Kayıt Ol

Peter Pan Efsanesi

Çevrimdışı Darkness

  • ***
  • 608
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Peter Pan Efsanesi
« : 11 Ocak 2008, 03:24:08 »


“Yeni doğan bir bebek ilk kez güldüğünde, gülüşü kırılıp bin parçaya bölünmüş ve hepsi zıplaya zıplaya etrafa dağılıp gitmiş. Periler böyle doğmuş işte..
Şimdiki çocuklar çok şey biliyor ve çok geçmeden perilere inanmaz oluyorlar. Ne zaman bir çocuk 'perilere inanmam' dese, bir yerlerde bir peri düşüp ölüverir..
Ve periler ölürken özür dilerler..”





Konusu
Her çocuğun düşlerini süsleyen bir Varolmayan Ülke'si vardır. Ve onları bu olağanüstü ülkeye götürecek bir de Peter Pan'ı.


Peter Pan, J.M. Barrie'nin (1860–1937) dünya çocuk klasikleri arasındaki, en çok satanlar listesinin ilk sıralarındaki kitabının, “haşarı” ve “ukala” karakteridir.
Peter Pan, “'Varolmayan Ülke” adındaki küçük bir adada, üzerlerine peri tozu serperek uçmayı öğrettiği kayıp çocuklarla birlikte, türlü maceralara atılan, korsanlarla kapışacak kadar yürekli, büyümek istemeyen bir çocuktur.
Wendy her gece küçük kardeşine fantastik hikâyeler anlatmaktadır. Onun öykülerine tutkun bir başkası daha vardır: Gizli gizli pencerenin ardında onları dinleyen Peter Pan!


Darling ailesinin üç çocuğu Wendy, John ve Michael da bir gece Peter Pan'ın peşine takılırlar ve gökyüzünün içinden süzülerek Peter Pan çocuklarla birlikte "Varolmayan Ülke"de fantastik bir yolculuğa çıkar.
Burada kayıp çocuklarla tanışırlar, Kızılderililerle, kurtlarla, deniz kızlarıyla karşılaşırlar. Korsanların uğursuz lideri Kaptan Hook'la savaşırlar. Pek çok nefes kesen macera yaşadıktan sonra bir gece yine evlerinin penceresinden süzülerek içeri girerler.


Peter Pan masalı nasıl yaratıldı?
Çocuk edebiyatının klasiklerinden olan Peter Pan’ın yaratılış sürecini gözler önüne seren “Düşler Ülkesi”, yetişkin bir insanın yaşadığı zorlukları ve kalp kırıklıklarını, hiç büyümeyen bir çocuğun büyülü masumiyetiyle birleştirip, hem düşsel hem gerçek bir yaşamı gösteriyor. “Peter Pan”ın yaratıcısının sınırsız hayal gücü ve yolculuğunun dokunaklı hikayesi, İskoç yazar James Mathew’un hayat hikâyesinden yola çıkarak yazılan “Düşler Ülkesi”nde buluşuyor. Her şey başarılı İskoç yazar J. M. Barrie’nin yeni oyununun, kibar İngiliz sosyetesince beğenilmemesiyle başlar. Aynı konulardan sıkılmış olan Barrie’nin yeni bir ilham perisine ihtiyacı vardır. Ve bu peri, köpeğiyle birlikte Londra’nın Kensington Bahçeleri’nde yaptığı günlük yürüyüşlerinden birinde karşısına çıkar: Dört çocuğuyla dul kalmış güzel bir anneden oluşan Llewelyn Davies ailesi. Eşinin ve asabi büyükanne Emma du Maurier’in karşı çıkışlarına rağmen aileyle yakınlık kuran Barrie, çocuklarla oyunlar oynar, onlarla birlikte kılıktan kılığa girer. Yamaçları bir gemiye, sopaları bir kılıca, uçurtmaları bir periye, Llewelyn Davies ailesinin çocuklarını da “Neverland’in Kayıp Çocukları”na dönüştürür.
Çocukluğun maceracı ruhu ve bunun yarattığı heyecanlar sayesinde, Barrie’nin en cüretkâr ve ünlü başyapıtı “Peter Pan” ortaya çıkar.

