Kayıt Ol

Fantastik Kitaplar gereksiz mi?

Çevrimdışı Sindella

  • *
  • 30
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« : 16 Şubat 2017, 23:37:50 »
  Ortaokulda kitap okuma saatlerinde okuduğum fantastik kitapları öğretmenlerim  eleştirir, bu tür kitapların bir işe yaramadıklarını ve sadece zaman kaybı olduklarını söylerlerdi. Bundan dolayı böyle bir soru sorma gereği duydum. Fantastik kitaplar gereksiz midir? Bu kitapları okumak sadece zaman kaybı mıdır?
 
   
Hayat; yalan karanlık bir boşluk ve ben o boşluğun içinde kaybolan bir gerçeğim.

Çevrimdışı Oliver_

  • **
  • 216
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #1 : 16 Şubat 2017, 23:56:16 »
Fantastik kitapları zaman kaybı görüp önermezken büyük ihtimalle klasik eserlerin okunmasını istiyordu öğretmeniniz. Bir kurguyu böyle yererken başka bir kurguyu önermek çok komik. Ben fantastik romanlardan da klasik romanlardan da aynı tadı alıyorum ve aralarında büyük bir fark göremiyorum. Aynı zamanda zevk aldığımız bir şeyi zaman kaybı olarak görmekte yanlış. Maalesef bazı öğretmenler bu tür sözlerle insanı sinir edebiliyorlar. Takmamak lazım.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #2 : 16 Şubat 2017, 23:59:36 »
Eskiden olsa direkt olarak "Değildir," derdim, şimdiyse "Ne tür fantastik olduğuna göre değişir," diyorum.

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım: Kitap okumak asla gereksiz bir eylem olamaz. Yetişkinler ve öğretmenler bir türlü anlayamasa da, fantastik kitaplar bireyin kitap okuma alışkanlığı kazanmasında büyük rol oynuyor. Çoğumuz okumaya resimli kitaplarla başlarız; bu, çocuk kitapları da olabilir, çizgi romanda. Ben ikincisiyle başladım. Ve belli bir yaştan sonra, bir noktada daha fazlasını okumak, daha farklı dünyalara girmek istersiniz. Fakat öyle bir yaş aralığındasınızdır ki direkt olarak klasiklere geçerseniz muhtemelen hayatınızın geri kalanı boyunca okumaktan tamamen soğursunuz. Çünkü size hitap etmezler; siz eğlence, macera, arkadaşlık duygusunu pekiştiren bir şey ararsınız.

İşte fantastik edebiyat da tam bu noktada devreye giriyor. Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Ejderha Mızrağı, Yerdeniz ve diğerleri... Hepsi de büyümeyi, yolculuğu, kendini bulmayı, arkadaşlığı ve bunun gibi olguları işler, işin içine bol miktarda macera ve biraz da güldürü katar. Tam da gençlikten çıkıp yetişkinliğe giriş yapan kişilerin aradığı tadı sunar. Ama arada önemli meselelere alttan alttan değinmeyi de ihmal etmez. İşte bu yüzden fantastik edebiyat bence çok önemli bir köprü vazifesi görür.

Gün gelecek, sizler de başınızı kaldıracak ve "Ya şu Hasan Ali Toptaş ne yazmış acaba? Yaşar Kemal ne anlatmış? Gogol ne demiş?" diye merak edeceksiniz. Fantastik okumayı bırakmayacaksınız elbette, ama başka tatlar da katacaksınız araya.

Şimdi gelelim neden "Ne tür fantastik?" diye sorduğuma... Çünkü popülerleşen her şeyde olduğu gibi fantastik edebiyat dalında da farklı alt türler ve "çok da gerekli olmayan" kitaplar çıktı. Neden bahsettiğimi biliyorsunuz. "Kusurlu kıza âşık olan mükemmel erkek" ya da "Fantastik öğeleri kullanan erotizm" kitapları vs. Bunları okumak size HİÇBİR ŞEY katmaz. Wattpad'de yayınlanan çoğu küfürlü aşk romanı gibi... Çünkü alt metinleri yok, vermek istedikleri bir mesaj yok, dostluk ve iyiler her zaman kazanır gibi şeyleri aşılamazlar. Onların tek derdi sansasyonel içeriklerle "çok satan" olmak.

