Kayıt Ol

İşte en büyük uzay aracı resimleri

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
İşte en büyük uzay aracı resimleri
« : 18 Mart 2008, 16:18:51 »
Avrupa, tarihinin en büyük ve en sofistike uzay aracını göndermeye hazırlanıyor.



Automated Transfer Vehicle (ATV) adlı insansız uzay gemisi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) 9 tona varan destek malzemesi taşıyabilecek ve doluyken 20 ton ağırlığında olacak.


ATV; TSİ 06.00′te Fransız Guyanası’ndaki Kourou uzay merkezinden Ariane 5 tipi bir roketle fırlatılacak.


ATV’nin, UUİ’ye su, gıda, oksijen, yakıt, teknik ve bilimsel malzeme taşımanın yanı sıra bir diğer önemli görevi daha var. İstasyonu Dünya’ya düşmekten kurtarmak için daha yükseğe itmek…


Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) UUİ program müdürü Alan Thirkettle, 10,3 metre uzunluğunda ve 4,5 metre çapında uzun bir silindir şeklindeki ATV’nin en önemli özelliğinin otomatik buluşma ve kenetlenme teknolojisi olduğunu belirtiyor.


Uzay gemisi yolunu kendisinin buluyor ve hiçbir insan müdahalesi olmaksızın istasyon ile kenetlenebiliyor.


Toplam 22 metre uzunluğunda 4 güneş paneline sahip ATV’nin teknolojik gelişme açısından çok önemli ve karmaşık bir uzay aracı olduğunu belirten Thirkettle, aracın yarın fırlatılacak ilk modeline de “Jules Verne” adını verdiklerini söyledi.


Fırlatma işleminin ardından Ariane 5 roketi, iki katlı bir otobüs büyüklüğündeki aracı 260 km irtifaya bırakacak.


ATV bundan sonra yükselemeye devam edecek ve aşama aşama UUİ’ye yaklaşacak.


İstasyon ile buluştuktan sonra 6 ay süreyle kenetli kalması ve 10 ila 45 günde bir motorlarını ateşleyerek UUİ’nin irtifasını yükseltmesi öngörülen uzay aracı, daha sonra istasyonun çöplerini de beraberine alarak Büyük Okyanus’un insanların yaşamadığı bir bölgesinde atmosfere girecek ve yoğun katmanlarda parçalanacak.


Avrupa’nın büyük umutlar beslediği ve gelecekte çok şey beklediği ATV, salı günü UUİ’ye gitmek üzere uzaya fırlatılacak Amerikan uzay mekiği Endeavour görevini tamamlayana dek bir süre boşlukta park edecek ve büyük olasılıkla 3 nisanda UUİ ile kenetlenecek.


Kontrol merkezi Fransa’nın Toulouse kentinde bulunacak Avrupa uzay aracı, basınç kontrollü olduğundan gelecekte astronotların taşınmasına da olanak sağlıyor.


Şimdilik, hiçbir ESA astronotu amerikan uzay mekiği veya Rus Soyuz aracı olmaksızın yörüngeye veya UUİ’ye gidemiyor.


ATV’nin ilk modeli Jules Verne, bu seyahati sırasında UUİ’deki astronotlara ayrıca, bu uzay aracı programına katılan 10 kadar ülkenin sakinlerinin arasından seçilen Norveçli 14 yaşındaki bir genç kız tarafından seçilen ve bir müzikçalarına kaydedilen şarkıları da ulaştıracak.


Therese Miljeteig isimli genç kızın ESA tarafından düzenlenen yarışma sonucu seçilen listesindeki şarkılarsa şöyle: