Kayıt Ol

Colossal (2016)

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Colossal (2016)
« : 16 Nisan 2017, 14:00:11 »

Yönetmen:  Nacho Vigalondo
Senaryo: Nacho Vigalondo
Türü: Bilimkurgu, Komedi, Macera
Başroller: Anne Hathaway (Gloria), Jason Sudeikis (Oscar), Austin Stowell (Joel), Tim Blake Nelson (Garth), Dan Stevens (Tim)
Imdb Sayfası: Link
Web Sitesi: Link
Twitter Hesabı: Link
Facebook Sayfası: Link
Instagram Sayfası: Link
Gösterim Tarihi: Belirsiz


Konu: Gloria’nın (Anne Hathaway) düzensiz hayatı yüzünden, erkek arkadaşı Tim'le (Legion dizisiyle takdir toplayan Dan Stevens) sorun yaşar ve çift ayrılır. Gloria, yaşadığı problemlerin ardından, doğduğu kasabaya geri döner. Hayata başlama yerine dönüş onun için başarısız olduğunun tescillenmesi gibi olur. Çocukluk arkadaşı Oscar (Jason Sudeikis) ve onun arkadaş grubuyla birlikte eski bar hayatına geri döner.

Gloria eski hayatına dönmüşken, Dünya’nın öte tarafında alışılmadık hadiseler yaşanmaktadır. Güney Kore’nin Seul Kenti’ne, nereden çıktığı anlaşılamayan dev bir canavar saldırır. Gloira ve arkadaşları, Seul’deki olayı televizyondan öğrenirler. Gloira çok geçmeden dehşete düşüren bir şeyi fark eder. Seul’e dehşet saçan dev canavar, Gloria’nın hareketlerini taklit etmektedir.

Fragmanlar:

Birinci Trailer
İkinici Trailer
Üçüncü Trailer

Filmden Kısa Klipler:

Açılış Bölümü
Birinci Klip, İkinci Klip, Üçüncü Klip

Film Hakkında Bazı Bilgiler ve Beklentim:


Film 6 Nisandan beri Amerika’da bazı sinemalarla kısıtlı olmak üzere birkaç ülkede gösterime girdi. Baş rolde Hollywood yıldızı Anne Hathaway olmasına karşın Kanada ve İspanya ortak yapımı bağımsız film olmasında mütevellit ticari gösterimi geç olmuş. 2016’dan itibaren altı film festivaline konuk olduktan sonra ancak ticari gösterim imkânı bulabilmiş. Filmin sinemalarımızda gösterime girip giremeyeceğiyse belli değil. Yani filmi izlemek için önümüzde beş seçenek var:

1. Ülkemiz sinemalarındaki vizyon yoğunluğu arasında fırsat bulunca gösterime girme şansı bulacak.
2. Film önce yerel film festivallerimize uğrayacak. Ondan sonra sinemalarımızda boy gösterecek.
3. DVD veya Blu-ray olarak, ev sinemasından meraklılarıyla buluşacak.
4. Film gösterimden kalkıp, ülke dışında ev sineması pazarına çıkınca, korsan yollardan izlemek durumunda kalınacak.
5. Saydığım beş seçeneğin kombinasyonları biçiminde filmi meraklılarıyla buluşacak.

Bu o kadar da yabancısı olduğumuz bir durum değil. Bir başka Hollywood yıldızı olan Scarlett Johansson’ın rol aldığı 2013 tarihli bağımsız film Under the Skin ülkemizde gösterime girmemişti. Sinemada gösterime girmeden önce korsan yollarla internette yayınlanan vizyon filmleriyle karşılaşıldı da oluyor.

Nasıl ve ne zaman Colossal’u izleyebileceğimiz belirsizliğin değindikten sonra, filme gelen yorumlara ne beklememiz gerektiğine dair tahminlerime geçebilirim.