Peki bu durumda ne yapıyoruz? Tabii ki hemen Kayıp Rıhtım'a giriyor ve yetkin editörlerimizce hiçbir ücret gözetmeksizin, bir tutam sevgi katılmış incelemelerimizi okuyoruz! (Sonunu nasıl da Rıhtım'a bağladım ama? Keh-keh-keh...)
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Sindella

  • *
  • 30
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #3 : 17 Şubat 2017, 00:27:18 »
@Oliver_  Zamanında iyi ki takmamışım  ;)   ;D
   Ben de kesinlikle gereksiz olmadığını düşünüyorum. Çünkü bu tür kitaplar olmasaydı belki hiç bir zaman "Suç ve Ceza" veya "Tutunamayanlar" gibi klasiklere ilgi göstermeyecektim. Kitaplara bir bütün olarak baktığımızda her kitap bir şey anlatır ve düşüncelerimizi biz istemesek bile değiştirir. Her kitap bir diğerinden farklıdır çünkü farklı bir düşünce ve fikirle yazılmıştır. Bundan dolayı kitap okumak kesinlikle boş veya gereksiz değildir çünkü bize hiç olmassa bir bakış açısı katar.

  Fantastik kitaplar ne kadar bilgi vermekten uzak bir yazılış amacının ürünleri olsalar da satır aralarında dersler verirler.
  
  Ülkemizde kitap okuma oranının düşük olmasının sebebi de okuma ilgisini öğrencisine veremeyen öğretmenlerdir (belki onlar da bundan yoksundurlar). Kitap okumak hiçbir zaman zaman kaybı olarak görülmemelidir.

  Gereksiz kitaplar konusunda @mit'e sonuna kadar hak veriyorum. Herşeyin paraya bağlandığı günümüzde ne yazık ki edebiyat da para kazanma yolu olarak algılanmaya başlandı. Sonuç ortada, görünen köy kılavuz istemezmiş. En sonunda kitapçımda "Sosyopat pislik - Karanlık sırlar" isimli kitabı görünce illallah ettim.

  Kayıp Rıhtım'ın kitap incelemeleri kısmında alacağım kitapları araştırdığım için edebiyat katli kitapları alma tehlikesinden kurtuluyorum az da olsa. (Reklam yapayım da @mit e özentilik olsun)   :xD

  
Hayat; yalan karanlık bir boşluk ve ben o boşluğun içinde kaybolan bir gerçeğim.

Çevrimdışı Newarre

  • *
  • 13
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #4 : 17 Şubat 2017, 04:18:46 »
Yaklaşık 5 yıldır fantastik edebiyat ile iç içeyim ve şu an 21 yaşındayım. Pek çok fantastik kurgu okuru gibi bu söylemleri arkadaşlarımdan öğretmenlerime kadar birçok insandan ben de duydum. Hatta bazen bu kadar vakit ve bir miktar maddi kaynak harcadığım bu okuma eyleminden ne fayda gördüğümü kendim de sorgulayarak başka tür kitaplara yönelme eğiliminde bulundum. Ama her defasında "Öncelikle bu hayat benim hayatım ve ben fantastik edebiyattan gerçekten keyif alıyorum." diyerek önce bu bedbaht düşünceleri Moria madenlerinin karanlık dehlizlerine yolladım ve bu türü okumayı bırakmak için değil de bu türden en iyi şekilde nasıl faydalanırım gibi daha işime gelen ve olumlu olduğunu düşündüğüm bir bakış açısıyla nispeten daha kaliteli ve ortalamanın üstünde kitapları seçmeye çalıştım.

mit'in söylediklerine kesinlikle hak veriyorum her türde olduğu gibi, her ne kadar yazarlara emeklerinden dolayı saygısızlık etmek istemesem de, fantastik edebiyatta da mevcut olan bir kirlilik var. Elbette fantastik edebiyatta temel hayal gücüdür ve iyi kurgu önemlidir fakat eser alt metinlerle, sosyal mesajlarla beslenmiyorsa; insanı doğanın zıt ama temel kavramları hakkında sorgulamaya, düşünmeye itmiyorsa kısacası okura okumaktan ve hayal etmekten başka bir seçenek sunmuyorsa -bunu söylemek belki haddime olmasa da- böyle eserler gerçekten de zaman kaybı olabilir.

