Kayıt Ol

Datron MS 1221

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Datron MS 1221
« : 05 Nisan 2008, 16:14:42 »


Ürüne Genel Bakış

Artısı: Kamera,parmak izi okuyucu, HDMI bağlantısı

Eksisi: Bağlantı sorunları yaşanabiliyor, RAM eksik kalıyor, gün ışığı altında ekran çok parlıyor

Sonuç: MS1221, kendi sınıfında en çok özelliğe sahip dizüstü bilgisayarlardan bir tanesi. Fakat performans açısından eksiklikleri var.

Datron, bugüne kadar çoğunlukla 15 ya da 17 inç dizüstü bilgisayarlarıyla karşımıza çıkmıştı. Bu sene bir fark yaratarak ultra taşınabilir 12 inç kategorisine MS1221 modeliyle giriş yaptı.

MSI’ın Red Dot tasarım ödülünü kazanan PR200 kasasını kullanan MS1221, gerçekten de ilk bakışta oldukça çekici gözüküyor... Şıklıktan dem vurmuşken önce tasarımına bir göz atalım isterseniz...

MSI PR 200’ün tersine MS1221’de mat siyah renk kasanın tamamına hakim bir konumda duruyor... Sadece klavyenin hemen üzerinde duran hoparlörler ve kısa yol tuşlarını barındıran alan, metalik gri renge sahip. Kapağı açmadan önce ilk dikkat çeken Datron’un logosu oluyor. Önceki modellerde kullanılan ‘Datron’ yazısı yerini hoş bir logoya bırakmış...

Özellikler
MS1221, isteğe bağlı olarak farklı konfigürasyonlarda bulunabiliyor. Bizim incelemek için elimizde bulunan konfigürasyon; Core 2 Duo T7250 CPU ve 2Ghz’den güç alıyor. Fakat böyle kuvvetlendirilmiş bir makineye 1 GB RAM biraz az kalmış. Özellikle Vista ile kullanmak isterseniz artı 1 GB RAM gerçekten ihtiyaç olacaktır.

MS1221, kendi kategorisi içinde en çok özelliğe sahip olan dizüstü bilgisayarlardan bir tanesi... Üzerinde; görüntülü konuşma için 1.3 megapiksel kamera ve güvenlik için parmak izi okuyucu bulundurmanın dışında kendi sınıfında pek sık görülmeyen bir özellik olan HDMI bağlantısına da sahip. Daha evvel de bahsettiğimiz HDMI bağlantısı sayesinde MS1221’i bir televizyona bağlayarak daha kaliteli bir görüntü elde etmeniz mümkün. Fakat HDMI bağlantısı, üzerinde Blu-ray sürücüsü olan bir dizüstü bilgisayarda tam olarak işlev görecek bir özellik aslında. Yine de yüksek çözünürlüklü videoları televizyonunuzda görmek istediğinizde MS1221 sizi yarı yolda bırakmayacak belli ki...

Performans
Performansına gelince daha evvel de bahsettiğimiz gibi 1 GB RAM, sahip olduğu konfigürasyon içerisinde biraz zayıf kalıyor. Üzerine ilk olarak Windows Vista işletim sistemi kurduk daha sonra da Windows XP... Söylemeliyiz ki; MS1221, XP’de gösterdiği performansı aynı hızda Vista’da sağlayamıyor ne yazık ki.

Bir sorun da kablosuz bağlantıda yaşanabiliyor. Dışarıda kablosuz bağlantıdan faydalanmak istiyorsanız çok uzak bir kaynak veya kalabalık bir network seçmemeniz sizin hayrınıza olacaktır. Çünkü böyle bir durumda MS1221 bağlantıyı korumakta biraz zorlanabiliyor. Fakat evinizdeki kablosuz ağında veya bir kafedeki kalabalıktan etkilenecek kadar büyük bir sorun olmadığı için çok büyütmeye de gerek yok.

MS1221’in 1280 x 800 piksel çözünürlüğe sahip parlak ekranı, gün ışığı altında oldukça zor görülüyor. Hele bir de pil üzerinden çalışıyorsanız hem ekranın karanlığı hem de parlaklığı görmeyi çok zor bir hale getirebiliyor. Fakat direk ışığın ekrana vurmadığı ortamlarda ekran, oldukça canlı renkler ve keskin bir görünüm sunuyor. Film performansı da bu görüntü kalitesinden payını fazlasıyla alıyor. Elbette, 12 inç ekran; film izlemek için elverişli bir boyut sayılmaz. Fakat hem taşınabilir olsun hem de yolda canım sıkılmasın diyorsanız ideal bir çözüm sunuyor diyebiliriz.

Sonuç olarak; MS1221, 12 inç’lik dizüstü bilgisayarlar arasında en çok özelliğe sahip olanlardan bir tanesi diyebiliriz. Fakat performans açısından revize edilmeli...

Kaynak:cnettürkiye