasını pek beklemiyordum. En azından, maliyetini ve reklam giderlerini çıkaracaktır diye ummuştum.

Sanırım senelerdir dönüp dolaşan Akira uyarlaması projesi, GitS'in gişe talihsizliği sebebiyle fikir olarak kalmaya devam edecek.