Kayıt Ol

The Animatrix

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
The Animatrix
« : 08 Temmuz 2009, 01:36:15 »

Yönetmen(ler); Koji Morimoto, Shinichiro Watanabe, Mahiro Maeda, Peter Chung, Andy Jones
Yapımcı: Wachowski Kardeşler
Yazar(lar); Wachowski Brothers, Koji Morimoto, Shinichiro Watanabe, Mahiro Maeda, Peter Chung, Andy Jones
Anlatıcı; Julia Fletcher
Müzik; Don Davis, Machine Head, Photek
Dağıtımcı şirket; Warner Home Video
Çıkış Tarihi; Nisan 3, 2003
Toplam seyir süresi; 90 dakika (uncut 102 dakika)
Studyo; Studio 4°C - Madhouse


Animatrix, Matrix üçlemesinin öncesini ve bildiğimiz olaylar gerçekleşirken yer almakta olan bazı adı geçen ama üçlemede sahne olarak yeri olmayan birkaç olayı anlatmaktadır. Böylece insanların önlenemeyen düşüşünün tarihini anlarken makinalarla insanlar arasındaki savaşın nasıl ateş aldığına ve sonuçlanışına tanık olacaksınız. Matrix paralel evreninin anlatılamamış veya bilerek gizemler arkasında bırakılmış gerçeklerini öğrenmek sıradan bir anime tecrübesi değil. Studio 4C sıradan bir studyo da değil.


Toplam 9 kısa animeden oluşuyor.
İçerik listesi;
Spoiler: Göster
1- Final Flight of the Osiris
2- The Second Renaissance I
3- The Second Renaissance II
4- Kid's Story
5- Program
6- World Record
7- Beyond
8- A Detective Story
9- Matriculated


Kısaca her birini tanıtmak gerekirse; The Second Renaissance (ikinci renösans) biz Matrix izleyicilerine en çok ışık tutan hikaye I. ve II. kısımlar ile bir bütün şeklinde düşünülürse. Her şeyin insanların bencilliği ve rahat düşkünlüğü ile başlayarak nasıl çığ gibi büyüyen bir baş kaldırıya dönüştüğünü izliyoruz. Mahiro Maeda tarafından yönetilen iki kısımlık The Second Renaissance B1-66ER adlı bir hizmetçi robotun sahibi tarafından işlevini tamamen yitireceği bir tehtid altında kaldığında onu öldürmesi ile başlıyor. Robot yargılanıyor ve cevabı oldukça basit oluyor, "Sadece kendimi savundum." Bir insanın haklarına sahip olamayacağı vurgulunarak aynı sahibini öldüren bir köpekmişçesine itlaf ediliyor. Bu olayın ardından dünyanın dört bir yanındaki mega kentlerde robot ayaklanmaları baş gösteriyor. Hikayenin değinmediği kısım Asimov'un 3 kuralının Matrix evreninde uygulanamaması çünki robotlara çok fazla zeka verilmiş durumda. İnsanlar kendi tembelliklerini onlara yükledikçe sınırlarını kaldırmak zorunda kaldılar ve sonucu ağır oldu.
Spoiler: Göster



______________________

Final Flight of the Osiris (osirisin son uçuşu), Bölüm Thadeus ve Jue adlı iki kişinin gözleri bağlı, bir dojoda kılıç dövüşü yaparlarken başlar. Bir süre sonra anlaşıldığı üzere Osiris adlı gemide bir programda alıştırma yapmakta olan Thadeus ile Jue Sentinellerin gemiyi kovaladığı haberini alır almaz gerçekliğe dönmek zorunda kalır. Farkında değillerdir ama makinelerin gelişini insanların son kenti Zion'a ulaştırma görevini bir ölüm uçuşunu yaparak gerçekleştirme fırsatının yükü Osiris'in omuzlarındadır. Açıkça söylemem gerek "Final Fantasy CG-Movie'lerden beri bu kadar iyi animasyon görmedim" şeklinde bir yorumum olmuştu 2003 yılında ve şu anda bile halen arkasındayım bu sözümün. Kısa olabilir ama arkasındaki emek muazzam, her anınının tadına vararak izleyin. Yönetmeni Andy Jones.
Spoiler: Göster


