Kayıt Ol

Nimloth

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Nimloth
« : 05 Aralık 2010, 19:08:11 »
Nimloth

Númenor’un Ak Ağacı. Nimloth, Ölümsüz Topraklardaki Elflerin Númenor halkına bir hediyesiydi. Tol Eressëa adasında yetişmiş Celeborn ağacının bir fidesiydi. Celeborn ise Vala Yavanna’nın yaratmış olduğu ve Valinor’un İki Ağacından büyüğü olan Telperion’dan oluşturulmuştur.


Nimloth Armenelos’ta Kral’ın avlusunda dikilmişti. Rayihalı kokular salardı etrafa, geceleri çiçeklenir ve güz mevsiminde meyve verirdi. Númenor’un erken zamanlarında Nimloth’a değer verilirdi. Lakin gün geçtikçe Númenorlular ile Elfler’in arası açıldı ve bu dönemde kutlu hediye ihmal edildi. 23. Kral Ar-Gimilzôr devrinde Nimloth reddedildi ve ilgi gösterilmemeye başlandı.

Ancak Ar-Gimilzôr’un varisi Tar-Palantir, babasının tutumundan pişmanlık duyuyordu ve Ak Ağaca özenle bakmaya gayret gösterdi. Ayrıca Tar-Palantir, Nimloth öldüğünde Númenor Krallığı’nın son bulacağı kehanetinde bulundu.

Bir sonraki Kral Ar-Pharazôn, Sauron’u bir esir olarak Númenor’a getirdi. Lakin Sauron kısa zamanda Kral’ı ayartmayı başardı. Ve Sauron, Kral’ı, avlusunda büyüyüp serpilmiş olan Beyaz Ağacı, Nimloth’u kesmesi için zorluyordu, çünkü bu ağaç Eldar’ı ve Valinor’un ışığını hatırlatan bir simgeydi. Kral, Tar Palantir’in dediği gibi, hanedanın kaderinin bu ağaçla sıkı sıkıya bağlı olduğuna inandığı için, başlarda buna razı gelmedi.

Isıldur Nimloth’un bir meyvesini çaldı ve muhafızlarla dövüştü. Ciddi şekilde yaralanmasına rağmen meyveyi Amandil’e ulaştırmayı bildi. Meyve Amandil tarafından kutsandı ve Isıldur ancak ilk yaprakların çıktığı zamanlarda tam olarak iyileşti.

Ar-Pharazôn Nimloth’u kesti ve ağaç, Sauron’un yaptırdığı tapınakta yakıldı. Kül bulutu Númenor’un üzerinde yedi gün kaldı ve yavaşça Ölümsüz Topraklara doğru sürüklendi.


İkinci Çağ’ın 3319. Yılında Ar-Pharazôn Ölümsüz Toraklara saldırdı ve sonrasında Númenor yıkıldı. Isıldur’un da aralarında bulunduğu Vefakarlar kaçmayı becerdi. Isildur, Nimloth’tan aldığı tohumu Ortadünya’ya getirdi ve Gondor’un Ak Ağacı bu sayede insanlara umut verdi.

İsimler ve Etimoloji

Aynı zamanda Nimloth the Fair ve Ak Ağaç olarak bilinir. Nimloth Sindarin’de “beyaz” anlamına gelen nim ve “çiçek” anlamına gelen loth kelimelerinden türemiştir. Quenya’da Nimloth Ninquelótë’dir ve atası Telperion için kullanılmıştır.

Kaynak: http://tuckborough.net/ ve Silmarillion
Tarafımdan çevrilmiştir.
He Who Dwells Beneath The Waves

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Nimloth
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2010, 19:41:17 »
Ellerine sağlık Jean gayet güzel bir çalışma olmuş. Eğer bunu biraz daha uzatabilirsen kendi yorumunla ana sayfada güzel bir yer bulacağına inanıyorum.
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!