Kayıt Ol

İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs

Çevrimdışı dirock

  • ***
  • 608
  • Rom: 1
  • Ghost of Darkness
    • Profili Görüntüle
İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« : 01 Mayıs 2008, 12:25:25 »
İstanbul’da olaylı 1 Mayıs
1 Mayıs’ı kutlamak için İstanbul Taksim Meydanı’na çıkan gruplara, polis gözyaşartıcı gaz ile müdahale etti. DİSK, İstanbul’daki olaylarda 900’ü aşkın kişinin gözaltına alındığını bildirdi.


İSTANBUL - 1 Mayıs’ı Dolmabahçe’de kutlamak isteyen bir gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Kabataş’ta toplanan ve ellerinde “Sine-sen” pankartı taşıyan bir grup, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak Dolmabahçe’ye gelmek istedi. 

Geniş güvenlik önlemi alan emniyet güçleri, gruba önce tazyikli su ile müdahale etti. Ardından da grubun dağılması için biber gazı kullandı. Bu sırada bazı göstericiler gözaltına alındı.

Dolmabahçe’de İnönü Stadyumu önüne toplanan ve aralarında sanatçı Nur Sürer’in de bulunduğu bir gruba da polis tarafından izin verilmedi. Sürer ve grup, daha sonra gözaltına alındı.

Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi ve Barbaros Bulvarı üzerinde toplanan gruplar, İnönü Stadı’na gitmek üzere Dolmabahçe Caddesi’ne doğru slogan atarak yürüyüşe geçti. Gruba polis ekiplerince biber gazı da kullanılarak müdahale edildi. Gruptakiler ara sokaklara girerek kaçmaya çalışırken, polis ekiplerinde taş ve şişe attı. Olaylarda çok sayıda gösterici gözaltına alındı.



Ortabahçe Caddesi üzerinde toplanan başka bir grup slogan atarak Taksim’e çıkmak üzere Dolmabahçe’ye yürümek istedi. Polis, grubun yürüyüşüne izin vermezken, biber gazı sıkarak müdahalede bulundu ve çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.


Taksim’e çıkmak üzere Tophane ve Kabataş’ta toplanan gruplara da polis izin vermedi. Gruplara müdahale eden güvenlik güçleri, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Taksim Meydanı’ndan Tarlabaşı, Kazancı Yokuşu ve Gümüşsuyu’na doğru ayrı ayrı yürüyüşe geçen gruplara müdahale eden polis, biber gazı atarak grupları dağıttı.

Taksim Meydanı’nda toplanan bir grup, polisin müdahalesi üzerine Tarlabaşı yönüne doğru kaçtı. Daha sonra tekrar toplanan grup, İstiklal Caddesi girişindeki Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne geldi.

Öte yandan, Taksim Meydanı’nda özel bir televizyon kanalının röportaj yaptığı bir vatandaş, polisin müdahalesi ile gözaltına alındı.

OKMEYDANI’NDA GÖSTERİ
Okmeydanı Fatma Girik Parkı yakınında toplanan “1 Mayısta Taksim’e”, “1977 katliamının suçlularını istiyoruz” yazılı pankart taşıyan grup, ara sokaklardan Piyalepaşa Bulvarı’na indi.

Havadan helikopterle, yerden de çevik kuvvet ekipleriyle takip edilen grup, cadde üzerinde konuşlandırılan güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi.

Gaz bombalarıyla polisin müdahale ettiği gruptan ellerinde sapanlar bulunan, yüzlerini maskeler ile örten bazı kişiler polise taş attı.

Müdahale üzerine gruptakiler, geri dönerek ara sokaklara girdi.

POLİS UYARI ATEŞİ AÇTI
Bu arada, Taksim’de çıkmak isteyen gruptan birinin taşlı saldırısına uğrayan polis, Harbiye Orduevi önünde grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya “uyarı ateşi” açtı.

Divan Oteli yakınlarında ortaya çıkan ve polisin müdahale ettiği bir gruptakiler, yeniden toplanarak Harbiye istikametine doğru yürüyüşe geçti. Harbiye Orduevi önüne gelen gruptakiler, burada bekleyen polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundular.

Bunun üzerine polis tarafından grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya bir çok kez “uyarı ateşi” açıldı.

ÇELEBİ: VALİ İSTANBUL’U HAPİSHANEYE ÇEVİRDİ
DİSK, SHP, ÖDP, SODEV, Eğitim-Sen temsilcileri ve üyeleri, Kazancı Yokuşu’na kırmızı karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulundu. Grup, “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşte 1 Mayıs, işte Taksim” şeklinde slogan atarak bir süre alkışlı protestoda bulundu.

