Kayıt Ol

Dolunay depremi tetikliyor

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Dolunay depremi tetikliyor
« : 17 Mart 2008, 19:28:57 »
Bilim insanlarının bir araştırması batıl inançları adeta doğrular nitelikte. Yeni bir araştırma, 26 Aralık 2004’te tsunamiye neden olan Asya depremini dolunayın tetiklediğini savunuyor.

LONDRA - İngiltere’nin Northampton Üniversitesi’nden Robin Crockett, Java ve Sumatra adalarında Ekim 2004 ile Ağustos 2005 arasında meydana gelen yer titreşimleri ile gelgit olaylarını karşılaştırdı. Buna göre Crockett, gel-git olayının doruğa çıktığı dolunay zamanı şiddet deprem olma riski de yüzde 86. Crockett, dolunayın yarattığı gel-git nedeniyle büyük miktarlarda suyun tektonik plakalar arasında yer değiştirdiğini, bunun da zaten gelişmekte olan bir depremi hızlandırabileceğini savunuyor.


Öte yandan, bir diğer çalışma da Almanya’nın Potsdam Üniversitesi’nde yapıldı. Sebastian Hainzl, aşırı yağmur akışının da depreme neden olabileceğini savunuyor. Hainzl, 2002 yılında Almanya’nın güneyinde meydana gelen depremlerle yağmur rejimini karşılaştırdı. Araştırmaya göre, aşırı yağışlar yüzeydeki deliklerden içeri sızıyor ve kaya katmanlarının arasına kadar nüfuz ediyor. Kaya katmanları normal şartlarda birbirlerini ittiriyor, ancak aralarındaki sürtünmeden dolayı birbirlerinin içine giremiyor. Araya sızan su bu sürtünmeyi kaldırıp, kayaları daha kaygan hale getirince, kayalar da daha kolay kayıyor ve bu da depremi hızlandırabiliyor.

Kaynak: Her iki araştırma da Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanmıştır.