@Şenaydın, çok sık kullandığım yöntemlerden olmasa da Yıkıma Giden Adam ile Kaplan Kaplan'ı bu yöntemle almıştım. Tehlikeli de olsa, kazandırınca iyi kazandırıyor

.
Listeye koymayı unuttuğum bir iki şey daha var. "Balık alacaksan, ya balığı bileceksin ya balıkçıyı," sözüne denk düşen mantıktalar biraz:
-Hangi yayınevi olduğuna bakarım. Yayınladıklarının türü ve kalitesini az çok ayırdedebilmeyi başlayınca, yeni çıkanlar rafında ilk gözüme onların kitapları çarpar. Kitapta ilgi alanıma giriyor ve diğer inceleme kriterlerim olumlu sinyaller veriyorsa; alınma, olmadı alınacaklar listesine girer kitap.
-Yazarına bakarım. Bu iki kola ayrılıyor:
1. Aldığı eleştirilere göre kitabından ne beklemem gerektiğini kararlaştırırım. Tarzı ve hangi tarz üzerine yazdığını dikkate almak şartıyla.
Dune'a, kitaba sayılan övgülerden çok yazarı Frank Herbert'ın kariyer hayatını okuyunca başlamıştım.
2. Önceden okuduğum kitaplarını gözönüne alarak, az buçuk tarzına ve neler sunabileceğini kestirebildiğim yazarlara daha dikkat
kesilirim. Bunu en son Ursula K. Leguin ve Boris ve Arkadiy Strugatskiy kardeşlerde yaşadım.
-Söyleşi, başka konularda tavsiyelerde bulunulan forum yazışmalarında, bizzat istenen veya verilen tavsiyeler, podcact ve inceleme-araştırma kitaplarında bahsi geçen kitaplara özellikle dikkat kesildiğim olmuştur. Hemen alacağım diye kaide yok tabii. Ama bazı taraflardan, ilgili alanım olan konu içinde bahsi geçince kenara not ediyorsunuz adını. Sonrasında diğer kriterler devreye giriyor zaten.
Gerisi Hikaye Podcast serisinin 4. sezon ilk bölümünde Stranger Things'in esin kaynaklarından bahsedilir iken, Işın Beril Tetik, Dean Koontz'un Kışa Açılan Kapı kitabından bahsetti ve kendisinin kısa anlatımı ile kitap ilgimi çekti. Yüzde yüz alacağım demesem bile, bendeki merakın uyanmasıyla bulursam en azından inceleyip karar veririm dedim en azından.
Le Guin'in sadece bilimkurgu kitaplarını okumayı planlamışken kendimce, Yerdeniz Serisini de esgeçmemem tavsiye edildi. Eh, yazarın tarzına aşık olduğumu fark eden ve benden daha yetkin olan bir okurda (kendisine çok ama çok teşekkürler) okumaya bu seriden devam etmemi tavsiye etti. İki kriter yan yana geldi ve alınacaklar listesine yen kitaplar eklendi.
Forumun kitaplar ile alakasız başlıklarından birinde bahsi geçen kitabı hemen alacak olmasam bile, ilgili olduğu konu sebebiyle, hakkında küçük bir araştırma yapmaya itti beni.