Burada bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “İstanbul’da ve Türkiye’de olağanüstü hal, sıkıyönetim dönemlerinde bile görülmeyecek bir uygulamayla kitlesel olarak alanlara girişimiz engellenmeye çalışıldı” dedi.

Tüm engellemelere karşın alana ulaştıklarını kaydeden Çelebi, “Burada yitirdiğimiz arkadaşlarımız adına yaptığımız bu anmaya, herkesin duyarlı davranmasını istiyoruz” dedi.

“Biz karanfille bu alana gelebildik. Bir çiçeğe bile tahammül edemeyenlerden demokrasi beklenemez. Bu vali, İstanbul’u bir hapishaneye çevirdi” diyen Çelebi, güç birliğini kırarak Kadıköy’e gitme kararı alan sendikaları da kınadığını sözlerine ekledi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise “O gün burada karanlık eller vardı. O karanlık eller Çorum’da, Kahramanmaraş’ta, Bahçelievler’de ve Sivas’ta da vardı. Buna boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından SHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Süleyman Çelebi, İsmail Hakkı Tombul, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve SODEV Başkanı Ercan Karakaş ile bazı sendika temsilcilerinin polis çemberine alınan gruptan çıkarak, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmalarına izin verildi.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ile 1 Mayıs Kadıköy Açık Hava Toplantısı Tertip Komitesi üyesi ve TÜRK-İŞ 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak ve beraberindeki yaklaşık 100 kişi de, Kazancı Yokuşu’nda saygı duruşunda bulundu.

SENDİKA YÖNETİCİLERİNE GÖZALTI
DİSK’ten yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Göğçe, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ÖDP İstanbul İl Başkanı Alper Taş, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil ve bir grup sendikacının İnönü Stadyumu önüne geldiklerinde, Çevik Kuvvet polisi tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

KADIKÖY’DEKİ MİTİNG OLAYSIZ SONA ERDİ
Öte yandan, Türk-İş tarafından Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen ve yaklaşık 1.5 saat süren mitinge, Türk-İş ve bağlı sendikalar ile CHP İl Başkanlığı, İşçi Partisi ve Emek Partisi’nin yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütleri katıldı.

Mitingde, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek, CHP İl Başkanı Şinasi Öktem ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek de hazır bulundu.

Miting dolayısıyla Kadıköy’de güvenlik ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alındı. Miting alanına giden yollar trafiğe kapatıldı.

Mitingin sonunda Grup Çığ ve Mustafa Özaslan konser verdi. Bu arada, değişik gruplar halay çekerek 1 Mayıs’ı kutladı. Miting, olaysız sona erdi.

TGC’DEN ‘SANSÜR’E TEPKİ
Mayıs etkinliklerinin televizyonlardan naklen yayınının engellenmesini kınayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, yaptığı yazılı açıklamada, “Televizyon kanallarının naklen yayın araçlarının Kasımpaşa’da bir otoparkta toplanarak görevden alıkonulmaları, tipik bir sansür uygulamasına dönüşmüştür. Geçici bir süreyle sınırlı kalsa da araçların ve meslektaşlarımızın engellenmesi, hem halkın bilgilenme hakkına, hem de ifade özgürlüğüne yönelik bir sansür niteliğine bürünmüştür. İstanbul Valiliğini, Anayasa’ya da aykırı düşen bu uygulamayı gerçekleştiren gayretkeş görevliler için idari soruşturma açmaya çağırıyoruz” dedi.

TGS: DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ HENÜZ GELİŞMEDİ
Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul’da Taksim Meydanı’nda gösteri yapmak isteyenler güvenlik güçlerinin engellemeleriyle karşılaştı. 50’şerli, 100’erli toplanan gruplara, henüz toplanma bölgelerindeyken güvenlik güçlerince biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. Gösterilere katılmak isteyenleri taşıyan feribotların iskeleye yanaşmaları engellendi. 1 Mayıs gösterileri için İstanbul’a gelen emekçiler, henüz şehir girişlerinde otobüslerden indirildi ve yürüyerek alanlara gitmek zorunda bırakıldı” denildi.

Açıklamada, “İstanbul’da 1 Mayıs dolayısıyla düzenlenen gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesinin halkın sahip olduğu demokratik olgunluk ve demokrasi kültürünün devleti idare edenlerde henüz gelişmediğinin göstergesi olduğu” savunuldu.

