Kayıt Ol

Okuduğunuz ve Önerdiğiniz Webtoonlar

Çevrimdışı Sayhh

  • **
  • 189
  • Rom: 15
  • Her şey başladığı yere döner.
    • Profili Görüntüle
Okuduğunuz ve Önerdiğiniz Webtoonlar
« : 27 Ağustos 2017, 23:50:34 »
Teknoloji ilerledikçe okuma alışkanlıklarımız da değişiyor. E-kitap sevmeyen bir okur olarak webtoonların hayatımıza girişini son derece olumlu buluyorum. Çünkü doğrudan cep telefonu, tablet vb. aracılığıyla okunabilecek şekilde üretiliyorlar. Çizimler en baştan buna göre tasarlanıyor, boyutlar buna göre ayarlanıyor. Bazıları müzik, ses ve ışık efektleri, hatta kısa animasyonlar da içerebiliyor.

Hoşuma giden bir diğer nokta da interaktif olmaları. Kurgular genellikle haftada bir yayınlanan bölümlerle ilerliyor. Dolayısıyla yazarlar  üretim aşamasında okurdan aldığı yorumlara göre içerikte değişiklikler yapabiliyor.

Hızlı bir tüketim için sunuldukları için yüzeyseller de elbette. Ama bu yönleri de onları dikkat gerektirmeyen okumalar için son derece uygun kılıyor. Otobüste, trafikte, bir yerlerde sıra beklerken...

Şu anda sadece Line Webtoon uygulamasını kullanıyorum ve önereceğim webtoonların tamamı da oradan. Farklı uygulama/sitelere de göz attım ama alışamadım henüz.

Bu arada İngilizce olarak paylaşıyorum ama önemli bir kısmını hayran çevirileri kısmına girerek Türkçe okumak da mümkün.

Abouth Death

Sadece 22 bölüm sürmüş ve bitmiş bir seri. Hikayeler genel olarak çeşitli insanların ölüm anlarını ve ardından Tanrı ile karşılaştıklarında yaptıkları konuşmaları içeriyor. Ölümler renkli, ölüm sonraları siyah beyaz çizilmiş. Tanrı istediği herhangi bir şekle girebilse de genellikle Güney Koreli genç bir erkek olarak görünmeyi tercih ediyor.

Kurgu biraz karışık ve diğer serilere göre daha derin. Ne olup bittiğini anlamak için okur yorumlarına baktığım çok oldu. Ayrıca müzikli ve son derece hüzünlü.

Adventures of God

Hrisriyanlıkta tasvir edilen Tanrı'nın günümüz Batı insanının perspektifindeki hali tatlı tatlı ti'ye alınıyor. Bu platformda karşılaştığım en komik iş bu.

Eski bölümlere göndermeler vb. olsa da bölümler genellikle birbirinden bağımsız. Olaylar God, oğlu Jesus, Lucy (ve saçları <3), Gabe, Noah ve karısı gibi karakterlerin çevresinde şekilleniyor.

(Ananaslı pizza güzeldir! >:()

Cooking Comically

Daha yeni pizzadan bahsetmişken sırada yemek webtoonu var. Adından anlaşılacağı üzere bu serinin her bölümünde farklı bir yemek tarifi veriliyor ve tarifler çizgi roman görünümündeler. Anlatım, fotoğraf destekli çizimlerle yapılmış.

Her bölümde yemeklerin kolaylık dereceleri de belirtiliyor. Ben şimdiye kadar sadece 5 numaradaki Very Lazy Berry Bread'i pişirdim. Çok pratik ve lezzetliydi. Tavsiye ederim. Becerikliyseniz diğer tarifler de güzel görünüyor. :)

Dice

Kesinlikle okuduklarım arasında en iyisi bu. Nasıl ayarlamışlar bilmiyorum ama birkaç dinlenme bölümü hariç sürekli artan bir temposu var ve son derece sürükleyici ilerliyor. Güncel bölüme kadar çok hızlı bir şekilde okudum. Kurgu sanırım on beş, on altı yaşlarındaki gençlere göre oluşturulmuş ama çıkış fikri o kadar ilginç ki her yaşa hitap ediyor bence.

Konu, oynanan bir tür zar oyunuyla ilgili. Bir şekilde elinize oyun zarları geçer ve onları atarsanız oyuna giriyorsunuz. Telefonunuza bir karşılama mesajı geliyor ve oyun kurucu sizinle tanışıyor. Sonra oyun kurucu gönderdiği mesajlarla bazı görevler veriyor ve her bir görev karşılığında kazanacağınız zar miktarını söylüyor. Kazanılan zarlarla dış görünüş, zeka, hız, yetenek, maddi durum vb. gibi özellikleri iyileştirmek mümkün. Oyun, bildiğimiz kuralların ötesinde ve gerçekliği değiştirebiliyor.