Tüm bunlara çözüm olarak verebileceğim öneri ise öncelikle kült fantastik roman ve serilerden başlamanızdır. Bunun için Kayıp Rıhtım Türkçe kaynak olarak oldukça iyi eğer İngilizce biliyorsanız sffworld.com gibi çok güzel blog ve forumlar da mevcut. Kaliteli edebiyata ulaşmak artık çok kolay ve eğer tüm bunlara rağmen siz Ursula K. Le Guin, J.R.R Tolkien gibi üstadları okuyorken biri halâ gelip de "Yahu ne okuyorsunuz şu zırvaları, bunlar zaman kaybı." diyorsa en son tavsiyem kulaklarınızı tıkamanız olacaktır.
“You cannot buy the revolution. You cannot make the revolution. You can only be the revolution. It is in your spirit, or it is nowhere.”
― Ursula K. Le Guin, The Dispossessed

Çevrimdışı yafeshan

  • **
  • 310
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #5 : 17 Şubat 2017, 11:57:00 »
Fantastik edebiyat yine insani, onun dertlerini sevincini uzuntusunu, sorunlarini, cozumlerini anlatir. Tamamen hayal urunu bir dunyada abzurd yartiklarin gezindigi bir ulkede geciyor olabilir ama bizi anlatir. Kurgu olmasinin normal dunyada gecen bir romanla bir farli yoktur ki. Fantastik edebiyati edebiyatin kendi icinde bile hala kucumseyen insanimsi varliklar yok degil ama artik gecti o devirler. Ana akim sayiliyor artik fantazi. Bir kac ergen fantazisi yuzunden kotulenemeyecek kadar buyuk bir kulliyat artik.

Kayip Rihtim incelemelerine bakinmaya devam ediniz...

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #6 : 17 Şubat 2017, 12:22:47 »
Terry Pratchett'ın bir röportajından geliyor:

Röportajı Yapan: (fantastik edebiyat için)

"Edebi bir türden daha azı olarak görülüyor."

TP:

"*İç geçirir* Hiç şüphe yok ki anlatılan ilk hikaye bir fantaziydi. Kamp ateşinin etrafında oturan adamlar birbirlerine yıldırım çıkartan tanrıları ve bunun gibi şeylerin hikayelerini anlattılar. Birbirlerine edebi öyküler anlatmadılar.

...

Orta çağlarda insanlar, hikayede rol alacak bir karakter olarak Ölüm'ü eklemeyi ikinci kez düşünmezlerdi.

...

Gılgamış Destanı, edebiyattaki en erken eserlerden biridir. Şu anki kabul ettiğimiz standartlara göreyse kılıçlı, kaslı koca adamlar ve şüphesiz tanrısal bağlantılardan ibaret. İşte bu fantastik.

...

Fantastik, diğer her şeyin içinde taşındığı bir tür plazmadır. Bu, yani fantastik, neredeyse diğer türlerin içinde yüzebildiği bir denizdir."



Bilinen en erken eserlerin tamamı destanlarken, fantastik bugün neden küçümsenir? Küçümsenmesi aslında çok yakın bir zamana denk geliyor. Bunun ardında da skolastik düşünceden kurtulup, akla ve bilime yönlememizin etkisi büyük. Böyle olunca dünyada fantazi olarak kalan şeylere karşı da yerleşmiş bir önyargı ve küçümseme doğdu. Bunu ben demiyorum, araştırmalar diyor :)

Sorun şu ki, destanları bugün hala aynı ciddiyetle okuyorken, edebiyat fantastikle başlamışken, buna gözleri kapayarak günün fantastik edebiyatını bu denli küçümsemek aslında.

Öğretmenler? E bunu hepimiz yaşadık. O zamanlar ben de çok takıyordum. Hatta sınıf arkadaşlarımdan biri işi cinsiyetçiliğe vurup "Senin gibi bir kıza yakışıyor mu?" bile demişti. Hey gidi. Ama dönüp bakıyorum da, ben de çok fazla takmışım kafaya. Sonuçta onlar konuştukça ne biz değişiyoruz, ne de fantastik edebiyat edebiyatlığından bir şey kaybediyor :)

Son olarak, İhsan abinin parmak bastıkları da oldukça önemli.

İnceleme Kayıp Rıhtım'da okunur.

Çevrimdışı Celebhol

  • **
  • 215
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #7 : 17 Şubat 2017, 15:02:25 »
Fantastik eserler de, her edebi türde olduğu gibi, daha derin konulara sahip veya daha iyi kurgulanmış eserlere de sahiptir, böyle olmayanlara da. Ve aynı şekilde, her edebi türde olduğu gibi, fantastik edebiyattaki çoğu eser de bu türün "kültü" olma özelliğine sahip değildir. Ancak, bu demek değildir ki bu eserlerin hepsi, herhangi bir kaliteden yoksundur veya gereksizdir.

Öncelikle, "gereksiz"den kastedilen nedir? Kitap okumak, sırf bir görev bilinciyle yapılacak bir şey değildir. İnsan, zevk aldığı için kitap okur ve kişinin ilgisini fantastik edebiyat çekiyorsa, bunu okumasında hiç bir sakınca yoktur. İkinci olarak, bu ülkede kitap okuma oranı bu kadar düşükken, bir insanı bu şekilde kırıcı bir şekilde eleştirmek tamamen yanlış bir yaklaşım. Bunu hele öğretmenlerin, sözde pedagoji eğitimi almış olması gereken kişilerin, yapması hepten daha kötü. Zamanında ben de yaşadım bunları ama okumaya devam ettim çünkü okuduğum şeyleri seviyordum. Şu an, çoğunlukla çok daha farklı şeyler okuyor olsam da, fantastik okuduğum zamanların hiç birisine pişmanlık olarak bakmadım çünkü bunu zevk alarak yaptım.

Bazı insanlar böyledir. Bir şeyden zevk alınması için kafalarında tek bir doğru formül vardır ve başkalarının farklı şekillerde zevk almalarına katlanamazlar. Ek olarak, bu insanlar genellikle fantastiğe bir göz bile atmamışlardır. Tolkien'in yarattığı evrenin sonsuzluğu, muhteşem detayları, linguistik derinliği ve felsefi yaklaşımlarını bilmezler. Ursula'nın oluşturduğu evrenlerin sorgulayıcılığını ve alternatif toplumların nasıl olabileceği sorusunu nasıl da ilginç işlediğinden haberleri yoktur. Edgar Allan Poe'nun -ki o da, gotik hikayelerinde fantastik elementler kullanmıştır- yazdığı hikayelerdeki karanlık ve fantastiğin, gerçeklik ile doğaüstünün muhteşem dansını hiç tatmamışlardır. Alakalı olarak, bilim-kurgudaki pek çok eserin insaniyet ve doğadaki yerimiz hakkında sorduğu keskin soruları akıllarına bile getirmemişlerdir. Bu insanlar, kelimenin en düz anlamıyla, sığdır.

Kaldı ki, eğer bu insanlar, kafalarındaki muğlak bir "derinlik" fikrine göre hareket ediyor ve fantastik eserleri derin olmadıkları için eleştiriyorlarsa -ki yukarıdaki paragrafta bahsettiğim gibi, yanlış bir düşünce- bu derinlik kıyaslamalı sidik yarışı nereye kadar gidebilir? Aynı mantıkla denilebilir ki, kurgusal bütün eserler, Dostoyevski ve Kafka gibileri de dahil, felsefeye göre yeterince "derin" değildir. Yine devam edersek, felsefi eserler de bilime göre yeterince derin değildir. O zaman ne yapmalı? Bir tek bilimle alakalı şeyler mi okumalı? Böyle bir şeyi savunmak elbette absürttür. Ayrıyetten, bir şeyden zevk almak için illa ki onun derin olması mı gerekir? Koca bir tür olan komedi ne olacak o zaman?

Tek bir sonuca varan şeyler yazmadığımın farkındayım çünkü bu olaya farklı açılardan yaklaşımlar var fakat kişisel bir örnek verebilirim. Temel bilim okumuş ve o alanda devam eden bir insanım, biyolojik sistemlerde kuantum mekaniği üstüne makaleler okuyabiliyorum, dört yıl boyunca sadece felsefe kitapları okuduğum bir dönem oldu, kendi felsefi teorilerimi oluşturdum, aynı zamanda farklı türlerde yazılar yazıyorum fakat aynı zamanda bol bol anime de izliyorum, fantastik de takip ediyorum, video oyunu da oynuyorum, normal çizgi film de izliyorum. Bu kişilerin kafasındaki sığ ve sınırlayıcı değer yargılarına göre hareket etmeyi hiç düşünmedim ve açıkçası beni kızdırıyorlar çünkü yıllar boyunca, öğretmenlerin bu tavrı beni yerli edebiyattan uzak tutan şey oldu. Hala tam ısınabilmiş değilim.

Kısacası, bir şeyden zevk alıyorsanız, dar görüşlü insanların safsatalarına -yaşları kaç olursa olsun, konumları ne olursa olsun- kulak asmayın.

Düzenleme: Aklıma bir örnek geliyor. Bir zamanlar bir fizik hocam olmuştu üniversitede. İleri zekalı birisiydi, genç olmasına rağmen -bir tanesi ABD'den olmak üzere- üç doktoraya falan sahipti ve alanında Türkiye'nin en ileri gelenlerindendi. Bir gün bir kitap okurken, bölümünden başka bir hoca ona "Niye okuyorsun?" diye soruyor. Bizim hoca cevap veriyor "Öyle deme ama, Tutunamayanlar bu," diye. Diğer hoca, sözde kocaman bir bilim insanı, "bütün bunların boş işler olduğunu" söyleyip geçiyor. Bunu diyen adam, aynı zamanda bizim hocanın bulunduğu bilimsel seviyenin yanından geçebilecek birisi bile değil.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #8 : 17 Şubat 2017, 18:27:38 »
Benim de başıma gelmişti zamanında. Çok olmadı belki, ya da kişisel olarak bana söylenmemişti ama rahatsız olurdu.
Fakat fantastik edebiyat okumanın ayrı bir güzelliği olduğunu düşünüyorum. Dostluğu, aile kavramını, cesareti, arkadaşlığı ve insani değerleri en yalın haliyle anlatır, bunu hayali bir dünyada, bizimkinden farklı yaşayış şekillerine sahip ırklarca yapması neden birilerinin gözüne bu kadar batıyor anlamıyorum. Keza yukarıda da söylendiği gibi, fantastik edebiyat, bugünün edebiyatının atasıdır bir yerde. Hayal gücünden beslenen sanat, hayal gücünü neden küçümser anlamıyorum.
Üstelik fantastik edebiyat okuyan bir insan buradan farklı şeylere de yönelebilir, kendine yeni kapılar açabilir. Başka kitaplar da okuyabilir. Bunca şeyden sonra fantastiğin gereksiz olduğu gibi bir laf etmek sığlıktır. Kitap okumak bir zevk işidir, kişi istediğini sırası geldiğinde okuyacaktır.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı Bozhermes

  • **
  • 94
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #9 : 17 Şubat 2017, 20:45:52 »
İhsan Bey'in yazdıklarının altına imzamı atarım. Diğer arkadaşlar da oldukça güzel yazmışlar. Fantastik edebiyatın üvey evlat muamelesi görmesi üzücü zira en büyük hayal gücü orada. Size ümit verecekse, Terry Pratchett kitaplarını öğrencilerine tavsiye eden, onları anime ve manga kurslarına yönlendiren, karikatür konusunda çok yetenekli öğrencilerini büyük karikatüristlerle tanıştırmaya çabalayan ve fantastik edebiyatın zirve eserlerini birlikte alıp değerlendirmeye çalışan az sayıda öğretmenin bulunduğunu bildirmek isterim. :)

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #10 : 17 Şubat 2017, 20:56:53 »
Herkes konuyu güzelce açıklamış. Birşey eklemeye çalışmam tekrardan öteye gidemeyecektir.