VALİ GÜLER: 900’E YAKIN GÖZALTI VAR
İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs dolayısıyla kentteki izinsiz gösterilere müdahaleler ve denetimler sırasında 900’e yakın kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Vali Güler, yaptığı açıklamada, İstanbul’da hareketli bir gün yaşandığını belirterek, Türk-İş’in Kadıköy’deki izinli gösterisinin olaysız sona erdiğini kaydetti.

Taksim Meydanı’nda, kanunsuz bazı toplantı ve yürüyüşlerin yapılacağının öğrenilmesi üzerine kamuoyuna gerekli uyarıları yaptıklarını kaydeden Güler, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa göre, toplantı alanı olarak tespit ve ilan edilen yerlerin dışında olan Taksim’de böyle bir şeye izin vermemiz mümkün değildi” diye konuştu.

Güler, DİSK yöneticileri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Taksim Meydanı’nda saygı duruşunda bulunmaları, çelenk bırakmaları ve basın açıklaması yapmalarına engel olmadıklarını anımsattı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren birçok yerde toplanan bazı grupların, kendilerine, “toplantının ve yapmak istedikleri yürüyüşün kanunsuz olduğu belirtilmesine rağmen polise direnç gösterdiklerini” kaydeden Güler, Taksim civarında 14 ayrı yerde müdahale yapılmak zorunda kalındığını anlattı. Vali Güler, şöyle konuştu:

“Tabii ki bu müdahaleler ve ayrıca İstanbul dışından provokatif eylemler için gelen veya yola çıkan yaklaşık 158 araç, 73 otobüsle ilgili, şehre girmelerine ve bu konuda gerekli kontroller yapılmasına yönelik tedbirler trafikte de belli sıkıntılar yarattı. Hatta biz, dün, İstanbullulara bu konuda alınan tedbirleri de açıklamıştık. Fakat maalesef bu yoğun tedbirlerin alınması zorunluluğu trafikte sıkıntılara yol açtı.”

Müdahaleler ve denetimler sırasında 900’e yakın kişinin gözaltına alındığını ifade eden Güler, 2 tabanca, 68 molotofkokteyli, çok sayıda sopa, gaz maskesi, meşale, sprey, biber gazı, sapan ve bilye ele geçirildiğini söyledi.

Güler, bu kişilerle ilgili işlemlerin devam ettiğini ve gözaltındakilerden 192’sinin mevcutlu olarak adliyeye götürülmesi talimatının Cumhuriyet Savcılarınca verildiğini dile getirdi.

“Kanunsuz bir eyleme izin verilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını” anlatan Güler, birçok yerde “illegal toplantılara ve provokatif eylemlere hazırlanan kişi ve grupların polisle çatışmaya girdiklerini” kaydetti.

Söz konusu önlemlerin alınmaması durumunda olabileceklere de değinen Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

“Eğer böylesine bir tedbir alınmasaydı, çok daha farklı, geçmişte yaşanan o provokasyonlarla da dolu, bundan daha büyük eylemler, Allah korusun can ve mal kayıplarının yaşanması muhtemeldi. Bunların önlenmesi anlamında çok yoğun bir gayret sarf edilmiştir.”



1 Mayıs fotoğrafları için yıklayın
http://www.ntvmsnbc.com/modules/gallery/070501mayis/
Nefret'e Sevgiden Daha Çok Güvenirim..Çünkü Nefretin Sahtesi Olmaz

Çevrimdışı Huor Eärfalas

  • ***
  • 620
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #1 : 01 Mayıs 2008, 13:14:35 »
Yaşasın emekçiler!
Yaşasın işçiler!
Kahrolsun İşçilerin Ve Emekçilerin Hakkını yiyenler!!
---------------------------------------------------------------------------------------
Süperdi gündoğdu meydanı bende gittim olay olmadı olamazdıda çünkü acayip arama ve 5bin ile 10bin arasında polis vardı jandarmalarda vardı tabi.

