Kayıt Ol

Dean R. Koontz

Çevrimdışı Slyffindor

  • **
  • 218
  • Rom: 0
  • Entrigiue?.
    • Profili Görüntüle
Dean R. Koontz
« : 23 Mayıs 2008, 19:05:13 »
Isin kolayina kaçarak Dean Koontz'u; yapitlari kirk dile çevrilmis bir yazar, Amerika'nin en popüler gerilim romancisi, karanlik düslerin kurgu ustasi ya da The Times'da yazildigi gibi, bir edebiyat cambazi olarak tanimlayip konuyu kapatabiliriz.

Ama konu öyle kolay kolay kapanacak gibi degil. Dean Koontz'u tanimak için Brian Coffey'i, Deanne Dwyer'i, K.R. Dwyer'i, Leigt Nichols'u, Anthony North'u, Richard Paige'i, Owen West'i, David Axton'u, John Hill'i ve Aaron Wolfe'u, hatta DRK'yi tanisak hiç fena olmaz.

1945 dogumlu olan Koontz, 1967 yilinda 'Soft Come The Dragons' (Ejderler Sessizce Gelir) adli öyküsünü FSF (Fantasy and Science Fiction) dergisinde yayimlayarak bilimkurgu dünyasina adimini atar. Ilk romani olan 'Star Quest' (Yildiz Gezisi) 1968 yilinda yayimlanir. Bunun ardindan Dean Koontz, farkli isimlerle bes yil içinde yirmiden fazla bilimkurgu romani yayimlar.

Bilimkurgu öykülerinde insan olmanin sinirlarini zorlayan Koontz, canavarimsi çocuklarin, mutantlarin, cyborglarin ve robotlarin dünyasiyla tanistirir bizi. Karanlik bir üsluba sahip olan Koontz'un 1975'de yayimlanan ve geleneksel bilimkurgu çerçevesinde ele alabilecegimiz 'Nightmare Journey' (Kabus Yolculugu) adli romani, her ne kadar karmasik olsa da, zamanimizdan yüz bin yil sonra, kavranmasi mümkün olmayan uzayli bir zekâ tarafindan yildizlardan kovulan, dünyaya hapsedilen, radyasyon ve mutasyonlar içinde dinsel bir ortaçaga gerilemis olan insanligi anlatir.
Kariyerine bilimkurguyla baslayan Koontz, 1975'ten sonra korku üzerine yogunlasir ve bu türün en çok satan yazarlari arasina girer. Yukarida saydigimiz adlan kullanarak çok sayida roman yayinlayan Koontz'un tüm yapitlari 1980'lerden itibaren DRK ya da Dean Koontz adi altinda yeniden basilmaya baslanir.

Güney Kaliforniya'da yasayan, 1969'tan beri yalnizca yazarlik yaparak yasayan ve kitaplarinin satisi yüz elli milyona yaklasan Koontz, güldürüden fantazyaya, bilimkurgudan korkuya kadar degisen genis bir külliyata sahip. Bunlarla yetinmeyen Koontz, iki de deneme yazmis; elliyi askin kitap yazmanin ve çok satan bir yazar olmanin ipuçlanni vererek yeni yetisen yazarlara yol yordam ögretmis bu sayede. 1972'de yayimlanan 'Writing Popular Fiction' (Popüler Kurgu Yazmak) ve 1981'de yayimlanan 'How to Write Best Selling Fiction' (Çok Satan Kurgu Nasil Yazilir) adli kitaplar çok satmasi için degil, yazana çizene yönelik bir hayir islemek için kaleme alinmis.

Hayat, belki de bin bir yüzlü Dean Koontz'un bize oynadigi bir oyun. Her kitabinda ayri bir isimle karsimiza çikmasinin nedeni de belli degil henüz. Bu durum, Dean Koontz'a, ya da ne bileyim Brian Coffey'e, Deanne Dwyer'e, KR. Dwyer'e, Leigt Nichols'a, Anthony North'a, Richard Paige'e, Owen West'e, David Axton'a, John Hill'e, Aaron Wolfe'a, DRK'ya, gerçekte her kimse; iste ona, yakisiyor aslinda... Sen dünyanin en önemli bestseller yazarlarindan biri ol, hayatin herkesin gözünün önünde olsun, kitaplari neredeyse dünyanin tüm dillerine çevrilsin, yine de kimliginin üstündeki giz perdesi hâlâ tam olarak kalkmamis olsun. Üstüne üstlük, ansiklopedilere bile "yazarin portresi hala bulaniktir" diye geçsin adin...

Altay Öktem
Radikal Kitap
28 Aralik 2001
Sayfa 7




                 I'll be your water. I'll be yours

Çevrimdışı Anita

  • **
  • 156
  • Rom: 1
  • Milamber
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dean R. Koontz (1945 -... )
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2008, 23:08:38 »
evettt sevdiğim yazarlardan biri de bu.gerçekten de harika eserleri var.korkunun üstadlarından biri.

Çevrimdışı Bay_Karamsar

  • ****
  • 865
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dean R. Koontz
« Yanıtla #2 : 10 Ocak 2018, 16:27:42 »
Kışa Açılan Kapı ve Kurbanlar romanlarını okumuştum. Stranger Things dizisini sevenlerin Kışa Açılan Kapı'yı ilginç bulacaklarını düşünüyorum.

İki romanda da, iyi ve kötü arasındaki ayrım çok net. İyilerin kazanıp, kötülerin  gayelerine ulaşamayacağı serüvenlerdi. Onları okumak eğlenceliydi. Gerilim sevenlerin hoşlarına gideceği kanaatindeyim. Tabii bunlar eski işleri. Yeni işleri nasıldır, hiçbir fikrim yok.