Olaylar bir lisede başlıyor. Ana karakterler liseli. Ebeveynler de dahil yetişkinler neredeyse hikayeye hiç dahil edilmiyor. Bu duruma kurguda verilen güzel bir cevap da var.

Oyuna dair bazı açıklamaları tatmin edici bulmasam da kendi içinde tutarlı ve mantıklı diyebileceğimiz bir kurgu.

Hooky

Bu webtoonu okumaya yeni başladım ve mevcut bölümlerini okumayı henüz bitirmedim. Hikayesine daha ısınamadım ama mekan çizimleri şahane. Sırf o görsellerdeki mekanlar zihnime kasınsın diye okuyorum. ;D

Hikayede bir yanda krallıklarda yaşayan sıradan insanlar, öbür yanda cadı ve büyücüler var. Bu iki taraf içinde de karşı tarafa tamamen düşman ve onları yok etmek isteyen kişiler bulunuyor. Birdenbire kendilerini bu çatışmanın ortasında bulan iki çocuk ise bizim ana karakterlerimiz. Dani ve Dorian...

Büyücülük okulunun ilk günü okul servisini kaçırıyorlar ve okulun yerini birinin rehberliği olmadan bulma şansları yok ne yazık ki. Geri dönüp ebeveynlerine servisi kaçırdık demeye korkuyorlar henüz anlamadığım bir şekilde ve kendilerine bir yıl boyunca kalabilecekleri bir yer aramaya başlıyorlar. Sonra da hikaye kopuyor.

Pek çok okur Harry Potter evreni ile benzerlik kurmuş. Ben bu benzerliği sadece ilk bölümde hissettim. Yine de Harry Potter hayranlarının bu seriyi sevebileceğini düşünüyorum.

Lars
The Awkward Yeti

Bitmiş bir başka webtoon. Ama okumak isteyenler için 234 bölümü hazır bulunuyor. Mutluluğu kovalayan ve anksiyete ile mücadelesini sürdüren Lars üzerinden işlenen günlük hayattan sıkıntılar... Durum tespitleri çok başarılı. Gerçekleri kendine konu edindiği için de komik. Yani şunu diyorum:
En sevdiğim bölüm.
İkinci en sevdiğim bölüm. :)

My Giant Nerd Boyfriend

Hem seviyorum, hem de o burun çizimleri yüzünden çok itici buluyorum. Anlatamayacağım. Malezya kökenli ufak tefek bir kızın 1.90 üzeri boyu olan nerd sevgilisiyle ilişkisi...

Nicholalala

Veee burada da biraz otobiyografi...  Ama onu ilginç kılan fantastik bir bakışla... <3

Yazar ve çizer olan Nichola evliliği sebebiyle eşinin ülkesine, yani Güney Kore'ye taşınmış Avustralyalı bir kadın. Küçük bir köydeki yaşantısını ve o bölgeye ait inanışlardaki korkutucu yaratıklarla kendi hayaletlerini anlatıyor çizimlerinde. Çok da sevimli bir şekilde yapıyor bunu. Mulgwishin, gwishin, çorap canavarı, aynadaki Bob, vampirler, Dokkaebi eşlik ediyor bize.

Okurken yer yer duygulandığımı da söylemeliyim, çünkü fena halde Catherynne Valente'nin Ölümsüz adlı eserindeki bir durumu hatırlatıyor. Nichola, gwishin ve Dokkaebi'nin arkadaşlığı romandaki Marya ve Buyan'daki arkadaşlarının arasındaki ilişkiye çok benzer kurulmuş. :klp

Biraz eğlence, biraz da genel kültür için okunabilir.

Super Secret

Her ne kadar klişelerden bir demet olsa da sıcak ve sevimli bulduğum bir çalışma. Kurt adamlar, vampirler, cadılar, iki aşk arasında kalan masum ve şaşkın kızlar hep bu webtoonda. Ama hakkını vermeliyim ki yazan iyi yazmış, kendini okutuyor. Yeni bölüm geldiğini görünce seviniyorum. Kurgunun tamamını istila eden ilişki yumaklarından hoşlanmasam da buradaki arkadaşlık ilişkileri tatlı. :)



Henüz çok yaygın değil ama siz de okuduklarınızı paylaşırsanız pek bir güzel olur. Okuyacak yeni webtoonlar arıyor fakat sevebileceklerime denk gelemiyorum.