Kayıt Ol

10 gençten sadece 3'ü bilimle ilgileniyor

Çevrimdışı Legolas

  • ***
  • 810
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
10 gençten sadece 3'ü bilimle ilgileniyor
« : 09 Nisan 2008, 14:56:53 »
10 gençten sadece 3'ü bilimle ilgileniyor

TÜBİTAK'ın araştırmasına göre Türkiye'de sadece 10 gençten sadece 3'ü bilime ilgi duyuyor.

TÜBİTAK, gençlerin bilime bakışlarıyla ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Rapor, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sunuldu.

TÜBİTAK'ın 'Bilim Okur-Yazarlığı Araştırması' adı altında 47 il, 97 ilçe ve 68 köyde 15-24 yaş grubundaki bin 33 gençle yüz yüze yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkan vahim duruma göre, 10 gençten sadece 3'ü bilime ilgi duyuyor.

Araştırmada, gençlerin bilimsel gelişmelere ve bunlara ilişkin haberlere ilgi duymalarına karşın, bilimsel yazıları okumaya ya da arkadaşlarıyla bu konularda tartışmaya ayırdıkları zamanın az olduğu da belirlendi.

TÜBİTAK'ın 'Bilim Okur-Yazarlığı Araştırması' raporu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında, internet kafelerin çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerinin görüşülmesi çerçevesinde ele alındı. Raporda yer alan çarpıcı bölümlerden bazıları şöyle:

"- Türk gençlerinin yüzde 29'u yeni icatlar ve yeni teknolojilerle ilgili haberlere çok ilgi duymaktadır. Bu oran Avrupalı gençler için yüzde 38'dir.
- Gençlerin ilgisini en fazla tıp ve internetteki bilimsel ve teknolojik gelişmeler çekmektedir. Bu alanları çevre, astronomi ve beşeri bilimler izlemektedir.
- Genetik ve nanoteknoloji Türk gençleri arasında az ilgi çeken alanlar oldu. Avrupalı gençlerde en fazla ilgi çeken alan internettir. Bunu tıp ve diğer alanlar izlemektedir. Nanoteknoloji (kök hücre) Avrupalı gençlerin de en fazla ilgisini çeken alandır.
- Yapılan bilgi sınamasında Türkiye'deki gençler, 10 sorudan 5'ine doğru yanıt verebilmiştir. Buna göre Avrupalı gençlerde yüzde 70 olan doğru yanıtlama oranı aynı yaş kesimindeki Türk gençlerinde yüzde 51'dir.
- Türk gençleri bilimsel gelişmelere ve bunlara ilişkin haberlere ilgi duymasına karşın, bilimsel yazıları okumaya ya da arkadaşlarıyla bu konularda tartışmaya ayırdıkları zaman azdır. Bilimsel konulardaki etkinliklere katılma düzeyi düşüktür. Bu düşük düzeyin söz konusu alanlarda yaygın etkinliklerin olmamasından kaynaklandığı da rahatlıkla söylenebilir. Avrupalı gençler özellikle bilime ilişkin yazıları okumak ve arkadaşlarıyla bilimsel konularda konuşmak açısından Türk gençlerinin hayli önünde yer almaktadır.
- Yeni bilimsel keşiflerle ilgili haberler Türk gençlerinin yüzde 27'sinin çok fazla ilgisini çekmektedir. Bu oran Avrupalı gençlerde yüzde 33'tür

Çevrimdışı Nefertari

  • ****
  • 1517
  • Rom: 6
  • Bla bla böö
    • Profili Görüntüle
Ynt: 10 gençten sadece 3'ü bilimle ilgileniyor
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2008, 15:11:27 »
herşeyin kolayına kaçtığımız için olsa gerek.Yatmak bilimden daha cazip geliyor sanırım :D