Kayıt Ol

Ayrıkvadi (Imladris)'ye Dair

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ayrıkvadi (Imladris)'ye Dair
« : 15 Temmuz 2008, 19:37:07 »
Ayrıkvadi’nin Kuruluşu

Sauron, hür halklara gerçek yüzünü gösterdiğinde elfler büyük bir tehlike altına girmişti. Sauron ordusuyla Eregion’a saldırdı ve yerle bir etti. Bunun üzerine yarı-elf Elrond kaçtı ve 1697’de Sisli Dağlar’ın batısında, İmladris dedikleri bir yarığı, vadiyi keşfetti. Oranın elfler için çok uygun olacağını düşündü. Oraya, bir yerleşim yeri kurdu ve o çağda oraya yerleşti.

Spoiler: Göster


Sauron, Eriador’a ordusunu sevk ettiğinde, Ayrıkvadi’yi fark etti. 1699 yılında ordularını oraya sürdü ve Ayrıkvadiyi kuşattı. 1701’de Sauron kuşatmayı bırakmak zorunda kaldı. Zira, kendisine bir saldırı düzenlendi ve Sauron Eriador’dan çıkmak zorunda kaldı.

Ayrıkvadi’de ilk Divan

O yıl Gil-Galad, Elrond ve Galadriel, Ayrıkvadi’de bir divan kurma kararı aldı. Bu toplantıda, Ayrıkvadi, kötülük ve Eriador hakkında konuşuldu. Sonuç olarak; Ayrıkvadi’nin doğu Eriador elflerinin kalesi olmasına karar verildi. Yapılan yüzüklerden, üç elf yüzüğünden biri olan Vilya, Elrond’a verildi.

Bu yüzük sayesinde Ayrıkvadi, kem gözlerden saklandı. Özel güçlerle korundu. Güzelleştirildi. Nazgulların, sele yakalanması gibi.

Spoiler: Göster



Umut, Ayrıkvadi’de doğuyor…

Sauron, Orta-Dünya’nın tüm hür halklarını, belaya sürüklediği günlerde, elfleri Gil-Galad’ın İnsanları Elendil’in yönettiği bir ordu, Ayrıkvadi’de toplandı. Ta Mordor’a kadar hiçbir yerde konaklamadan ilerlediler ve orada Son İttifak Savaşı yaşandı. Elendil öldü. Yüzük, İsildur’a geçti. İsildur da yüzüğün lanetiyle öldü. Ancak, Orta Dünya uzun bir süre rahat yaşadı. Umut Ayrıkvadi’de ilk kez doğmuştu.

Spoiler: Göster



Kuzey’de Yeni Bir Şer

1300 yılı civarında Nazgul Efendisi, Cadı-Kral Eriador’a geldi. Kuzeyde, Carn-Dum denen bölgede bir krallık kurdu ve Angmar dedi. Sırayla, Eriador’un neredeyse tüm diyarlarını aldı. Sonunda Fornostu da aldığında, Ayrıkvadili Glorfindel ve komutasındaki ordular, söylenenlere göre Hobbitler, Dunadainler ve Cirdan’ın adamlarıyla birlikte Cadı-Kralı sürdüler. Bu orduyu Ayrıkvadi tamamlıyordu ve Glorfindel yönetiyordu.

Umut, yine Ayrıkvadiyi Süslüyor…

Bir Dunadain olarak doğan Aragorn, İsildur’un varisi, babası Arathorn’un 2933’deki ölümü üzerine Ayrıkvadi’ye geldi. Elrond onu kabul etti ve orada büyüttü..Aragorn orada Elrond’un kızı Arwen’e aşık oldu.

2941’de Gandalf, Bilbo ile beraber Ayrıkvadi’ye geldi. Arkalarında Thorin ve grubu da vardı. Orada ikamet ettiler ve Elrond ile Gandalf Smaug’u öldürme kararı aldı. Zira Smaug Sauron’un kuzeyi yok edip Lothlorien ve Ayrıkvadi’yi almak için kullandığı bir silahtı. Bu görevi başarıyla yerine getirdiklerinde Ayrıkvadi’nin ömrü uzadı ve Bilbo ödüllendirildi.

Bu ödül eski bir dostluk gibiydi. Zira, Bilbo 3002 yılında tekrar Ayrıkvadiye geldi ve 3021’e kadar orada yaşadı. Bir ilk çağ tarihi yazdı. Gittim ve Döndüm’ü yazdı.

3018 yılında Shire’dan yüzüğü yok etmek için yola çıkan Frodo Baggins Ayrıkvadide ikamet etti. Orada bir konsey daha kuruldu. Bu konsey’e Son Divan veya Elrond Divanı da dendi. Bu konseyde her ırktan en önemli kişiler bulunuyordu. Kuyutorman elfleri prensi Legolas, Gondor Vekilharcı oğlu Boromir,  Gloin ve Gimli, Istar Gandalf, En önemli hobbit Bilbo Baggins ve Gondor Varisi Aragorn. Ona daha sonra Nice Buluşmalar adı verildi.

4. Çağda Elrond Orta-Dünya’dan ayrıldığında, Celeborn o sıralarda Ayrıkvadi’nin yönetimini ele almış olan Eladan ve Elrohir’e katıldı böylece o da son zamanlarını Ayrıkvadi’de geçirdi. Bundan sonrası için bir şey bilinmez.




 
Kaynak: Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi, www.tuckborough.net, Sifaus’un şehir planları.
try again fail again fail better