 Bu tiyatrovari öykü, önceleri büyük bir şüphe yaratacaktır. Yapımcısı Charles Frohman çocuk hikâyelerindeki başarısını yitireceğini düşünür. Barrie ise provalara çoktan başlamıştır. Tam “Peter Pan”ı dünyaya tanıtacağı sırada, kader ona kötü bir oyun oynar. Yazar ve sevdikleri gerçekten inanmanın ne olduğunu böylelikle anlayacaklardır..
.




Yazar


James Matthew Barrie (d. 9 Mayıs 1860 - ö. 19 Haziran 1937) İskoç romancı ve tiyatrocu yazar.

Londra'da gazetecilik yaptı. Ölmek Daha İyi (1887) adlı ilk eseri Londra hayatını anlatan bir taşlamadır. Eski Işık İdilleri (1888) ve Thrums'ta Bir Pencere (1889) adlı eserleriyle büyük bir başarı kazandı. Bu eserler, ince bir mizah duygusu ve içli bir gerçekçilikle İskoç köylülerinin hayat ve törelerini dile getirmektedir. Barrie'nin gerçek anlamda ilk romanı olan Küçük Rahip (1891) olayları işleme, okuyucunun ilgisini uyanık tutma bakımından pek başarılı sayılmaz.

Öbür romanları: Annesinin hayat ve ölümünden esinlenerek yazdığı Margaret Ogilvy (1894), Tommy and Grizel (1900), Küçük Beyaz Kuş (1902), Peter Pan Kensington Bahçelerinde (1904) Peter ile Wendy (1911).

Barrie, hikayelere canlılık veren zarif uslubuyla, ince mizah anlayışını tiyatroya da uyguladı. Quality Street (1903), Şahane Crichton (1903), gençler için yazdığı ve İngiliz halkının çok sevdiği Peter Pan (1904) önemli eserleridir.

1929 yılında Peter Pan'ın yazarı Barrie, oyun ve kitabın tüm haklarını "Great Ormond Street Hospital for Sick Children" isimli çocuk hastanesine bağışladı. Yani, oyunu sahneleyen ya da kitabı basan veya alan herkes, bu hastaneye telif ödemiş olacaktı. Bu son derece cömert yardım bunca zaman hastaneye çok büyük paralar kazandırdı ve kimbilir kaç hasta çocuğun iyileşmesini sağladı. Ancak, 2008 yılından itibaren bu telif hakkı akışının kesileceği öğrenildi.





Dipnotlar

 Peter Pan ile Wendy: İskoçyalı ünlü roman ve tiyatro yazarı Sir James Matthew Barrie’nin yarattığı, ansiklopedilere bile geçmiş bir masal kahramanı olan Peter Pan, kuşlarla perilerin arasında kalabilmek için büyümek istemeyen, kuşlar gibi uçabilen bir çocuktur. Daha yedi günlük bir bebekken pencereden uçup giden kanatsız bir çocuk. Sir James Matthew Barrie, bu sevimli kahramanı, 1902’de kaleme aldığı "Peter Pan ile Wendy" adlı masal kitabında canlandırdı. Daha sonra 1904’te, bir başka öykü kitabında Peter Pan’ın bir başka serüvenini dile getirdi: "Peter Pan Kensington Bahçelerinde".
Peter Pan Kensington Bahçelerinde: Kensington Bahçeleri, Londra’da Kraliyet Sarayı'nın yakınındaki büyük parkın içindedir. Peter Pan, daha yedi günlük bir bebekken pencereden uçup gitmiş, uzaktaki Kensington Bahçeleri’ne konmuştur. Kanatları yoktur ama uçabilmektedir. Peter Pan orada perilerle karşılaşır çünkü nerede çocuk varsa orada periler de vardır. Periler genellikle çiçek kılığındadırlar. Peter Pan’ın flüt çalar dans delisi olan periler dans ederler. Peter Pan, bir ara doğduğu eve dönmeyi düşünür; uçarak gidip evinin penceresine konar...

