Kayıt Ol

Nano Tekstil - Nano Teknolojik Tekstil Ürünleri

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Nano Tekstil - Nano Teknolojik Tekstil Ürünleri
« : 23 Mart 2008, 11:29:49 »
Gelecekte, bilgisayardan kimyaya, elektronikten tekstile birçok farklı alanda kullanılacağını ve kullanıldığı alanların yan sektörlerinde de radikal değişikliklere neden olacağını gösteren bu buluş; Nano teknoloji.

Nano ne bir maddedir, ne bir şeydir. Sadece bir ölçüdür. Ölçünün küçültülmüşüdür. Nano teknoloji, her türlü nesnenin yapıtaşı olan atomları, istediğimiz şekilde düzenleme şansına sahip olmamızı ve her alanda, daha dayanıklı, daha hafif ve doğaya daha az zarar vererek üretim yapılmasını sağlayacak bir teknoloji.

Önümüzdeki 10-15 yıla damgasına vuracağına kesin gözüyle bakılan nano teknoloji, tekstil sektörü için de bir dönüm noktası. İlk olarak, sözcüğün kökeninden yola çıkarak, tekstil sektöründe yaratacağı değişimi anlamaya çalışalım. Metrenin milyarda biri olan “nanometre”den türeyen nano teknoloji kavramı, tekstil sektöründe, kumaşın yüzeyindeki hava molekülünün emilmesi ve yüzeyde ince bir örtü oluşturularak, bu örtünün, kumaşı dış etmenlerden koruması temelinden hareketle kullanılmakta.Örneğin, nano teknoloji ve özel bir kimyasal işlem sayesinde bir inçin (2,54 santimetre) yüz binde biri uzunluğunda milyonlarca lifle donatılan kumaş leke tutmaz hale getiriliyor.

Bu buluş Amerika’da, maddelerin moleküler yapılarında değişiklik yaratan bir süreç olduğu için, mikro teknolojinin yeni bir akımı olarak değerlendiriliyor. Nano teknoloji, ürüne, kullanım süreci içerisinde anlaşılabilecek yeni özellikler katması ve her tip kumaşa uygulanabilmesi açılarından tekstil firmalarına cazip geliyor.

Ayrıca insanların nano teknoloji kullanılan ürünlerin dayanıklılığını bilmeleri de, daha pahalı olmasına rağmen bu ürünleri tercih etmelerini ve dolayısıyla üreticilerin ciddi bir kâr marjına sahip olmasını sağlıyor.

NANO ürünleri (yastık, yorgan ve battaniye) özel, yumuşak ve hafif bir maddeden imal edilmiştir.

Masaj yapma, anti bakteriyellik, metabolizmayı canlandırma ve kan dolaşımını düzenleme gibi işlevleri vardır.

NANO ürünlerinin özellikleri nelerdir?

Doğal maden filizinden elde edilen özel bir hammadde, uzak kızılötesi ışını yayma özelliğine sahiptir. Foto katalitik malzemelerle birleştirilen bu hammaddeler yastık, yorgan ve battaniye gibi ürünlere eklenebilir.

Isı koruyucu özelliğe sahiptir.

Kan dolaşımını düzenler , metabolizmayı harekete geçirir, vücut hücrelerini aktif hale getirir ve rahat bir uyku sağlar.

Yastık ve yorgan içindeki foto katalitik malzemelerin ayrıca koku giderici ve anti bakteriyel özellikleri de vardır.

Yapılan deneylerde, denek kişinin battaniyenin üzerine 10 dakika uzanmasından sonra, ten ısı derecesinde artış, kan dolaşımında hızlanma ve kan akışında artış gözlemlenmiştir.

NANO ürünleri kullanıldığında, vücut uzak kızılötesi ışından ve rezonans etkilerinden çıkan muazzam bir enerjiye maruz kalıyor. Pijama ile yataktan çıkıldığında dahi vücut soğuğa karşı hassasiyet göstermiyor.

İnsan hayatının üçte birinin uykuda geçtiği düşünüldüğünde, uyku esnasında, sağlıklı vücut şartlarını koruduğu saptanan NANO ürünlerinin kullanımıyla insan sağlığı günlük yaşamda en iyi şekilde korunmaktadır.

Ürünleri nasıl temizlenir?

NANO ürünleri kolay temizlenme özelliğine de sahiptir. Yorgan, battaniye ve yastığın dış yüzeyleri ve kılıfları makinede veya elde 30 dereceden az sıcak suda yıkanır ve güneşin altında kurutulur.