İspanyol yönetmen Nacho Vigalondo 2007’deki ilk uzun metrajlı filmi Los Cronocrímenes  (Timecrimes) beğeni toplamıştı. Bilimkurgu ve gizem içeren bu ilk uzun metrajlı film, festivalleri dolaşarak adından söz ettirmişti. Son filminde, bilimkurgu ve komediyi harmanlayarak içimdeki canavar temasına farklı bir bakış açısı getiriyor.

Filmin genel hatları, Asya Sinemasında doğan iki alt türün bağımsız sinemayla buluşmasıyla ortaya çıkıyor. 1954 yılında Japonya’da gösterime giren Gojira (bilinen adıyla Godzilla) filmiyle beraber dev canavarların saçtığı dehşeti konu edinen kaiju filmleri ve yine Japon manga ve anime sanatında ortaya çıkan insan kontrolündeki üst teknolojiyle donatılmış savaş robotlarını konu edinen mecha türü tek potada erimiş. Buna dayanarak sarf edilen “Godzilla ve Pacific Rim buluşuyor.” yorumlarıysa sizi yanıltmasın. Özel hayatında dikiş tutturamadığı için dibe vuran genç bir kadının özel biri olduğu anlaşılınca, insanlığı tehdit eden dev canavarlarla savaşmak için tasarlanan dev robotlara pilotluk ederek değerini ispatlamıyor. Mecazi anlamda içinde barındırdığı kontrol edilemez canavarın gerçek hayattaki karşılığını kontrol etmek zorunda kalan dibe batmış bir kadının hikâyesi var.

Dev canavarların yer aldığı sahnelerinin, 15 milyon dolarlık bütçesini de hesaba katarak, yakın zamanda gösterime girmiş Kong:Skull Island gibi CGI ve teknik olarak görkemli olmalarını beklememek gerek. Tabii bütçesinin küçüklüğü gişe başarısına engel olmadı. Şimdilik toplam hasılatı 126 milyon dolara yakın. Bütçesine kıyasla yüz güldürten bir başarı elde etmiş. Yerli dağıtımcıların duymayacağını bile bile sesleniyorum “Hiç olmazsa Anne Hathaway’ın hatırına filmi çok geç olmadan vizyona sokun.”

Senaryosunun fitilini ateşleyense bambaşka bir film olmuş. Yönetmen-senarist Vigalondo, Ben Wheatley'in 17. Yüzyıl İngiltere’sinde geçen 2013 tarihli A Field in England filminden ilhamla senaryoyu yazmaya başlamış. Wheatley’in filminin günümüz 2016’sına uyarlanmış bir versiyonunu çekmekmiş. Colossal’un hikâyesini Philip K Dick'in öykülerine benzetiyor. Filmin odağında Dünyay’yı dev canavarlardan kurtarmak yer almıyor. Karakterlerin kendilerini aşan güçlerle mücadelesi esas noktası. Gloria’yın kontrolündeki canavarı, kadının kimliğinin yansıması olarak tanımlıyor. Film için gelen bazı olumsuz yorumları, yönetmen olarak sahip olduğu Dr. Jekyll ve Mr. Hyde ikiliğinin filme yansıması olarak değerlendiriyor. Her filminde olduğu gibi bir yanının, seyircinin beklentilerini karşılama çalışırken diğer yanı, seyirciyi memnun etmese bile bazı şeylerin olması gerektiği biçimde gerçekleşmesine uğraştığından bahsediyor. Bu zıt arzularını belirttikten sonra da filmin herkesçe beğenilmesini istediğini ekliyor.

Colossal için yapmış olduğum küçük araştırmalar neticesinde şimdilik eli yüzü düzgün bir film olduğu izlenimi edindim. Farklı konulardan beslenen ve içimdeki canavar temasını dev canavar konseptiyle birleştiren bu bağımsız yapımı en erken zamanda izleme fırsatına kavuşuruz umarım.