Uyarlama FİLMler

peterpan serısının sımdıye kadar bırcok fılmı cekıldı ama eleştırmenlerın en başarılı buldukları fılm 2003 yapımı peter pan fılmıydı



Özet

Wendy her gece küçük erkek kardeşlerini birbirinden güzel fantastik hikayeler anlatarak uğurlamaktadır uykuya. Bir gün babaları, Wendy'nin oğlanlarla aynı odada uyuyamayacak kadar büyük olduğuna karar verir.

Bu olağanüstü öykülerle süslü gecelerin aniden bitmesi, sadece evin çocuklarını üzmez! Zira Wendy'nin öykülerine tutkun bir başkası vardır: gizli gizli pencerenin ardından onları dinleyen Peter Pan!

Wendy'nin ortadan kaybolması Peter'ın dikkatini çekecek, bütün çocuklar hep birlikte Peter'ın dünyasına, Varolmayan Ülke'ye yapılacak bir seyahat ve bir dolu macera ile sonuçlanacaktır. Burada onları Kaptan Hook, peri Tinkerbell ve sayısız olağanüstü ayrıntı beklemektedir.


Düşler Ülkesi  - Finding Neverland


(2 Aralık 2004) Amerikan Ulusal Film Eleştirmenleri Birliği her sene Oscarlardan önce kendi seçimlerini açıklar ve ödüllerini dağıtır. Uzun yıllardır eleştirmenlerin yaptığı tercihlerin Akademi üyelerini etkilediği ve doğal olarak ödül sahiplerinin Oscar’a erkenden göz kırptığına inanılır. 11 Ocakta dağıtılacak eleştirmen ödüllerine hak kazananlar açıklandı ve Johnny Depp, Kate Winslet, Duston Hoffman’lı kadrosuyla Finding Neverland, En İyi Film seçildi. 


Tür : Dram
Gösterim Tarihi : 18 Şubat 2005
Yönetmen : Marc Forster
Senaryo : Allan Knee , David Magee
Görüntü Yönetmeni : Roberto Schaefer
Müzik : Jan A.P. Kaczmarek
Yapım : 2004, İngiltere / ABD 


Oyuncular

Johnny Depp (Sör J. M. Barrie) , Kate Winslet (Sylvia Llewelyn Davies) , Julie Christie (Emma du Maurier) , Radha Mitchell (Mary Ansell Barrie) , Dustin Hoffman (Charles Frohman) , Freddie Highmore (Peter Llewelyn Davies) , Joe Prospero (Jack Llewelyn Davies) , Nick Roud (George Llewelyn Davies) , Luke Spill (Michael Llewelyn Davies) , Ian Hart (Sör Arthur Conan Doyle) , Kelly MacDonald (Peter Pan) 
 
Peter Pan’in yaratıcısı James Barrie’nin gerçek hayat hikayesinden uyarlanan Düşler Ülkesi’nde, ünlü yazarın Olmayan Ülke’nin kapılarını nasıl açtığını izliyoruz.

1904 yılının Londra'sında geçen hikayede, ilk olarak, döneminin ötesinde bir nükteye sahip olan Barrie’yi tanıyoruz. Son oyununun galasında, tepkileri izleyen yazar, hayatının en büyük eserini yarattıracak ilhamın peşinde dolaşması gerektiğini hisseder. Ancak bu ilham hiç beklemediği bir anda, sıradan bir günde, kendisini bulacaktır.

