Kayıt Ol

Antalya yanıyorrr!

_kNiGhT_

Antalya yanıyorrr!
« : 04 Ağustos 2008, 00:44:36 »
Alıntı
Manavgat'ta başlayıp Serik İlçesi'nin 5 köyünü ve tarihi Aspendos Tiyatrosu'nu tehdit eden yangınla ilgili Antalya Valiliği'nce Acil Çağrı Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. Kriz masası çalışmalarını Vali Vekili Hasan Özhan başkanlığında yürütüyor. Dün akşam saatlerinde Serik'teki yangın bölgesine giden Vali Vekili Özhan, bugün sabah Antalya Valiliği'ne gelerek yaklaşık 1.5 saat buradaki çalışmaları takip ettikten sonra yeniden yangın bölgesine hareket etti. Vali Vekili Özhan, orman yangınına şiddetli rüzgar nedeniyle müdahalede güçlük çekildiğini söyledi. Özhan, "Çok şiddetli rüzgar var. Rüzgar kesilir kesilmez en etkili şekilde müdahale edeceğiz" dedi. Ankara'ya kadar olan bölgedeki bir çok il ve ilçeden ekip ve insan takviyesi geldiğini, yeni ekiplere ihtiyaç olmadığını belirten Özhan, "Bölgede 100 arazöz, çok sayıda iş makinesi, araç gereç var. Şimdilik yeni araç takviyesine ihtiyaç yok. Çünkü bütün yollar dolu. Araçların hareket edecek alanları daralıyor. Çok sayıda ekibimiz var ama rüzgar nedeniyle etkili bir müdahale yapamıyoruz. Çünkü rüzgarın şiddeti büyük. Yangın da sarp yerlerde. Araçların sarp bölgelere ulaşmasında da zorluk yaşanıyor. Rüzgar dönerse, çok daha etkili müdahale edebileceğimizi umuyorum" diye konuştu.

KAYIP BİLGİSİ DOĞRU DEGİL

Serik Kaymakamlığı'na vekalet eden Vali Yardımcısı Ekrem Uzun da, yangın nedeniyle Karataş Köyü'nün Kumbarlar, Macarlar ve Şerefli; Bucak Köyü'nün Kabaklar; Akbaş Köyü'nün Sarıaçık ve Kızılbük; Deniztepesi Köyü'nün Çeresi ve Sarıabalı Köyü'nün de Uzunöz Mahallesi'ndeki bazı evler ve ahırların yandığını açıkladı. Bu arada, Serik'e bağlı Karataş Köyü'nde iki kişinin kaybolduğuna yönelik iddialar doğrulanmadı. Vali Vekili Hasan Özhan ile Serik Kaymakam Vekili Vali Yardımcısı Ekrem Uzun, can kaybına ilişkin kendilerine bilgi ulaşmadığını, iki kişinin kaybolduğu yolundaki bilginin de doğrulanmadığını söyledi.

ANTALYA'NIN EN BÜYÜK YANGINI

Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi, Manavgat yangınını, "Antalya tarihinin en büyük ve zarar verici yangını" olarak niteledi. Yangını kontrol altına alabilmek amacıyla çok sayıda helikopter, uçak ve iş makinesinin yanı sıra binlerce kişinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Türedi, ancak nem oranının düşük, rüzgarın şiddetli ve havanın sıcak olması yüzünden alevlerin geniş bir alana yayıldığını, bölgenin yoğun duman altında olması nedeniyle de, alevlerin hangi istikamete ilerlediğini tespit etmekte güçlük çektiklerini söyledi. Türedi, Antalya'da bugüne kadar çok sayıda büyük orman yangını çıktığını, ancak bu yangının köyleri, hayvan barınaklarını, seraları etkilemesi bakımından, Antalya'da tarihin en büyük ve zarar verici orman yangını olduğunu kaydetti.

CAN KAYBI OLMAMASI TESELLİ

Teselli edici tek olayın şu ana kadar ölüm ya da yaralanma olayının meydana gelmemiş olması olduğuna değinen Türedi, "Antalya tarihinin en büyük ve zarar verici orman yangınını söndürmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Çok geniş bir alan yoğun duman altında. Yangının 4 bin hektar civarında bir alanda etkili olduğunu düşünüyoruz. Ama bunu söylemek de pek kolay değil. Çünkü yoğun duman alevlerin ne yöne ilerlediğini, hangi bölgelerin etkilendiğini görmemizi engelliyor. Hava araçları da bir bakıma kör olarak su atıyor. Yer ekiplerimiz de çok geniş bir alanda dağınık vaziyette çalışıyor. Gece köylere duyuru yaptık. Herkes evlerini boşalttı. Hayvanlarını, eşyalarını traktör, kamyonet, kamyon, otomobillere yükleyerek bölgeden uzaklaştılar" diye konuştu.