Çevrimdışı Berke

  • **
  • 124
  • Rom: 1
  • Rock'n Roll ...
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #2 : 01 Mayıs 2008, 13:33:10 »
Güvenlik önlemleri çok önemli ama bu 1 Mayıs işçilerin hakkıdır bence.Sonuçta işçiler olmasa ülke geçinemiycek kardeşim.Diretmek ve hak yemek yerine hakkettikleri bir şeyi insanlara vermek huzur ortamı yaratır bence. :-\

Çevrimdışı pleasant^^

  • ****
  • 1642
  • Rom: 12
  • bitch is back to the town.
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #3 : 01 Mayıs 2008, 15:40:52 »
İstanbul'da olaylı 1 Mayıs yaşanmadı.İstanbul'da 1 Mayıs yaşanmadı ki.
**
O Bir Mayıs yasaklarını,engellerini koyanlarla,televizyonda fraksiyon(!) çatışması adı altında 1977-1 Mayıs olaylarını gösterenler aynı kişiler.
Bana soruyorsanız 1 Mayıs yürüyüşüne katılamadım.Çünkü öyle bir yürüyüş falan da olmadı.Bu 1 Mayıs'In insanları kışkırttığını söyleyenler bilsin ki kışkırtan onlar ve kışkırtılan sadece emekçiler ve işçiler değil ! Bugün olanlara verilecek olan tepki öncekilerden daha sert olmalı ki hiçbirşeyin kışkırtmadan ibaret olmadığını anlasınlar.
**
İçimi döktüm iyi oldu.Mustafa Yalçıner geldiğinde yeterince şey yapmadığını(!)söyleyip tartışma yaratanlar bugün ortalıkta yoktu.Caddede "Bugün bir mayıs unuttunuz mu? diye haykırmak geldi içimden.Umarım kimse yanlış anlamamıştır söylediklerimi..

so you ride yourselves over the fields and you make all your animal deals and your wise men don't know how it feels to be thick as a brick.

Çevrimdışı Slyffindor

  • **
  • 218
  • Rom: 0
  • Entrigiue?.
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #4 : 01 Mayıs 2008, 15:59:56 »
Uzun süredir bekklediğim gün : 1 Mayıs.. Dün 3. dersten sonra apar topar eve dönmem ve doktorun mide sorunlarımdan ötürü bana 2 günlük istirahat vermesi..Eve tıkılı kaldığım 1 Mayıs..
İstanbuldaki olaylara gelecek olursak her sene aynı şeylerin olacağı belli bir şekilde çoğu ülke gibi bize de resmi tatil verselerdi kimse zarar görmezdi , meydanlarda güvenlik (sözde güvenlik) için bayramı kutlayanların sayısından fazla polis koymak yerine meydanları bugünün anlam ve önemini belirten işçilerimize, emekçilerimize bıraksalar ve gönüllerince bir bayram geçirmelerini sağlasalar her şey daha muazzam olurdu..
Devletten böyle bir 1 Mayıs ı umarak..Herkesin İşçi Bayramı kutlu olsun.



                 I'll be your water. I'll be yours

Çevrimdışı little_witch

  • **
  • 118
  • Rom: 0
  • Savaşa Devam...!!!
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #5 : 01 Mayıs 2008, 19:30:03 »
Şerefsiz polisler sanki orada canlı gördükleri her şeyi öldürmekle görevlendirilmişler.Yaşlı insanlara bile neler yapıyolardı  >:( Pis faşistler

Çevrimdışı Darkness

  • ***
  • 608
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #6 : 02 Mayıs 2008, 05:45:57 »
tum polisleri kastdetmen yalnış hıc yakıstıramadm polısımız askerımız olmasa ulkemız yasanılamaz hale gelırdı (bı hatırlatma)

Çevrimdışı dirock

  • ***
  • 608
  • Rom: 1
  • Ghost of Darkness
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #7 : 02 Mayıs 2008, 09:49:08 »
evet haklısın bu konuda, örnek olarak dolmabahçedeki güvenlik görevlileri bütün gün çimenlerin üzerinde oturup boğazın keyfini sürdüler mesela :)
Nefret'e Sevgiden Daha Çok Güvenirim..Çünkü Nefretin Sahtesi Olmaz

Çevrimdışı Pitis^^

  • **
  • 277
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: İstanbul'da Olaylı 1 Mayıs
« Yanıtla #8 : 07 Mayıs 2008, 17:50:52 »
olaysız 1 mayıs oluyo mu ki ya..her sene aynı olaylar..Eylemlere izin verilmiyo bu milleti daha çok kızdırıyo.Ayıca taşkınlık olmadıktan sonra eylem yapmak zaten bi hak..Geniş güvenlik önlemleride bence eylemcilere karşı değilde onların içinden olmayanların provakasyonlarına karşı yapılıyo.yani o kalabalıkta teröristin biri gelip bi bomba patlatsa (allah korusun) bissürü insan ölücek..