Marc Forster yönetimindeki Düşler Ülkesi, Peter Pan'ın kaleme dökülmesi sürecinin anlatılması kadar Johnny Depp, Kate Winslet gibi başarılı isimlerin yer aldığı oyuncu kadrosu ile de dikkat çekiyor.


Eger peter pan ıcın yasınızın buyuk oldugunu dusunuyorsanız
Bence bu fılmı kesınlıkle ızleyın peter pan efsanesının nasıl ortaya cıktıgı yaklasık 2 saat boyunca yerınızden kalkamıyarak anlıcaksınız



Çevrimdışı pleasant^^

  • ****
  • 1642
  • Rom: 12
  • bitch is back to the town.
    • Profili Görüntüle
Ynt: <----Peter Pan Efsanesi--->
« Yanıtla #1 : 25 Ocak 2008, 11:51:31 »
Evet bende çok seviyorum  :) Özellikle Finding Neverland filmin nasıl ortaya çıktığını çok güzel anlatmış ;) Kitabı da ilk 1. sınıfta okumuştum :P

so you ride yourselves over the fields and you make all your animal deals and your wise men don't know how it feels to be thick as a brick.

Çevrimdışı Jejune

  • ***
  • 658
  • Rom: 1
  • *LucillaClarté'm. ~
    • Profili Görüntüle
Ynt: <----Peter Pan Efsanesi--->
« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2008, 23:38:53 »
Evet bende çok seviyorum  :) Özellikle Finding Neverland filmin nasıl ortaya çıktığını çok güzel anlatmış ;)

evet evet katılıyorum =) cıdden fılm cok güzel bi şekilde anlatmış :D bayaa severek ızlemıstım =) sagol konu ıcın peter pan güzeldir :D en kısa zamanda arkadaşla oturup tekrar izlemek ıstıyoruz :P


Çevrimdışı Pitis^^

  • **
  • 277
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: <----Peter Pan Efsanesi--->
« Yanıtla #3 : 05 Mayıs 2008, 19:00:26 »
Peter Pann :D ayy dün izledm mükemmeldi ya çok beğendim.Çocuk filmi falan dediler alırken ama aldım işte ;D “Yeni doğan bir bebek ilk kez güldüğünde, gülüşü kırılıp bin parçaya bölünmüş ve hepsi zıplaya zıplaya etrafa dağılıp gitmiş. Periler böyle doğmuş işte..
Şimdiki çocuklar çok şey biliyor ve çok geçmeden perilere inanmaz oluyorlar. Ne zaman bir çocuk 'perilere inanmam' dese, bir yerlerde bir peri düşüp ölüverir..
Ve periler ölürken özür dilerler..”
çok güzeel  :D
konu için teşekürler =)

Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: <----Peter Pan Efsanesi--->
« Yanıtla #4 : 08 Mayıs 2008, 20:38:15 »
Peter Pan=) Çizgi filmi geldi ilk gözümün önüne.Gerçekten 'büyüleyici' bir hikaye.

Düşler Ülkesini de az önce seyrettim Peter Pan'i daha çok sevdim, ona daha fazla anlam yükleyebildim sayesinde. :P

Çevrimdışı Nirnaeth

  • ***
  • 848
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: <----Peter Pan Efsanesi--->
« Yanıtla #5 : 17 Haziran 2008, 19:52:34 »
"Ne zaman bir çocuk 'perilere inanmam' dese, bir yerlerde bir peri düşüp ölüverir..
Ve periler ölürken özür dilerler..”


Off süper .. :D
Perilere inanıyorum, inanıyorum, inanıyorum! ;D

Dipnot: Periler ne diye özür diliyor ki? Kabahatleri ne ola ki? İnanmayan çocuk özür dilesin  :hemk Ben inanırdım mesela  :hemk (ki hala inanasım geliyor ;D )

Çevrimdışı NightfaLL_NeMeSiS

  • **
  • 236
  • Rom: 1
  • Fear Itself!i
    • Profili Görüntüle
    • Claymore-tr
Ynt: Peter Pan Efsanesi
« Yanıtla #6 : 09 Temmuz 2008, 22:25:38 »
O peter pan filmi beni çok etkilemişti.Hayatımda hiçbi fantastik karakterden bu kadar nefret etmedim.O kancalı adama yazık yaa(adısını unuttum).Ben uyuz değilim.Sevmedim sadece.Hatta nefret ettim o pan denen uçan cisimden.