HAVA DURUMU

Bu arada, orman yangınları için risk yaratan meteorolojik koşullar bugün de etkisini sürdürüyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugün Antalya'da hava sıcaklığının 40 dereceye ulaşacağını bildirdi. Şu anda nem oranının yüzde 16 olduğunu kaydeden yetkililer, rüzgarın ise gün içinde saatte 30 kilometre hıza kadar ulaşacağını belirtti. Yetkililer, şu anda karayelden esen rüzgarın öğleden sonra lodosa döneceğini ifade etti.

BÖLGEDEKİ OKULLAR EVSİZLERE AÇILDI

Manavgat'ta başlayıp Serik İlçesi'nin köylerini tehdit eden yangının kontrol altına alınması için uygun hava şartları bekleniyor. Antalya Valiliği'nce Acil Çağrı Merkezi'nde oluşturulan kriz masası yangına müdahale ve yangında zarar görenlerin hasarını tespit etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kriz Masası'nın başkanlığını yürüten Vali Vekili Hasan Özhan, öğle saatlerinde bölgeye 3 hasar tespit ekibi gönderdiklerini belirterek, bölgedeki tüm okulların evinden ayrılan vatandaşların kullanımına açıldığını söyledi. Özhan, Kızılay'dan gelecek yardımların bu vatandaşlara ulaştırılacağını kaydetti.

RÜZGAR ETKİLİ MÜDAHALEYİ ENGELLİYOR

Vali Vekili Özhan bölgede, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ne bağlı uçakların ve çevre illerde faaliyet gösteren yangın söndürme uçaklarının da bulunduğu 7 helikopter ile 10 uçağın yangına müdahalede bulunduğunu söyledi. Rüzgar nedeniyle hala tam olarak yangına hakim olamadıklarını söyleyen Vali Vekili Hasan Özhan, "Çok sayıda ekibimiz bölgede mevcut ama rüzgar nedeniyle etkili bir müdahale yapamıyoruz. Çünkü rüzgarın şiddeti büyük. Yangın da sarp yerlerde. Araçların sarp bölgelere ulaşmasında zorluk yaşanıyor. Rüzgar dönerse, çok daha etkili müdahale edebileceğimizi umuyorum" diye konuştu.Özhan, Serik İlçesi Karataş Köyü'nde kayıp olduğu ileri sürülen Ali Deniz ile Osman Kahya ile ilgili sağlıklı bir bilgiye ulaşmadıklarını şimdiden kayıp olduklarını söylemenin doğru olmadığını kaydetti.

ASPENDOS'DA TEHLİKE GEÇTİ

Hasan Özhan, yangının rüzgarın ters esmesi nedeniyle 2 bin yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu'na 1 kilometre kala yön değiştirdiğini tehlikenin azaldığını kaydetti.

Bu arada Kızılay'ın yardım ekipleri, yangın bölgesine ulaştı. 250 kişilik erzak, 100 çadır, 300 battaniye ile 1020 şişe su ve meyve suyu dağıtımına başlandı.

İKİ KİŞİNİN KAYBOLDUĞU İDDİASI
Karataş Köyü Muhtarı Arif Kahya, amcasının oğlu 64 yaşındaki Osman Kahya ile 71 yaşındaki Ali Deniz'den dün akşamdan bu yana haber alınamadığını bildirdi. Kahya, Deniz ile Kahya'nın en son dün akşam saatlerinde evlerini boşaltırken görüldüğünü, ancak kendisi ve yakınlarının dün akşamdan beri bu iki kişiden haber alamadıklarını söyledi. Arif Kahya, "Bu kişiler yaşlı ve cahil insanlar. Kendilerini uyardık, ancak dün akşamdan beri kendilerini bulamıyoruz. Şimdilik kaymakamlık ve jandarmaya kayıp ihbarı yapmadık. Aramalarımızı sürdürüyoruz. Ama Ali Deniz ve Osman Kahya'nın çocukları babalarını bulamıyorlar" dedi.

Antalya'dan gelen Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Ali Deniz ile Osman Kahya'nın yanan evlerinin enkazını kaldırarak, bu kişilerin enkazın altında kalıp kalmadıklarını araştırıyor.