______________________

Kid's Story (oğlanın hikayesi) Shinichiro Watanabe tarafından yönetilmiş olup Neo'nun bariz yer aldığı tek The Animatrix bölümüdür. Bir çocuğun açıkça Neo'dan davet aldığı bu bölümdeki "Kid" karakteri 3. filmde Neo'ya onu kurtardığı için teşekkür eden (Clayton Watson) oyuncu ile aynı karakterdir. Davet sonrası okulda ertesi gün ajanlar tarafından çatıya kadar kovalanan oğlan Neo'ya katıksız bir inanç ile çatıdan kendisini bırakır... Bu bölüm benim en çok sevdiğim bölüm, Kid'in seslendirmesini Keanu Reeves yapmakta.
Spoiler: Göster


______________________

Program Yoshiaki Kawajiri tarafından yönetilip, Yutaka Minowa tarafından karakter dizaynları yapılmış feodal japonyada geçen bir Dövüş sahneleri dizgisidir. Gerçek dünyada bir gemide alıştırma programının içnde geçmekte kısa film. Sevdiği kadını kendisi ile birlikte Matrix'e geri götürme hayalinde olan bir adamın hikayesi.
Spoiler: Göster


______________________

World Record (dünya rekoru) Takeshi Koike tarafından yönetilmiş, hikayenin Studio 4Cdeğil Madhouse'a ait tek yapımı. Tamami ile felsefi bir yapısı olduğunu düşünüyorum. Basitçe, Dan adlı siyahi bir 100 metre koşucusunun sınırlarını zorlaması ile ilgili. Dan özgür olmak ile takıntılı, neden daha hızlı koşamadığını, neden havanın ve kaslarının ona izin vermediğini sorgularken 8.72 saniye ile dünya rekoru kırar ancak vucudu geri dönüşü olmayan bir hale geldiğinde asıl dünyadaki bir insan çiftliğinde pembe bir sıvının içinde uyanırken bulur kendisini...
Spoiler: Göster


______________________

Beyond (ötesi) Matrix'te oluşan Bugların ne kadar eğlenceli olduğunu keşfeden bir grup çocuğun ve Yoko adlı genç kızın perili bir evde geçirdiği zamanı anlatmakta. Hayalet efsaneleri, vampirler, zombiler vb okült oluşumların aslında birer Matrix hatası olması ve hayal gücünün sınırlarının ötesine geçebilecek bir gücün en sonunda ajanlar tarafından temizlenmesini konu almakta. Hiç bir bug uzun süre hayatta kalamaz ve birer efsane olurlar. Yönetmeni Koji Morimoto.
Spoiler: Göster


______________________

A detective Story (bir dedektif hikayesi) Shinichiro Watanabe tarafından yazılıp yönetilen bu hikaye Ash adlı bir dedektifin Trinity (!) takma adlı bir hackerın peşine düştüğü bir davayı konu alıyor. Araştırması sırasında öğrenir ki ondan önce aynı şeyi 3 dedektif daha yapmaya çalışmıştır; biri intihar etmiş, biri kaybolmuş ve öteki ise delirmiştir. Ash uzun süre sonra Trinity ile iletişim kurmayı başarır, tüm davaların çözümü olacak bir dava dediği davanın kendisini umutsuz bir kovalamacaya sürükleyeceğini bilmeksizin...
Spoiler: Göster


______________________

Matriculated (olgunluk sınavı) Peter Chung tarafından yönetilmiştir. Hikaye yer yüzünde hayatta kalmış olan bir direnişçi insan ekibini konu alır. Yer yüzündeki robotlara kendi programlarını yükleyerek evcilleştiren bu ekip onları diğerlerine karşı kullanmakta ve özgürleştirmektedirler. Ele geçirilen bir robotun direniçi kadına aşık olması ve bir gün gerçekleşen saldırıdan sonra kadını matrixe ve ardından kendi belliğine bağlayarak kurtarmış olması gerçeği artık robotun aklında yaşamak zorunda kalan kadını dehşete düşürmesi ile son bulur.
Spoiler: Göster


______________________


Görüşüm 3 Matrix filmini karşınıza aldığınızda izlemeden önce bunu izlemeniz. Gerçekten daha büyük bir keyif alıyor insan. World Record her defasında midemi bulandırdığı için onu çok az izledim, ancak The Second Renaissance I-II'yi kaç defa izlediğimi anımsamasamda her seferinde yeni bir ayrıntı gözüme çarpmaya devam ediyor. Her bölümün lezzeti farklı ve herkesin seveceği en az bir şey bulacağına eminim. Kalitesi ve derinliği ile izlenmesi şart bir şey işte, okuduğunuz için teşekkürler.