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Peter Pan Efsanesi
« Yanıtla #7 : 06 Eylül 2009, 16:19:05 »
Düşler Ülkesi'ni bu yıl izledim ve her zaman ki gibi yine ağladım(benim için bundan kurtuluş yok)Ağlamak özel bir davranıştır:) Film de çok özel...Çocuklara ve hep çocuk kalmak isteyen büyüklere diye bir söz vardır ya aynen öyle tanımlanır.

Çevrimdışı Bonthey

  • ****
  • 900
  • Rom: 15
  • Behtül
    • Profili Görüntüle
    • Kavuniçi Mavi
Ynt: Peter Pan Efsanesi
« Yanıtla #8 : 06 Eylül 2009, 16:45:15 »
Alıntı
“Yeni doğan bir bebek ilk kez güldüğünde, gülüşü kırılıp bin parçaya bölünmüş ve hepsi zıplaya zıplaya etrafa dağılıp gitmiş. Periler böyle doğmuş işte..
Şimdiki çocuklar çok şey biliyor ve çok geçmeden perilere inanmaz oluyorlar. Ne zaman bir çocuk 'perilere inanmam' dese, bir yerlerde bir peri düşüp ölüverir..
Ve periler ölürken özür dilerler..”

Aklıma Hook filmi geldi.
Sanırım bu inancı anlatmak için güzel bir film yapmış Spielberg. :D


Not to mention the pincers...

Çevrimdışı

  • ****
  • 1512
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Peter Pan Efsanesi
« Yanıtla #9 : 06 Eylül 2009, 17:08:04 »
hımm bu sene içinde peter pan i okudum çokta keyifle okudum :D Hook filmininde birazını izlemiştim ama diğerleriyle birlikte izlemek isterim ;D

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Peter Pan Efsanesi
« Yanıtla #10 : 06 Eylül 2009, 17:40:18 »
Finding Neverland'ı izleyeli çok olmadı sanırsam, fazlasıyla dokunaklı bir filmdi.

Petar Pan her zaman beni hayal etmeye iten, inanılmaz keyifli bir karakterdir. :)

Çevrimdışı skandy_duygu

  • **
  • 293
  • Rom: 4
  • artık Mersine Türkiye şampiyonasına :D
    • Profili Görüntüle
Ynt: Peter Pan Efsanesi
« Yanıtla #11 : 01 Kasım 2009, 11:40:14 »
izzemiştim çok güzel bir film
‘Üzgünüm Beverly ama seni dövmek zorundayım.Bunu senin iyiliğin için.Eğer tuvaletten bir örümcek çıktığını söyleseydin,benden dayak yemek zorunda kalmayacaktın’”

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Peter Pan Efsanesi
« Yanıtla #12 : 21 Aralık 2012, 13:10:05 »


Bu filmi hatırlayan yok sanırım. Uzun uzun anlatmak istemiyorum; Peter Pan, bu dünyadan bir kıza aşık olup Neverland'i bırakmış, evlenip çoluk çocuk sahibi olmuştur. Bu dünyada yaşadığı yıllar, ona Aslında kim olduğunu, bırakıp geldiği evini unutturmuştur. Beklenmedik bir ziyaret gereği kim olduğunu hatırlaması ve Neverland'e gidip yeniden Peter Pan olması gerekir.

Bu film, bir zamanlar çocuk olduğunu, çocukluk hayallerini ve uçmak için ihtiyacı olan "güzel düşüncesini" çoktan unutmuş olan bizlere yapılmış sıkı bir gönderme.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index