Bu tür konular gündeme gelince, aklıma 2002 tarihli Level dergisinin FRP köşesinde yayınlanan "Sanık FRP, Ayağa Kalk!" yazısı gelir. Fantastiğin ve FRP'nin günah keçisi olarak yargılandığı zamanlarda fantastik ve frpye olan yanlış algılama üzerine güzel bir yazıdır. O zamanların "kötücül" yaftasının "Gerekli mi gereksiz mi?"ye dönüşmesini bile bir ilerleme olarak algılıyorum.

@mit'in "gerekli, gereksiz"den yola çıkıp, spekülatif kurgu içerisinde "kaliteli, kalitesiz" değerlendirmesine gitmesi zaten apayrı bir konu başlığı. Spekülatif kurgu içerisindeki iyi-kötü, değerli-değersiz gibi ayrımlar sadece onu takip edenlerin değil genelin de konusu haline gelince, bu tür bakış açılarının tarihe karışacağını düşünüyorum.

@yafeshan, fantastiğe karşı olumsuz çoğu bakış açısı eski yargılara dayanıyor gibi. Bazı örnekleri kötü veya başarısız diye bu eleştiriler yapılsa, güzel örnekleri hatırlatılıp hemen bertaraf edilmeleri kolay olurdu. Bazı önyargılar tekrar edilen altı boş ezberlere dayanıyor. Niye diye sorulsa cevapları yok.
@Oliver_, bir kurguyu gerçekçil diye kabul edip, diğer kurgunun sahte olarak yerilmesine ben de anlam veremiyorum.
@Fırtınakıran, insanların akıl yürütme biçimleri değişince önyargı ve küçümseme kendine yeni kurbanlar aradı demek  >:( Bir de o ne biçim lafmış >:( Defter sayfalarından top yapıp temsilen taşlasaymışta bari >:(
@Celebhol, roman okumak boş iştir mantığındaki insanlar... :( Mali kazancın olmayacaksa okumak gereksizdir diyenleri saymıyorun bile >:(
@kote, @Celebhol'un da örneğinden yola çıkarak, herşeye kulp takanlara karşı kulak tıkacı ve sabır bulundurmak bir gereklilik :(
@cankutpotter, bu tip eleştiriler ortaya atıldı mı, ben, hedefin bu türlere ilgi duyan herkes olduğunu düşünüyorum :(
@Bozhermes, şükürler olsun. Mesajın sonuna bir gülen yüz yerleştirebileceğim :)

Çevrimdışı Bozhermes

  • **
  • 94
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #11 : 17 Şubat 2017, 21:10:23 »
Herkes konuyu güzelce açıklamış. Birşey eklemeye çalışmam tekrardan öteye gidemeyecektir.

Bu tür konular gündeme gelince, aklıma 2002 tarihli Level dergisinin FRP köşesinde yayınlanan "Sanık FRP, Ayağa Kalk!" yazısı gelir. Fantastiğin ve FRP'nin günah keçisi olarak yargılandığı zamanlarda fantastik ve frpye olan yanlış algılama üzerine güzel bir yazıdır. O zamanların "kötücül" yaftasının "Gerekli mi gereksiz mi?"ye dönüşmesini bile bir ilerleme olarak algılıyorum.

@mit'in "gerekli, gereksiz"den yola çıkıp, spekülatif kurgu içerisinde "kaliteli, kalitesiz" değerlendirmesine gitmesi zaten apayrı bir konu başlığı. Spekülatif kurgu içerisindeki iyi-kötü, değerli-değersiz gibi ayrımlar sadece onu takip edenlerin değil genelin de konusu haline gelince, bu tür bakış açılarının tarihe karışacağını düşünüyorum.