ÇEVRECİLER TOPLANIP YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ

Antalya tarihinin en büyük yangınına müdahale etmek için Antalyalı çevreciler de harekete geçti. Muratpaşa Belediyesi'nden sağladıkları otobüsle Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp yangının başladığı Manavgat İlçesi Karabük Köyü'ne hareket eden çevreciler, yanlarında bol miktarda su götürdü. Yangın söndürme çalışmalarında çalışan işçilere yardımcı olmak amacıyla bölgeye gittiklerini aktaran Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, "Ön bilgi toplamak amacıyla bölgeye 45 kişilik tek otobüsle gidiyoruz. Yapacağımız ilk değerlendirmenin ardından sivil toplum örgütleri olarak daha kalabalık kitleler halinde yangın söndürme çalışmalarına yardımcı olmaya çalışacağız" dedi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, yangını söndürebilmek amacıyla canla başla çalıştıklarını, ancak rüzgarın ve düşük nem oranının çalışmalarını güçleştirdiğini bildirdi. Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinden yardım gönderildiğini belirten Kaşan, "Türkiye'nin her yerinden takviye ekipler gelmeye devam ediyor" dedi


yazık ya !!!

Çevrimdışı Hezarfen

  • **
  • 389
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #1 : 04 Ağustos 2008, 01:37:12 »
Emre, lan, olm bişeyin varmı ? valla yakarım tüm marmarisi sana bişe olursa..
rüya görmek nasıl bir anlıksa hayalde öyle bir anlıktır. rüyadan uyanmak nasıl bir şeyse hayal kurarken rahatsız edilmek öyle birşeydir.. Rüya nasıl gün içindeki düşünce yorgunluğunu zihinden atmanın yoluysa .. hayal de o düşüncelerin çöplüğe dönmesini engelleyen araçtır..  ~hezarfen

Çevrimdışı Michael Evans

  • **
  • 309
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #2 : 04 Ağustos 2008, 15:25:24 »
Ühü, sıcaklığı hissediliyor burada yangının... Ciddiyim... Korkuyorum... Kurtarın beni =(

O değil de, eğer devam ederse, tüm Antalya yanacak. Şimdiden onbinlerce futbol sahası büyüklüğünde alan kül olmuş durumda ve bunun yok olması demek, Türkiye için ne kadar büyük bir kayıp, siz de anlarsınız. Umarım kontrol altına alabilirler =/

Çevrimdışı NightfaLL_NeMeSiS

  • **
  • 236
  • Rom: 1
  • Fear Itself!i
    • Profili Görüntüle
    • Claymore-tr
Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #3 : 04 Ağustos 2008, 15:30:20 »
Ya binlerce futbol sahası ne demek ya?Ne biçim bi yangın bu?

_kNiGhT_

Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #4 : 04 Ağustos 2008, 15:44:01 »
gerçekten çok kötü bişey ya
az kaldı az kıyamet yaklaşıo...  böle hawa sıcaklıgı 590834 derece olcak sora güm patlıcaz :D

Çevrimdışı Nirnaeth

  • ***
  • 848
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #5 : 04 Ağustos 2008, 15:47:33 »
Orman kalmamasından korkarım. Bu ciddi bir mesele.. Türkiyenin güneydeki akciğerleri yok oluyor.. Yazık..

Çevrimdışı Amèlie

  • ***
  • 531
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #6 : 04 Ağustos 2008, 16:21:17 »
Her yaz aynı şey, bıktım artık ya. Bırakmıycaklar hiçbir tatil beldesinde orman falan, otel olucak hepsi, mutlu olcaklar sonra ne güzel di mi?

Ama Antalya'daki cidden çok büyümüş, yazık ya.

Çevrimdışı PhoenixMan

  • ****
  • 919
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #7 : 04 Ağustos 2008, 16:28:37 »
yok yok doğal değil bu yangınlar kesin kundaklama falandır... ve hepsi de turistik bölgeler, gerçekten çok ilginç... yazık yahu binlerce hektar orman yandı ve 5 gündür aralıksız söndürülmeye çalışıldığı halde bir türlü çözülemedi, çok kötü ya, sonumuz nereye gidiyor gerçekten merak etmeye başladım...

Allein

Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #8 : 07 Ağustos 2008, 20:42:13 »
Orman kalmamasından korkarım. Bu ciddi bir mesele.. Türkiyenin güneydeki akciğerleri yok oluyor.. Yazık..

Katılıyorum ve kasti olduğundan da şüpheleniyorum... Ne şekil olursa olsun sebep bizleriz gerçi.  :)


Çevrimdışı Michael Evans

  • **
  • 309
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Antalya yanıyorrr!
« Yanıtla #9 : 07 Ağustos 2008, 20:54:16 »
Sabotaj olmadığı kanıtlanmış sanırım. Ve de keneler yok olmuş o bölgedeki!

Neredeyse, yangın oldu diye sevinecekler!