@yafeshan, fantastiğe karşı olumsuz çoğu bakış açısı eski yargılara dayanıyor gibi. Bazı örnekleri kötü veya başarısız diye bu eleştiriler yapılsa, güzel örnekleri hatırlatılıp hemen bertaraf edilmeleri kolay olurdu. Bazı önyargılar tekrar edilen altı boş ezberlere dayanıyor. Niye diye sorulsa cevapları yok.
@Oliver_, bir kurguyu gerçekçil diye kabul edip, diğer kurgunun sahte olarak yerilmesine ben de anlam veremiyorum.
@Fırtınakıran, insanların akıl yürütme biçimleri değişince önyargı ve küçümseme kendine yeni kurbanlar aradı demek  >:( Bir de o ne biçim lafmış >:( Defter sayfalarından top yapıp temsilen taşlasaymışta bari >:(
@Celebhol, roman okumak boş iştir mantığındaki insanlar... :( Mali kazancın olmayacaksa okumak gereksizdir diyenleri saymıyorun bile >:(
@kote, @Celebhol'un da örneğinden yola çıkarak, herşeye kulp takanlara karşı kulak tıkacı ve sabır bulundurmak bir gereklilik :(
@cankutpotter, bu tip eleştiriler ortaya atıldı mı, ben, hedefin bu türlere ilgi duyan herkes olduğunu düşünüyorum :(
@Bozhermes, şükürler olsun. Mesajın sonuna bir gülen yüz yerleştirebileceğim :)

:)

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #12 : 18 Şubat 2017, 00:36:35 »
Ortaokulda bir türkçe öğretmenimiz vardı, temeli sihirbazlığa dayanan şeyleri önermem falan demişti. Bir arkadaşımız on beş tatilde Melez Prens'i okuduğunda da bir arkadaşımızın ama hocam hani siz bunları önermezdiniz diyerek hatırlatma yapmasına henüz onaylamadım karşılığını vermişti.
Kafa bu yani.
Hakikaten, bir insan kitap okumayı klasikle değil de fantastik edebiyatla, A kitabıyla değil de B kitabıyla sevmişse ne olur?
Sekizinci sınıfta Sefiller'i zorla okutup sınav olacaksınız dediler. Belki birilerinin başucu kitabı, ama sırf o zorlama yüzünden işkence gibiydi benim için. Bu yaklaşım acilen düzeltilmeli, ülkemizin okuma oranının düşük olmasının sebeplerinden biri de bu bence.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı SrNimble

  • *
  • 47
  • Rom: 0
  • Ore wa shinanaize... aibou!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Kitaplar gereksiz mi?
« Yanıtla #13 : 18 Şubat 2017, 01:45:39 »
   Öncelikle kitap okumada aşırı absürt şeyler dışında bir sınırlama konulmasını çok yanlış buluyorum. Birisinin fantastik kitaplar zaman kaybıdır ya da okunmamalıdır demesi kesinlikle özgürlüğü kısıtlar. Ayrıca bunları söyleyen insanlar kendilerini ne kadar geliştirdiler de o kitabın bu kitabın gereksizliğinden dem vuruyorlar? Ünlü filozof Nietzsche'nin de dediği gibi en çok namus söylemi verenler en namussuzlardır. Burada da yeterince bilgisi olmayan insanların fantastik edebiyat gereksizdir gibi şeyler demelerinin yanlış olduğunu düşünüyorum.

   Ve her insan bağımsızdır ki biz neden bir insanın fantastik kitapla okuma alışkanlığı kazanmış oluşuna karışalım? Bazen insanları anlamak gerçekten güç oluyor. Ben kesinlikle söylenen olumsuz sözlere kulak verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Fantastik kitaplar bizlerin hayal gücünü geliştirmede büyük rol oynar en basit olarak. Ve her ne kadar düşünce içerikli olmasalarda arka planda başkaldırı, hayalleri takip etmek, kişisel menkıbe gibi içerikler barındıran kitaplar nasıl olur da gereksiz olur! Fantastik kitap okumak bizlere daima bir şeyler kazandırır. Hiç olmazsa bizim için gerçek dünya zorluklarına karşı sığınak olur. Yani zaman kaybı olarak nitelendiremeyiz.
One good thing about music, when it hits you feel no pain.